Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

  • 19 002
  • 764
# 705
Абсолютно всички до последното в Бодимед са правени на едно място, в Токуда. Не най доброто място, но никога не съм се съмнявала точно в тези им изследвания. Както се потвърди пак не е тяхна грешка де. Има си просто повишение.
Виж целия пост
# 706
Здравейте, колко часа след хормон се приема фолиевата киселина? Според вас, достатъчни ли са 4 часа или  е по-добре да изчаквам по 6/8? Thinking
Виж целия пост
# 707
Мимка, ако я пиеш с желязо тр 8 ча6а, ако е само фолиева - 4 часа.
Виж целия пост
# 708
Днес и аз пуснах, би трябвало до няколко часа, или най-късно утре да са готови.
Пуснах и кр захар и инсулин, щом излезнат ще ги кача веднага, да обсъдим положението, че мен хич ме няма още в тези неща..
Дотогава искам да ви попитам каква е разликата между еутирокс и л-тироксин?
Виж целия пост
# 709
.....
Дотогава искам да ви попитам каква е разликата между еутирокс и л-тироксин?

И двата препарата се произвеждат в Германия и двата имат едно и също основно вещество (синтетичен хормон), но различни помощни вещества/пълнители и съответно различно наименование. Въпрос на избор кое ще се приема, някои лекари изписват единия препарат, други другия. При хората понякога от единия има някакви оплаквания и минават на другия.
На мен за първи път ми беше изписан Л-тироксин, но имах сърцебиене от него (може и от дозата да е било), и после ми го смениха с Еутирокс и вече само него пия над 20г. Преди около година му промениха помощните вещества, старата формула имаше лактоза, сега новата няма. Което донякъде е важно, защото сина ми например е с лактозна непоносимост, както и много други хора. Но тази нова формула не се отрази добре на всички и някои преминаха на Л-тироксин.
Виж целия пост
# 710
здравейте,

Днес най-накрая и аз пуснах контрола след 3 месеца и съм леко объркана. Изследванията са правени в Кандиларов. Това са резултатите при доза на Лтирокса 7х100:
Име          Резултат         Ед.   Референтна стойност
FT3          4.05        pmol/l      3.1 - 6.8      ECLIA
FT4          17.47        pmol/l      12.0-22.0      ECLIA
TSH          0,23        uIU/ml      0.27 - 4.2      ECLIA


На 7.02.2020 доза 7х100:
Име          Резултат         Ед.   Референтна стойност
FT3          3.11        pmol/l      3.1 - 6.8      ECLIA
FT4          16.86        pmol/l      12.0-22.0      ECLIA
TSH          2.03        uIU/ml      0.27 - 4.2      ECLIA

На 10.12.2019 7х100/вече с новата формула/ :
Име          Резултат         Ед.   Референтна стойност
FT3          3.30        pmol/l      3.1 - 6.8      ECLIA
FT4          16.88        pmol/l      12.0-22.0      ECLIA
TSH          2.06        uIU/ml      0.27 - 4.2      ECLIA

Смятам да намаля дозата на 5х100 и 2х75.

Мислите ли, че е много.
Виж целия пост
# 711
А 7х75
Говорете с ендо.
Вие как се чувствате, някакви неразположения и симптоми?
Виж целия пост
# 712
А 7х75
Говорете с ендо.
Вие как се чувствате, някакви неразположения и симптоми?

Нямам неразположения, които да сочат хиперфункция.
Ще говоря с нея.

Обаче сега си разгледах изследванията последните две години такива добри стойности на Фт3 и ФТ4 не съм имала. Винаги Фт3 е бил в долна граница или под нея.
Виж целия пост
# 713
Цвети, за момента можеш и да не пипаш дозата.
Виж целия пост
# 714
Цвети, за момента можеш и да не пипаш дозата.
Няма ли да изпадне в хипер , ако е на тази доза още 20,30 дена?
Виж целия пост
# 715
Не е в хипер. За момента само тсх е доста потиснато. Нито фт4, нито фт3 са толкова високи. Но задължително след още 1 мес контрола, защото температурите се вдигат все повече. Т3 взимаш ли?
Виж целия пост
# 716
Не е в хипер. За момента само тсх е доста потиснато. Нито фт4, нито фт3 са толкова високи. Но задължително след още 1 мес контрола, защото температурите се вдигат все повече. Т3 взимаш ли?
Сега не е , но за 10-14 дена може нещата да се променят. Аз на доза 100-125 за 15 дена влезнах в тсх 0,1
Виж целия пост
# 717
Да, затова тр да следи, особено на база симптоми, не само резултат. Тя казва, че за момента няма неразположения, а хипера се усеща много здраво и неприятно. Останалите 2 хормона въобще не са в хипер.
Виж целия пост
# 718
Не е в хипер. За момента само тсх е доста потиснато. Нито фт4, нито фт3 са толкова високи. Но задължително след още 1 мес контрола, защото температурите се вдигат все повече. Т3 взимаш ли?

Здравейте,
не, не взимам Т3.
Виж целия пост
# 719
Здравейте, вчера показах резултатите си на лекаря и той каза да не обръщам внимание на антителата, които ме изплашиха.
Помеже ТСХ ми е 5,635 при норма 5 каза, че мога да пия Л тироскин, но не е задължително - мога само и да се следя.
Изписа още селен и витамин Д.
Имам 2 въпроса:
1.Кое е по-добре - да пия Лтироксин или само да се следя?
2.Той не каза да меря другите два хормона, а тук чета, че трябва - ако си ги пусна сама, какво би ми помогнало това?
По първия въпрос, определено е въпрос на личен избор, има хора, които пият хормон и се чувстват добре и ще ти дадат десетки доводи, защо смятат, че това е правилното, има и хора (по-малък процент), които не пият хормон които също се чувства добре и те също ще ти дадат десетки доводи защо това е правилното.
Относно тсх сегашните му референтни стойности са приети в началото на хилядолетието, след като се заключава, че 95% от населението без щитовидни заболявания и без фамилна история с щитовидни заболявания, е с такива стойности. В последното десетилетие обаче има сериозен дебат горната граница на тсх да се намали до 3 дори до 2,5, но и много доводи против, защото има значение всичко като примерно раса, при афроамериканците нивата са по-ниски отколкото при белите и латиноамериканците, както и възраст както и нива на итм . В едно скорошно изследване между 25 000 възрастни се оказва, че 10% от мъжете и 16% от жените между 65-74 годишна възраст имат тсх над 4.5, при хора над 75 годишна възраст процентите се увеличават на 16% за мъжете и 21% за жените (говорим за здрави хора без симптоми). В същото изследване е установено това което посочих по-горе, че при белите и мексиканците има по-високи нива на тсх и антитела в сравнение с афроамериканците.
По втория въпрос, фт4 и фт3 са хормоните на щитовидната жлеза, като фт3, който най-много се неглижира от ендокринолозите, всъщност е с най-голямо значение за симптоматиката, тъй като той е активния хормон, който участва основно в процесите в организма, фт4 има основно функция като запас, образно казано, ако фт4 е тубата с бензин в багажника, то фт3 е бензина в двигателя, с който се задвижва колата, и заради това е важно винаги да се изследват и трите хормона. Ендокринолозите следят главно тсх, от позицията, за перфектната конверсия, която в реалността не съществува (мисля и последните резултати на момичета, които виждам с ниско тсх, но с перфектни фт3 и фт4 го доказва). Относно антителата те показват, че има инфекция в организма и бавно се променят.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия