Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Маски, дезинфекция и поведение срещу разпространението на COVID-19. Вашите съвети.

  • 2 648
  • 29
# 15
Как да дезинфекцираме различните повърхности?

Meredith_Grey споделя:
"Качвам една таблица от материали, които получихме като интрукции за работа в условия на коронавируса (фармацевт съм). Предполагам, ще е полезна на повечето. С какво да се дезинфекцират различните неща. Има и рецепти за приготвяне на дезинфектанти, но видях, че се припокриват почти с вече дадените и няма да ги качвам. "


https://bg-mam.ma/p/1186228/40326743
Виж целия пост
# 16
Можем ли да си направим сами домашен дезинфектант?

Дори:
"Полезен линк на wiki how, в който е показано как можете да си направите домашен дезинфектант.
https://www.google.com/amp/s/m.wikihow.com/Make-Hand-Sanitizer%3famp=1

Основните съставки са: спирт, алое вера гел, етерично масло. "
https://bg-mam.ma/p/1186228/40325270
Виж целия пост
# 17
Как да си направим сами домашен дезинфектант?

Сиси:
"Да кажем гониш 70% спирт, който трепе всичко за 30 секунди, тогава 3 части 95% спирт + 1 част алое + няколко капки вит. Е + масло от чаено дърво + лавандула. Не разбирам от етерични масла, знам че чаеното дърво е антибактериално, лавандулата - предполагам успокояващо (както за кожата, така и за психиката. При всички положения може без тях. Идеята е спирт, ама да не изсушава прекалено кожата на ръцете.

И тук, тук, тук, тук...

Накратко:
50 мл етилов спирт (над 90% концентрация)
50 мл гел от алое вера или глицерин
8-10 капки етерично масло по ваш избор"

https://bg-mam.ma/p/1186228/40325723
Виж целия пост
# 18
Какъв спирт ни е необходим?

Дъждец:
"За спирта около 70-75% е най-добре.
Тоест този от 90% е добре да се разреди."
https://bg-mam.ma/p/1186228/40325791
Виж целия пост
# 19
Какви други средства средства за дезинфекция можем да използваме?

Шарлот:
"Никой не е споменал за ултравиолетова лампа. Щом излагането на слънчеви лъчи убива вируса, то оставянето на включена лампа в стая ще има същата роля. Някога, когато детето беше бебе, възрастен педиатър ми беше препоръчал, след проветряване на помещението, да се оставя 10 – 15 мин включена УВ лампа.
Предполагам, че и озонираната вода/мазнина би била полезна. Дезинфекцията с озон е открита през Втората световна война и с озон са стерилизирали инструментариума в полевите болници. Има в електронни магазини уреди за озониране на вода/мазнина. Във водата озонът остава кратко време, в мазнината по-дълго. Затова си представям, че намазването на лигавицата на носа, устата с озониран зехтин би имало превантивнен ефект."
https://bg-mam.ma/p/1186228/40332108
Виж целия пост
# 20
PeaPink споделя с нас:

"Пет правила, които да спазваме по време на епидемията:
https://www.kekule.com/blog/coronavirus-update/living-with-corona/

1. Не се приближавайте твърде много до други лица.
 Коронавирусът е насочен към лигавиците на очите, устата и носа. Само чрез това може да проникне в тялото. Здравата кожа, от друга страна, е непроницаема за вируса. Според настоящото състояние на познание, също няма предаване през дишащия въздух (аерогенен, т.е. въздушен на по-големи разстояния). Опасно става, само ако капчици се пръснат в лицето на другия човек, докато говори, кашля или киха. Секретите летят максимум един метър при говорене и два метра при кашляне или кихане. Допълнителна защита срещу „капкова инфекция“ се осигурява от нормални очила и обикновена хирургическа маска (защита на устата и носа) или кърпа, поставена върху устата и носа. Ако не успеете да избегнете кашлица или кихане навреме, трябва незабавно да смените маската си и да дезинфекцирате лицето си или да се измиете със сапун. Една кърпа е готова за употреба отново след изпиране на 60 градуса. Вирусът, попаднал чрез секрети по кожата, косата или дрехите, е – колкото и зле да звучи – безвреден, стига да не попадне по лигавиците.

 2. Измийте ръцете си, преди да докосвате лицето си или да ядете нещо.

 Corona вирусите могат да оцелеят върху дрехи, кожа, коса и други повърхности за няколко часа (по изключение дори дни). Всеки, който докосне дръжка в автобуса, върху която има свеж секрет от пациент, а след това разтрива очите си или докосва храната си с ръце, може да се зарази с "инфекция на намазка". Извън собствените си четири стени никога не трябва да докосвате очите, ноздрите или устните с немити ръце. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи. Хората несъзнателно докосват себе си в лицето около десет до двадесет пъти на час. Невропсихолозите смятат, че те - във всички култури и се срещат и при маймуни - спонтанното самочувствие служи на функцията на паметта и емоционалната стабилизация. Corona вирусите се възползват от този рефлекс.  Потискането му последователно не е лесно упражнение. Ако не можете да направите това, можете да поставите защита за устата и носа като напомняне.

 3. Прегърнете само хора, с които искате да споделяте вируси.

Ако кожата или косата на заразения човек влезе в контакт с очите, устата или носа на (все още) здрав човек, това е празник за всички видове патогени. Милосърдието във времена на коронавирус следователно изисква стриктно въздържание от целувки по бузите и прегръдки по социални причини. От друга страна, се допускат целувки между партньори и със собствените им деца, тъй като членовете на семейството, живеещи в домакинство, рано или късно се заразяват взаимно (разбира се, това важи само ако няма конкретно подозрение за инфекция с Covid 19). Когато посещавате бабите и дядовците, от друга страна, трябва внимателно да помислите дали от тях трябва да се очаква заболяване, застрашаващо живота.

 4. Разгледайте обществените закрити помещения като замърсени.

Corona вирусите могат да бъдат намерени на всякаква повърхност в обществения транспорт, ресторанти, магазини и други общодостъпни закрити помещения. Всеки, който се връща оттам към собствените си четири стени, трябва да счита връхните дрехи и ръце за замърсени с вируси, така че окачете палтото в гардеробната и мийте ръцете си. Ако косата също може да бъде замърсена (например от облегалката за глава във влака), тя трябва да се измие най-късно преди лягане. За разлика от тях, външното излагане на вируси е по-ниско, тъй като патогените се разреждат и инактивират от влиянието на околната среда.

 5. Избягвайте контакт с други хора, ако имате кашлица или треска.

При пандемията на коронавирус никой не трябва да ходи на работа, училище или дневен център, да използва градски транспорт или да ходи в райони с много хора, ако има кашлица или треска (хремата, противно на заявеното, не е един от типичните симптоми на Covid 19). В частност дневните центрове трябва стриктно да спазват това правило, тъй като според настоящото състояние на знанието децата често са само леко болни, но могат да елиминират вируса. Ако трябва да пазарувате с треска или кашлица или да използвате обществен транспорт, трябва предварително да миете ръцете си и да носите операционна маска или кърпа над устата и носа. И двете трябва да са сухи, в противен случай капките ще се образуват при издишване.

 Останете спокойни!

Всеки, който спазва тези правила на играта, може да избегне запознаването с новия вирус на корона с голяма степен на вероятност. Повече усилия трудно носят допълнителна защита и правят живота ненужно сложен - в края на краищата ние не се занимаваме с Ебола и Ко (нещо друго може да важи за определени рискови групи). В ежедневието не се нуждаете от маски за защита от инфекции (респиратори FFP2), предназначени за медицински персонал или по-големи запаси от дезинфектанти. Тези, които се разболяват в наши дни, трябва да имат предвид, че обикновените настинки и грип все още са много по-чести от Covid-19. А тези, които се заразят въпреки всичко, обикновено имат 99 процента шанс за оцеляване."
https://bg-mam.ma/p/1186228/40365732
Виж целия пост
# 21
Как правилно да мием ръцете си?

"Нанесете достатъчно сапун върху мокри ръце и търкайте по цялата повърхност, включително между пръстите и под ноктите, най-малко в продължение на 20 секунди. Изплакнете добре с течаща вода и подсушете ръцете с чиста кърпа от плат или кърпа за еднократна употреба.
Мийте ръцете си често, особено преди хранене, след като сте издухали носа си или сте кашляли и кихали, както и след като сте използвали тоалетната.
Ако в дадения момент нямате достъп до сапун и вода, използвайте гел за ръце на алкохолна основа с поне 60% съдържание на алкохол."
https://www.unicef.org/bulgaria/
Виж целия пост
# 22
Как да мием плодовете и зеленчуците, за да сме спокойни?

rdb323 съветва:
"Относно зеленчуците - магазин Зоя продават спрей за почистване на зеленчуци. Доста търсен продукт им е и не знам дали е наличен в момента. Преди това си миех зеленчуците по два начина:
-вода и оцет
-вода и сода бикарбонат
Пълня една купа с вода. Размера на купата и количеството вода зависят от зеленчука. Слагам 3 супени лъжици оцет или 2 лъжици сода (едно от двете) и оставям зеленчуците да се накиснат за 10-15 мин. След това ги изплаквам."
https://bg-mam.ma/p/1186228/40510253
Виж целия пост
# 23
Трябва ли да се пият антибиотици (азитромицин) за профилактика и лечение на COVID-19?

Росен Димитров – магистър-фармацевт:
"Много се говори за антибиотици с активна съставка азитромицин и употребата му при лечение на COVID-19, но държа да отбележа, че антибиотикът няма никакво отношение към самият вирус и вирусната инфекция, а само за последващата бактериална инфекция. Приемането на този и какъвто и да бил друг антибиотик ЗА вирусна инфекция е безпредметно! Важно е да го знаете, за да не си навредите и да не предприемате прием на антибиотик "за всеки случай" или пък "за да го пресече"! "
https://bg-mam.ma/t/1198344

"Достатъчно проучвания показват, че сапунът е достатъчен за унищожаването на обвивката на вируса. Другото е презастраховане."
https://bg-mam.ma/p/1186228/40518169
Виж целия пост
# 24
Трябва ли да пием повече вода като профилактика срещу COVID-19 и защо?

Росен Димитров – магистър-фармацевт:
"...водата е жизнено важна за организма. Водата понякога е по-важна от лекарствата ви, а също така понякога помага на лекарствата ви да действат още по-ефективно и да бъдат усвоявани и отделяни от организма по-адекватно. Важно е да се има предвид , че добрата хидратация на организма осигурява оптимална хидратация и на лигавиците, което е от съществено значение в защитата на организма от вирусни, бактериални инфекции и външни фактори като цяло."
https://bg-mam.ma/p/1198344/40508568

(Sana) също обяснява:
"...тъй като вирусът прониква през лигавиците, а устната кухина е покрита с лигавица, идеята е, че чрез честото  пиене на вода, овлажняването на устата и неоставянето на лигавицата да пресъхва вирусът ще се отмие/няма да проникне през лигавиците в самата клетка/ и, попаднал в стомаха, ще бъде унищожен от солната киселина в стомаха.
Механизма на навлизане на вируса в клетката е такава – попаднал в организма вътре, той застава на повърхността на здравата клетка, инжектира своята ДНК или РНК вътре в клетката на човека и "принуждава"клетката гостоприемник да синтезира вирусни частици с ресурсите на клетката гостоприемник. След което тези частици напускат клетката, сглобяват се новите вируси и циркулират в кръвта, и нападат и други клетки в организма."
https://bg-mam.ma/p/1186228/40353183
Виж целия пост
# 25
Как специалистите обясняват ключовата роля на маските и дезинфекцията на повърхностите в профилактиката?

MayBach:
...пускам линк към съветите на вирусолога Джеймс Роб за предпазването от коронавируса.
Там е и доста добре обяснена ролята на маските и ключовата роля на дезинфекцията на повърхностите за предпазването от заразяване.
Скрит текст:
Превод на български на съветите му от днешната преса:

https://bg-mam.ma/p/1186228/40330635
Виж целия пост
# 26
Кои са стандартните правила, които всеки от нас е препоръчително да спазва по време на епидемия?

rdb323:
"Изчетох доста информация по темата и реших да обобщя най-същественото.
Информация от сайта на Световната здравна организация:
1. Избягвайте ръкостискане, прегръдки, т.е физически контакти.
2. Старайте се да не докосвате устата си, носа си и очите.
3. Носенето на ръкавици е вид превенция, но се обезсмисля, ако пипате лицето си.
4. Циркулиращите мнения по социални мрежи от “един японски лекар” да се консумира чесън, да се пие вода на 15 мин не са доказани, че са ефективни. Естествено, пиенето на достатъчно вода и правилното и балансирано хранене се насърчават и препоръчват.
5. Най-сигурното решение до този момент е повишената лична хигиена - честото миене на ръцете и дезинфектант при моментна липса на вода и сапун.
6. Маските се слагат само с почистени ръце и след поставянето им не се докосват. В случай, че ги докоснете, трябва да дезинфекцирате ръцете си. Същото важи и след свалянето и изхвърлянето им. Изхвърляйте ги, по възможност, опаковани в нещо, в затворени контейнери.

Информация от други източници и мои разсъждения:
1. Повишена лична хигиена - миене на ръце/дезинфекция преди ядене, след ядене, след слизане от градски транспорт и т.н. Естествено, няма как след всяко едно действие с ръце да се мием, но да го зачестим.
2. Почистване на телефона след като се приберем у дома - носим го с нас навън и го пипаме с ръце и го допираме до лицата ми. Според мен хигиената на телефона е също толкова важна, колкото и на ръцете ни.
3. Дезинфекциране на дръжките на вратите у дома, включително на външната дръжка на вратата за излизане. Докосваме я с мръсни ръце, когато се прибираме.
4. Избягване на улични бързи храни като пици, дюнери. Така или иначе хигиената на тези места не е завишена. Ако все пак прибегнете до тях, според мен трябва да пропуснете сосовете, тъй като всеки ги докосва и, в повечето случаи, не е с чисти ръце.
5. Избягвайте пикови часове. Ясно е, че някога е неизбежно, но например свършете седмичния пазар рано сутрин, малко преди затваряне или ако имате възможност, когато масово хората са на работа. Между 5 и 8 часа в повечето големи супери има много хора. За София конкретно има и онлайн пазаруване и ти го доставят до вратата, което също е вариант.
6. На първо време пакет с мокри кърпи напоен със спирт или 50 на 50 спирт и гел алое вера също мисля, че е ефективно, докато успееш да се сдобиеш с дезинфектант.
7. Лично аз мисля, че дезинфектант за дрехи също не е лоша идея, тъй като много дрехи не могат да се перат над 30-40 градуса.

В общи линии правилата са доста стандартни - правилно хранене, лична хигиена и избягване на масови събития и струпване на хора. Неща, които всяка година се препоръчват през зимния период. Повече от това, няма какво да направим. Останалото ще разберем в бъдеще."
https://bg-mam.ma/p/1186228/40350761
Виж целия пост
# 27
Трите основни бариери срещу разпространението на инфекцията

Diorela:
"Вчера по ТВ лекар говореше за маските. Каза, че има 3 бариери срещу разпространението на инфекция.
Първата и най-важна бариера е, този, който е заразен, но не знае, да е с маска, която спира въздушно капковия  поток заразен въздух при говорене и капчиците, излитащи при кашляне, кихане.
Втората бариера е маската на човека около него  - тя намалява допълнително проникването на вируса.
Третата бариера е дистанцията -  разстояние от около 2 метра - на такова разстояние по-едрите капчици вече са паднали и до другите хора достига много по-малко заразен въздух.
При спазване на тези 3 бариери, многократно намалява разпространението на инфекцията.
Каза и че няма маска, която да предпазва напълно и всяка защита пред носа и устата е полезна. Погрешно е да се счита, че маските са опасни. Единствено маските с клапан за издишане, през които въздухът преминава свободно, нямат първата бариера.
Обясняваше и че за обикновените хора, които не са в много наситена на вируси среда, както лекарите,  не е толкова съществено това, което се говори за тъканите - какъв размер частици можели да преминат.
Важно е да се спират едрите капки, които са с по-голям вирусен товар."
https://bg-mam.ma/p/1186228/40488174
Виж целия пост
# 28
Други средства за профилактика

Glikoza:
"Пускам едно много интересно интервю, препоръчвам да се прочете, на руския професор Еделев, има доста неща по средствата за защита. За селена, цинка и още. Някои неща може би вече ги знаете, но има и други не толкова известни факти.
http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2166068 "

https://bg-mam.ma/p/1186228/40362598
Виж целия пост
# 29
Кои препарати убиват коронавируса?

greystorm дава информация:
" https://www.epa.gov/pesticide-registration/list-n-disinfectants- … gainst-sars-cov-2
Тук, в една доста обемна таблица, са описани всички препарати, убиващи covid-19, марка на препарата, производител и времето, за което ще свърши работата.
Препаратите са одобрени от CDC и EPA, на американския пазар са, но активните съставки са идентични с тези на българския пазар.
Най-просто казано:
Спирт – етилов алкохол над 60% (силна ракия), белина, пероксиди(перхидрол), препарати за баня – амониеви (почти всички), препарати срещу мухъл (изключително бързо действие) и още доста битова химия.
МНОГО ВАЖНО - използвайте препаратите индивидуално. Не ги смесвайте!!! Белина+амониев препарат=не се диша, не се трае.

Обобщение: всички отрови (битова химия), които разграждат ензими, белтъчини и РНК, са подходящи за домашни военни действия. Колкото по концентриран е препаратът, толкова по-бързо ще мори вируса, респективно ще смърди и трови белия дроб и очичките.

Бъдете разумни, не се паникьосвайте и когато имате съмнения, питайте на правилното място (съвет на моето джи пи).

П.С.: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/prevention.htm … 2Fprevention.html

Тук пише и как да се направи разтвор за дезинфекция от белина – 5 супени лъжици белина на 3,8 л вода.
Използвайте препаратите според инструкцията за повърхностите, за които са предназначени."

https://bg-mam.ma/p/1186228/40373646
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия