Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

201-ва златна немска есен

  • 12 221
  • 316
# 210

Скрит текст:
"След уведомяването за бременността следва прекратяване на договора. Как може да се противодейства?

Защитата срещу уволнение на бременни служителки започва на първия ден от бременността и продължава до четири месеца след раждането. През този период майката е защитена срещу уволнение от работодателя. Законът за майчинството е категоричен, че уволнението по време на бременност не е възможно."Откъде го взе този цитат? Много глупаво е написано и си се заблудила, че първото изречение е факт, а то е само хипотеза. Демек ти обясняват какви са ти правата, ако те уволнят като кажеш, че си бременна, което няма как да стане. Преди четири месеца след раждането не могат да те уволнят, но е много важно да им съобщиш писмено, че си бременна и то възможно най-скоро. Дори и преди да успееш да го направиш, да кажем в понеделник ти дадат кюндигунг, до две седмици ако им съобщиш, че си бременна, кюндигунгът няма сила.

Ето закона:
https://www.gesetze-im-internet.de/muschg_2018/__17.html
Виж целия пост
# 211
Ето от тук го намерих
https://www.aulnrw.de/projekte/projekte/arbeitnehmerfreizuegigke … -zadavani-vprosi/
Виж целия пост
# 212
Съветвам те веднага да уведомиш работодателя си. Така показваш коректност, а това обикновено се оценява.
Виж целия пост
# 213
Тя е длъжна да го уведоми и е в нейн интерес. Работодателят няма какво да оценява, само трябва да регистрира факта.
Виж целия пост
# 214
Може да ги уведоми, но с Attest от лекар, дават го 10-12 гс.

След като го дадеш не могат да ти прекратят договора. Дори и да си в Probezeit не могат да те мръднат. Определени дейности също не можеш да извършваш ( вдигане на тежки неща, работа на конвейр). Ако работиш физическа работа, можеш да си вземеш Beschäftigungsverbot, но това само ако работиш забранените от закона дейности.

Ако те съкратят преди да си им дала аттест, то имаш две седмици да им го предоставиш и die Kündigung ist unwirksam .
 НО: договорът ти е срочен за една година и няма да ти бъде подновен. 2 или 3 (забравила съм колко точно) месеца преди да изтече отиваш в АА да кажеш, че ти изтича и после ще  си безработна и в майчинство.

Майчинството вече незнам как се изчислява, от АА трябва да знаят или ти виж в нета.
Важно е да се регистрираш в АА заради здравната застраховка. Ако си омъжена, то се прехвърляш в семейната при мъжа ти.

Лека бременност 😃
Виж целия пост
# 215
Не повече от три месеца преди да изтече срочен договор се регистрира безработица в АА.
Виж целия пост
# 216
Много благодаря на всички   Hug
И аз мислих да ги информирам в 12 г.с. ,малко или много тогава и бременността е по сигурна.
А иначе  ,аз  преди да започна работа бях към АА и там доколкото разбрах съм регистрирана така или иначе до 9 месец от договора, защото е пробен .Там ще се оправя  после, знам и за здравното осигуряване .Когато съобщя на работа ,ще им кажа и на тях имам си консултант .
Само ми беше интересно дали имат  право да ме изгонят  с този нов договор. Работата е лесна и мога да си я върша ,стига само да се чувствам добре.  Simple Smile.
Виж целия пост
# 217
ти информираш работодателя с Attest, даже той трябва да ти върне парите, че лекарят иска 5 евро, за да ти го разпечата  Mr. Green

за АА незнам дали им трябва да знаят, че си бременна, тях ги интересува дали работиш или не. затова 3 месеца преди да ти изече договора отивах при бератера и информираш. Peace

бременна не могат да те изгонят, но и няма да ти предложат друг договор, това е положението.  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 218
Здравейте момичета,моля някой да ми отговори,ако е запознат със следната тема:
Четох в новините на Дойче веле,че в Германия имаме право да шофираме само 6 месеца с бг книжки,след което трябва да си сменим с немска.
Аз имам адресна регистрация от 1.5г тук в Де,но карам с Бг книжка,трябва ли да си сменя с Бг ?
В Цуласунгщелето ли сменя книжката,какви документи са нужни и такса плаща ли се ?
Ще ми направят ли проблем,като подавам документите,че не съм си сменила досега книжката ??
Много благодаря,ако някой ми отговори.
Виж целия пост
# 219
Не знам как ДВ пишат такива глупости, но това щеше да е вярно, ако бяхме граждани на САЩ или Китай. Ние обаче сме граждани на ЕС и си караме с нашите книжки, докато им изтече срокът. После който е с адресна регистрация по-стара от шест месеца мисля, вади срещу 20 и няколко евро нова книжка тук, без всякакви други усложнения.
Виж целия пост
# 220
Аз си я смених когато изтече, бях вече няколко години с ДЕ, 28€ и снимка. Взеха българската и по служебен път са я върнали на КАТ.
Виж целия пост
# 221
Аз си карам с БГ книжката от близо 10 години, няколко пъти са ме спирали за проверка и никога не са ми правили проблем за това че е български или да са ме питали от кога живея в Германия. Като изтече ще я сменя, май скоро ще е
Виж целия пост
# 222
Мили мами, искам да попитам, какво се изисква от мен да напиша на мястото, което съм оградила на изображението (да се напише желаната ясла или...) https://aslpic.com/r4ennJaf. Знам как да попълня всичко останало, но не знам за какъв вид приоритети става на въпрос.
Благодаря предварително за отговорите.
Виж целия пост
# 223
В заграденото пишеш желана дата за прием, после три опции за детски градини и отдолу отмяташ, ако има брат или сестра в детска градина и съответната рождена дата.
Виж целия пост
# 224
В заграденото пишеш желана дата за прием, после три опции за детски градини и отдолу отмяташ, ако има брат или сестра в детска градина и съответната рождена дата.
Ясно, ще напиша 3-те ясли в най - голяма близост до нас. Много благодаря!!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия