Домашен сапун

  • 32 000
  • 86
# 15
Каве, lady laura е права, това е вече готов разтвор. Никога не съм използвала, не знам каква е концентрацията на разтвора ти и не знам какво да ти кажа, обикновено рецептите са за чиста сода Каустик, която е твърда и се разрваря във вода точно преди употреба.  Всеки вид мазнина "консумира" различно количество сода, така че не е без значение вида на мазнината за определянето на количеството сода.
Не знам как да преработиш сапуна, защото не знаем каква точно е грешката, колко сода не му достига....може да се види от концентрацията на разтвора....но пак аз не мога да ти дам съвет. Веднъж съм преработвала на сляпо (беше ми се пукнала чашата и ми беше изтекъл част от разтвора на сода, не знаех колко)и не уцелих добре пропорциите...но по принцип, ако знаеш добре какво е сбъркано, сапуна може да се преработи, стопява се на водна баня, добавя се вода (Може и мляко че го разтваря по-добре), добавя се каквото му липсва (сода или мазнини) и може да де се довърши по горещ метод. Така съм правила аз, но работи само ако знаеш добре къде е грешката. 
Съвета ми е да задържиш за сега с преработката и да видиш какво ще излезе от втория опит, рецептата е написана на бутилката и най-вероятно имат предвид концентрацията на содата....а за следващия път може да коментираме тук и да направим сметките за мазнините ти и твърда сода.
Виж целия пост
# 16

Пише, че содата е 15-25%
Ще изчакам, за да видя какво ще стане след месец. Смятам да пробвам и с пепел вместо сода. За рецепти... имам мас, зехтин и кокосово масло, мога да купя и други масла, стига да стане. Добавям и рициново масло за избелване.
Виж целия пост
# 17
Каве, да точно както ти казахме е, това е сода вече разредена във вода. Освен това щом на бутилката пише 15-25% това означава, че съдържанието в различните бутилки може да е различно. Според мен трудно ще поправиш сапуна, който имаш. Щом имаш зехтин, кокосово масло и рициново, от тези трите само ще ти стане чудесен сапун. По-късно през деня ще ти напиша рецепта и ще ти я пусна.
Лек ден! 😄
Допълвам се да напиша рецептата.
С нея излиза около 1 кг сапун, за един човек е достатъчен за да се къпе всеки ден почти година 😄
445 гр зехтин
163 гр кокосово масло
42 гр рициново масло
91 гр сода
215 гр вода
20 капки есенциално масло.
На предната страница съм описала подробно как се прави по студения метод.
За топлия метод Пимпинела да каже 🤗
Успех и чакаме снимки! 😋
Виж целия пост
# 18
Благодаря за рецептата, ще се похваля като го направя, но не знам скоро ще имам ли време. Майка ми каза, че ставало и с твърдата сода и с течната, но тя е запозната само с горещия метод. Качвам снимка на първия опит от Интернет рецептата, деформиран, защото беше много мек и не се изваждане. Бях го оставила на терасата и няколко мравки го бяха нападнали... чиста мас.


А това е сапунът от рецептата от ботилката. От калъпа като го нарязах излязоха 10 сапуна. Няма побеляване от содата, но имам дупчици, въпреки, че го потупвах и цветовете не съм смесила добре, но след месец може и да стане сапун от него.
 
Виж целия пост
# 19
Каве, втория сапун ми изглежда добре, ако си уцелила съотношението сода: мазнини, може да  стане сапун. Втърдил се е, нарязала си го...без да претендирам, че съм много компетентна със студения метод, на мен ми изглежда добре.   Успех със следващия опит Wink
Виж целия пост
# 20
Здравейте момичета, никой ли не прави сапуни? 😀
Пимпинела получи ли се твоят сапун, който прави по студения метод?
Аз се записвам с един "шоколадов" сапун! Наистина в кухнята миришеше на шоколад докато го правих: съдържа какаово масло, какао на прах и ванилия! 😋

Това е около 1 кг сапун, точно преди да го нарежа!
Виж целия пост
# 21
Здравейте! Хубаво изглеждат сапуните ви.
Намерих старата тема с точната рецепта за домашен сапун.
https://www.bg-mamma.com/?topic=469866
Тук съм я повторила, да не се загуби + още 1 линк. https://www.bg-mamma.com/?topic=1114426.msg38685385#msg38685385

Има и други теми  за домашен сапун, ето една от тях
https://www.bg-mamma.com/?topic=197546.30

Надявам се линковете да са ви полезни.
А аз кога ще се опитам да направя, не зная. Simple Smile
Виж целия пост
# 22
Diorela, благодаря за информацията. На мен, обаче ми се струва, че тези рецепти са от доста стари книги. Сапун от използвани мазнини, може да е подходящ за пране на дрехи, но не ми се струва много добре за тялото! 🙄Освен това рецептата е за 5 кг мазнина, а това е огромно количество. 😋
Аз първите сапуни, които направих бяха само от зехтин и бяха много сполучливи. Единственото, което не ми хареса при тези сапуни е, че са малко меки, но ако се прибави пчелен восък и стават супер. Това го пиша само за да кажа, че ако искаш да се къпеш със сапун, не е нужно да даваш много пари за различни видове скъпи мазнини. Аз сапун не използвам за пране на дрехи, защото ме е страх да не ми запуши пералнята.
Другото, което прочетох беше за солта при направата на сапун. Това е много интересно и аз щях да пиша за глицерина, както бях обещала преди.😔
При смесването на мазнини със сода каустик се получава сапун и глицерин. Глицеринът е много ценен в козметиката, заради овлажняващите си свойства. В миналото точно по този начин със солта е бил отделян от сапуна, за да се използва при направата на кремове и мазила. Днес се добива по друг начин. А още по назад във времето са го използвали за производството на динамит. 😜
Ако си купите от магазин един калъп сапун, мога да ви уверя, че на него му е "отнет", ако не всичкия, то по- голямата част от глицерина. А всъщност глицеринът в сапуна има свойството да овлажнява кожата много повече, отколкото мазнините, които са останали неосапунени. Ако сложите на дъното на една чиния вода и оставите един сапун, например за една нощ, на другия ден като го вземете ще видите, че частта, която е била потопена във водата е като желатин, ето точно това е глицеринът.
Виж целия пост
# 23
Да си призная, не съм много уверена в себе си, че бих докарала добър сапун.
Но си намерих фабрично произведен домашен сапун от свинска мас. И е много хубав. Къпя се с него, мия си и  косата вече ( а след това изплаквам с подкиселена вода), че направих астматична реакция и от шмпоана, който ползвах доста години. Правя уртикарии и от повечето сапуни. Имат какви ли не добавки, които са алергени.
И съм много доволна от този сапун. Дори на някои дрехи ми е махал петна. Затова не съм се засилила да се опитвам да си правя, но темата ми е много интересна.

Колкото до дозите в рецептата, те могат да се преизчислят, а мазнините да не са употребявани. Simple Smile
Виж целия пост
# 24
Здравейте, благодаря за информацията, ще прегледам старите теми.
Не съм правила сапуни от края на май  мисля през авугустовската отпуска да направя. Иначе добре се получават, горещия метод ми е много присърце, но искам да направя няколко опита със студения. Раздадох доста, и на всички им харесват. Забелязах, че приятелите ми  най-много ценят аромата, след това да не изсушава ръцете. Моите сапуни се усещат доста добре на кожата. Виж аромата ми е малко неясен, купих ароматични масла за сапуни, но всяко си е съвсем различно, като ефект, сила и усещане.
 Lady laura, от онзи път по  студения метод ми се получи добре, стана хубав сапун с мед, без сериозни забележки, освен, че бях сложила много вода (40%), което го направи малко мек в началото. Ще кача снимки след няколко дни. Освен това установх, че имам проблем с климата тук, живея в атлантически район, и е доста влажно. Сапуните ми узряха през пролетта, когато не беше толкова влажно, но сега някои поеха от влагата и станаха малко влажни и като лепкави,  особено тези със стеариновта киселина. За това спрях  да правя, за да обмисля...и   съм решила да ги пращам да зреят при един приятел във вътрешността където е по-сух климата. Иначе много ми харесва занимавката и се надявам през отпуската да пробвам някои неща, които съм си наумила.
 А, нещо друго интересно, до нас отвориха магазин за домашни сапуни на килограм и за домашна козметика Grinning разгледах ги, някои са по горещ метод, други са по студения, като цяло са доста обикновени на външен вид, няма някакви засукани изработки, като тези от youtube.  Мисля да разпитам продавачката кой ги прави.
Поздрави и хубаво лято!
Виж целия пост
# 25
Diorela, радвам се, че си открила сапун, който ти се отразява добре. Това е най-важното. И би ли споделила кой е този сапун.
Пимпинела, да това с ароматите е малко на късмет. Аз преди около година правих един сапун и му сложих етерично масло от портокал. Изобщо не ми харесваше как мирише, но с времето аромата се промени и сега ми харесва много повече. Така, всичко е на метода проба-грешка 😋
За фиксиране на аромата се използва raiz de lirio (нали си в Испания 😘). Може да пробваш, така аромата се запазва по-дълго. Аз още не съм го пробвала. На мен ми харесва аромата на чист сапун. 😀
Виж целия пост
# 26
Цитат
Diorela, радвам се, че си открила сапун, който ти се отразява добре. Това е най-важното. И би ли споделила кой е този сапун.
Това е сапунът, който ползвам - Дио за пране. https://himiplast-dio.com/Naturalni%20sapuni/sapun-za-prane-dio-120 Има и по-голям от него. Имат и хипоалергичен Касия, но не съм го пробвала. Мисля, че имат и някакви луксозни сапуни, но те бяха в друг сайт, не го помня.
 По-рано нямаше ароматизатор в него, поне не се усещаше никакъв. Като ми пристигна последния кашон, бях малко неприятно изненадана от това, че са сложили аромат, но не направих реакция. Та засега нещата са ок.
Виж целия пост
# 27
Благодаря Diorela. Щом този сапун ти действа добре, ползвай го. Цената му също е супер! 👍Надявам се някой ден да се престрашиш и да направиш и ти сапун и да се похвалиш разбира се! Не е нито сложно, нито трудно. 😀
А аз ще се пробвам да направя сапун за пране на дрехи! 😜
Виж целия пост
# 28
Ами това правя. Но и това ме прави мързелива да опитам сама. Simple Smile
Съседката ми е правила с варене, но нейния някак има кристали сода по повърхността. Ама пук как пере... И маха петна.
Сега имам една плетена памучна блуза, не съобразих и точно под мищниците и около тях съм сложила бяло. И се е лекьосало лекичко от пот. Пробвах с Вениш, имаше малко ефект. Решила съм вече да я пера първо с Дио, дано да ги махне.
Виж целия пост
# 29
Lady Laura,  не знаех за този raiz de lirio. Благодаря за информацията, прочетох за него и може би ще го пробвам.
Покажи ни моля ти се снимки от нарязания шоколадов сапун Heart Eyes представям си  аромата....Relaxed хубав ден!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия