Любима рецепта за морска храна

  • 1 883
  • 40
# 15
Между другото, днес ще правя филе от сьомга. За марината ще използвам зехтин, лимон, мед, горчица, чесън и черен пипер. После смятам да я приготвя във фурната, като ще я запека в бяло вино, покрита с фолио и в последните 10 минути ще махна фолиото. За сос си харесах гръцки млечен сос и ще направя негово подобие, но смятам по-здравословно - овче мляко, лъжичка заквасена сметана, чесън, зехтин и черен пипер. Салатката смятам да е с айсберг, скариди и кедрови ядки. 

Можете и малко соев сос да сложите в маринатата. Според мен този сос с млякото и сметаната няма да върви на рибатата, по-хубаво ще е само с лимон, защото самата марината е прекалено тежка и ароматна. Прекалено много вкусове ще станат, но Вие си знаете Simple Smile

Аз мисля днес да потърся туби от калмар, да ги мариновам и на скарата Simple Smile С една голяма гръцка салата.
Виж целия пост
# 16
Абе то и числата не се променят с годините,  ама я вижте какви креативни никове се правят с тях, като вземе човек да променя предназначението им... Има ползва и от експериментиране, и от нестадартни рецепти, вижда се! Wink

Аз пък намирам и темата, и въпросът за идеи с готвене на морски дарове супер. И също не мисля, че "няма смисъл да си пишем за риби, които не можеш да си купиш"... Първо , идеята на авторката е да разкажем за любими рецепти, риби и морски дарове , и второ- ние сме пръснати всички тук навсякъде по света, и много от нас могат и си купуват (че и ловят Simple Smile) различни видове риба и морски дарове.  тук, където живея, сме на няколко километра и от Северно море, и от Източно море,  и определено има всичко! Което го няма пък го внасят и набавят на рибния пазар... Simple Smile

Аз също обичам всякаква "морска гад" и рибки...
мисля че съм споменавала и на друго място, но много обичам хек с кромид-лук на фурна. Прави се с много кромид- лук.. Един пълен тиган с полумесеци от лук се запържва докато станат златни. ПОчистената и нарязана на филета рибка се подправя и се нарежда в намазана с олио тава . Хвърлят се няколко едри зърна черен пипер в тавата, покриват се филетата с лука , отгоре нарязани на кръгове едри домати и лимон---след което на 180 градуса във фурната до готовност (забелязва се просто, доматите се изпичат отгоре както трябва а рибката понеже не и трябва много е като задушена...) Това с пържени картофи за гарнитура е направо за да "легнеш в него и да ядеш", както се казва тук.

А иначе морски дарове- моята дъщеря обожава Паеля... правя я с пилешко и морски дароще на фурна. Има много рецепти из нета, но ето ви снимка от моята. Ако някой пък иска и рецептата, с удоволствие ще я дам! Simple Smile

 
Виж целия пост
# 17
Ето я рецептата, по която приготвям рибена супа:
400 г филе бяла риба или сьомга (може по 200 г бяла риба + 200 г сьомга)
1 глава лук
2 моркова
3 картофа
дафинов лист
олио
сол
магданоз
черен пипер
½ лимон
Може да се сложат целина и/или домат, както и да се направи застройка, но аз лично я обичам бистра. В оригиналната рецепта няма чесън, но аз обичам да слагам 1-2 скилидки.
Начин на приготвяне: Задушават се лука и моркова (и чесъна), добавят се картофите. Всичко се оставя да ври. Рибата се сварява отделно. Когато се сварят картофите, се добавя рибата с още топла вода или с водата, в която е вряла (според вкуса).  Прибавят се подправките. Оставя се да поври и накрая се слагат магданоз и лимонов сок.

Харесвам и риба, овкусена с черен пипер и лимонов сок и запечена във фурната с парчета лук, кръгчета домати и масло или зехтин.
Виж целия пост
# 18
Морска предполагам? То речна аз и не обичам, та там трудно бих ти помогнала. Какво предпочиташ - риба тип лаврак и ципура или тип каламари, октопод и т.н.? Миди?
Специално лаврак, ципура и подобни наистина колкото по-просто, толкова по-добре, деликатни са и иначе ще покриеш вкуса. Лавракът най-много го харесвам с картофи или в хартия, все печен.
В първия вариант след хубаво изчистване масажираш добре със сол и чер пипер отвън и отвътре и в коремчето слагаш мащерка, резенчета лимон и малко (наистина малко - 1-2 малки) чесън на скилидки. Картофите обелени и нарязани, солиш и слагаш чер пипер, ако искаш може и съвсем малко розмарин (иначе ще покрие другите аромати), нареждаш първо тях в тавата със зехтин и печеш до полуготовност (зависи от картофите - 20на минути) и чак след това добавяш лаврака, намазан и със зехтин. Печеш още 20на минути, зависи от големината. По очите ще познаеш готов ли е. Температура - 180-200 градуса, не повече.
Във втория вариант ти трябват маслини, малки доматчета, може малко каперси и чесън. Пак овкусяваш рибата и я слагаш на хартия за печене, достатъчно че да го загърнеш добре. Вътре пак слагаш същото, около него нареждаш по дължина от двете страни доматите и останалото споменато горе, без да прекаляваш с количествата. Сол съвсем малко, че морската риба си е солена. Загъваш като оставяш само главата отвън, че да можеш да следиш дали е готова рибата и печеш 20на, макс 30 мин на същата температура.
Ципурата също става в хартия, може и на тиган, с малко зехтин и нарязани на две малки доматчета и скилидка чесън, затваряш с капака. Времето за готвене е горе-долу същото, на слаб огън. Поръсваш със съитно нарязан магданоз.
Рецептите за първи са безброй, тези за мекотели, миди, скариди и т.н. - също, кажи какво те интересува. Аз месо не ям много, но риба достатъчно...
Виж целия пост
# 19
Между другото, днес ще правя филе от сьомга. За марината ще използвам зехтин, лимон, мед, горчица, чесън и черен пипер. После смятам да я приготвя във фурната, като ще я запека в бяло вино, покрита с фолио и в последните 10 минути ще махна фолиото. За сос си харесах гръцки млечен сос и ще направя негово подобие, но смятам по-здравословно - овче мляко, лъжичка заквасена сметана, чесън, зехтин и черен пипер. Салатката смятам да е с айсберг, скариди и кедрови ядки. 

Можете и малко соев сос да сложите в маринатата. Според мен този сос с млякото и сметаната няма да върви на рибатата, по-хубаво ще е само с лимон, защото самата марината е прекалено тежка и ароматна. Прекалено много вкусове ще станат, но Вие си знаете Simple Smile

Аз мисля днес да потърся туби от калмар, да ги мариновам и на скарата Simple Smile С една голяма гръцка салата.

Ако сте от Пловдив - вчера гледах туби от калмари. Simple Smile
Виж целия пост
# 20
Филе от сьомга с марината от зехтин, мед, лимон, горчица, черен пипер и малко соев сос. Запечено на фурна в бяло вино, гарнирано със сос от овче мляко, заквасена сметана, черен пипер и лимон. 😍 Извинявам се за лошото качество на снимката.
Виж целия пост
# 21
Аз много обичам стек от сьомга с черен пипер, сол и малко лимон. Към него правя пюре от карфиол - варя карфиола за около 10 минути, черен пипер, сол и повечко хубаво краве масло.  
Филетата ги правя със сос от редуциран соев сос , малко нишесте, сол, черен пипер, малко кафява захар и отгоре поръсвам със сусам.
Като цяло предпочитам стека пред филето.
Аз си търся хубави рецепти за скариди, сега ще почна да чета и другата тема.
Виж целия пост
# 22
Здравейте! Браво за темата! Интересна е! А, някой приготвял ли е някак рапани? Изпитано и харесано!
Виж целия пост
# 23
За филетата от сьомга, обикновено правя един от следните два варианта: мариновани в лимонов сок и зехтин, или само оваляни в брашно и на тиган с масло,след което соля и поръсвам с чер пипер, или оваляни в смес от галета, лимонова кора, чесън и магданоз (в чопъра смесени за по-лесно). Т.е. панирани, но без яйце. В този случай със зехтин, в тиган с капак. Гарнитура по желание, картофи или накаква трева. Simple Smile

Големи или малки скариди? Големите са разкошни с Марсала или друго подобно сладко вино, запър ваш леко в зехтин от двете страни и после половин чаша от виното докато се изпари. Само малко розов пипер и е разкошно предястие.
Виж целия пост
# 24
Аз много обичам стек от сьомга с черен пипер, сол и малко лимон. Към него правя пюре от карфиол - варя карфиола за около 10 минути, черен пипер, сол и повечко хубаво краве масло.  
Филетата ги правя със сос от редуциран соев сос , малко нишесте, сол, черен пипер, малко кафява захар и отгоре поръсвам със сусам.
Като цяло предпочитам стека пред филето.
Аз си търся хубави рецепти за скариди, сега ще почна да чета и другата тема.
Аз много ги обичам с масло и магданоз на тиган. Овкусявам ги с черен, червен пипер и лимон. Пържа ги в масло и накрая добавям лимонов сок и поръсвам с магданоз.
Виж целия пост
# 25
Последния месец сме на скариди. Рецептата си е моя по идея от виетнамска салата с пиле и нудълс.
за 2 порции:
250 гр. сурови скариди
звезден анасон
джинджифил
плодово вино около 100гр.
нудълс (по-тънък)
краставица
соев сос
сусам
аншоа
лимон
Нудълса го накисвам или сварявам (зависи в какво настроение съм и колко е дебел. Тънкия го накисвам дебелия го варя), след което го режа на 2-3 защото ми харесва да е на по-къси парчета
В тиган запържвам анасона и джинджифила за 1 мин. и ги махам. След това  слагам скаридите докато порозовеят и сипвам плодовото вино и го държа на котлона около 2 мин.
Скаридите  като изстинат ги смесвам с нудълса, режа краставицата на кубчета (може и на тънки спагетки да се направи), 3-4 парчета аншоа ги режа на много ситно.
Всичко се разбърква хубаво, полива се със соев сос, лимон и се поръсва със запечения сусам(ако е счукан е по-ароматен).

Веднъж пробвах и с киноа, но виното не попи и стана малко като супа.
Виж целия пост
# 26
Любимите ми рецепти за морска храна са тези със сьомга.

1. Сьомга със сметана, копър и чесън на бавен огън.

Сьомгата (котлети) се слага да се задуши на бавен огън с равни части бяло вино и вода. Когато виното и водата се изпарят наполовина се добавя сметана за готвене и ситно нарязаните копър и чесън. Оставя се още малко да покъкри.

Котлетите могат да се сервират с гарнитура от зеленчуци, картофи или свежа салата или върху канапе от паста (канапето от паста прави порцията малко по-тежка).

Много вкусно ястие.

2.  Сьомга на фурна с домат и лимон.

Нареждам филета или котлети от сьомга на фурна, слагам им отгоре по няколко резенчета домати и лимон, покривам с хартия за печене и запичам. Много простичко ястие, но в същото време изключително вкусно.

Виж целия пост
# 27
Здравейте,
включвам се като морско чедо, дето мнооого обича такава храна Yum

Скариди:
Наскоро хапнах скариди, за които бих си направило труда да ги пробвам у дома - черномоска скарида, панирана в темпура (пробвах и гръцка скарида, но нашенската е по-ситна и по-добра за този снак).
Иначе ги приготвям варени с бира/бяло вино, морска сол.
Трети вариант (любим) - масло+зехтин, чесън, копър, зелена ябълка, сол и на тиган.
Четвърти вариант - гръцка скарида на грил, на шишче - мариновам в соев сос, мед и чесън.
А като ми останат варени скариди ги беля и добавям към салати, сметанови сосове или разядки

Миди:
Първи (любим) вариант - варени с малко бяло вино и вода (50/50), клонки девисил, люта чушка и морска сол. После обичам да ги топвам в сос от кълцан пресен девисил с люти чушлета, оцет и зехтин. Друг любим сос за миди - хариса (пастет от люти чушки с чесън и подправки)
Втори вариант - в тава насипвам едра сол и редя големите черупки от варени миди, нареждам обратно в черупките мидените ядки и отгоре посипвам с настъргани сирена и малко сметана. Запичам в грила на фурната. Правила съм и посипка с кълцани хлебни трохи, масло, магданоз, каперси и пармезан. Също става чудесно и с хрупкава коричка.
Трети вариант - класика - миди с ориз

Рапани:
Помня ги най-вече от детството си, защото тогава си "хващах" морските "чудовища" сама и мама ги приготвяше така: варени с бира, после на тиган с масло, копър и чесън или на салата в комбинация с миди, лимони и воднист лук
Виж целия пост
# 28
Здравейте,
включвам се като морско чедо, дето мнооого обича такава храна Yum

Скариди:
Наскоро хапнах скариди, за които бих си направило труда да ги пробвам у дома - черномоска скарида, панирана в темпура (пробвах и гръцка скарида, но нашенската е по-ситна и по-добра за този снак).
Иначе ги приготвям варени с бира/бяло вино, морска сол.
Трети вариант (любим) - масло+зехтин, чесън, копър, зелена ябълка, сол и на тиган.
Четвърти вариант - гръцка скарида на грил, на шишче - мариновам в соев сос, мед и чесън.
А като ми останат варени скариди ги беля и добавям към салати, сметанови сосове или разядки

Миди:
Първи (любим) вариант - варени с малко бяло вино и вода (50/50), клонки девисил, люта чушка и морска сол. После обичам да ги топвам в сос от кълцан пресен девисил с люти чушлета, оцет и зехтин. Друг любим сос за миди - хариса (пастет от люти чушки с чесън и подправки)
Втори вариант - в тава насипвам едра сол и редя големите черупки от варени миди, нареждам обратно в черупките мидените ядки и отгоре посипвам с настъргани сирена и малко сметана. Запичам в грила на фурната. Правила съм и посипка с кълцани хлебни трохи, масло, магданоз, каперси и пармезан. Също става чудесно и с хрупкава коричка.
Трети вариант - класика - миди с ориз

Рапани:
Помня ги най-вече от детството си, защото тогава си "хващах" морските "чудовища" сама и мама ги приготвяше така: варени с бира, после на тиган с масло, копър и чесън или на салата в комбинация с миди, лимони и воднист лук
Ехааа, колко подробно! Благодаря Heart Exl
Виж целия пост
# 29
А иначе морски дарове- моята дъщеря обожава Паеля... правя я с пилешко и морски дароще на фурна. Има много рецепти из нета, но ето ви снимка от моята. Ако някой пък иска и рецептата, с удоволствие ще я дам! Simple Smile

 
Може ли рецептата на твоята Paella.
И дано е по-лесна, че аз съм зле готвачка  ooooh!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия