Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Намаления – Зима 2019 / 2020 г. и Пролет 2020 г.

  • 71 966
  • 488
# 45
Всеки търговец е длъжен да предостави 2 години гаранция за стоката си. Това е по закон.
Т.е. ако ми се разплете след 1г пуловера - може да се възползвам от това правило?
.

В Германия е така.
Виж целия пост
# 46
Което означава, че може да се ПРЕДЯВИ РЕКЛАМАЦИЯ в срок до две години, а не че гаранцията е две години.
Дъъъъъъъъъ... Laughing

Останалите момичета вече са пояснили и са дали примери от личен опит, така че няма да продължавам с по-нататъшни обяснения.
Виж целия пост
# 47
Айрин..не ти е вярно тълкуването на ЗЗП.
Това е 2г ЗАКОНОВА  гаранция.
ТЪРГОВСКА гаранция у друго нещо.
Рекламация и гаранция  - и там не си ги схванала нещата.

В ЗЗП никъде не пише за законова гаранция. Намерете ми текста и го цитирайне къде точно пише, че търговеца е длъжен да предостави 2 години гаранция.
Да, знам, че рекламация и гаранция са две различни неща, но това е единствения текст където се упоменава срок 2 години.
Виж целия пост
# 48
Бъркате двете понятия.

Законова гаранция-значи е вписана в закон, в случая в ЗЗП. 2 години. Неотменни 2 години. По закон.

Търговска гаранция е друго. Тя се дава от търговецът, както става ясно от името й. Може да е 1месец..може 3 години...тоест колкото търговецът реши. Тя не е задължителна.

Търговската НЕ ОТМЕНЯ законовата гаранция! Успоредно с нея се предоставя. Може да се възползваш ако е с по-дълъг срок от търговската - напр.Лидл дават 3г търговска гаранция.

Рекламация и ползване на гаранция е едно и също нещо всъщност.
Виж целия пост
# 49
2 Години е гаранцията при производителя. Тоест ако си купиш Делонги от Метро, Метро може да ти дава 3 месеца гаранция, за останалото разчиташ на Делонги. Това в БГ е малко сложно, защото малко производители имат представителства, центрове за ремонт и тн.

Ейпъл за боклуците си (с извинение към сектата) дават 1 година гаранция. Но ако купиш Ейпъл уред от Амазон, имаш 2 години, тъй като Амазон като търговец ти дава две години гаранция - дори и от Ейпъл да те отсвирят. Дори и на артикули втора употреба а Амазон гаранцията е две години.

Друг вариант е Ейсър. В момента примерно, в който Амазон закупи от Ейсър 30000 лаптопа и ги складира за продажба, на тях започва да им тече гаранцията. В един момент на третия месец се обръщаш към Ейсър, че видеокартата ти не работи и те ти казват - сори, гаранцията ви е изтегкла. Тогава се обръщаш от Амазон, които поемат 2 години след доставка на продукта у вас.
Виж целия пост
# 50
В крайна сметка си зависи от обстоятелствата и добрата воля. Гаранция не означава, че ще ти бъдат върнати парите, или ще бъде заменена стока. Нито пък, че стоката ще има експлоатационен срок - 2 г., освен ако официално няма посочен срок на годност на продукта. Гаранцията е за производствен дефект - ако увреждането е следствие на нормалната ( или пък грешна) експлоатация, търговецът не носи отговорност.
А на гаранционна карта на Аристон, например, беше изрично упоменато, че няма максимален брой на ремонтите на даденият електроуред, след който брой да се налага замяна с друг. Т.е. могат да ти го ремонтират по гаранция до изтичане на гаранционния срок. А като изтече този срок - оправяй се...
Големите вериги, според мен, си знаят какво качество предлагат, затова уважават всяка претенция, без изобщо да се разправят. Отделно после ги продават по друг начин същите стоки.
А друг е въпросът, че нашенския Ганьо много удобно се възползва от това и за щяло и нещяло взема и връща - за някои това ми се струва даже, че е редовна практика - тъпо, според мен, но .....
Виж целия пост
# 51
2 Години е гаранцията при производителя.


Всъщност не- на ПРОДАВАЧА:А още по-точно- и на двамата!

2 г е законовата гаранция. Предоставя я и продавача/търговеца/, и производителя.
Законът ги приравнява. Задължава и двамата да дават 2г законова гаранция. Избор на потребителят е пред кого от двамата да предяви законовата си рекламация.

Ето тук се вижда че и двамата са задължени да предоставят ЗАКОНОВА 2 годишна гаранция- казва се, че тяхната, и на двамата, ТЪРГОВСКА гаранция, е допълнение към задължението ИМ да предоставят ЗАКОНОВА:


Накратко - и двамата!
Виж целия пост
# 52
Не е само нашият Ганьо. Аз зачекнах Амазон като най-най в това отношение и правят тези обороти именно заради кулантността си - хората са свикнали - ползват си кафемашина за 1500 Евро, след година примерно нещо не работи като хората - те си искат нова, щото какво щели да правят без кафе, докато е на ремонт. Някаква изхабила продукти против пархот за 100 евра, ама още имала пархот (иди диказвай) - Амазон връща парите. Крашнеш си дрона, щото си го пуснал да лети настрани, а не напред - бам, продадохте ми дефектна стока. Изобщо това са изключително разглезени клиенти, но са една малка част - останалите хора с нормална съвест плащат техните схеми и те си го позволяват, докато се набият на очи.
Виж целия пост
# 53
-40 % на всички марки в бутиците на Ести Лаудер и -20% на комплекти на 06.12.2019 г.
Виж целия пост
# 54
-40 % на всички марки в бутиците на Ести Лаудер и -20% на комплекти на 06.12.2019 г.

А само утре ли ще е или за целия уикенд?
Виж целия пост
# 55
Скрит текст:
-40 % на всички марки в бутиците на Ести Лаудер и -20% на комплекти на 06.12.2019 г.

А само утре ли ще е или за целия уикенд?

-35% утре в MAC.
Виж целия пост
# 56
IKEA - 20% намаление на избрани съдове за готвене и сервиране
Виж целия пост
# 57
Миналата година бях си взела от Бургас от Ню Йоркър  зимно яке от 159 лв на 19.99 Flushed тази година пак чакам такива промоции ако някой има информация кога започват тези промоции ще съм много благодарна
Виж целия пост
# 58
И аз за Ню Йоркър чакам за бельото им.
Виж целия пост
# 59
По кое време долу горе са тези грандиозни намаления при тях Money
И аз за Ню Йоркър чакам за бельото им.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия