Не всяко семейство може да си позволи основен ремонт. Но това, че покупката на нови мебели не се вписва в ограничения ви бюджет, не бива да ви спира. Можете да обновите интериора с малко пари и много фантазия.

Кухнята
Не можете да си позволите нови шкафове, това е ясно. Няма страшно, и старите вършат работа. Преди всичко, най-износващата се повърхност в кухнята са плотовете. Те могат да се сменят. Не с мраморни или гранитни, естествено. Сравнително евтин ламиниран плот ще придаде съвсем нов облик на старата ви кухня.

Стената зад мивката е другата част от кухнята, която можете да обновите почти без пари – виниловите плоскости се предлагат в много цветове и могат да се монтират от абсолютно неквалифициран човек.

Тъмната кухня ще добие нов блясък от добавянето на нова лампа на стената. Мекото осветление ще създава настроение и скоро това ще е любимото ви място за закуска.

Творчество в детската стая
Детската стая просто „плаче” за цветове и еклектика. Тук забравяме що е то изисканост и умереност. Децата ще ви помогнат – украсете една стена с техни рисунки и апликации. Ако ви се занимава, можете да им сложите рамки във всички цветове на дъгата. Така рисунките ще изпъкнат.

На другата стена закрепете дъска за рисуване. Нека всеки ден децата рисуват ново настроение върху нея. Така и стаята всеки ден ще е различна.

Цвят в банята
Бяла вана, бяла мивка, светли стени… Окото се уморява от това безцветно пространство.
Ако искате да придадете цвят на банята, помислете за разчупване на пространството над плочките (в случай, че не стигат до тавана). Там бихте могли да направите цветни линии – хоризонталните ще доближат оптически тавана, а вертикалните ще го отдалечат.

Пак при това условие – място между плочките и тавана - може да залепите декоративен фриз.

Сменете аксесоарите с цветни – закачалки, халки за хавлии, поставки.

Подменете кърпите, като избирате цветове, които да отговарят на въпросните аксесоари.

Ако имате завеса на душа, купете две, които са подходящи цветово и ги сменяйте или ги наложете една върху друга.

Стълбите
Вътрешното стълбище между етажите на къщата обикновено е скучно и безлично. Можете да му добавите индивидуалност, ако боядисате парапета в цвят. Ако стълбите са дървени, оцветете самото стъпало в един цвят, а челната дъска – в друг. Не е нужно да е боя, можете да изберете два нюанса лак.

Стените са другата ви възможност за изява – украсете ги със снимки или репродукции в стилни рамки.

Оживете гостната
Това е стаята, която хората обновяват най-често и с най-голямо желание.

Най-простото и най-евтиното решение е смяна на цвета на стените. С новия цвят впечатлението ще е съвсем различно. Не е задължително да пребоядисвате и четирите стени – може да е само тази зад телевизора. Това е стената, в която най-често се спира погледа ви. Следователно, ако тя се промени, променя се всичко.

Ако имате чупки и ниши, отделете ги цветово от останалата част на стената.

Ако имате кът за хранене и кът за отдих, боядисайте прилежащите им стени в различни цветове – ъгълът за хранене в един, ъгълът за отдих – в друг. Може да са в една гама, а може и да са контрастни.

Не забравяйте перваза на прозореца – защо трябва да е бял?

За да допълните представата за голямо обновяване, купете няколко големи меки възглавници в новите цветове.

Сменете навиците си
Едни и същи завеси, висящи на прозорците от няколко години, без съмнение ще ви омръзнат. Има смисъл да вложите пари в закупуването на два броя, условно наречени „зимни” и „летни”. За зимата са подходящи по-тежки, за лятото – леки и ефирни. Ефектът ще е още по-голям, ако от същата материя ушиете калъф за дивана или покривка за леглото, но това не е задължително.

И само закачването на „забравените” от няколко месеца завеси, ще промени интериора.

От старо – ново
Покупката на нови мебели е скъпо удоволствие, което ще си оставим „за по-късно”. Нов предмет от интериора можем да получим и чрез префасониране на стария, нужна е фантазия, бои и мебелно фолио.

Забутаната в ъгъла стара масичка може да „светне”, ако я пребоядисаме. Не се страхувайте да използвате ярки жизнерадостни цветове, ще видите, че няма да ви е срам да я показвате, след като изсъхне.

Стария скрин обновете, като махнете дръжките от чекмеджетата и облепите с мебелно фолио. Ако искате, сложете нови дръжки, но не е нужно, защото тези ще изглеждат различно на новия фон.
Виж целия пост