Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и други държави с немски език 13

  • 41 814
  • 746
# 705
Браво на зрелостниците! Да продължат така и занапред!
Виж целия пост
# 706
Браво на зрелостниците! Много късмет им желая!
Виж целия пост
# 707
И аз да се похваля БЕЛ 5,70 и по английски 6.00. Много късмет и успехи на всички.
Виж целия пост
# 708
И ние вкъщи сме доволни от резултатите - около 5.70 и по двата предмета. Добре че днес ги пуснаха, та да си отдъхнем.
Пълно 6 обаче е наистина страхотна оценка! Поздравления за децата!
Продължаваме напред Simple Smile
Виж целия пост
# 709
Поздравления за дванадесетокласниците! Резултатите, които споделяте, са чудесни!
Успех по-нататък!
Виж целия пост
# 710
Браво на всички!! Успех и  нататък.

На бъдещите медици - успех и на ТМS.  За тях натоварването още не свършило, за жалост. Но поне са  свикнали с това да са на педал в последно време и имат тренинг за учене, не са се отпуcкали. Стискам палци.
Виж целия пост
# 711
Благодаря, Русалка!
До 02.08 е на педал и после, ако е казано, започва истинското учене Bowtie
Виж целия пост
# 712
Резултатите на децата ме изпълват с гордост! За такива новини влизам във форума. Браво, все напред и нагоре, наесен да сягат багажа!!
Виж целия пост
# 713
Може ли да помоля опитните мами да ми дадат съвет какъв подход да прилагаме като определяме реда на желаните университети. Нещо изведнъж днес се паникьосах, че този процес не ми е ясен.
Дъщеря ми си е направила регистрации в указаните от съответните университети платформи, но въобще не мога да си представя реално как ще се случват нещата. Приемайки я в един университет вероятно ще отпадне от класиране в посочените назад, но като са през различни платформи как се процедира?
Благодаря предварително на всеки отделил време да ме "светне" по тези въпроси Simple Smile
Виж целия пост
# 714
Ако някой има опит, моля да сподели . При изготяне на  CV  във връзка с кандидатстване в университет в Германия, следва ли да се прилага дипломата от 8 клас и как описвате степените на образование  ? Носи ли се въпросното CV в Немското посолство за заверка ?
Виж целия пост
# 715
mamanani,  доста ти е общ въпросът,за да се отговори в детайли, но все пак ще се опитам. Част от специалностите са с местни квоти и минават примерно през платформата dosv. hochschulstart. Там излизат всичките кандидатури на  бъдещия студент в различни унита, обработвани от хохшулщарт. Примерно  младежът/девойката е кандидатсвала за  една специалност в Уни  Х, за подобна или друга в Уни У, за трета в друг университет... До един момент (фиксирана дата) кандидатът има право да прави така нареченото  Priorisierung, тоест да си размества поредността на желанията. И когато, живот и здраве, го приемат по позиция 1 и той приеме,  системата маха останалите и  човек вече няма как да се класира за тях. Но паралелно би могъл да се класира другаде - примерно, ако е кандидатствал  за специалност без квоти, кандидатстването за която става САМО през платформата на съответния университет. Тоест може да е приет човек на две места  - на едно с квоти и на друго  без. За това място с квотите  през dosv има  обикновено по-кратки срокове за записване, защото следва все пак прекласиране  на следващите в редицата с чакащи. Докато при "без квоти" и кандидатстване единствено през уни-платформата сроковете са дълги обикновено, понеже там няма ограничение в бройката, приемат всеки с пълни документи. Дано няма промени тази година и да подвеждам неволно..

Роки, на дъщеря ми  CV-то си беше на немски и не е заверявано в посoлството. Също така и прeпоръката от немец.. Но тя пък беше заверена от Deutsche Abteilung на НЕГ.  Заверките в посолството бяха на превеждани от бг неща.. Иначе нищо не е прилагала от 8 клас (по-скоро от девети) като документи за завършен образователен етап, само в  CV-то бяха упоменати етапите по училища. Ще погледна дали го пазя и ако да, ще го kaча тук с изтрити имена, адрес , мейли..

ПП Снима ми оттам девойката копие  с телефон, затова качеството е лошо. Но пак се добива представа.

Виж целия пост
# 716
Русалке, много благодаря! Четох и препрочетох написаното и мисля, че разбрах. Предполагам, че като почнем да попълваме и да качваме документи, пъзелът ще се подреди. Дано да няма липсващи парчета Simple Smile

Благодаря и за предоставеното CV. И за нас е полезна тази информация!
Виж целия пост
# 717
И аз благодаря на Русалката, която винаги е в помощ!💐
Препоръка дадена на български с агенция ли трябва да се преведе и трябва ли заверка от посолството?
Виж целия пост
# 718
И аз благодаря на Русалката, която винаги е в помощ!💐
Препоръка дадена на български с агенция ли трябва да се преведе и трябва ли заверка от посолството?

Нямам опит с бг препоръка, Мастер,  и не знам дали се заверява, дано друг да сподели.  За превеждане в агенция - със сигурност, немците приемат незаверени документи само на немски, английски и май френски. Например дъщеря ми НЕ е давала за превод удостоверението за доброволчество  към "Америка за България'" , понеже то си е на английски в оригинал.Но все си мисля, че не биха заверили  в посолството препоръка от учител, знам ли..
Скрит текст:
Иначе нейната препоръка си беше в оригинал  на немски, отделно отдолу беше печатът на немския отдел и името+подписа на  К.Мюнх с квалификацията му. Но бихте могли да направите друго за по-голяма тежест, може и да сработи, поне преди време мина номерът, при това баш с Бергман като шеф на отдела. Както всички знаем, НЕГ се слави с много слаба организация покрай документи за кандидатстване в чужбина и  някаква секретарка отказа на голямата ми дъщеря да й подпечата нещо от учител с подпис и на В.К (дали не беше някаква академична справка, склерозирам вече), преведено вече на немски. Бергман се отзова на молбата й, макар да й каза в прав текст, че не би трябвало да го прави. Но явно не е било голям проблем, щом документът е бил с подпис на директора на  училището. Та мисълта ми е, че  младежът може да помоли нея да подпише/подпечата превод, ако оригиналът на последния е от преподавател в гимназията. За нещо външно, издадено от друга институция, едва ли ще се съгласи.

ПП mamanani, сега пак прочетох питането ти.  Още нямате диплома, но когато вече е налична,  кандидатът се регистрира не само в университетските платформи , а и в dosv. hochschulstart, откъдето получаава важните кодове BID и BAN (май така се казваха) . Там му излизат комплексно нещата за всички избрани специалности "под тяхната шапка".  А на отделните университетски палтформи си  стои инфо САМО за специалността/специалностите при тях. Примерно за Уни Манхайм човек следи информацията и в dosv. hochschulstart , и в платформата на университета. В първата човек вижда всичко  - не само за Манхайм, а и за примерно още 3-4 кандидатури свои на различни места, във втората - само неща за Манхайм.
Виж целия пост
# 719
Русалка, благодаря . По - въпроса за кандидатстване за специалности  с квоти. Тази година в Аахен и Карсруе за КН,  местата са обозначени като NC. Обяснението ти ме наведе на мисълта, че най - вероятно, ако  подадем молби към двата университета, при евентуално приемане в единия, автоматичано ще отпаднем от другото място ( и стратегията ни за избор зависещ от намиране на квартира ще отпадне) Как може да го проверим ?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия