Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 6

  • 51 267
  • 809
# 795
Да, има програма за кисело мляко Yogurt. Аз днес на нея сложих да втасва тестото. Към мултикукъра има само книжка с указания за безопасността,но никакви подробности за програмите; една много мъничка книжка с рецепти, които не съм опитвала, рецепта за хляб няма. Благодаря ти много, Невена!
Виж целия пост
# 796
Здравейте, за Олата делукс, аз имам скара и панер за пържене, за на пара какво да правя?Скарата ми изглежда с твърде къси крачета и твърде голяма, чудя се дали мога панерката за пържене да обърна с главата надолу и върху нея да поставя скарата?
Виж целия пост
# 797
Здравейте, за Олата делукс, аз имам скара и панер за пържене, за на пара какво да правя?Скарата ми изглежда с твърде къси крачета и твърде голяма, чудя се дали мога панерката за пържене да обърна с главата надолу и върху нея да поставя скарата?

Не знам, честно да ти кажа, но по-скоро не.

Дали скарата ще е ниско или високо няма значение при готвене на пара под налягане. Като е с ниски крачета можеш да слагаш повече броя сита отгоре.

На пара можеш да правиш глави цвекло. Продават се по пазарите. В супермаркетите продават само пакетирани. Картофи също, цяла глава карфиол, моркови, тиква, пъщърнак (navets).

Оригинална гарнитура към месо е зелена зелка,разрязана на 4 или 8, така че всяко парче да има парче чукна, който да го държи заедно. Слагаш на доставката и на пара 10 минути или повече, ако искаш. После масло, черен пипер и сол.

Май месец излизат кочаните царевица. 8 мин на пара.  

Правя агнешки или кози ребра. Намазвам с чесън, сол, черен пипер, нарязани 2 по 2, като ми ги режат на щанда на пазара. Слагаш вода на дъното, хвърляш ги на решетката и 1 час на пара. Падат от костите.

Тази рецепта правя и в зависимост от ориза програмирам 30 до 60 минути на пара. 80 минути е за кафяв ориз. Вода слагам колкото се изисква минимално за пара + чаша и четвърт на чаша ориз. Това, защото и зеленчуците пускат. Става и само със спанак:

http://www.chahiatayba.com/recettes/149/Riz-Djerbien--rouz-jerbi-

Напиши recette Cookeo и виж какво излиза! Също recette Instant pot. За IP има много рецепти на английски. В YouTube  има показано как се приготвят ястията.

Правя соса за кускус със зеленчуците в мултикукъра. Ако месото е жилави първо го варя само или с натура и после добавям зеленчуците. Има едноетажни рецепти за 30мин, където зеленчуците се нареждат над водата и така стават по-бавно.

Cajun стил рецепти стават идеално.

Chilli con carne и Ropa vieja стават идеално.

Воeuf bourguignon е все едно писана за нашите уредчета.



Много лесно се варят яйца на пара на поставката. Има времената в интернет.

Иди в някой азиатски магазин, в 13 район на Париж има много! Продават бамбукови сита. Трябват ти с диаметър 16см, но може и 18 см да влезе. В моя кукър се побират 2 сита едно над друго. Има много виетнамски и китайски рецепти за пара.
Виж целия пост
# 798
За готвене на пара скарата трябва да е на крачетата, вода се налива 2 мерителни чашки/чашата трябва да ти е в комплекта. Ако нямаш чаша, вода наливаш до ръба на решетката. Слагаш кошницата с дъното надолу, както нормално се слага и в нея каквото искаш да сготвиш. Картофи нарязани и обелени-5 мин., моркови- ако са цели и дебели до 7 мин., яйца-5 мин. Аз винаги изчаквам парата да си падне сама, т.е програмата като свърши канселирам от средния бутон и изчаквам 5 , 10 минути преди да отворя капака. Ако освобождавам парата принудително, го правя постепенно, като бавно въртя копчето.
Виж целия пост
# 799
Хм.. това, което ме притеснява, е, че като крачетата са къси и водата ще е малко. И ако ще трябва да правя там месо на пара 1 час, то водата ще изври. Затова търсих начин да повдигна скарата на нещо. Наистина ли не извира водата, като е на пара и под налягане? Нямам мерителна чаша, щото го купих на старо без чашката.
Значи слагам скарата и после кошницата, водата не извира, нищо че е до ръба на скарата само, т.е. много малко?
И друго, как се освобождава принудително клапанът? То има едно червено пластмасово и върху него друго прозрачно.
Примерно, слагам скарата, наливам вода на височината на решетката, после слагам кошницата, слагам месо в нея, пускам на 1 час на пара под налягане и не пипам нищо, не доливам вода..
Виж целия пост
# 800
Няма откъде да изври водата, съдът е херметически затворен.
Виж целия пост
# 801
Отгоре, отпред на капака трябва да имаш едно копче, което се върти в 2 позиции, от там затваряш или отваряш клапана. Когато готвиш на пара клапана трябва да е затворен.
Скрит текст:
Виж целия пост
# 802
Я, че аз мислех, че винаги се върти, за да се отвори, след свършване на програмата под налягане. Защо не го отваряте веднага?
Виж целия пост
# 803
При моя при доста рецепти, които правя, се чака поне 10тина минути преди пускане на парата, при по-течните като супи до падането на парата без намеса ( Natural Release), може да е и половин час.
Виж целия пост
# 804
Я, че аз мислех, че винаги се върти, за да се отвори, след свършване на програмата под налягане. Защо не го отваряте веднага?

Защото при някои ястия като бобови, яхния, каши частици манджа попадат в клапата и я запушват. При готвене на такива ястия налягането се оставя да падне само, което отнема от 10 дооооооо  30, че и повече минути ако количеството храна вътре е голямо.

При готвене на пара  няма проблем да се извади веднага, но за дълго готвещи се храни е загуба на енергия. Докато вътре има налягане, храната продължава да се готви с остатъчната топлина на плочата и самата храна, защото съдът е изолиран. За бързо готвещи се храни е важно парата да се извади веднага, но за боб програмирам половин час + още половин да падне и даже не отварям още 10 минути за да се сгъсти.

Когато правя на пара цели, небелени картофи, цвекло, слагам 15 мин + да падне само налягането.

За каша като овесени или полента е абсолютно забранено да се изпуска парата насилствено и е задължително да се чака да падне налягането само. Ако това се отразява негативно на вкуса се избира по-ниско налягане и по-малко време.

Пример:

Обикновено готвите полета за 15 мин на котлона в експрес тенджера и отваряте след 10 мин като е паднало налягането. В кукъра налягането е по-ниско, но избирате 12 или 10 мин и чакате 20 или 30 мин налягането да падне само. През тези 20 или 30 мин полентата се готви под налягане, макар и по-ниско от това в експрес тенджера.

Не се изпуска налягане и ако в супата има мляко. 

За готвене на пара слагам 300мл вода, 400 максимум. Никога не наливам до решетката, защото това потапя долния слой храна във водата и може да я направи на каша.
Виж целия пост
# 805
Ох, става все по-сложно. Ми то пише изрично, че се налива вода до първата резка, днес специално сипвах, точно половин литър е и леко залива решетката. Щото ако не се сипело вода дотам, щяло не знам си какво да стане. Това за водата при готвене на пара.
А за изпускането на пара - може ли по-просто:
При кои храни изобщо никога не трябва да се изпуска парата?
При кои храни може да се изпуска, ако примерно са на половината или до 3/4 от гърнето?
Има ли храни, при които може да се изпуска и пълно да е гърнето?
Да разбирам ли, че като изключи програмата, докато парата не се изпусне сама, готвенето продължава, т.е. ако съм предвидила 30 минути готвене, мога да пусна програма 20 минути и да го оставя само на изпускане на пара?
Какво правим в такъв случай с притоплянето, което се включва автоматично? Като свърши програмата, пипаме ли нещо по тенджерата изобщо, или седим и чакаме да се оправя сама?
Виж целия пост
# 806
Ох, става все по-сложно. Ми то пише изрично, че се налива вода до първата резка, днес специално сипвах, точно половин литър е и леко залива решетката. Щото ако не се сипело вода дотам, щяло не знам си какво да стане. Това за водата при готвене на пара. 

Питах съседката, която има Olla GM G. Размерите са същите. Всичките и рецепти са с 2 мерителни чашки, тоест 300-320мл Вода и не покриват решетката. Ето рецепта за пара. 500гр са продуктите, но водата е 2 мерителни чашки, които са от по 160мл. Ето примерна рецепта

https://www.ollasgm.com/brocoli-al-vapor-en-olla-gm/

А за изпускането на пара - може ли по-просто:
При кои храни изобщо никога не трябва да се изпуска парата?  храни, които се пенят като бобови, гъсти сосове, каши. За да не се пенят се слага мазнина, но нея я слагаме обикновено. За ориз и макаронени това не важи, защото като са готови, течност не е останала, но ако се правят на каша или congee супа не се вади парата.

При кои храни може да се изпуска, ако примерно са на половината или до 3/4 от гърнето? супи с рядка течност, дори и вътре да плува боб, всичко на пара, защото водата е малко, варене на картофи и други зеленчуци месо и риба в малко вода и рядък сос.

Има ли храни, при които може да се изпуска и пълно да е гърнето? храната + водата в манджата не бива да надвишават половината съд. Ако правиш сърми може да напълниш до 2/3, защото те изпиват водата и ако остава вода е на дъното и може накрая да изпуснеш парата. При мусака също може. Слагаш 300мл вода максимум и не покриваш до горе. Така Не плува във вода.

Да разбирам ли, че като изключи програмата, докато парата не се изпусне сама, готвенето продължава, т.е. ако съм предвидила 30 минути готвене, мога да пусна програма 20 минути и да го оставя само на изпускане на пара? да и продължава и поне 30мин след падането на налягането, все едно е в уред за бавно готвене. Да, точно така. Слагаш по-малко време и чакаш да падне сама.

Какво правим в такъв случай с притоплянето, което се включва автоматично? то се включва чак след часове. Мерил съм с ватметър и час след изключването уредът все още не гълташе ток. Има термостат, който в моя е настроен на 56° и докато не се достигнат не топли. Като свърши програмата, пипаме ли нещо по тенджерата изобщо, или седим и чакаме да се оправя сама? Ако ще чакаш да падне само не пипаш нищо. Ако си сготвила ориз отваряш, защото може да прегори или да стане на нищо. Същото с макаронени.

Отговорите са в удебелено.
Виж целия пост
# 807
Аз имам една книжка с рецепти заедно с тенджерата и в нея има 3-4 рецепти за готвене на пара, всичките са със - сложете 1/2 л вода. 6 л е иначе гърнето. А иначе видях в тубата видео на официалната им страница, де направиха месо със зеленчуци на пара, без изобщо да слагат вода. Направо ги метнаха на дъното без решетка, само с малко мазнина..
Има ли някой, който разбира как да отвори нова тема, че ще ни бият тук?
Виж целия пост
# 808
Аз имам една книжка с рецепти заедно с тенджерата и в нея има 3-4 рецепти за готвене на пара, всичките са със - сложете 1/2 л вода. 6 л е иначе гърнето. А иначе видях в тубата видео на официалната им страница, де направиха месо със зеленчуци на пара, без изобщо да слагат вода. Направо ги метнаха на дъното без решетка, само с малко мазнина..
Има ли някой, който разбира как да отвори нова тема, че ще ни бият тук?


Сложи 300мл и ще видиш, че ще стане.

И аз я готвя рецептата със зеленчуци и месо или само зеленчуци, без добавяне на вода. Те зеленчуците си пускат вода, достатъчно за да се вдигне пара. Тази съм готвила:

https://www.seriouseats.com/2017/03/the-food-lab-easy-pressure-c … de-with-pork.html

Също колумбийската с пиле, картоф, лук и домати.

Само да те предупредя, че когато не сложиш вода на дъното налягането се вдига много, много по-бавно,отколкото ако капнеш някаква, примерно 50мл. В моя кукър чакам половин час да се вдигне, а като сложа 50мл става за 10 или максимум 15 минути.
Виж целия пост
# 809
Добри хора, направих нова тема Smile. Cristi,надявам се нямаш против.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1299971.new#new
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия