Градинарство - моето хоби 23

  • 30 927
  • 774
# 75
Aila, когато напече лятото слънцето ще съжаляваш, че си унищожила готова сянка. Можеш около средният кол да сложиш маса , като той остане в средата. Нови лози ще им трябват години да стигнат до хубаво засенчване. Като не ви харесва, мъжа ти може да се научи да слага вино от него. Десертна лоза става и на кордон някъде в двора. Не прави прибързани неща веднага. Изчакай следващото лято , поседете под лозницата и може да ти дойдат други идеи. Ние така при строежът на къщата изсякохме всички дървета в парцела.Свекър ми и татко казваха да не режем всичко, но ние не послушахме. После нямаше никъде сянка. Едва след десетина години новите дървета дадоха облик и зеленина на двора.
Виж целия пост
# 76
Сорта без семки мисля че се казваше Липа. И бих дала съвет за новодомци в къщи, първо поживейте, вижте, огледайте се, посъветвайте се и тогава планирайте и ремонтирайте особено за асми и дървета. Защото после трябват години за да порасне
Виж целия пост
# 77
Сорта без семки мисля че се казваше Липа.
Скрит текст:
И бих дала съвет за новодомци в къщи, първо поживейте, вижте, огледайте се, посъветвайте се и тогава планирайте и ремонтирайте особено за асми и дървета. Защото после трябват години за да порасне

И Кишмиш има сорт без семки. Пробвах да засадя, но не се получи, не се хвана.
Виж целия пост
# 78
Аз имам розов кишмиш. Хубав,  сладък,  има по 3-2 семки. Сега се водим към асма. Млад е още . Не мръзне при мен в планината.
Ето тук продават от руските сортове лози. Хубави са с това, че издържат до -23/-25 градуса без измръзване. Десертните раждат от средата на август до септември. Българските сортове са предимно селектирани за винените райони на БГ и по-високо в планината мръзнат, не може да узреят.
https://www.olx.bg/ad/prodavam-vkoreneni-lozi-novi-sortove-posad … D262-ID6pvqc.html
Виж целия пост
# 79
Добри, Diorela - благодаря за препоръката, разгледах какво предлагат. Това, което ме притеснява при ранните им сортове е, че пише, че са чувствителни на измръзване. Иначе обмислях точно ранен Болгар и Брестовица.
Добри, къде се отглежда вашата Брестовица, не знам правилно ли помня, че и вие имате къще из Софийско нейде.

Добре е да се купува от институти, защото човек е сигурен какво купува. Иначе рискува да му продадат асмичката за един сорт,  след няколко години като роди, да се окаже друг сорт. Често им такива некоректни продавачи.  Но това е мое мнение, не ангажирам никого с него. Така са ме учили баща ми и майка ми.

Това подкрепям с две ръце. И също един такъв от баба ми имам - да не бързам да казвам какво търся, първо да разпитам какво имат. Защото понякога ти дават просто каквото има.
Аз така имам един "сребрист смърч" подарък от свекърва ми - отишла, поискала такова, дали ѝ някаква саксийка.
Е, чудесна еличка е в момента, жива да ми е, но не е смърч Simple Smile
Виж целия пост
# 80
Не мога да се съглася с покупка на лози от нашите институти. Преди 15-18 години татко беше взел,  като изрично е обяснил,  че е планина и мръзнат. Тогава не се интересувах, но лозите,  които беше взел не преживяха зимата. Някъде по дворът имам Аркадия. Бяло,  десертно, зрее към средата на август. ММ мести лозите миналата пролет и не им сложил етикети. Тази година естествено местените не родиха.
Ако намерите Аркадия вземайте за планински и студени райони с ниски температури. Няма да съжалявате.
Ето информация за сорта Низина предлаган в olx
http://vvinograd.ru/sorta-vinograda/stolovye/udivitelnyj-sort-vi … grada-nizina.html
Аз смятам да си поръчам 2-3 десертни сорта.
П. П. този предлага и Аркадия.
Виж целия пост
# 81
котаче, Simple Smile брестовицата беше в Резервата, на 5 метра от Дунав.
тогава отидохме в разсадника в Плевен, обяснихме къде е градинката, какво искаме и те препоръчаха.
за софийското дворче още не сме купували лози - не сме на този етап. когато завършим ремонтите и копането на двора пак ще търсим.
Виж целия пост
# 82
Поиграх си да проверя списъкът на продаваните лози в olx. Спрях се на сорта Ландыш. Бял, десертен, според периода на узряване края на август, началото на септември, зимоустойчивост -30 градуса.
https://translate.google.com/translate?hl=bg&sl=ru&u=htt … l&prev=search
http://vvinograd.ru/sorta-vinograda/stolovye/vinograd-sorta-landysh.html
Преображение, Кишмиш-342 и Новое столетие.
Можете да си направите справки за сорта като напишете "виноград" и името след него. Там където пише, че сорта е технически, значи е винен. Някои от сортовете са с ниска зимоустойчивост. Всички сортове на които пише "сидлис" са американски.
Виж целия пост
# 83
Сорта без семки мисля че се казваше Липа.

Момичета, Липата е винен сорт, с много твърда семка и люспа. Хипер ароматно, чак накъртващо.
Всичко друго, но не и десертно безсеменно, не се заблуждавайте.
Виж целия пост
# 84
Липа не казват ли всъщност на отела?
Виж целия пост
# 85
Липа не казват ли всъщност на отела?
Свекър ми имаше преди време в двора Липа и отел. Помня, че липата миришеше много. Правеха вино от тях.
Не се лъжете с онзи от olx с руските лози. Всичките му лози са на собствен корен. На 100 сорта руски лози, само десетина може да се размножават на собствен корен. Останалите искат присадка, защото си променят качествата на собствен корен.
Виж целия пост
# 86
Липа не казват ли всъщност на отела?
Свекър ми имаше преди време в двора Липа и отел. Помня, че липата миришеше много. Правеха вино от тях.
Не се лъжете с онзи от olx с руските лози. Всичките му лози са на собствен корен. На 100 сорта руски лози, само десетина може да се размножават на собствен корен. Останалите искат присадка, защото си променят качествата на собствен корен.

И не са устойчиви на болести, лесно мръзнат,  когато са на собствен корен. Има си конкретни лози за подложки, които са най-удачни за даден сорт асма. Затова казах, че предпочитам да е от институт. Там се спазват правилата.
Виж целия пост
# 87
Липа не казват ли всъщност на отела?
Свекър ми имаше преди време в двора Липа и отел. Помня, че липата миришеше много. Правеха вино от тях.
Не се лъжете с онзи от olx с руските лози. Всичките му лози са на собствен корен. На 100 сорта руски лози, само десетина може да се размножават на собствен корен. Останалите искат присадка, защото си променят качествата на собствен корен.

И не са устойчиви на болести, лесно мръзнат,  когато са на собствен корен. Има си конкретни лози за подложки, които са най-удачни за даден сорт асма. Затова казах, че предпочитам да е от институт. Там се спазват правилата.
Много е сложно да ги вкараш от институтите на Русия, Украйна и Молдова. Ако имаше възможност до сега да съм забравила, че искам от техните лози.Нашите не стават за 700-800 м. надморска височина. Акрадията ми е на някаква присадка за студени райони. Кишмиша и той е на такава присадка, но не са купувани в БГ.
Един късен клематис
Виж целия пост
# 88
Момичета, да попитам. Това с оранжеви фунийки и кръгли листа, самопоникнало е. Дали е плевел и да го махам? Иначе е красиво )))

Върху мини храстчета пък узряха плодчета


Виж целия пост
# 89
Латинка е. Събери си семенца, ако ти харесват и засади догодина (семената приличат на леблебия). Може и във висящи саксии.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия