Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Д-р Румен Велев отговаря на вашите въпроси

  • 8 721
  • 91
# 75
Здравейте доктор Велев!
Искам да  споделя и аз за моята болка.
Преди около 2 години забременях по естествен път, след което изминаха 9 те месеци и родих нормално. Детето ми се  роди в края на 36 г.с 2200грама 46см.  Да споделя, че през цялото време доктора който ме следеше не ми е споменавал за някакъв проблем. Но за съжаление след всичките нормални неща, края за нас стана фатален. Детето ми почина на четвъртия ден в болницата.
На епикризата пише, че се е родило с вродена пневмония и са открили ешерихия в трахеята, при мен също откриха ешерихия коли на лохиите.
Та въпроса ми е: Ако Господ ми даде искам да забременея пак, трябва ли да си направя някакви предварителни изследвания.
Направих разширените микробиологични всичко е отрицателно, освен цитомегаловируса игг.
И колко вероятно е да ми се случват същите неща.
Благодаря Ви предварително!
И Ви се извинявам за дългото описание.
Здравейте, съжалявам за това, което ви се е случило. Вродените инфекции са сериозни усложнения и наистина могат да доведат до фатален изход. Наличието на IgG е белег, че сте прекарала тази инфекция. При следваща бременност ви препоръчвам много стриктно да следите състоянието на плода. Задължително е преди забременяване да направите микробиология на влагалищен секрет и урина.



Здравейте д-р Велев! Възможна ли е видима разлика на удебелен яйчник? Болката е пареща и слиза надолу! Всеки   месец болката се засилва преди цикъл ! Едната страна ми е доста по- подута от другата!
Здравейте, обикновено единият яйчник е по-голям от другия. Но наличието на болки в тази област е основателна причина да посетите вашия лекар за гинекологичен и ултразвуков преглед.



Здравейте Д-р Велев ! Бременна съм в 16 седмица,в 13 седмица ми направиха серклаж,след 5 дни ми казаха че плацентата е близо до цервикалния канал а вчера ми казаха че бебето е разположено по ниско.Искам да ви попитам дали с постоянно лежане може да се качи на горе или да си водя нормален начин на живот.
Здравейте, серклажът обикновено се прави поради скъсена маточна шийка или профилактично при предшестващи спонтанни аборти. Проучванията, които са правени в тази област, показват, че т.нар. bed rest (т.е. „да пазиш леглото“) не подобрява изхода от бременността, дори напротив – нараства рискът от тромботични усложнения. Съветвам ви да водите нормален живот с кратки разходки, без вдигане на тежко и без полови контакти поради риск от инфекция.


Здравейте, д-р Велев!
На 19 години съм и от една седмица усещам топлина в и около вагината, както и парене от време на време. Нямам проблем при уриниране нито при сексуален контакт. Използвам презервативи и винаги се пазим с партньора ми.
Паренето намалява понякога, после изчезва и пак се появява, няма болка, но създава дискомфорт. Днес гледах срамните си устни и забелязах, че са подути и зачервени, както и няколко пъти се появи сърбеж. Нямам по-различно течение от обикновеното, нито миризма.
*Преди няколко дни ми откриха стафилококи ауреус в гърлото и сега от 3 дни съм на антибиотик Аугументин.
Според вас на какво може да се дължи проблемът ми?
Здравейте, доста често по време на прием и след прием на антибиотик се развива гъбична инфекция, която има същата клинична картина като описаната. Можете да приложите противогъбичен крем локално, например Canasten.
Виж целия пост
# 76
клерозиращ лишей на вулвата,  Lichen planus,Lichen sclerosus, левкоплакия на вулвата.
на 52г. съм. Имам сериозни опасения дали е злокачествено състоянието. . искат да ми правят биосия , тъй като на две места на срамните устни имам бяло петно. а , а и върху клиторък има бяла ципа, нещо като втвърдяване.
 ако не давате  и не правите такива конслтации, бихте ли ми препоръчали лекар, към когото да се обърна. Мога да изпратя няколко снимки, които си направих саморъчно с gsm-a. Съгласна съм да платя за кнсултациите. трябва ми лекар, с който да  се консултирам поне в продълнежение на 2/3 месеца. засъжаление, в монета не мога да дойда до софия.  първият ми въпрос е дали трабва да се съглася с биопията, може ли и с друг начин на диагностика. интересувам как се процедира в такиваслучаи и дали има оправяне.
Здравейте, състоянието, което имате, е свързано с промени в храненето на тъканите на вулвата и се влияе добре от хормонална терапия (естрогенен крем с локално приложение). Преди това обаче трябва да сме сигурни дали няма развитие на онкологично заболяване, което изисква да се направи биопсия. След резултат се преценява какво е подходящото лечение – консервативно или оперативно. Можете да се насочите към болница „Шейново“, където се занимаваме с лечение на такива проблеми.



Здравейте!В края на февруари случайно усетих образование на входа на влагалището от дясната страна като топче,с прекъснати здравни права съм и поради невъзможност да ги платя не съм ходила на преглед,мястото не бих казала че е болезнено по скоро на моменти леко чувствително,но в последствие забелязах и други изменения които са малки червеникави петънца които намират се  на големите срамни устни от дясно има две а от ляво едно.Не мога да опиша притеснението си от всичко това,нещата които прочетох при подобни изменения никак не са безобидни!На 32 години съм ,имам дъщеричка на 5г,преди бременноста с дъщеря ми имам един спонтанен аборт и още един такъв,малко след като тя навърши две годинки,а края на декември месец прекъснах бременност по свое желание,описвам тези неща в случай че имат значение.Ще съм много благодарна да получа някаква насока от вас евентуално за какво става въпрос и дали мога да предприема нещо
 докато уредя плащането на въпросните осигуровки,забравих да допълня че още по време на последната бременност имах  гъсто бяло течение,което все още имам въпреки че бяха ми изписали глобули след аборта,както и сърбеж който понякога е доста силен и дори го усещам сякаш се разпростира към бедрата
Здравейте, трудно ми е да ви отговоря без преглед. Препоръчвам ви да направите такъв. Цената на един гинекологичен преглед в болница „Шейново“ е 30 лева, а изследването на влагалищен секрет е 15 лева. След получаване на резултатите може да се даде адекватно лечение.



Здравейте, родих преди 6 м. Втора бременност, секцио. Дойде ми редовна менструация на около 50-55 дена след раждането. На около трети месец от раждането сложих спирала, но поради кръвоизлив, без болки, я махнах. Оттогава цикълът ми е през 20 дена. След овулация започва леко зацапване, което продължава до идването на цикъла. Той е доста обилен. Трябва ли да се притеснявам от краткия период на цикъла ми? И от прокървяването? Нямам болки. На 39 г. съм. Няколко пъти ходих на гинеколог,  казаха ми че матката е леко увеличена, но че вероятно така ще остане, поради големия размер на плода 4370 при раждането. Раждането беше секцио. Първото раждане бе по нормален път.
Здравейте, все още е минало малко време от раждането ви и е възможно яйчните да се на регулирали своята функция. Това води до вашите оплаквания. Препоръчвам ви да се направи вагинален ултразвуков преглед, за да се огледа мястото на разреза на матката, защото понякога при наличие на дефект, това може да бъде причина за зацапващото кървене преди менструация.



Здравейте, д-р Велев! На 32 г. съм, преди два месеца загубих бебето си в 23 г. седм. Постъпих в болница с кървене, други оплаквания не съм имала. Като 2-3 дни преди самото кървене имах леко воднисто вагинално течение, което сметнах за нормално-може би моя грешка. Карах лека бременност. В болницата казаха, че съм получила разкритие и имам скъсяване на шийката (цервикална недостатъчност). Този проблем не беше видян при ЖК. Имам и предишен аборт мисед в 12 седмица преди година. Моля ви кажете според вас какви изследвания трябва да си направя, за да може третата бременност да е успешна? Задължително ли трябва да се направи серклаж? Трябва ли да си направя изследване за тромбофилия заради първия задържан аборт при положение, че втората бременност продължи до 23 седмица и бебето до последно беше добре? В епикризата пише: Хистологично изследване: Плацента - базален хематон и интравилозни кръвоизливи.
След колко месеца може да правим нови опити?
Здравейте, когато при една жена има два и повече спонтанни аборти, говорим за хабитуални аборти и трябва да се извърши стриктно наблюдение при следващи бременности. При вас причините за прекъсването са различни, но независимо от това ви съветвам следното: направете изследване за вродена тромбофилия, направете гинекологичен преглед с измерване дължината на маточната шийка, изчакайте поне 6 месеца до следващо забременяване и при следваща бременност да се измери шийката в 12-13 седмица. Ако тя е скъсена, може да се направи профилактичен серклаж. Ако не е скъсена, бременността се наблюдава с чести измервания на маточната шийка и прогестеронова терапия.
Виж целия пост
# 77
Здравейте,
Може ли да кажете нещо повече за гениталния херпес и бременността, и раждането. Какви медикаменти се използват, изследвания който се правят?  До колко е опасен?
Благодаря Ви!
Здравейте, гениталният херпес е неприятно усложнение по време на бременност. Рискът е най-вече за бебето. Препоръките за раждане са с цезарово сечение, ако пациентката е имала повече от три инцидента по време на бременността или ако има свежа инфекция през последния месец. Консервативно лечение по време на бременност не се препоръчва, а само локално с Ацикловир.



Здравейте докторе,
Нормално ли е плацентата да е в трета степен на зрялост в 36 г.с?
При плацента билобата нормално раждане ли ще препоръчате и може ли да диагностицират индикации за множество ципи и трудното й отлепяне при раждането?
Благодаря!
Здравейте, зрелостта на плацентата към края на бременността (след 36 г.с.) е трета степен. Това няма значение за избора на родоразрешение. Видът на плацентата и нейните размери също не оказват влияние върху начина на раждане. Съществуват обаче аномалии на закрепването на плацентата, които крият много голям риск от кръвотечение. Това са т.нар. плацента акрета, адхеренс или перкрета. Тези аномалии се срещат по-често при жени, родили с цезарови сечения, когато плацентата е разположена върху цикатрикса, и могат да се диагностицират с ултразвук или ЯМР в повечето случаи.



Здравейте
Ще пия за първит път Примолут Нор и имам притеснения относно страничните реакции при пушачи. Трябва ли а спра цигарите по време на приема или това се отнася, ако се приема за дълъг период от време. Ще го земам с цел забавяне на цикъла за 10 дни.
Здравейте, поводът, по който ще взимате Промолут Нор, е спорадичен, т.е. взимате го с цел отлагане на цикъла. За този период пушенето няма да окаже допълнително влияние върху страничните реакции на медикамента.



Доктор Велев, при желязо 2.0 и феритин 0.6, рисково ли е ново забременяване? Ще има ли откъде бебето да си дърпа нужните вещества? Какво бихте препоръчали в този случай? Ходя ежемесечно на хематолог, но нивата се покачват бавно. Освен това имам и тромбофилия по Pai 4G/5G. Благодаря!
Здравейте, при тези ниски нива не е препоръчително да настъпва бременност. Освен при хематолог е необходимо да направите консултация с гастроентеролог и акушер-гинеколог, за да се търси етиологичната причина за ниските нива на желязо. Едва след корекция на тези отклонения може да правите опити за забременяване и след като забременеете да започнете терапия със фраксипарин.
Виж целия пост
# 78
Здравейте д-р Велев! В момента съм 18 г.с и от 9 г.с имам болки в гърлото и е зачервено, като болките бяха само от време на време. 2 дни ме боли и минаваше, после седмица е добре. Нямала съм температура, кашлица, хрема. Ходих на лекар-каза хроничен фарингит. Тези 2 месеца пих и смучех билкови таблетки и ми минаваше, но стоеше зачервено и от време на време ме наболяваше пак. Всеки месец пусках ПКК и CRP, СУЕ и всичко беше ок, освен много леко завишени левкоцити(12 хил.). Напоследък започна повече да ме боли и отидох на унг, който каза, че за него е старо възпаление, което е вирусно, но сега имало и насложена бактерия, защото имах и оскъден гноен секрет от сливиците. В момента пия Зинат и др лекарства. Това, което ме изплаши е че той каза, че било много опасно, че по-рано не съм го лекувала, защото може да е навредило на бебето. Мислех си, че е само локално и че няма опасност за бебето, тъй като кръвните ми изследвания не показваха възпалителен процес, чувствах се добре, нямах температура, хрема или кашлица. Също така скоро съм изследвана за CMV и е отрицателен за настояща инфекция, с изграден имунитет съм. Мислите ли, че е възможно само една периодична болка в гърлото, както и зачервяване да е навредило по някакъв начин на плода?
Виж целия пост
# 79
Здравейте Д-р Велев, над 40 г. съм. От няколко години, поради изживян силен стрес, имам проблем с месечния цикъл- спря и го предизвиквах с приемане на Оргаметрил- кога успешно, кога не съвсем. От няколко месеца Оргаметрила изчезна от аптечната мрежа и не съм премала друго лекарство от декември 2019 г. Лекар ми предписа да приемам Примолут нор. Въпросът ми е дали ще имам проблеми и какви, ако да започна да пия сега Примолут-а, след като от края на 2019 г. не съм приемала такива медикаменти,т.е. повече от 6 месеца и съответно и не съм имала МЦ.
Виж целия пост
# 80
Здравейте,
Моля за вашето мнение, какви рискове крие терапия с дексаметазон при бременност за 3 дни ампули по 4мг.1мл - 9бр. За майката и за плода?
Виж целия пост
# 81
Здравейте, бих искала да се консултирам с Вас и ако е възможно да ми дадете мнение.
Не живея в България. На 29 години съм. През Февруари отидох на гинеколог, поради липса на цикъл месец и половина(като цяло винаги имам проблеми с цикъла, нередовен е). Пусна ми изследвания на FSH, LH, E2, Prolaktin... та се оказа, че FSH и LH са много завишени. Изписа ми Дуфастон за предизвикване на цикъл( от тогава не съм пила Дуфастон), но беше категорична, че с FSH 30 и LH 31 е невъзможно забременяване с мои яйцеклетки... че яйчниците са заспали.
Цикъла дойде от Дуфастона отидох пак да изследвам FSH беше 7.8 и LH 30... каза да следим FSH. Та през Април направих изследване само на FSH беше отново над 30... отново за донорска ми каза...
Та се реших да отида на друг лекар. Другуят лекар ми пусна още други изследвания, каза че яйчниците не са заспали, видя че цикъла ще дойде този месец и обясни, че първо ще се опитаме по естествен начин за детенце, каза че старите изследвания не са от най-хубавите, но не са трагични. Оказа се, че другите изследвания отчетоха хормон TSH - 12.1. Ходих при ендокринолог, изписа лекарство, както и гинеколожката ми изписа Омега 3 и Мултивитамини. Доста съм объркана, дали завишеното TSH оказва влияние и на другите хормони?! Или наистина е изчерпан яйчников резерв?!

Отново благодаря за отделеното време!
Виж целия пост
# 82
Здравейте доктор Велев преди да обявят извънредното положение бях записала час при вас ,въпросите ми са много и аз незнам накъде да се насоча,имам една нормална бременност през 2012 родих момченце, втората ми бременност приключи в 5 месец диагноза п.лацента превиа и кръвоизлив не успяха да го овладеят, след случилото се направих много изследвания, хормони наред са щитовидната жлеза и тя,пуснах изследвания и за тромбофилия излезе че там имам мутации пай 4г 4г неусвояване на фолиева и б12 в момента приемам метилирани витамини, каква е вероятността с терапия да износя здраво бебе и кога ще мога да запиша час при вас за мнение благодаря ви предварително
Виж целия пост
# 83
Здравейте доктор Велев с нередовен цикъл съм.Разбрах,че съм брвменна в 12 г.с.Употребявала съм няколко пъти(около 3) стабилно количество бира и пуша по средно една кутия цигари.Изключително много съм притеснена.При прегледа ми на 19.05 всичко с бебето е наред,но се притеснявам много за умственото му развитие.Много желано бебче.Моля ви,кажете ми има ли от какво да се притеснявам,понеже само това мисля и не се чувствам добре.Благодаря Ви.
Виж целия пост
# 84
Здравей те д-р Велев искам да споделя ситуацията си с Вас и да помоля за съвети, благодаря предварително. Правих няколко теста включително и дигитален тест всички отчетоха бременност, до тук добре на 12 ден получих кафяво зацапване отидох веднага на доктор казаха ми да взимам утрогестан и все още нищо не вижда и да почивам, но кафявото течение премина в бледо розова кръв и сега нормална, но нямам болки не е толкова обилно колкото обичайната ми менструация. Първия ден от посшедния цикъл беше 08.04.2020, ОВ според БТ ми е била на 25.04.2020, имах 12 дневно закъснение преди зацапването. Да кажа че съм с Хашимото и приемам Л-тироксин 100 мл. До момента БТ ми е 37-37.3 направо незнам какво се случва някой имал ли е подобна ситуация.
Виж целия пост
# 85

Доктор Велев, при желязо 2.0 и феритин 0.6, рисково ли е ново забременяване? Ще има ли откъде бебето да си дърпа нужните вещества? Какво бихте препоръчали в този случай? Ходя ежемесечно на хематолог, но нивата се покачват бавно. Освен това имам и тромбофилия по Pai 4G/5G. Благодаря!
Здравейте, при тези ниски нива не е препоръчително да настъпва бременност. Освен при хематолог е необходимо да направите консултация с гастроентеролог и акушер-гинеколог, за да се търси етиологичната причина за ниските нива на желязо. Едва след корекция на тези отклонения може да правите опити за забременяване и след като забременеете да започнете терапия със фраксипарин.
Пропуснала съм да кажа, че съм с таласемия и на това се дължи недостига...
Виж целия пост
# 86
Здравейте, д-р Велев! Имам една биохимична бременност и след това успешна бременност, но много проблемна. Родих преждевременно със секцио и при операцията се установи, че имам дебел септум разделящ матката и малка част от влагалището както и наличието на две маточни шийки. Бебето притискаше бъбрека ми, наложи се поставяне на стенд, куп инфекции и доста дълъг болничен престой с много болки. Искам да имам второ дете, но много се страхувам да не протече отново по този рискован начин бременността. Мисля за операция, но въпроса ми е може ли тя да бъде лапароскопска или трябва да е отворена? Възстановяването как протича като времеви период и каква е ориентировъчно сумата? Благодаря Ви!
Виж целия пост
# 87
Здравейте, д-р Велев.На 28 г. съм и в последно време цикъла ми е нередовен, тоест варира от 27-31 дни. Днес е 32 ден от последната менструация, нямам други симптоми, освен силно подути гърди. Притеснява ме факта, че се появи едно бледо розово, а на моменти кафяво зацапване и то само когато ходя до тоалетна. Според Вас проблем ли е или е възможна бременност? Благодаря
Виж целия пост
# 88
Здравейте!
Бременна съм в 21 г.с. и след микробиологично езследване ми откриха отново бактериална инжекция. Първата я лекувах с Флажил глобули и Вагизан, сега ми изписаха Полижинакс 12 глобули. Сега обаче не изписаха нищо на мъжа ми. Трябва ли да се лекува и той или не е необходимо? Ако да, какво може да приема?
Виж целия пост
# 89
Здравейте!
Бременна съм за втори път в 10 г.с.,първото дете родих преди година и 3 месеца секцио, вчера бях на преглед и лекарят, който ме следи забеляза, че имам уголемено жълто тяло(през първата бременост не съм имала този проблем). Изписа ми Дуфастон и каза да внимавам по време на секс, за да не се спука. Каза да не се притеснявам и че до 2 седмици трябва да намали размера си , но на мен ми е страшно притеснено. Моля и за вашето мнение!?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия