Как се прави "Мазен 'ляб"?

  • 13 483
  • 28
Здравейте! Бях яла такова нещо преди години и много ми хареса. Беше някакъв вид питка, страшно вкусна. От Преславския край е. Ако някой знае рецептата ще черпя, че нещо ми се е дояло  Embarassed.
Виж целия пост
# 1
Записвам се да ми излиза темата, след малко ще ти дам рецепта. Ама защо да е точно от Преславския край?! Точно днес баба ми направи, отивам да записвам
Виж целия пост
# 2
Записвам се да ми излиза темата, след малко ще ти дам рецепта. Ама защо да е точно от Преславския край?! Точно днес баба ми направи, отивам да записвам
Ами защото бяхме на екскурзия в Преслав и там ни черпиха с тази питка и казаха, че било техен специалитет. Благодаря предварително за рецептата.   bouquet
Виж целия пост
# 3
Момичета, ето ви рецептата - от "Бон апети". Опитах да кипирам и снимките, но нещо не ми се получава - не знам как да го направя. Ако държите да има и снимки, светнете ме как да ги копирам от файла.
Пожелавам ви успех!

Осмарски мазен хляб
Гост: Иванела Иванова, Винарска изба "Осмар"
21/2/2006
Списък на необходимите продукти:

1-1,200 кг брашно
200 г сирене
3 яйца
1 кубче мая
1 ч. ч. мас
3 с. л. олио
1 с. л. оцет
1 с. л. захар
1 с. л. сол
Начин на приготвяне:
 
1. Маята се разтваря в 500 мл вода, след това се слагат захарта и солта и се разбърква добре. Наливат се олиото и оцетът, разбърква се.
 
2. Двете яйца се разбиват добре и се смесват с маята. С бъркане постепенно се сипва брашното. Замесва се тесто и се оставя да втаса.

 
3. Втасалото тесто се разделя на 2 топки с различна големина, които се разточват на тънки кори. По-голямата кора се намазва обилно с мас, поръсва се със сирене и се покрива с по-малката кора.
 
4. След това корите се навиват на руло и се слагат в намаслена тава. Оставя се да втаса.
 
5. Хлябът се намазва с жълтъка на третото яйце и се пече в предварително загрята на 250 градуса фурна, като температурата постепенно се намалява до 180 градуса.
Виж целия пост
# 4
Така като гледам рецептата, е вид месеница.  Laughing
Виж целия пост
# 5
Детелина ме е изпреварила  Peace Мисля, че няма нищо какво да добавя. Да ви е сладко, току що вечерях с мазен хляб и кисело мляко- разкош!
Виж целия пост
# 6
Момичета, ето ви рецептата - от "Бон апети". Опитах да кипирам и снимките, но нещо не ми се получава - не знам как да го направя. Ако държите да има и снимки, светнете ме как да ги копирам от файла.
...
Копирането става така: с десен бутон на мишката кликваш върху снимката и избираш Save Image As...След това избираш къде на компютъра си да я запишеш. След това вече можеш да видиш в правилата как да поставиш снимка в публикувана рецепта.
А най-лесно е да дадеш линк към рецептата. Така ще можем да видим снимката Grinning
Виж целия пост
# 7
Така като гледам рецептата, е вид месеница.  Laughing
как Сийке, извън нашия край не използват думата "месеница". Като съм правила, са му викали как ли не - най-често - питка със сирене. А иначе това наистина си е чиста месеница  Laughing
Виж целия пост
# 8
И наистина- за първи път я чувам тази "месеница"  Grinning
Виж целия пост
# 9
В някои краища се подвизава и като "масленица". Разликата е само в количеството на отделните продукти и мазнината. И в оформянето също.
С две думи - нещо като видовете баници се получава.  Laughing
Виж целия пост
# 10
Детелина Много благодаря   bouquet  bouquet

Как'Сийка и аз не съм чувала така да казват на хляба, но този специално беше страшно вкусен.

Пак благодарско за рецептата.  Hug

А в тая Осмарска изба какви вина и пелини има.... мммм, могат да се дегустират от извора дето се вика Wink
Виж целия пост
# 11
vickey, благодаря за информацията. Не съм погледнала в правилата как да монтирам снимка в рецептата. Иначе другото ми е ясно.
Линк не мога да дам, защото рецептите на Бон Апети си ги копирам всеки ден, на другия вече е с абонамент.
Е, та от моя файл не можах да копирам снимките.
Ще прочета правилата и ще ви пусна и снимките.
Виж целия пост
# 12
vickey, благодаря за информацията. Не съм погледнала в правилата как да монтирам снимка в рецептата. Иначе другото ми е ясно.
Линк не мога да дам, защото рецептите на Бон Апети си ги копирам всеки ден, на другия вече е с абонамент.
Е, та от моя файл не можах да копирам снимките.
Ще прочета правилата и ще ви пусна и снимките.
От твоя файл на компа не можеш да пуснеш снимка тук. Първо трябва да я качиш някъде в интернет, например www.bgphoto.net.

Хайде моля те дай снимка, че много искам да го видя този Мазен 'ляб Mr. Green
Виж целия пост
# 13
vickey, оказа се сложно. Прочетох правилата, както пишеш, не мога да пусна снимките от моя файл. А не знам как да ги кача на сайт. Ще питам Ламята Не Спаска. Ако има време да ми покаже, ще ги пусна.
Виж целия пост
# 14
vickey, оказа се сложно. Прочетох правилата, както пишеш, не мога да пусна снимките от моя файл. А не знам как да ги кача на сайт. Ще питам Ламята Не Спаска. Ако има време да ми покаже, ще ги пусна.
Детелина, прати ми файла на .............
Аз ще го кача.
Виж целия пост
# 15
Благодаря Grinning
Виж целия пост
# 16
звучи страхотно, ще взема довечера да го забъркам и без това се чудя какво да готвя   bouquet
Виж целия пост
# 17
Сеньора Хапка, пуснах ти файла. Ще чакам да го видя, че без снимки рецептата не е пълна.
Виж целия пост
# 18

Eто готовия резултат.
Има и снимки на процеса - стъпка по стъпка, но си е играчка и мисля, че не е нужно. Ако някой има нужда, най-добре е по мейла целия файл.
Виж целия пост
# 19
Сеньора Хапка, благодаря за помощта!   bouquet
Виж целия пост
# 20

Eто готовия резултат.
Има и снимки на процеса - стъпка по стъпка, но си е играчка и мисля, че не е нужно. Ако някой има нужда, най-добре е по мейла целия файл.

Много вкусно изглежда този мазен 'ляб! Направо почнах да преглъщам. Сеньора Хапка, може ли да ми пуснеш файлчето на мейла моля? Praynig
Виж целия пост
# 21
...който е...? Thinking
Виж целия пост
# 22
ето *Мазен хляб* на Сеньора Хапка, ето и моя





От където и да погледнеш, все е месеница/масленица/наместник/питка.
Виж целия пост
# 23
Тутманик  smile3521
други пловдивчани няма ли тук  Grinning?
Баба ми го прави смъртоносен, едвам оживявам след тежката злоупотреба eat Simple Smile ...
Виж целия пост
# 24
Тутманик  smile3521
други пловдивчани няма ли тук  Grinning?
Баба ми го прави смъртоносен, едвам оживявам след тежката злоупотреба eat Simple Smile ...

Това го пропуснах. Отворих с надеждата да се "допълня".  bowuu   bouquet   bouquet тъй си е - смъртоносен, еле ако го направи баба.  Hug
Виж целия пост
# 25
Ами тутманик си е отвсякъде. Само че аз го правя на възли - всяка топчица се разстила и в нея се завива плънката. После се връзва на възли и се подреждат в тавата. Много красиво става.
Виж целия пост
# 26
Съгласна съм с различните наименования, но мисля, че има малка разлика във вкуса когато се направи с мас, олио или краве масло. Със свинската мас става много хрупкаво тестото след опичане. С олио и масло вкусът е друг.  Peace
Виж целия пост
# 27
Рецептата за месеница, която е дала Пепчо, в оригиналния си вид трябва да се прави с мас, но аз мас слагам само на великденските курабии, а в останалите рецепти го замествам с олио.
Виж целия пост
# 28
Абсолютен тутманик, ах как обичааам  ooooh!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия