Д-р Симидчиев отговаря на вашите въпроси

  • 12 026
  • 41
# 30
Здравейте!

При наличие след тестуване само на IgG и при отсъствие на IgM антитела подлежат ли лицата на 28 дневна карантина?
Поради малкото данни дали IgG е израз на траен имунитет, хората с данни, че са реагирали имунно към коронавируса е добре да се изследват и с PCR, а тези, които са отрицателни, няма нужда да бъдат поставени под карантина.

При прием на Renovia могат ли да се приемат противовирусни препарати?
Реновия не бива да се комбинира с лекарства, инхибитори на метаболизма на черния дроб. Някои от противовирусните медикаменти са такива (Ритонавир), други не са (Занамивир). Консултирайте се с кратката характеристика на предписания Ви медикамент и, ако има неяснотии, се консултирайте и с лекаря, който Ви е назначил терапията и/или с фармацевта в аптеката.

Смятате ли, че е належащо да се разрешат детските имунизации точно в този момент?
Зависи. Има такива, които предотвратяват заболяване, което е много по смъртоносно за децата от КОВИД (морбили, полиомиелит), има други, при които спокойно може да се отложи ваксинирането за по-дълъг период.

Как, според вас, ще се гарантира, че педиатъра, родителите и децата не са безсимптомни преносители на вируса и как би се гарантирала стерилността на коридора, който води до кабинета, а и тази на самият кабинет?
Нищо не може да се гарантира на 100%, както и не може да се твърди, че има кой знае каква опасност. Спазването на дистанция от 2 метра, носенето на маски върху носа и устата, както и ръкавици и дезинфекция, намаляват риска от заразяване с над 95%. Кабинетите и коридорите се измиват с дезинфекциращ разтвор. Ако спазваме личната хигиена и мием ръце, коридорът не е опасно място.

Вие бихте ли поставили ваксина от календара на вашето дете в условията на пандемия?
По-горе отговорих на подобен въпрос. Изключително много зависи от съотношението на риск (от заразяване и последици), който към момента е нисък за децата, към ползата (предпазване от заболявания, които за децата са с много по-значими последици от КОВИД - морбили, полиомиелит).
Виж целия пост
# 31
В някои научни публикации се твърди, че всяка страна трябва да се стреми към R0 около 0.6% Конкретния ми въпрос е, това реално ли е да се случи? Говоря глобално не само за България. Защото ние и да се преборим винаги можем отново да го привнесем.
R0 зависи от възможността вируса да си намира годен гостоприемник. Преболедуването създава имунитет, с което се намаляват възможните гостоприемници. Дистанцирането прави невъзможно намирането на гостоприемник. Естествено, че след ликвидиране, ако има незаразени, те ще са рискови отново, но това не значи, че не трябва да правим необходимото да ограничим разпространението с въвеждане на подходящи противоепидемични мерки.


Толкова ли е наистина факторът R0, около 0.6% и възможно ли е по този начин да се преборим с него вместо с така популярния колективен имунитет, но даващ много повече жертви?
R0 е математическо описание на епидемичния процес. Под 1 не дава възможност на вируса да поддържа епидемия и тя угасва. Колективният имунитет намалява възможността за намиране на гостоприемник, поради което R0 се снижава. Например при 70% групов имунитет има само 30% валидни гостоприемници. Това значи, че шансът вируса да попадне на такъв е 30/100, или при обичайно R0 от 2.4 (⅓=0.Sunglasses и епидемията ще угасне.


И последно, сега сме R0 1.1% но съм чел, че от 2.5/3.0 лесно се стига до 1/1.5, по-трудното е да се сведе до около 0.6% (или колкото е необходимо за да го победим). При тези мерки в момента + все пак предстоящото лято за Европа, какви са вашите очаквания за срок в който да стигнем до това спасение?
Пълна карантина може да сведе R0 под единица, но при много висока социална цена. При сегашната обстановка, нямам очакване за скорошно справяне с епидемичния процес, защото все още нивото на невъзприемчивост след населението е ниско.
Виж целия пост
# 32
Задържа ли се вируса върху продукти за хранене и върху дрехи и представляват ли те опасност?
Вирусът би могъл да се задържа върху продукти и дрехи, но (лично мнение), това не е основният вектор на зараза.


Необходимо ли е пълно дезинфекциране на абсолютно всички продукти и опаковки, които се внасят отвън, моментално сваляне и пране/дезинфекция на дрехите, които сме носили навън, както и накисване за по-дълго време във вода на всички плодове и зеленчуци?
Дръжки, бутони на асансьори са важните горещи точки, а миенето на ръце се справя ефективно с тях. Добре е да се измиват плодове и зеленчуци, но дезинфекцирането на дрехи е само, ако живеете с болен. Иначе е малко пресилено предвид относително ниското ниво на разпространение на заразоносители сред населението.


Как човек с леко затруднено дишане и болки в гърба може да провери дали дробовете му работят нормално в домашни условия освен с оксиметър?
С една дълга линийка (80 см) и една свещ. Палите свещта и следите от какво разстояние можете да я загасите с духане. Също така, надуване на балон с еднократно дълбоко вдишване и измерване на обема му (като се потопи в кофа с вода, и се види колко литра от кофата ще прелеят. Тези мерки са много груби, но при липса на спирометър, дават ориентир за обемите и скоростите на белодробната функция.
Виж целия пост
# 33
Бихте ли могли да коментирате информацията, споделена по-долу, звучи много логично и обнадеждаващо за евентуалното лечение, което трябва да се прилага.
Източник: https://chemrxiv.org/articles/COVID-19_Disease_ORF8_and_Surface_ … sbGkXE1ma08cuVBrY

Според мен това притежава доста характеристики на лъжлива новина. Разпространява се във ФБ но не и по официалните медицински канали, твърди се че има нещо скрито/тайно, което някой случаен/обикновен човек е открил, а огромни институти/институции не се интересуват. От патофизиологична гледна точка е много лесно да се докаже това от незвисим източник, и фактът че не е направено, ме кара да бъда предпазлив с изводите.


Ако човек има няколко хронични заболявания от изброените като рискови, това увеличава ли още повече риска от зараза и по-тежко протичане, отколкото ако има само едно от тях?
Рискът от разболяване не се увеличава (той се увеличава от мръсни ръце и концентрация на хора), но се увеличава рискът от по тежко/неблагоприятно протичане (защото организмът ни е много по-нестабилен, когато има много заболявания).


Казвате, че кортикостероидите увеличават риска. Това важи ли и за помпичките с кортикостероиди  и бронходилататори за астматици?
Категорично рискът за живота и здравето от една неконтролирана астма е по-висок от риска инхалаторните стероиди да намалят защитата на белия дроб. Няма данни че ИКС увеличават честотата на коронавирози. Бронходилататорите нямат отношение към заболеваемостта.


При инфекция от коронавирус тези помпички облекчават ли задуха?
Задух се облекчава бързо основно от бронходилататорите (Салбутамол, Тербуталин), инхалаторните кортикостероиди предотвратяват появата, но не го облекчават бързо и затова се ползват като поддържащо лечение, а не като облекчаващо лечение.
Виж целия пост
# 34
Как човек с трудна за контролиране астма, ХОББ, друга белодробна  болест или друга белодробна инфекция, особено когато има перманентен задух, може да се ориентира и да разграничи симптомите на коронавируса?  Има ли някаква разлика при задуха от коронавирус  и този, от някакво хронично белодробно заболяване - астма, ХОББ, по която да се ориентираме?
Високата температура, обща отпадналост, болки по мускулите (симптомите на настинка) са характерни за КОВИД19. Задухът е твърде неспецифичен и не може да се разграничи задух от КОВИД от други причини, освен донякъде по пристъпността при астма.


Трябва ли  да спазва указанията да отиде в болница едва след влошаване, или такива пациенти се приемат в болница още в начален етап на заразяване?
Тъй като няма специфично лечение, болниците се справят с усложненията, но не и с вирусната инфекция. Поради това няма полза да се ходи в болница, ако състоянието не е усложнено. Там нищо повече не може да се направи.


Рентгеновата снимка достатъчна ли е за разпознаване  на коронавирус, или е необходим и скенер, други изследвания, освен тест?
Рентгеновата снимка не винаги е диагностична. Скенерът винаги дава правилна насока, ако има изменения.


Алергиите предпоставка ли са за по-тежко протичане на КВ инфекция и увеличават ли вероятността за развитие на цитокинна буря, особено такива, с  много по-високи показания на IgE ?  При мен IgE е 1316, при горна граница 87.
По-слабата( срината) имунна  система "помага" ли  в случая? Например да не се развие цитокинна буря?

Цитокиновата буря е РЯДКО усложнение на КОВИД19 и причините за появата ѝ не са напълно изяснени, като има няколко теории. Алергията не е сред основните теории.


Има ли описани случаи, при които  заразата е протекла по-леко при хора с хронични белодробни болести (астма/ХОББ)?
Има, най-често (в около 80% от случаите) заболяването протича като настинка или сезонен грип.
Виж целия пост
# 35
В интервю казвате, че ковид-19 разширява най-фините кръвоносни съдчета на алвеолите в белите дробове и се образуват малки тромби в тях. В този смисъл, пациенти на антикоагулантна терапия, по-предпазени ли са от опасност от зараза и тежко протичане или обратното - и те са в рисковата група? Има ли значение вида на антикоагуланта - синтром/ фраксипарин/ ксарелто?
Все повече информация се събира, че вирусът предизвиква възпаление на малките кръвоносни съдове (васкулит), който води до тромбози. Засега успешен подход за лечение е прилагането на хепарин в лечебни дози. Фраксипарин не е най-предпочитаният медикамент, а с Ксарелто няма достатъчно данни.


А пациенти с повишени нива на хомоцистеин, който е рисков фактор за тромбози и ССИ?
Нивата на хомоцистеин в кръвта пряко корелират с плазмените нива на фолиева киселина, витамин Б12 и вит. Б6. При високи нива най-често се касае за блок на ензимните пътища, водещи до деметилирането на метионина. Нямам даннни, за да мога да отговоря категорично на този въпрос.


Знае ли се вече какви щамове на вируса циркулират в България и от кой тип са те  - по-агресивни или по-малко агресивни?  И може ли да се предположи, че хората с по-леко протичане, са заразени с по-слабо агресивен щам?
За съжаление у нас не се прави масов генетичен епидемиологичен скрининг, с който да мога да отговоря на този въпрос.
Виж целия пост
# 36
Здравейте,

Какви са рисковете за хора, които имат хронични кожни заболявания с ранички по ръцете например? Непрекъснатото миене и дезинфекциране на ръцете е невъзможно за тях. Какво става, когато вирусът попадне на рана евентуално?
Благодаря.
Виж целия пост
# 37
Здравейте, д-р Симидчиев,
При компютърна томография на 65-годишен хипертоник  с миастения гравис НЕ е установен тимом, но при белите дробове се наблюдава "нарушена бронхиална и съдова архитектоника, както при фиброза. Единични пристенни нодули с неравни контури двустранно. Най-големият е частично вкалцен, с д=4 мм и е разположен на 9-ти сегмент вдясно. Възможно е да се касае за стари постинфламаторни грануломи. Фиброзни повлекла в лингула. Хиповентилация на дорзалните сегменти двустранно базално"

Препоръката е за повторение на скенера след 3месеца т.е. през юни. Заради миастенията използването на контрастно вещество не е препоръчително.Първият път беше използвано такова -без влошаване.
1)Консултация с пулмолог НЕ е правена т.к. изследването беше с друга цел. В настоящата ситуация къде би могло да бъде направена безопасно такава? Доколко спешно е  проследяването на състоянието на пациента - може ли да се отложи с месеци или години?
2) Може ли по друг начин /с други изследвания/да бъде установено наличието и развитието на фиброза или е наложително първо да бъде повторен скенерът?
3) Същят човек е хетерозиготен носител на фактор V Лайден? При евентуална зараза по-голям ли е рискът за тежко протичане и трябва ли да се включи превантивно антикоагулантна терапия?
Виж целия пост
# 38
Здравейте, д - р Симидчиев! През февруари месец изкарах бронхит, по лична преценка на лекаря без да ми е правена снимка. Беше нещо кошмарно, имах жестока кашлица седмици наред. От тогава досега, чувствам тежест и болки в гърдите, както и затруднено дишане. Да вмъкна и че съм пушач. Трябва ли да се притеснявам, трябва ли да отида да си направя снимка или някакви други изследвания и какви?
Виж целия пост
# 39
Здравейте, синът ми през октомври 2019 г. , тогава на 5 години,  беше с бактериална пневмония. Лежа в детското отделение на болница Пирогов. В края на месец октомври навърши 6 години, но ваксината беше отложена. Дълго време, не можа да се доизлекува. Ходихме за второ мнение в детското отделение на болница Лозенец, където след като се запознаха с епикризата ни казаха да отложим ваксината за края на лятото и да я направим при тях. В момента детето е със здравословен проблем–най–вероятно глисти или не знам, но ни предстой да ходим при лекарката и записахме час. Тя обаче настоява, като отидем да направим ваксината, тъй като според нея, детето дори и да е болно, ще се доизлекува. питането ми е да изчакам ли или може и сега да се направи? (Детето е здраво, поне според мен–не съм лекар, освен сърбежа по дупето, за който ще ходим при педиатърката)
Колко време след преболедуване на бактериална пневмония може да се прави ваксина?
Необходимо ли е да се прави снимка на дробчетата, за да се провери дали са се изчистили?
Да вмъкна, че отлагане и направа на снимка на белия дроб на детето ни препоръча след запознаване с епикризата и направената снимка преди приемането в болница Пирогов, педиатър в Медицински център "Медива".
Предварително благодаря!
Виж целия пост
# 40
Здравейте, Д-р Симидчиев!

Преди 9г. изкарах едностранна пневмония с усложнения и се наложи хоспитализиране. Имах плеврален излив в дясно. След изписването и направени няколко изследвания се оказа, че е било микоплазмена пневмония. Искам да попитам до колко се възстановява дроба след такова преболедуване? Има ли причина да се притеснявам, че съм в по-рискова група от Covid-19, на 32г. съм. Предварително благодаря!
Виж целия пост
# 41
Здравейте д-р Симдчиев! Нормално ли е да св загуби вкус и обоняние на 10 ден от положителния тест и с каква терапия мога да го лекувам, както и колко ще продължи горе-долу?
Благодаря Ви, предварително!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия