Цветя за терасата - 3

  • 31 317
  • 735
# 15
Хризантемите при мен цъфтят пролет, лято и есен, като пролет и есен ги гледам на южна тераса, а лятото на северна, че не издържат на жегите.  Само ги поливам, не полагам някакви специални грижи за тях.
Виж целия пост
# 16
Скрит текст:
Много ми е важно да не ви изпусна. bouquet
От миналата тема научих, че мога да си запазя семенца от Винките ми. Минали години не съм знаела и направо са ми заминавали. Винката е едно от любимите ми цветя - красива, нежна, пъстра, непретенциозна, с много цветове. Heart Eyes
Да ви се оплача - пролетта си засях семенца Маргаритки (купени от Кауфланд), които поникнаха, но така и не цъфнаха. Май някаква тревичка съм засяла. Все още си е зеленинка на балкона, затова не съм ги изхвърлила.


Здравейте,
Маргаритите цъфтят на втората година : )

Сега се радвам на тези розички, купени преди 1месец от Кауфланд. Прецъфтяха и това им е нов цвят. Имам и летни хризантеми, които цяло лято само листа имаха , а сега са подготвили пъпки. Елхичката също е от там и върви чудно.
Виж целия пост
# 17
Здравейте мили момичета! Записвам се с удоволствие и съответно да черпя насоки и обучение относно цветята. Имам огромна терасата  и съответно съм я накичила по цялото и продължение с цветя, ама такива, които много не искат грижи, сакъз и мушката. Вървят прекрасно, ще покажа снимка, въпреки че терасата е западна, което говори за страшно много слънце, през цялото време от 11 ч докато залезе, все си е слънце. Пускам тентите, ама... все си е жега.   Тази година една приятелка ме научи да ги поливам с йод и захар във водата , разтворени. На 8-10 л вода по 10 капки йод и 5-6 с . л. захар.  Те направо побесняха от удоволствие  Wink Вероятно ще ги прибирам, но късно, чак началото- средата на ноември, както всяка година, нищо им няма, те обичат влагата и студа.  
Та след многото ми приказки  Wink  да питам, как да ги прибирам, т.е. до къде да ги чупя, сега са прорасли с цветове даже извън терасата висят надолу  и са в цвят, но зная, че трябва да се чупят.. колко...
Благодаря за съветите!
Fortuna - ка, здравей!  Simple Smile

Виж целия пост
# 18
Marcheva14, уникални цветя, останаха ми очите в тях. Поздравления! Записвам си рецептата за торенето за догодина.
Виж целия пост
# 19
От новите ми пъпълнения тази пролет имам два летни гербера. Не се представиха както очаквах, но какво пък поне зеленина имаше достатъчно.Въпроса ми е, многогодишни растения ли са? Търсих инф., но не откривам. Благодаря.
Виж целия пост
# 20
не знам точно кое наричаш "летен гербер", но и гербера, и газанията и цинията (някъде наричани летен/градински гербер) са едногодишни.

Митето се е изхитрил да отгледа многогодишен гербер, но той си е маестро. Simple Smile Simple Smile
Виж целия пост
# 21
Marcheva14, прекрасни цветя!
Чела съм за рецептата с йод, но не бях срещала захар до сега. С каква цел се слага?
Малко захар се слага във водата за рязан цвят, за да не прецъфти бързо, но да ги поливаш със захар?!

Вчера дъщеря ми донесе гербер и търсих как се гледа. Тук прочетох, че били многогодишни - https://www.aquamat2000.com/bg/applications/%D0%A1%D0%B0%D0%BA%D … 1%D0%B5%D1%80_226
Летен гербер мисля, че наричат газанията.
Виж целия пост
# 22
Благодаря , мили девойки!  Hug
Убиха се да цъфтят, а и направиха голяма зелена маса, че когато ги вали силен дъжд тя се стича по листата и не мокри прекалено почвата им. Защо се слага захар........ изобщо не знам, нямам никаква представа, също и йод, защо се слага, ама нещо им прави, храни ги и те цъфтят като луди. Днес малко пообрах прецъфтелите, но има още мнооооого пъпки, отново ще има цвят. По принцип рядко ги поливам, най-много, в жегите, един път седмично, а сега поне на 10 дни, хубаво да засъхнат и чак тогава им давам вода. В последно време йод и захар не съм добавяла, сега вече няма нужда, още месец, месец и половина и ще ги прибирам и край вече.
Никой не ми каза до къде да ги кърша преди да ги прибера, то моето прибиране е на стълбите на кооперацията, там почти загиват, нямат светлина, ама колкото останат - останат, на пролет нови ще направя.
Когато започнах или когато реших, че цялата тераса ще я направя в китки ползвах един разсадник , оставях им сандъците, те ми ги приготвяха и аз правих няколко курса с колата, за да си ги взема, ама страшно вдигнаха цените, за 26 големи сандъка около 700 лв, с 300 лв. повече..  а, благодаря от тоз разкош, ето че и сама си ги направих, чупя, пуска си коренче, понякога даже и не чакам да има коренче, забучвам в пръстта и то си се хваща, това е най-непретенциозното цветенце, ама е красиво.  Simple Smile
Виж целия пост
# 23
marchеva14, според мене не ги чупи, като ги прибереш. Именно връхчетата ще оцелеят зимата и от тях ще вкорениш нови. Писала съм много пъти, майка ми вадеше мушкатата от почвата и ги закачаше в мазето на връзки, нагоре с корените. Напролет чупеше от живите връхчета и ги вкореняваше. Аз съм пробвала извадени, вързани на връзка и корените в найлонов плик, на остъклена тераса ( температура около 10 градуса зимата), като от време на време пръскам с пръскалката малко вода, да не загинат от суша. Има едно правило - отчупеното младо връхче забучваш в саксията до старото, така няма опасност от преполиване и няма да изгние.
А и младите разсади цъфтят повече.
За сакъзите не мога да кажа, но пак мисля, че предзимното чупене е грешно.
Друг вариант на опазване е да сложиш различни връхчета в 1 саксия, която да иззимиш при по-благоприятни условия и напролет от нея да си направиш нови. Като се вкоренят, прекъсни връхчетата на клонките, за да разклонят повече и да имаш повече бройки за разсад.

Какви са тези цени !!! ???
Виж целия пост
# 24
Diorela, благодаря! Така ще направя, или ще се опитам, защото те пускат едни тънички и дълги  филизи, които след време умират, за зимата става въпрос. Ще им правя нещо.
А кой е този разсадник, ми....Плантава. В началото беше около 450-500 лв наистина са много сандъците,  26-28 бр. ама да скочат толкова цените до 700 лв... прекалено много ми е и ето как се научих сама.  Те не слагат повече от 5 коренчета на сандък + работа .. ама чак такава цена да ме удря.. не!
Виж целия пост
# 25
Предишни години не ги чупех, а така ги прибирах с цветовете и листата. Изсъхваха почти изцяло зимата на прозореца на стълбището, едни като вейки тънички им бяха листата останали. На пролет ги изнасях и чупех до 5-10 см. над почвата. Сега ще ги окастря и така прибирам, въпреки че ми е доста неприятно колко цвят и листа ще изхвърля.
Марчева, прекрасни цветя. Ще пробвам догодина това подхранване с йод и захар и аз.
Виж целия пост
# 26
"Рецептата" с йод и захар е интересна. И аз бих я пробвала догодина, въпреки че още не съм сигурна дали ще садя сакъзи или ще се ориентирам само към делосперма. Само трябва да успея да я запазя зимата. Расте като обезумяла (пу-пу) без особени грижи.
Дали рецептата не може да бъде включена в първия пост Flushed
Виж целия пост
# 27
До 24 часа след пускане на тема може да се “пипа” първия пост. Сега вече или модератор или на следващата тема. Аз ще копирам инфото за всеки случай,но няма как да добавя.
Виж целия пост
# 28
Тази година само едно цвете си отгледах на терасата.Т.нар."съмни-мръкни",забравих му лат.име...На шега ги пуснах семенцата,те пък като взеха да растат...,от месец и много цвят има,но само вечер се отварят.
Виж целия пост
# 29
Doli, много го харесвам и аз, много красиво, преливащи цветове. Всеки ден минавам покрай едно, но вечер точно си е затворено...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия