Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 15

  • 28 043
  • 769
# 15
Здравейте!
Според вас възможно ли е да имам ендометриоза,при положение,че съм била скоро при 2ма АГ на преглед и не установиха наличие на никакви кисти?
Имам оплаквания,които съвпадат с тези типични за Ендометриоза,но така и не се установява от какво са породени.
Бях при гинеколог,уролог,коремен хирург и нищо нередно не откриват.
Ще посетя и гастроентеролог,защото имам проблем с червата.Имам много газове в тях ми каза АГ,но пък тази болка да е от тях?🤔
Ниско долу в ляво е,където е яйчника.
При натиск и сексуален контакт има болка,а и по принцип си ме боли точно там.
Освен това от 1 год усещам дискомфорт,точно какъвто е при ПМС,само че преди беше 3-4 дни преди цикъл,а сега е нон стоп,като 10 дни преди цикъл е кошмарен.

Възможно е, мисля.
Кистите са едно от проявленията на ендометриозата, така да се каже, развила се е, напакостила е по другите органи и накрая - на яйчника киста. Аз бях така, с киста, но ендометриозата ми беше зловещо напреднала, при все че освен болезнен цикъл, който съм имала цял живот, от ученичка, нито съсиреци бях забелязала, нито промяна в дължината, кръвотечението, нито изменение на честотата.
Виж целия пост
# 16
Но аз нямам кисти.
Виж целия пост
# 17
Кистите не са задължителни при ендометриоза.
Виж целия пост
# 18
А как се установява болестта?
На какъв лекар трябва да отида?
Гинеколога при който бях скоро нямаше ли да забележи,ако има нещо.
Преди него бях и при още двама АГ,но никой не спомена тази диагноза.
Просто вече се чудя и мая какво ми има и защо ме боли там😭
Виж целия пост
# 19
Ендометриозата не може да се види на ехофграф, няма и изследване, което да показва наличието й. Единствено би могла да се загатне при наличие на шоколадова киста и невинаги лекарят може да разпознае, че кистата е ендометриозна. Единственият сигурен метод за установяване е лапароскопия. Кабинет по ендометриозна знам, че има в Надежда, но се чака с месеци за час. От друга страна съм била при техен репродуктивен специалист, който не предположи, че може да имам такова нещо, въпреки че имах няколко симптома... Моята я откриха при лапароскопия за диагностика на тръбите.
Виж целия пост
# 20
Аз не правя опити за бебе.Но болката която имам и която така и не откриват на какво се дължи ме кара да не отхвърлям тази диагноза.
Скоро започвам да ходя при нов АГ,който ще накарам да ми направи всички възможни изследвания,както и ЯМР на малък таз и ако трябва и лапароскопия.
11 дни преди цикъл аз вече не знаам мъде се намирам от дискомфорт.Едва ли това е нормално.Преди беше само 2-3 дни преди цикъл,а сега продължава и след цикъл.
Виж целия пост
# 21
Не е нормално дори и по време на цикъл. Миналата година ходих на лекция на Стаменов за ендометриозата и точно това ме впечатли - не е нормално менструалните болки да са толкова силни, че да пречат на нормални ежедневни дейности. Аз бях с ужасно болезнена, обилна и продължителна менструация, също като майка ми. И го приемах за нещо естествено. При моята лапароскопия откриха ендометриозни огнища, които са ми създавали проблеми на тръбите, и са ги изгорили. Болката определено намаля. За 4 месеца съм пила само 1 хапче. Преди пиех по 1-2, понякога и по 3 на ден през първия и втория ден. Като ученичка оставах вкъщи... Сега последния месец изобщо не усетих болка. А това е много странно за мен. Единственото ми обяснение е отстраняването на ендометриозните огнища.
Виж целия пост
# 22
А как се стигна до решението да се направи лапароскопия при теб?
Само болезнения цикъл ли беше причината?
Виж целия пост
# 23
След 2 години неуспешни опити да забременея и 2 цветни снимки - първия път беше запушена дясната, втория път  - лявата тръба. В края на септември смених лекарката и новата ми препоръча лапаро, за да видим състоянието на тръбите. Каза, че вероятно имам хронично възпаление при тия резултати. Радвам се, че се навих без да се замисля, защото иначе никога нямаше да разбера за ендометриозата. И всъщност от нейните сраствания са ми се запушвали тръбите.
Виж целия пост
# 24
Здравейте, имам няколко въпроса относно лапароскопията. Ще ми правят, но мен малко ме е страх. Може ли преминалите през това да кажат колко горе долу трае операцията и възстановяването след нея?
Също така те всичко ли оглеждат или гинеколожката ги насочва кое да огледат - тръби, черва, матка и тн? Опасявам се да нямам някакви сериозни сраствания и да се усложнят нещата..
Виж целия пост
# 25
Никой не може да каже колко ще продължи конкретната операция. Понякога е около час, а моята беше 4 часа и половина. А по въпросите за самата процедура трябва да се говори с опериращия. Той най-точно може да каже какво ще огледа. Обикновено проверяват тръбите, но тук има случаи, в които казват, че не са проверявани. И коя гинеколожка да насочва кого?? Мен ме оперира гинекологът ми.
Виж целия пост
# 26
В болница Надежда могат ли да кажат след преглед дали е желателно да се подложа на лапароскопия?
Някой ходил ли е там?
Каква е цената за преглед?
Виж целия пост
# 27
Здравейте,
И аз за съжаление се записвам тук...днес ме изписаха от болницата, след лапаро. Предстои ми позвъняване на доктора ми за след оперативното лечение( беше в отпуск и е дошъл само за операцията).Прочетох почти всички теми от 1 до 15 и не знам дали постъпих правилно. Оперирах киста, която след лечение от 3 месеца от 2 см се увеличи на 3. Операцията ми беше в правителствена болница при доктор Дамянов. Чета за сраствания, намален резерв и т.н и тотално психясах и се депресирах.Искам бебе правим опити от около година, но честно казано не много сериозни. Реших от раз и без никакви притеснения да се оперирам, заради болката, която беше доста рядко, но на моменти силна. Чакам си и епикриза и т.н.
Виж целия пост
# 28
Здравейте. Ичам нужда от съвети, защото се побърках и животът ми се върти около две прости кисти.

Накратко - имам ЕМ киста от 3 години. Първо беше една 2 см, после по някое време станаха 2 - 2,5 и 1см. Сега на контролен преглед се виждат две кисти пак - едната е 3, другата - 1см и една друга миниатюрна киста, която е едва няколко милиметра.

И тук започна лудницата.

След като една лекарка ( Савова в Щерев, при която отидох, защото Магунска изчезна) почна да подскача и щях да се гътна директно на стола, започнах да обикалям по лекари и да обмислям операция.

При Магунска не мога да отида, макар и да й вярвам, защото не знам къде се загуби. Sad и така бях при Попов от Вита, Димитров от Щерев и Калчев от Адела.

Попов смята, че имам ендометриоза трета степен, щом имам кисти и трябва да св оперирам възможно най-скоро, защото няма какво да чакам.

Димитров (от Щерев) каза, че Попов не е особено добър и че иска да реже дори малки кисти. Неговото мнение е, че ме е наплашил и да, за операция съм, но мога да
Изчакам, защото кистите са малки и по неговото мнение е лека ендометриоза, която щяла да се оправи с бърза операция.

Калчев от Адела трябваше да бъде арбитър. Не се получи така - той е категорично против операция. Кистите ми били прекалено малки и реално никой не може да ми каже, че пречат, защото не опитвам забременяване. Каза, че той няма да ме оперира - знаел как, но твърдо вярва, че при мен операцията може да нанесе повече щети от липсата на операция, защото съм на 25 и нераждала. Каза, че са ме наплашили и той дори не би ми казал да пия хапчета, но виждал, че мисля за операция, затова ми препоръча Визан , който да намеря някъде от чужбина, добре повлиявал. Каза просто да се следя и да си живея живота.

Междувременно другият яйчник поне работи и нямам други проблеми.

Мен Ужасно ме е страх от операция, побърках всички лекари с въпроси за рак, те ми се караха, треса се от стрес на стола, мисля апокалиптични сценарии за операцията и въобще съм кълбо от нерви и не знам какво да правя. Не съм се оперирала, не съм раждала и на този етап не искам. Моля ви за адекватни съвети, вкл. И за лекарите спрямо опита ви и за мненията им. На кого да се доверя? Писна ли да обикалям като някоя кукувица. И приятеля ми побърках с тия кисти.
Виж целия пост
# 29
Не е лошо да чуеш различни мнения. Относно степента на ендометриоза, наличието на киста, показва трета степен. За това Попов не греши. Но как е положението около тези кисти, няма как да се види с ехограф. Моята сага започна преди 5 години, тогава при наличие на киста се махаше, поне не бях чувала за обратното.  Сега виждам, че много момичета не се подлагат на операция с малка киста. Има и група във фейсбук, където има по-активни момичета, с по-актуална информация "Ендометриоза-група за взаимопомощ". Моята киста беше около 3-4 сантиметра един брой и след като погледнаха по време на операцията се оказах с множество сраствания, които изненадаха и оперирящия лекар. За съжаление при мен операцията и лечението имаха краткотраен ефект и много бързо, два цикъла след всичко получих нов рецедив. Тъй като операцията ми беше твърде скоро, пък и се бях отчаяла започнах да се следя дали не нараства кистата и така една година. В която промяна нямаше, само се появи нова малка киста  и на другия яйчник. Но това постоянно терзание какво се случва  и дали не греша много ме измъчваше и така се реших и се подложих на нова операция. Минах отново през лечението със золадекс. И вече бяха минали години и беше дошло ред и на бебето, което и се случи след инвитео. А по-късно имам и спонтанна бременност. Разказвам ти това, не защото ще ти помогне да вземеш твоето решение, а за да знаеш, че няма нищо фатално. Втората ми операция беше при Попов, дори ме определи като последната 4-та степен, това е май-високата. Но е малко фаталист и според мен и все.пак чудесен хирург, съдейки по това, че ми запази яйчниковия резерв.
Не се притеснявай, ако някой, някога, някъде имаше и минимални съмнение за злокачествено заболяване щеше вече да си оперирана. Тогава бях на твоите години и си спомням, че ме тревожеше същата мисъл. Та не си сама.
 Тези новопоявилите се кисти може и да са задържан фоликул след цикъл.
Скрит текст:
Здравейте. Ичам нужда от съвети, защото се побърках и животът ми се върти около две прости кисти.

Накратко - имам ЕМ киста от 3 години. Първо беше една 2 см, после по някое време станаха 2 - 2,5 и 1см. Сега на контролен преглед се виждат две кисти пак - едната е 3, другата - 1см и една друга миниатюрна киста, която е едва няколко милиметра.

И тук започна лудницата.

След като една лекарка ( Савова в Щерев, при която отидох, защото Магунска изчезна) почна да подскача и щях да се гътна директно на стола, започнах да обикалям по лекари и да обмислям операция.

При Магунска не мога да отида, макар и да й вярвам, защото не знам къде се загуби. Sad и така бях при Попов от Вита, Димитров от Щерев и Калчев от Адела.

Попов смята, че имам ендометриоза трета степен, щом имам кисти и трябва да св оперирам възможно най-скоро, защото няма какво да чакам.

Димитров (от Щерев) каза, че Попов не е особено добър и че иска да реже дори малки кисти. Неговото мнение е, че ме е наплашил и да, за операция съм, но мога да
Изчакам, защото кистите са малки и по неговото мнение е лека ендометриоза, която щяла да се оправи с бърза операция.

Калчев от Адела трябваше да бъде арбитър. Не се получи така - той е категорично против операция. Кистите ми били прекалено малки и реално никой не може да ми каже, че пречат, защото не опитвам забременяване. Каза, че той няма да ме оперира - знаел как, но твърдо вярва, че при мен операцията може да нанесе повече щети от липсата на операция, защото съм на 25 и нераждала. Каза, че са ме наплашили и той дори не би ми казал да пия хапчета, но виждал, че мисля за операция, затова ми препоръча Визан , който да намеря някъде от чужбина, добре повлиявал. Каза просто да се следя и да си живея живота.

Междувременно другият яйчник поне работи и нямам други проблеми.

Мен Ужасно ме е страх от операция, побърках всички лекари с въпроси за рак, те ми се караха, треса се от стрес на стола, мисля апокалиптични сценарии за операцията и въобще съм кълбо от нерви и не знам какво да правя. Не съм се оперирала, не съм раждала и на този етап не искам. Моля ви за адекватни съвети, вкл. И за лекарите спрямо опита ви и за мненията им. На кого да се доверя? Писна ли да обикалям като някоя кукувица. И приятеля ми побърках с тия кисти.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия