Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как се прави двор след построяване на къща?

  • 2 787
  • 32
# 15
Много благодаря! Извинявам се, ако причинявам неудобство Simple Smile
Виж целия пост
# 16
Здравейте,
Извинявам се че използвам тази тема, но проблема ми е сходен.
Имам около декар място, на което наесен вероятно ще довършваме започнат строеж. Терасирано е тук там от баща ми преди време. Вчера ми окосиха тревата,  която била от по-лошата тип сено и твърда. Мъжът ми /от разстояние/ и работниците съветват да напръскам с раундъп, но други познати казват че не е добре. Идеята е догодина да стигнем до някакво облагородяване на тази част.
Въпросът ми е какво да правя това лято - напръскването би ли било проблем след една година?  Като цяло мястото е доста голямо само за райграс,  а и още нямам идеи как ще оформим двора.
Прикачвам една снимка,малко е орязана
Скрит текст:
Виж целия пост
# 17
Тцтцтц, тези работници бе... хем умници, хем работливи 😆

Раундъп е глифозат. В момента се водят дела, защото се счита, че може да докара рак. В Америка май рекордни суми трябва да изплащат. Опитват се и в Европа да го забранят, но лобито е силно.

Да се пребориш с нежелан троскот на декар място си е много работа, но мисля, че е по-добрия вариант пред раундъп.

Нежелана трева най-екологично можеш да унищожиш с вряла вода ( при варене на зимнина напр.)

Успех.
Виж целия пост
# 18
Не знам как е с трева, но мен баща ми ме светна, че нежелани храсти или дървета, освен с нафта (хем мирише, хем ми идва и замърсително) можело и със сол да се спрат. Режеш до корен, засипваш го със сол и тя му изсмуквала водата, та не растяло повече. Предстои да пробвам тия дни, защото при нс въпреки ужасното утъпкване на почвата, някакви храсти опитват да растат, а единия е точно залепен за основите и няма как да го оставим.
Виж целия пост
# 19
Това със сол, оцет , сода и т.н. е приложимо за тротоари и площадки,  защото след като отиде в земята, започва да вреди на следващото насято.
Врялата вода ще стигне за половин квадрат, от опит. Умира надземната, но дълбоките централни корени са живи, и от тях може да тръгне ново растение.
Ако се чудите какво да правите с двора, просто си косете докато го измислите.  След време остава предимно местната трева. Троскота се бори с фрезоване, но това е временна мярка, защото ще фрезовате веднъж - два пъти. Моят в зеленчука изчезна заради фрезоването всяка година. Но на поляните си расте, и ако по някаква причина тревната смеска изчезне, например болест или засушаване, той заема мястото ѝ.
Виждала съм запуснат двор, където тревната смеска е останала една трета, всичко друго е троскот. Вярно - поливан и косен. От което става дебела мрежа от стебла, които пружинират като стъпиш.

Според мен е най-добре наистина да го оставите така и само да косите, защото насее ли се трева, ще ѝ трябва и поливане. Така с времето ще си изясните и къде какво искате да насеете, да помислите как ще го поливате, къде ще са пътеките (най-често използваната линия за преминаване). Така като решите по какъв начин да го махнете, ще насеете тревна смеска и всичко ще си дойед на мястото.
Виж целия пост
# 20
О, то каквото и да ръсиш да убиваш растение, сигурно влияе на почвата (затова и не искам баш отрови). В моя случай просто там където расте храста, ще има веранда, та ми трябва нищо да не расте. И все пак, смятам да посоля само храста, не и край него. Просто ми се стори интересно това със солта - досега не знаех.
Виж целия пост
# 21
Махането на храст е по-лесно от борбата с троскот. Просто се вади с корените - изкопава се дълбоко.
Аз съм опитвала със сол да моря тревите между плочките пред блока, не става. Загиват за кратко и после с нова сила.
Не съм убедена, че тази трева е троскот. На снимката не се вижда, а и никъде не пише за троскот. Май другите като прочетоха за лошо сено, и решиха, че трябва да е троскот.
Изглежда ми ливадна трева и разни диви цветя и билки, които може и да стане хубави с редовно косене. Не е задължително да е райграс, за да изглежда добре.  Трябва да се коси преди едногодишните да направят семена и така постепенно ще изчезнат. Многогодишните се вадят с корен, ако не са хубави и нямат декоративен вид. Местната трева ще завземе и техните места, освен това е по-устойчива на неблагоприятни условия от райграса.

Слушайте съветите на Любознателна, много са добри. Косете си, ориентирайте се, пък тогава. Не е добре да се пръска с препарати.
Троскот може да се маха и с права лопата, ако няма фреза. Обръща  се мястото и почвата се оставя така, че коренищата да са отгоре и да изсъхнат на слънце, а после се събират и махат.  След голямото махане, се поддържа, защото пак ще се появят тук там оцелели, но много по-малко. Вярно е, че е трудоемко, но е най-ефикасния начин.
Друг начин е покриване на площите за дълго време с тъмен найлон, за да излинеят и загинат тревите без светлина.
Виж целия пост
# 22
Аз пък си харесвам ливадата с дивата трева и билките и глухарчета, и маргаритки. Райграсът ми е скучен и капризен на поливане. Стига да се коси редовно, нямам проблем с тревата аз лично.
Виж целия пост
# 23
Ами хумусният слой винаги се пази, учудена съм, че сте го изхвърлили.
Нашият терен е равен и дори е ок и с ливадната трева, но ще насипем все пак от почвата, която оставихме и отгоре хумуса, до нивото на пътеките, които ще са нещо от този сорт, които ще направим сами с кофраж и щампован бетон вероятно:
Скрит текст:


Сега е така:
Скрит текст:
Това, което направих е да разчертая основните параметри как си представям по-големите неща в двора, като пътеки, дървета, зелена ограда (за съжаление за сега няма как да направим навсякъде, защото е доста и няма да успеем нито като финанси, нито като подръжка). Това е съвсем базово, за да си създам визуална представа за основните неща, след това Pinterest e неизчерпаем на идеи. Но планът е, първо даваме ниво с пътеките, със геодезическа станция ще си помогнем да изравним равномерно, насипваме, пръскаме некапризна тревна смеска, не райграс, имаме при нашите едни 150-200 кв и не бих си го причинила, красив е много, но е безкрайна поддръжка. Купихме си и бензинова косачка с функция мулчиране и аератор, чакаме ги, ще ги пробвам на ливадната трева, докато дойде време за другото.
Скрит текст:


Виж целия пост
# 24
Хумусът замина, защото не бяхме на място, когато копаха. Пък и мястото ни беше с денивелация и от всяка тераса отделно да се събира... а и нямаше къде да го държим за без пари. Абе, все едно - няма го, ще се насипва. Много ми помага останалата информация, благодаря за нея Simple Smile С каква програма сте правили проекта, показан на последните две снимки?
Виж целия пост
# 25
Голям двор! Simple Smile С кафявото цветна леха ли е обозначена? Доста е далеч. Цветята се садят близо до къщата, за да ги виждаш и от прозореца, и от верандата. В далечината са дървета и храсти. Освен ако не е масив от този  тип:

Виж целия пост
# 26
Голям двор! Simple Smile С кафявото цветна леха ли е обозначена? Доста е далеч. Цветята се садят близо до къщата, за да ги виждаш и от прозореца, и от верандата. В далечината са дървета и храсти. Освен ако не е масив от този  тип:


Цветя в тип алпинеум, с ниски и по-високи храсти отзад и пред тях цветя, иначе ще има и до къщата, просто не съм ги нанасяла, защото реших, че не е основен елемент и там когато и където реша лесно ще се оформи. Благодаря за съвета! Иначе дворът е голям, да. Не виждам снимката, която си сложила.

ToniShu, с Realtime Landscaping Architect - в Замунда има версия 2011 с нея съм чертала, иначе на официалния сайт има трайъл версия 2020, с по-малко елементи.
Виж целия пост
# 27
Много благодаря, Мър-Мяу Simple Smile 
Виж целия пост
# 28
Аз я виждам, общо взето имах предвид градини като на Пит Удолф - https://www.google.com/search?q=Piet+Oudolf&tbm=isch&ved … lient=firefox-b-d

Моята градина е много гъсто насадена с какво ли не, от колекционерска страст, но след толкова години опит мога да кажа, че ежедневието протича близко до къщата Ако си запален градинар, често ще провървяваш това голямо разстояние, за да наглеждаш кой дребосък как върви и от какво има нужда, но ако си зает работещ човек, който просто иска зеленко без много грижи, не го слагай там скалния кът. Едно, че няма да виждаш добре цветята в него, друго, че по скалните кътове има много работа, предимно плевене.
 Моят съпруг има голяма слабост към камънаците, но за плевелите имам грижата аз, и ако зависи от мен, скалният кът ще е само и единствено скали, без възможност да се насее нищо там Joy
 Аз имам места, които не виждам нито от прозореца, нито от кътовете за отдих, и минавам от там само за да нахраня кучето, и то не винаги избирам този маршрут. Затова изместих от там всякакви ценни и дребни растения, защото не им обръщам достатъчно внимание. Там са ми предимно декоративните треви, те са едри когато израснат, и развяват гриви, така че поне върховете им не остават незабелязани.
Виж целия пост
# 29
Накрая ще си седи трева аххаха, благодаря!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия