Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са различните видове непоносимост или чувствителност към глутен?
Какви са възможните причини за запушен нос и какво трябва да се направи?
Какви са възможните причини за внезапна промяна в реакцията на организма към храни и козметика?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са различните видове непоносимост или чувствителност към глутен?
Има три вида непоносимост или чувствителност към глутен. Първият тип е автоимунната непоносимост към глутен, известна като болестта цьолиакия. Може да се диагностицира чрез изследване на антитела или изчезване на симптоми при спазване на безглутенова диета за един месец. Вторият тип е алергичната чувствителност към пшеница, която може да причини тежки алергични реакции, понякога животозастрашаващи. Третият тип е неавтоимунната, неалергична чувствителност към глутен, свързана със синдрома на раздразнените черва и трудно се диагностицира.
-
Какви са възможните причини за запушен нос и какво трябва да се направи?
-
Какви са възможните причини за внезапна промяна в реакцията на организма към храни и козметика?
-
Какви са възможните причини за кашлица, появяваща се през септември и март/април, и как може да се лекува?
-
Какви са възможните причини за повишена чувствителност към алкохол и как може да се подпомогне тялото в такива случаи?