Онлайн консултации с д-р Мариана Мандажиева – специалист по клинична алергология

  • 77 451
  • 722
Алергиите все още крият доста загадки. Проявяват се внезапно, протичат по сложни имунни механизми, а първопричината за появата им често остава неясна както при децата, така и при възрастните. Алергичните заболявания в много случаи дават симптоми чак след многократна среща с потенциалния алерген – храна, лекарство, боя за коса, парфюм, акари в домашния прах, поленови зърна или симпатичния домашен любимец.

Сезонът на цъфтящите растения вече настъпи и симптомите на #алергия започнаха да притесняват много хора. Един алерген може да причини както алергични реакции от бърз тип, така и забавени имунни реакции часове или седмици след срещата с него. Разгадаването на този сложен процес за възникване на алергичното заболяване е нелека задача.

На вашите въпроси, свързани със симптоматиката и облекчаването на различни алергични състояния, както и на въпроси за имунната реакция на организма, ще отговаря д-р Мариана Мандажиева.


Д-р Мариана Мандажиева

Д-р Мариана Мандажиева е специалист алерголог и управител на Медицински център “Искър”. Консултира пациенти по специалност клинична алергология и в „Аджибадем Сити Клиник“ - Младост.

Има още една специалност по УНГ болести, която ѝ помага да се справя с трудни диагностични случаи с обща симптоматиката като например хроничен хиперпластичен синузит, остра вирусна инфекция, алергичен ринит, неалергичен ринит, възпалена трета сливица при децата. Като част от екипа на Клиника по дерматология, венерология и алергология на ВМА-София за дълго време, е натрупала богат опит в диагностиката и лечението на алергичните заболявания на кожата, подкрепен от курс по епикутанно тестуване в диагностиката на контактната алергия в Малмьо, Швеция. Научните и практическите интереси на д-р Мандажиева обхващат имунология, алергия към импланти, заболявания с участието на еозинофилите, мастоцитоза, хранителна алергия и хранителна непоносимост. Това са области, в които се преплитат различни симптоми на алергичните заболявания от контактен дерматит, уртикария, ангиоедем, затруднено дишане, запек и диария до анафилактични реакции. Новостите в хранителната алергия  са последното обучение на д-р Мандажиева от декември 2019 г. в Париж, Франция.Правила на темата

Тази тема е от типа “Виртуален кабинет”. Не е предназначена за създаване на дискусии, а е консултативна тема от вида "Въпрос от потребител – Отговор от специалист".
За да бъде максимално полезна и добре организирана и да бъде улеснен специалистът, който ще отговаря на Вашите въпроси, молим да спазвате следните правила:

- въпросите следва да бъдат зададени максимално ясно и с възможно най-подробно описание на проблема;

- въпросите следва да съответстват на областта на компетентност на специалиста;

- не отговаряйте на въпроси, зададени от други потребители – темата не е дискусионна.

Темата е с информативен характер. Онлайн консултацията не може да отмени назначено лечение, както и да замени посещението при лекар, медицинския преглед, диагностиката, поставянето на конкретна професионална диагноза и провеждането на нужното лечение след преглед от специалист.
Темата не е предназначена за диагностициране и реакция на спешни състояния.
При спешни здравословни състояния се свържете с Вашия лекуващ лекар и/или се обадете на спешния номер 112.


Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.


#СпециалиститеГоворят #ЗаедноВкъщи
# 1
Здравейте д-р Мандажиева, искам да попитам нещо за глутеновата непоносимост. Има ли надеждни изследвания за установяване на такъв проблем и какви са те? Чувала съм да говорят, че при някои автоимунни заболявания като хашимото често се среща чувствителност към глутена. Има ли такова понятие в медицината - чувствителност? Може ли да се докаже с изследване?
Виж целия пост
# 2
Здравейте, благодаря за въпроса!
Има три вида непоносимост или чувствителност към глутен. Първият вид е автоимунната непоносимост към глутен, известна като болестта цьолиакия. Тя може с категоричност да се докаже посредством изследване на антитела или чрез изчезване на симптомите при спзаване на безглутенова диета за 1 месец. Вторият тип е алергичната чувствителност към пшеница, което протича с остри алергични, понякога животозастрашаващи, реакции. Третият тип чувствителност към глутен е неавтоимунната, неалергична чувствителност  към глутен, която се среща при синдрома на раздразненото черво и трудно се доказва.
В случаите когато има болестта на Хашимото, и непоносимост към глутен (цьолиакия) се касае за едновременно протичане на двете заболявания. Липсват неоспорими данни непоносимостта към глутен да е причина за тиреоидита на Хашимото.
Виж целия пост
# 3
Здравейте!  Аз съм с автоимунен тиреоидит ,глутенова ентеропатия,неспецифичен колит и синдром на раздразнено дебело черво с диария .Спазвам си безглутенова диета,но за съжаление гледам да избягвам и млечните продукти.Имам наблюдения че при консумация на кисело мляко почти винаги  до 1 час най много,получавам диария.Възможно ли е да става въпрос за лактозна непоносимост?
Виж целия пост
# 4
Здравейте, от две години насам много често ми се запушва носа, като почне от септември до края на април все е запушен, особено през нощта, ходих на лекар, казаха синузин, ходих отново, казаха алергичен ринит, само през топлите месеци не ми се запушва и спя спокойно, да кажа проблема започна след грип бях 5 дни на ксилометазолин, след това запушен нос и продължих да го ползвам при нужда, беше ми трудно да го спра, но от 5месеца почти не съм употребявала. Благодаря за отговора предварително.
Виж целия пост
# 5
Здравейте доктор Мандажиева обикалям по лекари 5 години без диагноза ,всички изследвания наред освен Ig E завишен .Симтомите ми са чувство на подуване в тялото ,устата ми пари върха на езика ми е изтръпнал с зачервени папили всички зъби ги усещам изтръпнали сухота в гърлото бял език ,оттам в носа сухота отива към очите и там сухост пукат ми се капиляри в очите и страхотно главоболие и парене на цялата кожа,Суха кожа Имам и метален вкус в устата нямам метални пломби.Гъделичкане и парене по фаринксаСутрин като се събудя я най зле нямам никава слюнка езика ми е попухнал с отпечатъци от зъби,!.Пих ериус не ми помогна биха ми дексаметазон и  той не ми помогна .смятате ли че е нещо алергично или да търся другаде причината .Изкам да кажа че симтомите ми са постоянни.Благодаря ви !
Виж целия пост
# 6
Здравейте, д-р Мандажиева,
над 45 г. съм и от няколко години насам забелязвам, че когато изляза навън в слънчев, ветровит ден -  течащ нос, сълзене на очите. Първоначално отдавах това на слънчезащитния крем и ФДТ, които слагам преди излизане, но пък зима - есен не е така. Сега, застоявайки се у дома с дни наред заради карантината, като изляза навън, макар и за 30 мин само, без ФДТ този път, веднага почват симптомите - течащ нос, сърбене на носа, течащи очи. Обясних си го с изнежване на организма, но при замисляне предположих, че може и да е алергия, проявяваща се в зряла възраст - налучквам, не съм сигурна, затова се обръщам към Вас за мнение.
Виж целия пост
# 7
Здравейте ,незнам дали състоянието ми има алергичен произход,но искам и мнение от алерголог.След преболедувано заболяване -гнойна ангина преди години,ми остана един проблем с секрет стичащ се отзад в носоглътката,доста неприятен прозрачен и лепкав.Понякога се появяват и малки зелени топченца.Ходих на Унг откри стафилококос ауреус помислих ,че от него е секрета,но не е .Излекувахме ауреуса преди година уж и сега пуснах последно изследване има оскъден растеж на друг стафилокок сега го лекувам с капки .Но секрета остава продължава да се стича.Единственото,което има и е доказано е изкривена носна преграда .Постаназалната секреция се засилва когато легна и изляза навън.С една дума причината явно не е стафилококите .Възможно ли е да е алергия към нещо?И да е станало хронично???Другото,е че понякога през нощта този секрет ме буди почва да се стича повече и ме засърбява гърлото. Laughing изключително неприятно чувство е.Бих се радвала ,ако помогнете.
Виж целия пост
# 8
Здравейте,

Благодаря за интересните и разнообразни въпроси!
Надявам се моите отговори да помогнат въпреки липсата на преглед и изследвания.


Глутеновата непоносимост. Има ли надеждни изследвания за установяване на такъв проблем и какви са те? Чувала съм да говорят, че при някои автоимунни заболявания като хашимото често се среща чувствителност към глутена. Има ли такова понятие в медицината - чувствителност? Може ли да се докаже с изследване?
Има три вида непоносимост или чувствителност към глутен. Първият вид е автоимунната непоносимост към глутен, известна като болестта цьолиакия. Тя може с категоричност да се докаже посредством изследване на антитела или чрез изчезване на симптомите при спзаване на безглутенова диета за 1 месец. Вторият тип е алергичната чувствителност към пшеница, което протича с остри алергични, понякога животозастрашаващи, реакции. Третият тип чувствителност към глутен е неавтоимунната, неалергична чувствителност  към глутен, която се среща при синдрома на раздразненото черво и трудно се доказва.
В случаите когато има болестта на Хашимото, и непоносимост към глутен (цьолиакия) се касае за едновременно протичане на двете заболявания. Липсват неоспорими данни непоносимостта към глутен да е причина за тиреоидита на Хашимото.Здравейте, напълно е възможно да имате вторична лактозна непоносимост в резултат на увреждане на лигавицата на тънките черва при глутеновата автоимунна непоносимост. Тя най-често е преходна. Важно е количеството на млякото да бъде под 240 г. Опитайте с по-високо маслени млека, комбинирано с фибри - плод след млякото, ако го понасяте. Ако все още имате симптоми, е необходима диета с безлактозно мляко за 1 месец. Можете да приемате твърди сирена - пармеджано, пекурино, грана падано.Аз съм с автоимунен тиреоидит ,глутенова ентеропатия,неспецифичен колит и синдром на раздразнено дебело черво с диария .Спазвам си безглутенова диета,но за съжаление гледам да избягвам и млечните продукти.Имам наблюдения че при консумация на кисело мляко почти винаги  до 1 час най много,получавам диария.Възможно ли е да става въпрос за лактозна непоносимост?
Напълно е възможно да имате вторична лактозна непоносимост в резултат на увреждане на лигавицата на тънките черва при глутеновата автоимунна непоносимост. Тя най-често е преходна. Важно е количеството на млякото да бъде под 240 г. Опитайте с по-високо маслени млека, комбинирано с фибри - плод след млякото, ако го понасяте. Ако все още имате симптоми, е необходима диета с безлактозно мляко за 1 месец. Можете да приемате твърди сирена - пармеджано, пекурино, грана падано.


От две години насам много често ми се запушва носа, като почне от септември до края на април все е запушен, особено през нощта, ходих на лекар, казаха синузин, ходих отново, казаха алергичен ринит, само през топлите месеци не ми се запушва и спя спокойно, да кажа проблема започна след грип бях 5 дни на ксилометазолин, след това запушен нос и продължих да го ползвам при нужда, беше ми трудно да го спра, но от 5месеца почти не съм употребявала. Благодаря за отговора предварително.
Трябва да спрете напълно капките за нос. Те причиняват медикаментозна хрема дори при употреба 1 път дневно и запушването на носа може да се дължи само на тяхното действие. Най-вероятно имате изкривена носна преграда и хроничен синузит. Необходимо е да се направи рентгенова снимка или скенер и да се уточни какъв тип е синузита, за да се лекува правилно.


Обикалям по лекари 5 години без диагноза ,всички изследвания наред освен Ig E завишен .Симтомите ми са чувство на подуване в тялото ,устата ми пари върха на езика ми е изтръпнал с зачервени папили всички зъби ги усещам изтръпнали сухота в гърлото бял език ,оттам в носа сухота отива към очите и там сухост пукат ми се капиляри в очите и страхотно главоболие и парене на цялата кожа,Суха кожа Имам и метален вкус в устата нямам метални пломби.Гъделичкане и парене по фаринксаСутрин като се събудя я най зле нямам никава слюнка езика ми е попухнал с отпечатъци от зъби,!.Пих ериус не ми помогна биха ми дексаметазон и  той не ми помогна .смятате ли че е нещо алергично или да търся другаде причината .Изкам да кажа че симтомите ми са постоянни.
Необходимо е да се направи изследване на слюнчените и слъзните жлези. Това са кръвни, инструментални и образни изследвания. Има заболявания, при които се намалява слюнчената и слъзната секреция и могат да прoтичат с  разнообразни симптоми. Като Вашите оплкавания има и при едно известно от скоро заболяване - синдром на мастоцитна активация. Освен IgE са необходими и други имунологични изследвания.


Над 45 г. съм и от няколко години насам забелязвам, че когато изляза навън в слънчев, ветровит ден
през пролетта -  течащ нос, сълзене на очите. Първоначално отдавах това на слънчезащитния крем и ФДТ, които слагам преди излизане, но пък зима - есен не е така. Сега, застоявайки се у дома с дни наред заради карантината, като изляза навън, макар и за 30 мин само, без ФДТ този път, веднага почват симптомите - течащ нос, сърбене на носа, течащи очи. Обясних си го с изнежване на организма, но при замисляне предположих, че може и да е алергия, проявяваща се в зряла възраст - налучквам, не съм сигурна, затова се обръщам към Вас за мнение.

Възможни са две диагнози: сезонен алергичен риноконюнктивит - сенна хрема, която не е изключено да се прояви за първи път и в зряла възраст или неалергична - вазомоторна хрема - водниста хрема при разлика в температурата, влажността и чистотата на въздъха. В последния случай може да има и дразнене на очите.

Незнам дали състоянието ми има алергичен произход,но искам и мнение от алерголог.След преболедувано заболяване -гнойна ангина преди години,ми остана един проблем с секрет стичащ се отзад в носоглътката,доста неприятен прозрачен и лепкав.Понякога се появяват и малки зелени топченца.Ходих на Унг откри стафилококос ауреус помислих ,че от него е секрета,но не е .Излекувахме ауреуса преди година уж и сега пуснах последно изследване има оскъден растеж на друг стафилокок сега го лекувам с капки .Но секрета остава продължава да се стича.Единственото,което има и е доказано е изкривена носна преграда .Постаназалната секреция се засилва когато легна и изляза навън.С една дума причината явно не е стафилококите .Възможно ли е да е алергия към нещо?И да е станало хронично???Другото,е че понякога през нощта този секрет ме буди почва да се стича повече и ме засърбява гърлото. Laughing изключително неприятно чувство е.Бих се радвала ,ако помогнете.
Възможни са няколко причини: хроничен хиперпластичен синузит, алергичен ринит и гастроезофагеален рефлукс. Тези заболявания могат да са причина за оплакванията Ви както поотделно, така и да протичат едновременно.
Виж целия пост
# 9
Благодаря, да ходих на снимка, чисти синуси, това ми казаха само, мога дори да ви я снимам и да покажа ако е необходимо, също искам да ви кажа за нещо важно което забравих, от седмица след тежка физическа работа получух шум в ушите, определям го като спирачки на влак.
Виж целия пост
# 10
Здравейте, всяка година имам кашлица, която по-скоро изглежда като алергична - суха кашлица без температура и други симптоми, появява се през септември и март/април и минава само след пиене на ериус антихистаминови таблетки. Не е ясен произхода на тази алергия. Бихте ли обяснили каква може да е причината за такъв тип кашлица?
Виж целия пост
# 11
Здравейте.Аз съм на 29 години почти и страдам от доста непоносимости и алергии.В последните години броя на продуктите,предизвикващи реакция главоломно расте.Преди година можех да пия алкохол/по чашка при повод/,но сега от една единствена глътка лицето ми пламва,усещам огромно излъчване на топлина,след което продължава по шията,ръцете,корема и бедрата-в този ред.Появяват се бели надигнати участъци,като останалата кожа е огнено червена.Прималява ми,пия алергозан и след това едва се държа будна.Преди няколко седмици от една хапка детско десертче получих същата реакция,а преди съм яла въпросното десертче без никакви реакции.На какво се дължи тази внезапна промяна-консумирам нещо,с което преди не съм имала проблем и веднага,на секундата получавам реакция.Получавам такива реакции и от козметика,следователно вече почти не ползвам.Та въпроса ми е има ли нещо,с което бих подпомогнала организма си?Какво предизвиква реакция към неща,към които до преди това не съм имала реакция?
Виж целия пост
# 12
Здравейте д-р Мандажиева.Благодаря , че отговаряте тук!Дъщеря ми е на 18г, от както се е родила е с алергии- суха кожа, лишеи и екземи/ родена е в 8- мия месец, 1.900кг.Когато беше на 8г от един бусколизин изпит заради болки в стомаха получи ужасна алергична реакция първо с подуване на стъпалата на крачетата а в болницата започна да се задушава, след адреналин и дълъг престой в болница заключението беше че най вероятно е алергия към аналгин.Преди 2 години правихме тестове/ кожни/ и отново излезе алергия към аналгин. Какво ще ме посъветвате да направим и какви тестове т.като при това положение не може да пие никакви лекарства а и предстои да е студентка в чужбина?Благодаря!
Е
Виж целия пост
# 13
Здравейте , д-р Мандажиева !
На 28 години съм и до преди 2 години не бях проявявала никакви алергични реакции . След пътуване в Египет започнах да се надувам -първо лактите и коленете , а в последствие и лицето . В спешното ми казаха , че е от приемане на някаква храна и ми сложиха система , урбазон и алергозан . Лятото работя на морето и от няколко години наблюдавам , че август месец започва една кашлица , която продължава повече от месец . Изписаха ми Азакс , след  2-рата таблетка се надух и пак в спешното , биха ми пак урбазон и алергозан , и спрях антибиотика . Обривите изчезнаха ... но след 1 ден  пак се обринах и надух .  В спешното ми дадоха медрол , но не помогна и се наложи отново да ми бият допълнително урбазон и да ме сложат на системи . След няколко дни посетих алерголог , който ми пусна кръвни изследвания  за алергии , назначи ми ериус и назостад . Няколко пъти ми се налага да посещавам дерматолог , тъй като страдам от суха кожа  и все по-често ми излизат екземи и лишеи . Медицинската козметика , която ми изписват не оказва особено влияние . Кортикостероидите помагат за известно време  , докато не се появи нов лишеи или екзема .  Забелязала съм , че  когато приемам ериус сърбежите със сухата кожа изчезват .
Кръвните изследвания (панел 11 – 54 хранителни и инхалаторни алергени ) показа завишение при: сладка пролетна трева 30 kU/L  , ежова главица 8.80 kU/L  , ливадна тимотейка 36 kU/L  и ръж цвят 33 kU/L   при референтни стойности 0.35.
Искам да попитам възможно ли е сухата кожа да е свързана с някаква алергия , има ли какво да направя , за  да предотвратя кашлицата лятото и трябва ли да правя тестуване , ако ми се наложи да приемам антибиотик  ?
Виж целия пост
# 14
Здравейте преди месец получих някаква реакция с подуване и мехури около очите които минаха за 1 ден но остана сърбеж и зачервяване след хранене а понякога чувството е все едно съм била на силно слънце и съм изгоряла на различни части по тялото.Сърбежа чувствителността се местят по цялото тяло.Реагирам на твърде много храни за да мога да ги спра. Това се получи след консумация на перга(ферментирал пчелен пращец) а също и кълнове от броколи не съм сигурна от коя точно прегата я бях консумирала три дена подред преди този обрив. Седмица преди това бях пила антибиотик заради вирусно заболяване.
Личния лекар по телефона ми изписа рупафин и го пия вече 1 месец но опитам ли да го спра за 2 дена става нетърпим сърбежа.
По принцип съм с много проблемно храносмилане -неспецифичен колит, СДРЧ, Хашимото и пролетта винаги ми се усилват симптомите но досега не съм имала такива алергични реакции със сърбеж.
Опитавм се да спазвам ниско хистаминова диета. Колко време мога да приемам рупафин и какви изследвания мога да направя?
благодаря
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия