Коледа 2019/2020

  • 128 515
  • 1 921
# 285
И аз сисе нареждам за рецептата.
Виж целия пост
# 286
Ами, по принцип оригиналът е с пудинг ванилия. Аз имах на dr.Oetker, но вкус сметана, не ванилия, затова добавих ванилия на прах. От стандартните пудинги са, една опаковка:


Бях пуснала с молба за превод, благодарности на Mim*, която я преведе:
Puddingkipferl  - Маслени полумесеци с пудинг
Съставките:
220 гр  бяло брашно
120 гр  меко масло
100 гр захар
1 пакет пудинг ванилия (аз ползвах на dr.Oetker)
2 жълтъка
2 супени лъжици  прясно мляко (аз добавих малко повече, около лъжица в плюс)
За поръсване:
Пудра захар
Ванилова захар
От съставките се прави тесто, да не лепне (в оригиналния превод го бъркат с миксер и после на ръка, но аз изцяло на ръка си го замесих). Може да се правят веднага полумесеците, може и да престоят 30 минути в хладилника. Разделих тестото на 4 равни части и направих "фитили", които разрязах на равни части и оформих полумесеците (както се оформят ванилените рохлички) . В предварително загрята фурна на 180 градуса, за 12 минути (краищата поразовяват леко) се пекат. Изваждат се и след около минута се преместват в подходящ съд и се поръсват с ванилена пудра захар. На мен ми се получиха около 35 сладки, когато изстинат стават хрупкави, отвътре са идея по-меки, леко пърхави и много ароматни. Мъжът ми, който е фен на ванилените рохлички, каза, спокойно да заместя рецептата, ако ме мързи да му правя от ореховите Simple Smile. Предполагам, че търпят вариации, мисля да направя една доза с какаовия пудинг, предполагам, ще стане. Дано резултатът Ви хареса, на нас ни допадна, но определено оригиналните, с орехите, са си класика
Виж целия пост
# 287
Ваниловият пудинг замества натуралното нишесте, което е в други рецепти. Споменавам го просто за информация, защото съм правила едни и същи сладки и с двата варианта, за да видя има ли разлика в крайния резултат. Не открих такава нито във вкуса, нито в текстурата. Само, когато са с натурално нишесте трябва да се добави аромат към тестото.
Виж целия пост
# 288
Разглеждах си снимките и попаднах на снимка на бисквитките с фондан и принт:



Ето и рецепта за самите бисквитки. Фондан и фонданов принт можете да си поръчате от някой магазин за сладкарски принадлежности.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

Основна рецепта:
•   350 гр. брашно
•   180 гр. пудра захар
•   130 гр. краве масло – меко
•   2 яйца
•   1 ванилия

Бисквитки с лимон/портокал:
•   350 гр. брашно
•   180 гр. пудра захар
•   130 гр. краве масло – меко
•   2 яйца
•   кората и сока на 1 лимон/портокал

Бисквитки с ядки:
•   340 гр. брашно
•   180 гр. пудра захар
•   130 гр. краве масло – меко
•   2 яйца
•   60 г орехи, бадеми, лешници

Какаови бисквитки:
•   340 гр. брашно
•   180 гр. пудра захар
•   130 гр. краве масло – меко
•   2 яйца
•   15 г какао

Кокосови бисквитки:
•   350 гр. брашно
•   180 гр. пудра захар
•   130 гр. краве масло – меко
•   2 яйца
•   70 г кокос

Коледни бисквитки:
•   350 гр. брашно
•   180 гр. пудра захар
•   130 гр. краве масло – меко
•   2 яйца
•   1 ч.л. канела/джинджифил/карамфил /общо 1 ч.л./

Друг вид бисквитки:
•   200 грама пудра захар;
•   около 250 грама меко масло;
•   2 яйца на стайна температура;
•   6 или 7 супени лъжици олио;
•   около 700 грама брашно.


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Приготвям тестото за маслените бисквити, като разбивам захарта и мекото масло, прибавям яйцата, добавям олиото и брашното, след това и добавките, замесвам меко тесто, увивам го във фолио и го прибирам за един час в хладилника. След час го вадя и отново го оставям за 1 час на стайна температура, за да се отпусне.
После разточвам тестото с дебелина 6-7 мм, изрязвам сладките и пека в тава, покрита с хартия. Пека 8-10 минути на 180 градуса във фурната. Оставям ги да изстинат и се заемам с декорацията.
Разточвам фондана съвсем тънко и го лепя с малко вода върху бисквитата, изрязвам фондановата картинка и я лепя с малко вода върху фондана.
Виж целия пост
# 289
Ами, по принцип оригиналът е с пудинг ванилия. Аз имах на dr.Oetker, но вкус сметана, не ванилия, затова добавих ванилия на прах. От стандартните пудинги са, една опаковка:

========
Благодаря! Ето нещо малко по различно, да не са все рохлички, че започнаха да ми се подиграват с тях, не че са лоши, напротив, ама всяка една година те са на първо място, пък другите - после.
Ще ги врътна.  Simple Smile
Виж целия пост
# 290
marchеva14,
Познато чувство Simple Smile Аз все тея рохлички правя и то в огромни количества. Затова и все си търся алтернативи, които  да пробвам, че малко да разнообразя. Гледам всяка година нещо различно да добавя, но тази ще гледам изцяло да заложа на по-различни от традиционните рецепти. С годините, в пинтерест съм си нахвърлила толкова идеи, които само чакат нужното свободно време, да се реализират. Шотландските масленки, които са идентични по състав, само вместо пудинг, се ползва нишесте, стават с по-изразен маслен вкус. Тези с пудинга, са една идея по-меки като консистенция. Аз ще ги пробвам с какаов пудинг, да сменя малко и цветовете.
В прекрасния ти блог си заплюх една рецепта, за какаови меденки, мисля да заложа на нея, че едното дете все нещо с шоколад иска да му направя, а тези се слепват с бял, направо ще улуча десетката с тях Simple Smile

Ако не досаждам, ще подхвърлям в темата и други по-нестандартни идеи Wink
Виж целия пост
# 291
Ами, по принцип оригиналът е с пудинг ванилия. Аз имах на dr.Oetker, но вкус сметана, не ванилия, затова добавих ванилия на прах. От стандартните пудинги са, една опаковка:

========
Благодаря! Ето нещо малко по различно, да не са все рохлички, че започнаха да ми се подиграват с тях, не че са лоши, напротив, ама всяка една година те са на първо място, пък другите - после.
Ще ги врътна.  Simple Smile


Ако се направят две теста - едно ванилено и едно какаово, вероятно ще могат да се комбинират - с усукване примерно, и да се получа двуцветни сладки. Какво мислите?
Виж целия пост
# 292
Здравейте,сладковкусници!Чета ви от много време и черпя идея.Имам обаче питанка за масло-срещам два вида на определена марка.Та каква е разликата?Прилагам снимка в скрит текст ,за да не стане реклама.
Скрит текст:
         
Виж целия пост
# 293
Аз чета къде е пакетирано маслото.
Предпочитам да е за външен пазар с добри механизми за регулиране на качеството.
Виж целия пост
# 294
G..D
Страхотна идея! Според мен ще се получи, тъй като лесно се работи с това тесто, не е толкова ронливо и би следвало да може да се комбинират двата цвята.
Виж целия пост
# 295
Здравейте,сладковкусници!Чета ви от много време и черпя идея.Имам обаче питанка за масло-срещам два вида на определена марка.Та каква е разликата?Прилагам снимка в скрит текст ,за да не стане реклама.
Скрит текст:
         

Това не е марка, затова се объркваш може би. Дойче маркенбуттер означава "немско марково масло", нищо повече. Вероятно има десетки производители, които могат да произвеждат под това име, това не е и някакъв етикет за качество, независимо че в България често се разбира така. Ще виждаш вероятно и още повече видове масла, дори не съм сигурна дали винаги един и същ етикет трябва да го произвежда един производител или просто различни производители си доставят маслото на един доставчик, който опакова всеки път нещо различно под това име.
Виж целия пост
# 296
...............
В прекрасния ти блог   си заплюх една рецепта, за какаови меденки, мисля да заложа на нея, че едното дете все нещо с шоколад иска да му направя, а тези се слепват с бял, направо ще улуча десетката с тях Simple Smile

Ако не досаждам, ще подхвърлям в темата и други по-нестандартни идеи Wink
Говори ми, говори ми..... Simple Smile Grinning благодаря!! Какаовите меденки.... на мен много не ми допаднаха, твърдички станаха, може защото са малко по-дебели, направи ги по-тънички, на вкус са перфектни-
Не!!! Не досаждаш, а напротив, подхвърляй де що видиш, че аз нямам много време тази година да разглеждам.
Виж целия пост
# 297
И аз много харесах блога на Марчева, още повече се уча да правя печива за малкото.Не искам купешки.
Виж целия пост
# 298
И аз много харесах блога на Марчева, още повече се уча да правя печива за малкото.Не искам купешки.
Hug
Виж целия пост
# 299



Това не е марка, затова се объркваш може би. Дойче маркенбуттер означава "немско марково масло", нищо повече. Вероятно има десетки производители, които могат да произвеждат под това име, това не е и някакъв етикет за качество, независимо че в България често се разбира така. Ще виждаш вероятно и още повече видове масла, дори не съм сигурна дали винаги един и същ етикет трябва да го произвежда един производител или просто различни производители и доставят маслото на един доставчик, който опакова всеки път нещо различно под това име.

Аха,ясно.Да,определено ме подведе надписа,а и им нещо като лого и затова си помислих...Та като го видях на тази цена помислих си че сега е момента за зареждане с масло.А някой да го е използвал?

Относно блога на Марчева-това е място с много вкусни и семейни неща.Следя  я лично нея отдавна,от едни стаааари теми и няма 6-5 при нея.Мога само да й благодаря от сърце за прекрасните рецепти и начина по който описва всичко.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия