Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

  • 79 589
  • 1 004
# 915
Здравейте, проф. Бранков. Имам следният въпрос - дъщеря ми е на 12 години и в неделя влизаме в болница за премахване на киста на опашката. Процедурата ще е с пълна упойка. От днес е с много лека хрема и нищо друго. Това би ли било пречка за поставянето на упойката и извършването на манипулацията? Благодаря предварително.
Виж целия пост
# 916
Леката хрема ще бъде пречка за упойката, но това преценяват педиатърът и анестезиологът въз основа на кръвните лабораторни резултати. Още повече, че до понеделник хремата и общата инфекция могат да се засилят. Ако не е тайна, къде ще бъде операцията?
Виж целия пост
# 917
Леката хрема ще бъде пречка за упойката, но това преценяват педиатърът и анестезиологът въз основа на кръвните лабораторни резултати. Още повече, че до понеделник хремата и общата инфекция могат да се засилят. Ако не е тайна, къде ще бъде операцията?
Благодаря за бързия отговор. Операцията ще е в Пловдив, в Еврохоспитал при д-р Димитров.
Днес след като се чух с хирурга реши да отложим операцията с една седмица.
Мога ли да питам има ли протокол какъв вид пълна анестезия се прилага при такъв тип операции? Достатъчни ли са три-четири дни без симптоми, за да се пристъпи към тази операция. Знам, че я водят лека.
Виж целия пост
# 918
Желая ви успех!
Виж целия пост
# 919
Благодаря Ви за отзивчивостта. Мога ли да питам има ли протокол какъв вид пълна анестезия се прилага при такъв тип операции - дали е с маска, венозно или с тръба? Достатъчни ли са три-четири дни без симптоми, за да се пристъпи към тази операция. Знам, че я водят лека.
Виж целия пост
# 920
Анестезията е маскова и венозна.
Ако е само лека хрема другата седмица може да се оперира.
Впрочем операцията е лека, но анестезията е отговорна дейност. Детето трябва да е здраво и без алергия.
Виж целия пост
# 921
Сърдечно Ви благодаря, проф. Бранков. Възхитена съм от бързината, с която реагирате и помагате. Бъдете здрав!
Засега е само хремата, която е лека и сме взели мерки. Дано се справим.
Още веднъж благодаря за подкрепата.
Приятна вечер!
Виж целия пост
# 922
Здравейте проф.д-р Бранков! Имам дете момченце на 2 г. Преди месец докато плаче забелязахме, че единият скротум се подува и посиня. Заведохме го първо на хирург. Той ни каза, че това е ингвинална херния и, че трябва да се направи незабавно операция, защото има риск от заклещване. Даде ни координати на детски хирург д-р Румен Христов от гр. Варна. Посетихме го, но той ни каза, че е някаква разновидност на хернията( фуникулоцеле) и да изчакаме 6 месеца, защото може да се прибере. Иначе не го боли, няма дискомфорт, понякога се прибира, понякога се подува и посинява( предимно като плаче). Въпросът ми е редно ли е да чакаме толкова време, дали има наистина шанс да се прибере или трябва да се направи операция, ами ако се заклещи? Благодаря предварително. Хубав ден!
Виж целия пост
# 923
Дали е херния или фуникулоцеле, детето е на възраст, когато това трябва да се оперира. Казвам го в общ смиъл, конкретно мога да Ви дам съвет след като прегледам детето.
Виж целия пост
# 924
Дали е херния или фуникулоцеле, детето е на възраст, когато това трябва да се оперира. Казвам го в общ смиъл, конкретно мога да Ви дам съвет след като прегледам детето.
Много Ви благодаря за отговора проф.д-р Бранков! Възможно най-скоро ще Ви посетим. Лека вечер.
Виж целия пост
# 925
Здравейте, проф.Бранков! Дъщеря ми е на 12 години и винаги е имала запек. Консултирана е като по-малка с гастроентеролог, назначено е дългосрочно лечение с Дуфалак и диета, но след прекратяване на лечението всичко е постарому. Пие достатъчно вода, спортува редовно, но храната й е бедна на фибри-не яде сурови зеленчуци, а само някои плодове. пълноз.хляб и белтъчна храна. Миналия месец направи бъбречна криза и ни приеха в урология на Пирогов с хидронефроза 1-2 степен. Направиха скенер и микционна цистография /МЦ/, при които нямаше отклонения. Но според лекарите проблема е запекът, при който може да се притиска пик.мехур и да се връща урина. Насочиха ни към консултация с гастроентеролог. Проведохме такава и според лекаря трябва да се направи иригография, и тъй като на МЦ се виждат голямо количество фекални маси, изрази съмнение за Хиршпрунг. Според вас възможна ли е такава диагноза на тази възраст и налага ли се консултация и с хирург? Благодаря!
Виж целия пост
# 926
Здравейте,
Хиршпрунг е болест на новороденото и кърмачето. Понякога, много рядко, се проявява в по-късна възраст. Признаците са: изоставане на тегло, адинамия, подут корем и затруднено изхождане. Натрупаните фекални маси при Вашето дете според мен са вследствие хроничния запек.
Все пак, може да се консултирате с д-р Георгиев, шеф на отделението за деца до 3 години, който е водещ специалист по тези заболявания. Предвид възрастта на детето, потърсете д-р Стоилов, водещ специалист в отделението за деца до 18 годишна възраст. Те ще преценят дали има нужда от иригография или евентуално биопсия на дебелото черво. Тя се извършва под обща упойка.
Тези специалисти работят в Детска хирургия на "Пирогов".
Аз бих могъл да ви консултирам в Детския център на Токуда, но в крайна сметка бих ви препратил към тях.
Виж целия пост
# 927
Благодаря за бързия отговор! Ще направя необходимите консултации. Бъдете здрав!
Виж целия пост
# 928
Здравейте, проф. д-р Бранков!
Дъщеря ми е на 43 дни и постепенно след раждането ѝ се появиха хемангиоми (според нашия педиатър). В началото бяха петънца, които изглеждаха като раздразнение на кожата, без релеф (прилагам снимки преди и след), след което промениха цвета си и станаха наситено черверни с лек релеф като за момента не изглежда да увеличават размера си. В момента са 4 на брой и се появява 5-ти. Разположени са на различни места, като най-голям е този, приложен на снимките.
Какво е мнението ви и смятате ли, че трябва да бъдат лекувани или да ги следя и да изчакам да видя дали ще изчезнат от самосебе си?

Благодаря предварително!Виж целия пост
# 929
Здравейте, тези хемангиоми ще продължат бавно да растат до към 2 - 3 месец, после ще застинат в едно положение и след 1 годишна възраст ще почнат постепенно да намаляват.
В тези случаи се прилага сиропът Хемангиол. Обърнете с към дерматолог или педиатър. В Токуда търсете д-р Масларска.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия