Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Студенти в Холандия/Нидерландия - 6

  • 18 807
  • 341
# 300
всъщност линкът по-горе, който пуснах, е малко остарял, защото е с цени за 2018, но по повечето сайтове на зъболекарски практики го има новият списък с цени за 2019, които са леко по-високи, и това са максимални регулирани цени, вероятно е някои зъболекари да взимат по-ниски от тези

rosss, в тази тема, предполагам, никой не се интересува от застраховките на малките деца, студентите са над 18 годишни, така че ортодонските неща при тях са със сигурност платени допълнително Simple Smile и като казваш "безплатно" не е точно така, просто в премията, която плащаш, е калкулирана част и за зъболекарски лимит от 250 евро; примерно както е с оная допълнителна застраховка за 14,50 евро месечно  - за 12 месеца се плащат 174 евро, пък ти покриват 75% от лимит 685 евро (~514 евро), така че ако човек предвижда, че ще има нужда и от такова лечение му излиза добре сметката, но в никакъв случай не му е безплатно, нали Simple Smile
Виж целия пост
# 301
Антеа,

Има над 50 застрахователя и са с различни условия.
Не знам на някой зъболекарските услуги да са включени в основния пакет. Обикновено са в допълнителния пакет, НО допълнителния пакет НЕ включва само зъболекарски услуги. С него не плащаш само за зъболекраски услуги, а всъшност може да има застрахователи, при които да си е само за зъболекарска услуга. И аз не мога да кажа.
При моя застраховател доплащането НЕ е , само за да ми покрие зъболекарските услуги! ( Доплащам 12, 90 на месец но освен 250 за зъболекар имам още един куп дребни услуги, които няма как да ти изброя, като някой допълнителни физиотерапии, алтернативна медицина, безплатни контрацептиви, безплатно здравно в чужбина с някой видове транспортирания, ако се наложи и т.н)

Влизам в тези подробности, защото от разстояие с няколко обърнати страници в интернет, не е редно да се правят генерални заключения.

Помня преди време една майка се беше притеснила за болно дете, което не беше за спешна помощ, а искаше да отиде на преглед. И аз се ужасих, като гледах цените в интернет за преглед, ако нямаш застраховка. Ами беше платило нещо като 20 евро. Можеше и да е в пъти по толкова, не отричам, но явно зависи от много фактори.

* Споменах за ортодонтските услуги при деца, за да стане ясно, че тук всеки гледа да си отстрани тези проблеми до 18, докато му е безплатно. Доколкото знам има разлика и значение след това дали имаш нужда от ортодонтски услуги, настъпили след инцидент.
Виж целия пост
# 302
to compare the premiums of health insurance providers because health insurance providers offer the Basisverzekering with different deductibles. Deductibles or excess (in The Netherlands called ‘Eigen Risico’) is the amount you will have to pay yourself before receiving reimbursement from the health care provider. Besides a compulsory deductible of 385,- euros, one can also choose for a voluntary excess (deductible/ ‘Eigen Risico’). The higher the voluntary excess the lower your monthly premium will be.
 LoonZorg offers an unique ‘No Risk’ policy package to expats with, by far, the lowest possible premium for the Basisverzekering without having a compulsory excess/deductible/’verplicht Eigen Risico’! Not having to pay the ‘Verplicht Eigen Risico’ together with the low premium can easily save you more than 500,- euro a year.

The ‘No Risk’ policy page consists of the mandatory public health insurance (‘Basisverzekering’) together with a small additional insurance. On top of the coverage of the ‘Basisverzekering’ this policy package offers an extra coverage for:
– Emergency dental care in The Netherlands (200,- euro a year);
– Repatriation within geographical Europe and
– coverage of the ‘Verplicht Eigen Risico’

This ‘No Risk’ policy package is applicable for all expats that:
– Do not have a Dutch passport
– Have a working contract in The Netherlands / have a partner that is taking out the No Risk policy.

To register for the ‘No Risk’ policy package click here


това е накратко застраховката която избра синът ми. Предполагам, не бъркам, като си мисля, че има 200 евро за стоматологични услуги.
Виж целия пост
# 303
За съжаление няма стоматологична застрховка - има само Emergency dental care in The Netherlands (200,- euro a year), което не включва преглед, почистване, пломба и т.н.
Виж целия пост
# 304
Имах някакви съмнения... Благодаря за разяснението, Мини.
Виж целия пост
# 305
G.D.,
Всяка календарна година може да си сменя и пакета, и застрахователя.

Да провери каква е разликата в цената за застраховка, която не му премахва "собствения риск"! ( лично, неангажиращо мнение). Би трябвало цената да е по-ника ( някъде 20-30 евро), от това което плаща в момента
Предполагам, че застрахователя си е калкулирал горната сума, за да му премахне собствения риск.
Собствен риск се плаща рядко.
За преглед при личен лекар, спешни случаи, спешен прием в болница , НЕ плащаш собствен риск.
При специалисти в повечето случаи имаш собствен риск. Но на мен изключително рядко ми се е налагало да плащам такъв. А застрахователите няма да с минат те да го платят вместо теб и една голяма част от него са си го калкулирали в цената. А какъв е смисъла да го плащаш и то предварително, а може въобще да не ти се наложи да плащаш за такъв.
Виж целия пост
# 306
Чета последните теми с интерес, защото на дъщеря ми за съжаление в момента й се налага да посети специалист във Венло. За съжаление тя все още няма бсн (чака вече 6 седмици), съответно няма и личен лекар, така че прибегнахме до застраховката, която й направихме в България. Надявам се утре да й запишат час за лекар.
Искам обаче да попитам следното: Ако няма застраховка в Холандия, може ли да има личен лекар и съответно да посещава с направление специалист, както е тук в България. Оставам с впеатление, че да, но с ограничени услуги/лимити или само в неотложен случай. А стоматолог?

Искам и още да питам, има ли деца все оше чакаши BSN. Дъщеря ми още не е получила нищо по пощата, а е подала докуемнти на 26.08. Съответно не може да си открие сметка, не може и да подаде документи в DUO за намаляване на таксата. Вече 2 пъти ходи на място в общината да пита и никой нищо конкретно не й отговаря. Днес вече отчаяна написа имейл до университета с молба за съдействие. Чудех се това нормално ли е. Те холандците, че не си дават много зор, не си дават, ама все пак 6 седмици...
Виж целия пост
# 307
Виждам, че обсъждате застраховки и зъболекари, затова ще ви споделя моят опит. Със застраховките не съм напълно запозната, но до ското не работех и ползвах ЕЗОК. (Спести ми 1000 евро за линейка преди 2 години).  Сега работя и стажувам едновременно и задължително ще направя застраховка в най - скоро време.
За ортодонтите - нося брекети отдолу и имах отлепен брекет и скъсан ластик, който ми правеше  ужасно болезнени рани и нямаше как да се прибера в България. Отидох в ортодонтски кабинет и записах час за след около седмица. Там ме попитаха дали искам да им стана клиент, аз им споделих, че скоро ще ми махнат брекетите и няма нужда. Обясниха ми, че когато си техен клиент, ти изпращат фактура на адреса след месец (същото е и с линейките).  Въпреки, че отказах да бъда техен клиент, те казаха, че няма да ме оставят да ме боли и ми помогнаха.
Виж целия пост
# 308
Eitam, никакви писма ли не е получавала от общината досега?
Виж целия пост
# 309
Eitam,миналата година дъщеря ми доста време чакаше BSN номера и след като отиде в общината се оказа че й е сгрешен адреса.Възможно е да има някаква грешка.
Виж целия пост
# 310
Никакви писма не е получавала. Два пъти ходи на място в общината да пита и отговорът е "изчакай, имаме много студенти в момента, ще го получиш до 2-3 дни, седмица, две" или "оставете си телефона и ще ви се обадим или ще го изпратим по пощата..." С две думи нищо! Вече почнах да се притеснявам. Тя твърди, че адреса е верен. Преписла го е от договора за наем. Не знам какво да кажа, но почнах да се притеснявам.
Виж целия пост
# 311
И при дъщеря ми положението с BSN е същото, писа на общината, ходи на място. Отговорили, че документите са ок, но имали хиляди студенти и да чака. Дотук чака вече 6 седмици. Дано е по скоро.
Виж целия пост
# 312
Пускам отговора от НАП, който получих на отправено от мен писмено запитване с точен въпрос - следва ли да се уведомява НАП относно здравноосигурителния статус на студент в Холандия, който освен че е подалу нас удостоверение, че е редовен студент в чужбина и е осигурен здравно на това основание в България, допълнително работи в Холандия по трудов договор и се осигурява здравно на място. Имат ли значение броят отработени часове.

Скрит текст:
Цитат
За работещ в държава-членка на ЕС:
За периодите, за които за лицето е приложимо законодателството на страна членка на ЕС то няма задължение към НЗОК и в случая не става въпрос за задължителни осигурителни вноски по българското осигурително законодателство, а за месеци без данни за здравно осигуряване. Покриване на месеците може да се случи при включване в българската система за социална сигурност. За да се удостовери този факт пред Националната агенция за приходите,  се представя формуляр, издаден съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност (напр. унифицираните бланки А1, Е 101, ЕЗОК, S041/Е 104, Е 106 или аналогичните документи по Регламент (ЕО) № 883/2004 и др.) или друг документ/удостоверение, издаден от компетентна институция на държавата, в който изрично е посочен конкретен период на задължително здравно осигуряване в съответната държава. Разбира се ако лицето желае покриване на периодите преди завръщането му в България може да представи документи периодично в компетентна дирекция/офис на НАП по постоянен адрес. Документите издадени извън унифицираните европейски бланки се представят преведени на български от заклет преводач. Удостоверителните документи се прилагат към заявление свободен текст, с което се иска извършването на корекция в Регистър за здравен статус.

За определяне на здравен статус не са от значение часовете през които лицето полага труд.

За редовен студент в чужбина, който едновременно с това и работи там:
Лицето няма задължение да уведомява НАП за това, че е започнал работа, достатъчно е да е подало удостоверение за това, че е студент, здравноосигурителният му статус е на здравно осигурено лице у нас.
За започването на работа в Холандия у нас би могло да уведоми НОИ с оглед признаване занапред на трудовия му и осигурителен стаж, с подаване на съответните документи, удостоверяващи това обстоятелство.

Това е отговорът.
Виж целия пост
# 313
Интересува ме субсидията, която се отпуска за 56 часа месечно, навсякъде е обяснено, че се кандидатства след 3
 последователни месеца с минимум отработени 56 часа. Но какво следва ако в бъдеще се откаже студента да работи или не успява да достигне минимума от 56 ч. - спира да получава субсидия, или единственото условие е да е отработил 56 часа за трите последователни месеца.
Виж целия пост
# 314
Интересува ме субсидията, която се отпуска за 56 часа месечно, навсякъде е обяснено, че се кандидатства след 3
 последователни месеца с минимум отработени 56 часа. Но какво следва ако в бъдеще се откаже студента да работи или не успява да достигне минимума от 56 ч. - спира да получава субсидия, или единственото условие е да е отработил 56 часа за трите последователни месеца.

Всеки месец трябава да работиш 56 часа, за да получаваш субсидията. Първите три месеца им пращаш пейслиповете, а след това мисля след 6 трябва да им пратиш отново. Ако си получил субсидията, например за 4 месец, а не си работил, трябва да им върнеш парите.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия