Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Професия учител - 6

  • 24 281
  • 745
# 720
Тая само при теб ли идва така, или и в часове на другите учители?
Ако е масово, тогава явно проблемът е с директорката, която дърпа конците.
Ако е само при теб, недей да я траеш, защото ще стане още по-нагла.
Не е само при мен, но не е и при всички. Ние си ги знаем, то е цяла одисея тяхното, но вече само се шегуваме помежду си колегите, изобщо не ги отразяваме.
При нас е приказката за змията, която хапе най-силно, знаете кога. Та, ще си я изчакаме да си отиде и ще ѝ изтърпим отровата дотогава, не остана много - тази учебна година е последна. Е, някои не издържаха и се преместиха - над 10 колеги имаме напуснали в последните 2-3 години. После пък никой не иска да идва...
Виж целия пост
# 721
Ясно. Не остава много значи Wink
Виж целия пост
# 722
Счетоводител съм. Записах се да уча за "учител по икономически дисциплини" в ПУ-то. Преподавател ни каза, че с тази квалификация можем да работим освен като учители по икономика, но и като възпитатели също. Не хващам много вяра на тези думи и за това питам и тук. Възможно ли е?
Виж целия пост
# 723
Може като възпитател, в среден курс. В начален курс не може. То там няма и възпитатели, но така наричат учителите на занималня. Те всъщност не са възпитатели.
Виж целия пост
# 724
Благодаря за отговорите. Този път ползвах оппуск, но съм назначена от септември и не е много и ако детето пак боледува, ще дам болничен и ще видя какво ще стане.
Виж целия пост
# 725
И в среден курс не се водят вече възпитатели
Виж целия пост
# 726
В среден и горен курс има възпитатели - в училищата, в които има общежития.
Виж целия пост
# 727
Мисля, че терминът "възпитател" по-скоро отпадна. За общежитията не знам дали така точно ги водят, но при нас в среден курс има занималня и колежката се води "Учител ЦДО" - дано не бъркам съкращението.
Виж целия пост
# 728
В общежитията са възпитатели, в занималните не са. Възпитатели могат да бъдат завършилите всякакви специалности (включително и икономическа, за която имаше въпрос вчера), които имат педагогическа правоспособност, без начална и предучилищна педагогика. Който го интересува точната формулировка, да си провери в закона, аз си пиша в свободен текст, но съм сигурна, че "възпитател" като педагогическа длъжност в училище съществува.
Виж целия пост
# 729
Кети, според Наредба 15 няма длъжност възпитател, има учител - това за училищата.

Момичето с икономическата специалност май питаше за работа в училище. Не мога да й дам съвет, но ми се струва трудно да стане с икономическа специалност.
Виж целия пост
# 730
Тонита, не може да няма възпитател в Наредба 15 (да си призная не ми се занимава да я търся, но съм сигурна, че има). Възпитателите работят в общежитията, които са към училищата, т.е работното им място не е сградата на училището, а на общежитието. Но длъжностите са педагогически, със седмичен норматив часове, заплата и т.н. Числят се към педагогическия персонал на училището, директорът им е този на училището и т.н

Сега като се замислих за момичето от предните постове, преподавателят им е казал, че може да са възпитатели, което е вярно, а тя вероятно е решила, че става въпрос за учител ЦДО.
Възпитателите не са учители ЦДО, но по своята същност са учители.
Виж целия пост
# 731
Кети, аз говоря, че в училище според наредбата вече няма възпитатели - нищо, че ние сме свикнали да ги наричаме по този начин. Иначе за общежитие се водят възпитатели.


Виж целия пост
# 732
Аз нямам нищо против класната им да се намесва или да вика и да им се кара вместо мен (тя си ги познава най-добре, все пак), ама поне да предупреждава или да обсъди проблема с мен, си мисля. Тя влиза, развиква се и аз замръзвам заедно с децата и мълча, докато отмине посещението.
Не знам, аз може би не съм свикнала с обстановката и за това всичко ми изглежда странно.

Ако това ще те поуспокои, и аз имам подобни колеги. В петък имам 3 последователни часа (в блок) в класа на един колега. Влезе в средата на първия час. Аз обяснявам нещо разпалено и тъкмо съм успяла да им привлека вниманието, той цъфна и остави три варианта на меню, да си избират. Замълчах, изчаках го да им обясни какво и как, излезе. Хубаво, но до края на часа не успях повече да ги усмиря, защото те не спряха да обсъждат какво ще ядат и как ще правят комбинация от тези три варианта. Часът отиде на кино. Втори час, остават 10 минути, дала съм им да обмислят казус. Класният пак цъфва. Този път някой не му бил дал документи за стипендия. Взе ги, но часът замина. Трети час, аз съм в дъното на стаята, показвам нещо на двама ученици, той влиза зад гърба ми, не го чувам и продължавам да обяснявам. Чак когато другите отпред се разсмяха на това, което той им говори, разбрах, че е влязъл.

Нямам нищо против да влезе за нещо спешно и важно (като стипендиите например, или отсъствия). Но три пъти в три последователни часа... ми иде множко. И не е само той. Понеже и аз като теб съм нова в това училище, засега не реагирам.
Виж целия пост
# 733
При подобен случай, директно моля класния да ги намери в междучасие или след часовете и да се разбере с децата. Не се притеснявам да направя забележка на колега.
Виж целия пост
# 734
Кети, аз говоря, че в училище според наредбата вече няма възпитатели - нищо, че ние сме свикнали да ги наричаме по този начин. Иначе за общежитие се водят възпитатели.

Общижитието не е отделно работно място, то се води към съответното училище и възпитателите (в общежитието) са на щат към училището. Така че по закон в училище може да има възпитатели.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия