Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Топла пролет, цветни плетки - рокли, потници, жилетки ! - тема 98

  • 7 362
  • 177
# 165
Kiseli4ka, здравей!
2/28 - 2 означава, че конецът е от 2 нишки, а 28 не мога да си спомня какво беше. Анжи ги знае, тя ме зариби. Simple Smile Но , за да получиш метрите в 100 гр., което е ориентир за дебелината на преждата, делиш 28: 2 = 14 х 100 = 1400 метра в 100 грама. Но ти си ги знаеш в случая.
Зимата плетох пуловер на ММ точно с такава - мерино/акрил 50%/50% - 2/28. Дебела е колкото дебел конец за ръчно шиене. Правиш си малки масури и навиваш на тях с пасатора. Има клипове в нета, а и Анжи беше пускала в темата някъде.
Ако я купуваш от Галя, чувала съм, че тя може да ти ги намотае направо на колкото масури искаш.

Зимата плетох пуловер на ММ с 9 ката, стана доста дебел и топъл. Тези 9 ката са с обща дебелина, колкото са преждите около 150 м/100 гр.  Не съм го мерила колко грама отидоха, защото купих цяла бобина. Изплетох си и чорапи на 6 ката, дебелината е много добра. Би станало добре и по-тънко - на 3 ката, пробвах мостра. Мисля, че 3-4 ката е минимума за тази дебелина.
Според мен, плетенето с бобинна прежда има недостатъци, че ти вървят няколко ката едновременно и трябва да внимаваш винаги да са добре опънати и някой да не се отпусне, но има и много преимущества - правиш си дебелина на плетката, която ти харесва,  като ти свърши някой от конците и го вържеш, не си личи и т.н.

За жилетката не мога да ти кажа колко ще отиде, аз също търся помощ за такива сметки, но като ориентир смятай така -на 1 кат - 1400м/ 100 гр. , на 2 ката = 700м/100 гр., на 4 = 350 м/100 гр. , на 6= 233м/100гр., на 8 = 175м/100 гр.  делиш 1400м на броя на нишките и приравняваш към другата. Гледай какви количества дават за някоя близка прежда със съответната дебелина.
Виж целия пост
# 166
Diorela, много благодаря за бързия отговор,изчерпателно и полезно!
Още много имам да уча,но се надявам скоро да се "похваля" с нещо.

Приятни почивни дни
Виж целия пост
# 167
Kiseli4ka, като понапреднеш/посвикнеш с плетките хич и няма да се замисляш за метраж, нишки, номер на куките.
Вече ще си идва само. Ще придобиеш усет.
Аз, от друга страна, винаги се презастраховам - вземам повечко прежда. Като остане плета я шал/шапка към пуловера, я безрукавник към жилетката...
С разни остатъци съм плела цветни блузи за мен и децата...
Доста често преплитам разни неща, като променям плетката или яката, или дължината...
Важното е да се наслаждаваш на плетенето, да те успокоява и да обичаш да носиш плетиво.
Спорно плетене!
Виж целия пост
# 168
Kiseli4ka, радвам се, ако съм помогнала.
Би ли споделила каква е преждата, от къде? Ако може и линк.
Виж целия пост
# 169


Еха, темата малко ожевя! Добре дошли нови плетачки!
Kiseli4ka, браво и успех!
2/28 - означава че преждата на 2800 м/100 гр на 2 ката =1400м/100гр
1/14 - .................................На 1400м/100 гр в 1 кат = 1400м/100 гр
3/14 - .................................. на 1400м/100 гр в 3 ката = 466м/100гр
Разход на преждата  за всяко плетиво зависи от състава на преждата - памук е доста тежка прежда, мерино средно, кашмир по-лек, мохер много лек. Но също мерино ако е кардиран по-лек от мерино «гребенной» (не знам как е на български, търсих в интернет,  нищо не намерих - кардирана прежда се прави от къси влакна, а «гребенная» от дълги) , това правило важи и за кашмир. Затова по-правилно трябва да се изчислява в метри, а не на грамаж. Също «гребенная» прежда се плете в повече ката , а кардирана в по- малко, а дебелина на плетиво може в крайна сметка да е еднаково. Галя с магазин от прежди прави размот на преждата на нужното ви количество на бобини,   например 5 бобини по 100 гр.
Нап ример пуловер на мъжа ми от кардиран мерино е 400гр, а от «гребенная» 600гр. За мен пуловер от 30% кашмир/70% мерино около 250гр .
Виж целия пост
# 170
Марони, здравей. Много харесвам точно тези мильота и покривки. Аз съм малко скарана с кроше-то, но тази ефирност, която дават двете куки и тънката прежда, е вълшебна!
Успех!
Имам у дома стари такива плетки, сигурно вече 100-годишни, пазя ги като спомен.
Самата аз съм плела едно-две неща. Трябва добре да се внимава и да се брои. Simple Smile

Киселичка, дали за начало няма да ти е най-лесно да намериш модел към съответната прежда (има ли такова предлагане?), където в брошурата е описан целият процес ред по ред, с всички необходими свивки и наддавки?

Анджи, последната ти снимка е приказка! Flowers Hibiscus
Виж целия пост
# 171
Здравейте и честит празник! Прави ми впечатление, че сте на високо ниво в плетенето и се надявам да приемете една съвсем начинаеща плетолюбителка. Blush Преди години понаучих някои съвсем базови неща и стигнах само до изплитането на шал. Grinning Сега се опитвам пак да възобновя това толкова приятно занимание, но този път ми се иска да се насоча към по-практично начало и ще ви помоля за помощ и съвети. Бих искала да се науча да плета вълнени чорапки за себе си и любимите хора. Моля ви, препоръчайте ми сайтове и клипчета с насоки по темата, като ми се иска да успея да разбера всички по-сложни за мен моменти, като пета, пръсти, определяне на дължина според номера, съединяване на отделните части (ако изобщо така се прави Smile) и т.н. Ако е удобно, дайте ми съвети лично вие за какво да внимавам и какви важни неща сте открили в практиката. Нямам проблеми с английския, а мисля, че и с руски горе-долу ще се справя, ако имате идеи за чуждоезикови източници.
Предварително много ви благодаря и пожелавам приятни мигове в дебрите на преждата и красиви творения да създават сръчните ви ръце! Gift Heart
Виж целия пост
# 172
https://youtu.be/YGNiDbo3HHg


Плетени чорапи
Виж целия пост
# 173
Аааа, не са всички на високо ниво. Някои сме на доста ниско ниво, особено аз.  Но в тази тема научих много неща, за което съм много благодарна на всички.
Ето и от мен друг начин - започване от пръстите. Има 3 клипа с " розовите чорапи". Аз ги плета по този начин, но на 5 куки. За този модел, започвам да плета петата някъде от предната част на глезена. Много грубо, делиш дължината на ходилото на 4 и 3/4 са за ходилото, 1/4 е за петата. Но това е наистина много груб ориентир. В нета има дадени дължини на ходилото според номер на обувките, намери си някоя рисунка с такива.
Добре е като плетеш първия, да си записваш всички редове, на кой ред колко бримки свиваш, наддаваш, на кой започваш петата, всяко такова нещо, за да направиш и втория чорап точно като първия.
Ако ти е трудно на 5 куки, в клиповете показва как се плетат на обръч. Моделът на петата няма значение, всички могат да се плетат на обръч. Пробвай, за да видиш как ще ти е по-удобно да плетеш чорапи.
https://bg-mam.ma/p/1073268/38234201

Някъде около този пост бях пускала и линкове за плетене на безшевен  пуловер отгоре надолу. Аз само така мога, с кройка не съм пробвала още. Не смея. Simple Smile

Анжи, ще ме зарибиш да пробвам и такъв модел чорапи да изплета за разнообразие. Simple Smile Красиво изглеждат.

The ant is..., докато ровех да намеря поста с чорапите, попаднах на този. Много красива плетка. Я покажи готовото изделие, блуза ли е? И кажи как се плете тази плетка, моля?
https://bg-mam.ma/p/1073268/38717814
Виж целия пост
# 174
На мен най-лесно ми е да плета два едновременно на обръч, защото иначе все се съмнявам на кой ред трябваше да стесня, за да са еднакви, пък броя, пиша.. А така със сигурност са еднакви, пък и се спасявам от проклятието на единия оплетен чорап, което ме преследваше с пълна сила( оплитам един и ме домързява за втори, когато ми дойде музата за него, вече съм забравила как е плетен първият)
Виж целия пост
# 175
Здравейте,
Благодаря на всички за добрите думи и съветите
Diorela,преждата видях в магазина на Галя.Много ми хареса всичко което се предлага там,но все още нивото ме не е за плетене с няколко ката,със сигурност ще изпускам някой.
Анжи,възхищавам се на таланта ти
Нелка, това съм започнала - гледам си схемата,броя,плета,разплитам и така.
Усмихнат ден на всички!
Виж целия пост
# 176
Еее, супер! Според мен това е най-успешно за начало. Желая ти много успех с работата и удоволствие от нея. Hug
Виж целия пост
# 177
nelka.nelka, голямо броене пада.И мен ме впечетли мекотата и ефирността на тези покривки.За начало карам с дебела памучна прежда. Повече съм разплела, отколкото изплела. Все пак се чувствам доволна от постигнатото. Преди 3 месеца не можех да изплета 2 бримки, а скоро ще се похваля с първо плетиво.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия