Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Малко трудна тема...за болестта рак - тема 4

  • 14 552
  • 396
# 30


Uncommon, много благодаря за отговорите!
Само уголемени пише за лимфните възли. Явно метастазите са станали по  друг път. Нямам идея защо са писали N1. Толкова много се надявах на първия скенер да са сгрешили. Там бяха писали и за костни метастази, които след това на ЯМР в Онкологията в Дървеница отхвърлиха. Мислех и се надявах и че за белодробните метастази ще стане така.

Относно 66% увеличение на метастазите в белия дроб се чудя дали ако са мерени на различни скенери е възможно отклонение в размерите? Първия път, края на Януари са мерени в Окръжна болница с контрастно вещество. Втория път ги мерихме в Сити клиник на околовръстното, без контрастно вещество. Хващам се като удавник за сламка и се моля да има някакво разминаване в скенерите и да не е толкова силно разрастването...

Днес звънях в Трансхеликс да питам какви изследвания ще правят. Провериха и казаха, че само PDL-1. Било нужно за да се определи, дали може да се проведе имунотерапия. Питах, дали може срещу заплащане да се направят и други изследвания и дали трябва да му вземат кръв. Отговориха ми, че няма нужда. Тука във форума чета, че генетичното изследване има 3 показателя,които трябва да се изследват:EGFR,ALK,PDL-1. Не знам защо само един показател изследват? Също тука прочетох, че "В Трансхеликс правят генетични изследвания безплатно към основните." Кои са тези основни?
Виж целия пост
# 31
Имаме решение на онкокомисия за химиотерапия след операция на панкреас.
Не сме запознати каква е процедурата, затова имам въпроси: Днес личният лекар препоръча болница Сердика за консултация с онколог и химио. Има ли някаква разлика къде?
От някои коментари разбирам, че е трудно, чака се, връщат пациенти. Така ли е?
Операцията бе във ВМА, добре ли е пак там да е терапията? Какви са критериите за начало на терапията, защото мъжът ми е още много немощен. Трябва ли да се "вдигне" и тогава?
Отново моля за извинение, просто съм много объркана и трудно се справям!
Виж целия пост
# 32
Стела, интересно: как така без контрастно вещество? Хм. Че то изобщо вижда ли се нещо? Вярно, че е по-щадящо, но пък по не се вижда какво е.
Това един и същи вид анализ ли е в двете болници? Едното е ЯМР - и другото ли е точно ЯМР? Ако не е едно и също, може от там да идва разлика. Може да идва разлика от разчитането. И може да идва разлика от това, че едното е без контрастно веществво и евентуално да не се е видяло добре.
Дали, без да разкарвате брат ти, не можете да се разберете с този д-р Марин Пенков за свободен прием и второ мнение? Дават го за голям капацитет точно по разчитането.

Ти беше писала, че в Дървеница, Надежда и Сити клиник кандидатствате за химиотерапия. Сега сякаш от Надежда се насочват са имунотерапия, а за химия сякаш не говорят.
Сити Клиник нещо казаха ли?
За Трансхелик, според мен зависи лекуващият лекар какво е заявил, и от това зависи какво ще направят. Кога ще дадат резултати, за да се види какво все пак са писали? Не ви ли насочиха към Трансхеликс с оглед на химиотерапия?

Левскарка, за съжаление не знам нищо за тази болница. Може пък да са добри, щом ЛЛ ви насочва натам. Може да е на късмет, знам ли.
Иначе за ВМА мнението ми е, че са отлични специалисти. Плюсът е, че имат много апаратура и много отделения, и затова ако нещо излезе, лесно се правят допълнителни консултации. За онкологията им не мога да кажа какво е нивото, защото не съм имала с тях вземане-даване. Би трябало да са добри.
Точно в кой момент да се започне химията, го решава онкологът. При когото и да отидете, довери му се, той ще каже най-доброто, според стандартите и протоколите, които по моя информация са едни и същи за всяко заболяване.
Виж целия пост
# 33
Аз съм чувала, че правят образни изследвания без контраст - наричат се нативни.

Левскарката, д-р Койнов в болница Сердика е отличен специалист и като цяло Онкологията там е с добра репутация.
ВМА има практика да пренасочва пациенти в други болници (в момента го правят заради Ковид, но и преди се е случвало).
Ние сме доволни от Надежда.
Запиши си всичко, което те интересува на един лист и си уговори час в болниците, в които прецениш. Занеси документите и после ще решавате коя болница да изберете.
Виж целия пост
# 34
Uncommon, благодаря много за съветите!
Три са общо изследванията на брат ми до момента:
28 Януари -КТ в Окръжна с контрастно вещество-цяло тяло. Откриват рак на пикочен мехур с разсейки в бял дроб и кости в областа на таза.
13 Март- ЯМР в Онкологията в Дървеница само на малък таз. Няма динамика на тумора. Описват разсейките в костите, като друг вид изменения, но не са метастази.
6 Април- КТ в Сити клиник на околовръстното, без контрастно вщество само на бял дроб. Ето с този ваучер правихме изследването.
https://www.omed.bg/Profilaktika-na-bal-drob-sys-skener-v-Adgiba … tsinom-p4743.html
Установяват 66%(аз ги изчислих спрямо първата КТ и дано да е от различните методи на диагностика) нарастване на метастазите в бял дроб, като не сме им давали първото изследване. Установяват и кисти на черен дроб и десен бъбрек, което до сега никъде не беше споменавано, дори в ЯМР на онкологията. Не пише кистите да са метастази, дано не са? И тук са написали, че няма метастази в костите.
Къде мога да намеря доктор Марин Пенков?
Оказа се, че в Сити клиник е трябвало да бъде заплатена онкокомисията 70 лв. Брат ми се е объркал, че я е платил, а той е бил заплатил само прегледа. Затова и сме нямали толкова вереме отговор. Миналия вторник сина ми ходи да я заплати и вчера му се обадиха да е там на 23 Април сутринта. До колкото е разбрал предварително ще му правят изследвания. Спрели са се на химиотерапия. Казали са му, че не е подходящ за имунотерапия( не знам как са го разбрали). Трябва да внесе и сумата от 450лв. За сега се е спрял на Сити клиник, но има време да обмислиме. Има одобрение от трите болници за момента. Добро впечатление ми направи Надежда, че пуснаха предварително изследвания за имунотерапия.
Това, което най много ни притеснява е:
- загубата на тегло- от 100 е станал на 80 кг от началото на годината до сега. Няма апетит. Сега го посъветвах да спазва и алкална диета и ми е съвестно. Той много обича подсладено кисело мляко и сирене. Дали има алкална течна храна за онкоболни, която мога да му давам да се подсили преди химиотерапията?
-почти не спи- 3 часа в денонощието и то само на отворен прозорец. Топлината го задушава
-лесно се уморява. Буквално, като стане от леглото и се задъхва. Уж няма плеврален излив, но явно метастазите в бял дроб са вече доста големи.
Виж целия пост
# 35
https://rilski.com/contact/
Тук е д-р Марин Пенков, има телефони за записване, не знам колко струва да даде второ мнение. За самия ЯМР ми взеха 300 лв, понеже нямаше време да се чака за направление. Той е шеф на отделението по образна диагностика, ето го и на снимка Simple Smile
https://rilski.com/%D0%BE%D1%82%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0 … 0%B8%D0%BA%D0%B0/

В момента за алкална храна не мога да кажа, обаче всеки препоръчва да яде, каквото му се яде. Вчера попаднах на една книжка от германски съюз някакъв за помощ на раковоболни, и те това пишеха - хвалете го, даже и малко да яде, за да не откаже изобщо да се храни. Да яде там, ако ще кисело, солено, безвкусно, с подправки, без подправки - няма значение. Спадът на теглото затова е страшен, защото още повече му отслабва имунната защита и не може да пребори химиотерапията, от нея още може да отслабне, това не е добре никак.

На мен една супер специалистка ми обясни, че (доколкото правилно възпроизвеждам) ракът е възпаление, химиотерапията трови и също е възпаление, имунните клетки трябва да оцеляват от отровата и да чистят труповете на отровени клетки от организма и да борят възпвъзпалението  и имат нужда от всяка една калорийка, за да се засилят. Докато ако човек не яде, на раковите клетки не им пука, понеже техният механизъм на хранене е съвсем друг. Даже страничните явления, като падане на коса, невропатия и други най-различни не са толкова важни, та да се гладува, за да се намалят (както правят някои хора), защото е важно оцеляването и имунните клетки да работят.

Също движението е много полезно, за брат ти май по-трудно, но поне да сяда, все е нещо.

Белтъчна храна се препоръчва на първо място, и е хубаво да е разнообразна, ако иска да я приема - и картофки, ориз, зеленчуци. Пилешки бульон е много препоръчителен, а ако има в него застройка, лимонче, някое морковче или картофче, още по-добре, а и месото, ако желае, нарязано на ситно за по-лесно дъвчене. И хляб, баница - каквото желае. Да се храни бавно и добре да сдъвква храната. И подсладени храни са ок, а за кисело мляко няма съмнение - то е съвсем препоръчително. Червено месо евентуално да с ограничи, също бялата захар, но в момент на толкова голямо отслабване и подсладеното е ок. Просто да яде, каквото и да е, само да не губи повече тегло. Пък един ден, живот и здраве, може и да мисли за здравословно хранене.
Изрично пише, че реално няма диета, която доказано да помага срещу рак - просто няма такава. Но спадът на тегло е ужасно вреден.
Виж целия пост
# 36
Трябва да яде всичко каквото му се яде,без ограничения и диети,включително и сладко.И преди съм писала,аз като попитах доктора какво да ям и какво не,той ми отговори ,, ядеш и пиеш всичко без ограничения,тези които спазваха разни диети и не ядяха това и онова да не хранят тумора,умряха и изчуряха,а тези които не спазват нищо и си ядат всичко вече 20 години си живеят".
Виж целия пост
# 37
Вчера личният лекар ми каза, че статистиката за преживяемост с рак на панкреаса е 4-6 месеца.
Не знам как да намеря сили да продължа, за да съм полезна на болния си от рак мъж!
Виж целия пост
# 38
Те личните лекари много компетентни по всички въпроси.Не го слушай.Питай онколога.
Виж целия пост
# 39
левскарката, доста ранен стадий е рака при съпруга ти. Има огромен шанс за над 5 годишна преживяемост.
Добре, че се е прибрал в къщи за да можеш да го обгрижваш. Давай му често вода и храна. Успех!
Виж целия пост
# 40
Вчера личният лекар ми каза, че статистиката за преживяемост с рак на панкреаса е 4-6 месеца.
Не знам как да намеря сили да продължа, за да съм полезна на болния си от рак мъж!
Има рак и рак. Преживяемостта е толкова различна, зависи от стадия, зависи дали може да се третира по някакъв начин. И съвсем друго е да ти кажат - ходи си вкъщи, нямаме какво да направим. Операцията е много мощен метод, ето, направили са му, сега химия - нали не му отказват. Всичко това са много добри признаци. Дай да видим как ще му се отрази лечението, пък тогава го мисли.
Изтривам малко лични данни, който прочел - прочел.
Може да стане какво ли не. Нали знаеш, средното ниво на една река може да е 20 см, ама ти да паднеш в нея на 4 метра.
Виж целия пост
# 41
Uncommon, много точно казано. Желая ти много, много здраве.
левскарката, грижи се за твоя човек и не мисли за най-лошото, това не помага, а вреди на всички ви. Търсете адекватна помощ и не се паникьосвай.
Виж целия пост
# 42
Много благодаря за  подкрепата на всички Ви!
Ще се борим!   
Хубави празници и здраве на всички!
Виж целия пост
# 43
Здравейте приятели, Христос Воскресе нека всички сме живи и здрави. Знам че в този ден трябва да забравим малко за болестите и да се порадваме на семействата си, но просто аз не спирам да мисля за това реших да ви попитам.Преди около два месеца ми се появи подутина на гърлото, в нормално състояние на главата тази подутина не се напипва, нито се вижда, но когато си легна и изпъна врата назад я напипвам. Много се уплаших да не е рак на гърлото, ходих на УНГ който ме прегледа(не ме е гледал с огледалце) каза че е лимфен възел и че ще спадне и да не го мисля, само че аз постоянно мисля за това и продължавам да се пипам и всеки път имам чувството че се уголемява.Нямам храчки, промяна в гласа или усещане за чуждо тяло, отвреме на време усещам като пробождане точно там където напипвам тази подутина и също така отвреме навреме усещам и болка в ушите пак отново като боцкане.Моля ви дайте ми съвет какво да правя? Възможно ли е да е ранен стадий на рак? Има ли някой от вас който се е сблъсквал с тази коварна болест в областта на гърлото и как ви поставиха диагнозата?
Виж целия пост
# 44
Отиди при друг УНГ и ако не спада, направи биопсия.
Най-вероятно не е нищо сериозно, тези възпаления на лимфните възли бавно отшумяват, но за твое спокойствие е най-добре да се изследва, иначе ще психясаш.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия