Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Моята възрастна котка - гериатрична тема

  • 5 039
  • 167
# 105
И аз съм давала човешка добавка от червена боровинка, но на куче и сме много доволни! Видях, че предлагат такъв животински вариант и след като по интернет един животински магазин ме измами и прати само половин опаковка, реших да си купя такава от хуманна аптека. Циститен или подобна, та препоръчвам. Имаше отличен резултат и една опаковка беше достатъчна да реши проблема.
Виж целия пост
# 106
Да ви разкажа как се разви нашата гериатрична сага... Оказа се, че моята котка има скъсани сухожилия и за това стъпва на пети (лакти) със задните си лапи. Съмненията ми за цистит се опровергаха. Гледаха я на ехограф и дока каза, че пикочния мехур е отличен, няма никакви песъчинки. Съмненията ми за бъбречна недостатъчност, обаче, все още не се опровергаха, тъй-като излезе, че котката ми има високо кръвно и ниско относително тегло на урината, както и лека протеинурия, въпреки че на ехограф бъбреците изглеждат ок. Докато не наоравя SDMI тест няма да съм спокойна за бъбреците. Отделно сега е на противовъзпалителни перорално и казаха "доживот" и тая думичка не ми харесва... За скъсани сухожилия "доживот" на противовъзпалителни нещо не ми се връзва. Първо бяха казали оперативна намеса, после още се консултираха и казаха че за 10 годишна котка не било препоръчително... Нищо не ми казаха за обездвижване... Смятам, че дока се изтощи от два часа преглед и че ще трябва отново да се помисли и да се консултираме...

Ето подробно как пътувахме 4 часа до и от Пловдив и как протекоха прегледите ни:
Скрит текст:

Онзи ден се въоражих да пътуваме до Стара Загора, с цел да направим всички възможни образни изследвания, понеже психясах, че може да има кардиологичен проблем, обаче като се обадих да записвам час, се оказа, че нямали ехокардиограф и ме препратиха към д-р Калинов в Пловдив. Звънях в Димитровград - от там същия отговор "ние имаме апаратура, ама нямаме кардиолог; Калинов в Пловдив!". И стана ясно, че ще се ходи до Пловдив за ехокардиография... Отидохме ние при Калинов и първото което ми направи впечатление в кабинета му беше един стар модел апарат за измерване на кръвно. Викам си "ха, сега! Падна ми в ръцете най-сетне!" И веднага настоях да й мерим кръвното преди ехокардиографията. Да, обаче, как се мери кръвно докато на фона щъка апарат за кръвни изследвания? Първо ѝ взе кръв и после ѝ мери кръвното на друга лапа. Защо, обаче, ми се стори, че той не знае как се мери кръвно с този апарат? Аз гледах и слушах и чувах на 120, а той накрая ми заяви 170-180 и че това, едва ли не, било нормално кръвно - за не притеснение. Всички котки давали такова кръвно от притеснение. От там не ми вдъхна много доверие човека. Накарах го да си сложи ръкавици като взима кръв (и това не ми направи добро впечатление), ама хайде от три места ми го препоръчаха... Не можа да подстриже добре около сърцето, защото машинката му беше прекалено шумна, а и няма техник помощник, трябваше аз да държа лапи... Както и да е, направихме и ехокардиографията с помощта на много гел и ми каза, че сърцето било ок, никакъв проблем. Да съм се консултирала с ортопед и невролог. Сметка 125 лв за ехото (55 лв) и пълни кръвни изследвания (45 лв). 25 явно взе за кръвното?!? Не се сети да ми даде снимки, заключение, нещо... Помислих си, че съм подарила отново пари. Дадох си имейла на колегата му рецепционист, уж ще ми ги изпратят на имейл. (Не получих, де!). На излизане питах къде има друга вет клиника наблизо, да ѝ направим една рентгенова снимка. Така и така сме дошли в Пловдив. Докторът рецепционист ми каза или Провет или Заравет. Отворих нета аз и викам айде, Провет - на излизане от Пловдив ни е... Намерих ме го това Провет и гледам, о, то цяла болница! Нямахме час разбира се, така че помолих за изключение, че идваме от далече. И седнахме да чакаме някой вет да се освободи и да ни прегледа. След 40 мин чакане едно младо докторче ни повика и ни задържа цели два часа на преглед. Направи ни абсолютно всички образни изследвания, консултира се със старши колега, снимаха я, гледаха я как ходи и в крайна сметка се оказа, че има скъсани сухожилия и за това стъпва като котка диабетик. Първото предположение беше, да не би да има диабет. Но след снимката нещата се разясниха. Гледаха я и на ехограф бъбреци, пикочен мехур, черен дроб и като каза всичко е перфектно аз изумена... Ако е имала някакви песъчинки, то с уринарната храна, с която я храних една седмица, ги е разтворила.
На едното краче има счупена частица от кокалчето. На гръбначния стълб има шип от дегенеративно изменение. Та, няма диабет, но и направиха тест за токсоплазмоза и доктора се опитваше да ме убеди, че има втора бледа черта на теста (чак ми осветяваше теста с фенерче). Ама не се хванах, за това направо реши да иска фекална проба за изследване и хвърли теста на боклука. Е, да, ама ние нали цял ден гладни... Не можа да измъкне ни зрънце фекалии от нея... И сега трябва другата седмица да отида аз пак да занеса. През това време почнахме с противовъзпалителни, които уж можело да се пият до живот. Първо беше споменал за операция, после, че предвид годините не е било препоръчително. Та, боцнаха я два пъти - единия за белодробни паразити (че споменах, че кашля, а пък на снимката нещо белия дроб им направил впечатление) и като казах, че не съм я обезпаразитявала скоро вътрешно, направо подкожно я обезпаразитиха. Сметка: 113 лв със лекарствата и всички консултации и образни изследвания. Много добро впечатление като цяло. Доктора е млад, ама знае какво е хипокалемия (аз доволна, че си говорим и предполагаме на един общ, разбираем, език).
Резултат? Още тази сутрин моята дружка почна да "гони" плюшени мишки с отскоци, кълчене на дупе, тичане по леглото, искаше дори навън да излиза, взе че скочи и на прозореца и върху масата. С други думи, се почувства със сили да скача, бяга и катери. Аз ѝ забраних, разбира се. Simple Smile Сега ще ѝ майсторя рампи и стълби из цялата къща. Никакво скачане и катерене!
За храната питах - да ѝ давам ли още ренална, уринарна или някаква диетична. Отговорът беше "не. Давай ѝ каквото харесва да яде".
Викам си как до сега не съм се сетила да отида до такава голяма клиника в Пловдив, ами съм се задоволявала с кабинетчета на ветове, които само прибират пари и те пращат на колеги, които също прибират пари, и диагноза никаква! А, ония мошеник Динков от Хасково, където ми взе 240 лв за една кръвна картина и то в човешка лаб и един бърз тест, направо е за икономическа полиция! Като показах на колегите му каква кардиограма ми е дал (и за нея платих 30 лв), направо бяха изумени! Имала била аритмии беше казал мошеника, а кардиолога вика "моля, какви аритмии?!"
Та, така, предстоят ни още консултации, предвид, че описани от мен ситуации доктора каза, че били припадъци... Предстои и да изключим токсоплазмоза и ХБН с тест на бъбречен маркер SDMI.
Виж целия пост
# 107
amy_nka, направо ми кръстоса погледа. Адмирации!
И двата добитъка ги водя в Провет клиниката при Николай Дернев.  Имат доста лекари в клиниките, ако се наложи нещо по-сложно може да се направи комисия.
Водят се скъпари, но аз съм спокойна там.
Виж целия пост
# 108
Amy_nka, голяма сага си изживяла, добре че си имала късмет да отидеш почти случайно на добро място. Така може да те объркат с неправилни диагнози, че да се влошат нещата. За съжаление животинката не може да си каже какво и е. А правилната диагноза е най-важното, за да го лекуваш правилно.
Васко има бактерии в урината, вета даде инжекции антибиотик аз да му бия. Не е проблем, защото той няма чувствителност в долната част на тялото.
Каза че бактериите може да са и от това, че не дадох да му вземе урина със спринцовка. Не знам, едва ли. Предполагам че има бактерии, защото като се наака, понеже е почти винаги рядко, всичко размазва под себе си и вероятно се замърсява. Не може да се измие сам, не стига до тези части. Не винаги веднага може да го почистя, ако стане през нощта или не съм вкъщи.
Вета каза, след инжекциите, че е по-добре да направим проверка за бактерии в урината със спринцовка. Може би ще се съглася, той ме убеждава, че мехура веднага се възстановява и няма последствия.
Виж целия пост
# 109
amy_nka, направо ми кръстоса погледа. Адмирации!
И двата добитъка ги водя в Провет клиниката при Николай Дернев.  Имат доста лекари в клиниките, ако се наложи нещо по-сложно може да се направи комисия.
Водят се скъпари, но аз съм спокойна там.

Ми, ако това са "скъпари", то значи по другите градове са "мошеници" всички. Това е най-малката сметка, която до сега съм плащала и то за цели 2 часа преглед! Никой до сега не ни беше отделял такова внимание. Значи сме случили на един и същ "човек" - Николай Дернев ни прегледа. Simple Smile

В клиниката точно това ѝ повтарях постоянно на моята дружка "На такова място до сега не сме идвали, нали... Тук има много доктори... Тук не мисли само един мозък, тук мислят много мозъци!". Grinning

За съжаление животинката не може да си каже какво ѝ е, наистина, и разчита на нас... :/

Гликоза, не са от това бактериите, със сигурност. Виж аз как даже престоял пясък от тоалетната допуснах в урината и не излезнаха никакви бактерии. А, каква бактерия се изолира, впрочем? Все пак, да попитам, и какъв е антибиотика който назначи вета?
От това, което аз изчетох, покрай моите съмнения за уринарна инфекция, се казва, че най-щадящият начин за взимане на урина е цистоцентезата, в сравнение с катетъризирането, но пък че самата пункция в мехура представлява травма. Защо не направите така, да вземеш още една урина, като дезинфекцираш козинката преди това? Да го измиеш със сапунче и тогава да го изчишкаш? Ако пак излезнат бактерии, то тогава да се решиш на цистоцентезата?
Тъй-като Васко е с диария, всеки антибиотик трябва да се "пресмята" хубаво, сигурно...
Виж целия пост
# 110
amy_nka, този лекар има и куче и котка, дава съвети от личен опит. На нас най- вече за хранене, обезпаразитяване и т.н.
Иначе в Пловдив имало по-евтини клиники, но аз не обичам да експериментирам. Томас си го водя там, откакто го прибрахме, сега и Саско.

При нас има развитие на отношенията куче/котка. Отказах се да водя Томас на разходки, защото той се раздвижи. Стана по - смел. Откри, че кучето не е толкова страшно. При сблъсък на едно ниво даже тръгва да го плаши и напада (нищо, че кучовецът е 14 кг вече). Вече си спи по столовете и ако кучето мине под него - получава някой тупаник без повод. Даже чишка и ака в присъствие на Саске, малко плахо, но нуждата какво ли не прави. Joy
Излиза повече на терасата откакто се затопли. Виси по климатиците на хората и гледа света от висотата на втория етаж. Върви по перваза на терасата, въпреки че дупето му стърчи от двети страни.

Храня го сутрин пауч, разреден с вода. Това е единствената вода, която пие май. Вечер яде 40 гр Про план за стари и кастрирани котки. За първи път да хареса някакви гранули.

Сега съм в чуденка дали да го обезпаразитявам външно. Изобщо не ми се иска да го товаря с допълнителна химия. До сега не съм го обезапразитявала нито външно, нито вътршно. Но откакто имаме куче му давам Дронтал.

ето снимка от вчера
Виж целия пост
# 111
Моята котка също никаква вода не поглеждаше, докато не направих уринарната терапия. Вече пие. Сменям ту гранули, ту пауч или пастет. Вече не я храня по два пъти на ден както преди. Храня я по 4 пъти по малко количества (по скоро на поискване). С което оправих спорадичното повръщане. След като я стригаха за ехографиите тя се близа много и тая сутрин повърна една голяма топка косми. Чак се учудих кога е успяла толкова косми да погълне...

Сега по жегите би трябвало да се сещат за водата повече.
Виж целия пост
# 112
Понеже Дуся почти няма зъби, сухата храна трябва да е дребна.
Виж дали като състав те удовлетворява бялата серия на Брит (по-скъпата). Гранулките са съвсем дребни:

Скрит текст:

Храната е Brit Care Sensitive с агнешко. Бяла с бледолилави надписи. Но предполагам, че и другите от серията са дребни.
Виж целия пост
# 113
Я, може ли снимка на опаковката? Щото и моята е Брит с агнешко и преди беше същата гранула от снимката, подобна на оризови зърна, а сега е една съвсем дребна и плоска гранула, но е синя опаковка Brit Sensitive.
Виж целия пост
# 114
Не, за бялата серия говоря. Тя е без зърно. Ето я:Била с агнешко и сьомга, а не само агнешко.
Виж целия пост
# 115
Същата е! Сьомгата е едва някакъв процент. Преди, тези гранули "оризовите" бяха в синята опаковка. После ги задигнаха от пазара дълго време и като ги пуснаха отново вече в синята опаковка  беше друга гранула. Гледай ти къде ги преместили "оризовите". Grinning

Ето такива има сега в синия пакет:Като цена май нямат много разлика, обаче...?
Виж целия пост
# 116
Като цена май нямат много разлика, обаче...?

https://petmall.bg/kotki/hrana/suha-hrana/1269711496

https://petmall.bg/kotki/hrana/suha-hrana/hrana-za-kotki-brit-li … nsitive-digestion

Не е малка разликата. Над 3 лв. за килограм. Ако цените не са промоционални е дори повече.
Виж целия пост
# 117
Гликоза, не са от това бактериите, със сигурност. Виж аз как даже престоял пясък от тоалетната допуснах в урината и не излезнаха никакви бактерии. А, каква бактерия се изолира, впрочем? Все пак, да попитам, и какъв е антибиотика който назначи вета?
От това, което аз изчетох, покрай моите съмнения за уринарна инфекция, се казва, че най-щадящият начин за взимане на урина е цистоцентезата, в сравнение с катетъризирането, но пък че самата пункция в мехура представлява травма. Защо не направите така, да вземеш още една урина, като дезинфекцираш козинката преди това? Да го измиеш със сапунче и тогава да го изчишкаш? Ако пак излезнат бактерии, то тогава да се решиш на цистоцентезата?
Тъй-като Васко е с диария, всеки антибиотик трябва да се "пресмята" хубаво, сигурно...
Ето снимка на изследванията на Васко. Не знам какъв е антибиотика, напълни ми 7 спринцовки от голям контейнер. Ще отида да питам за даването на втората проба, и ще питам и за антибиотика.
Малко ще е трудно с измиването със сапун, той изпада в паника като го сложа на чешмата, като е много одрискан. След това иска да се ближе дълго, и да се опитам да му взема урина след измиване, ще е много проблематично. Но ще се опитам да го направя.
Обикновено, ако не е тотално омазан, го избърсвам с бебешки салфетки, за чувствителна кожа, без миризма. Тези за животни са предимно за кучета и са ароматизирани.
Виж целия пост
# 118
Какво, за Бога, е "секрет урина"?! Anguished

Клебсиела не звучи никак добре... По-интересното е, че е чувствителна само на два антибиотика - флорфеникол и енрофлоксацин.

Пише, че причинява цистит тази бактерия, освен пневмония.

Ами, със сух шампоан/пяна няма ли да стане?
Виж целия пост
# 119
Какво, за Бога, е "секрет урина"?! Anguished

Клебсиела не звучи никак добре... По-интересното е, че е чувствителна само на два антибиотика - флорфеникол и енрофлоксацин.

Пише, че причинява цистит тази бактерия, освен пневмония.

Ами, със сух шампоан/пяна няма ли да стане?
Виж ти, не съм проверявала какви са бактериите, мислех че са уринарни замърсявания, каквито са обикновено и при хората.
Пневмония означава, че може да хване и пневмония ли от това? А аз мога ли да хвана тази бактерия също?Доста си го гушкам и целувам по главичката. Иначе си мия ръцете след като го изхождам. Докторът нищо не ми обясни.
Не съм купувала сух шампоан или пяна, за животни специално ли са?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия