Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите орхидеи – тема 30

  • 14 946
  • 615
# 30
Много благодаря,ВЕЩИЦА🤗Ще пробвам така ,пък каквото стане.
Виж целия пост
# 31
beauty_magnolia,
Точно така, с времето цветовете избледняват, при някои разликата е много голяма.

Ето го този ароматко при отварянето в края на март:


В средата на април:

 
А снимката от вчера показва разликата с ново цветче, развило се при пролетни условия - цветовете обикновено са по-наситени.
Виж целия пост
# 32
аз 4 пъти съм опитвала водно реанимиране, 3 пъти успешно (две растения дори цъфнаха) и един опит беше пълен провал. Но то, ако не му понася бързо проличава - още в първите дни започват да загниват корените и може да се реагира.
А знаете ли коя е тази болест и мога ли да я спра:

Топсин не помага
Виж целия пост
# 33
старост?
Simple Smile
Виж целия пост
# 34
Май няма да е старост.
Пожълтяване на листата ми се е случвало ако преовлажня субстрата (например да полея преди да е просъхнал съвсем), или когато избива нова булба, листенцето, което е правило пазва на новия растеж. Това на брасадата най-често. Но тук като гледам, избива нова булба от още неоформена такава и май е поредно, а не от първите листа - при това положение явно растението си заминава Sad Поне моите наблюдения са такива. Тези камбриеви се оказват доста костелив орех и за мен.........  Или просто растенията са болни от началото и при нас им изтича времето. Засега при мен резултатът е 50/50. От общо четири, двете така и не можах да ги оцелея (един онцидиум и една браса...не-знам-коя-си) Същевременно имам една wild cat, купих я преоценена, а стана огромна туфа и цъфти вече втора поредна година, след като миналата я пресаждах и чекнах, че да я събера в предвидената саксия. Брасадата и тя расте, даже ми се струва, че отново цветонос е заложила.
Та.......... ако това са единствените булби и на всичкото отгоре жълтеят, прежали я... Разбира се, не се отказвай още, ама не си го слагай на сърце.
Виж целия пост
# 35
Малко от моите цъфтящи - последната е чудна ароматка, която е от спасителна мисия
Скрит текст:


Виж целия пост
# 36
ВЕЩИЦА, точно брасада е това! тази дето цъфти в кафяво. Жълтата замина още миналото лято. И понеже знам, че от старост не мрът 6 листа за 10 дни, явно е болест. Тъкмо изби новата булба и се тръшна...
Все пак ще поекспериментирам с квото имам, а ако стане чудо ще се похваля Simple Smile
Виж целия пост
# 37
Добро утро Дами ! Това денди ми го дадоха като един клон и се мъчих да го възкресявам. Та за сега май се получава,идеята ми е да е в две саксии за всеки случай та се чудя нещо .. кога ли ще стане възрастно растение готово за цъфтеж ,някой има ли опит в отглеждането на Охри от кейки ?

 

Виж целия пост
# 38
растение годно за цъфтеж ще стане след минимум три до пет години, може повече. Ако всичко е ок ще ви пуска по един "стрък" - казва се псевдо булба на година, която трябва и да узрее. Когато станат три, може и да цъфне, но може и да не. При симпоидалните орхидеи за разлика от монопоидалните ( фаленопсис, ванда, неофинетия и пр) растението се трактива като цялост. Всяко стръкче е единица от общото. Колкото е по- богато толкова е по- стабилно, лесно охотно и богато цъфти. Смята се че цъфти с мин три булби, желателно пет. Опитът ми е показал че на три не винаги цъфти. На пет вече е друга работа.
Виж целия пост
# 39
Наскоро имаше питане за фаленопсис, със цветонос излязъл от средата на листата и изкарал по нагоре по цветоноса листа. Но не намерих нито въпроса, нито отговора...
И при позната има подобна ситуация- та моето питане - какво да очаква като развитие на растението?
Виж целия пост
# 40
Благодаря с две думи няма да е скоро Grinning ,но нищо не ми пречи ще чакам и ще се надявам Simple Smile  Нямам опит с тях до скоро ги мислех за не особено привлекателни ,но ходих нагости и на колегата му бяха цъфнали и ми харесаха.Естествено най лесно е да се сдобия с тях готови с цвят от магазина ,но  няма да ми е интересно Simple Smile 
успях да измъкна и две бели  който са вече на два месеца Simple Smile)  За сега съм стигнал до извода,че обичат горския мъх и сутрешното оросяване и ще карам на този принцип .

Виж целия пост
# 41
Аз съм отглеждала така Денди и по същото време дадох и на две от приятелките ми. И при трите от един “стрък”, цъфнаха още на първата година.
Виж целия пост
# 42
Аз съм отглеждала така Денди и по същото време дадох и на две от приятелките ми. И при трите от един “стрък”, цъфнаха още на първата година.
Дендробиумите са най разбообразната и голяма група вид орхидея. За редица дендробиуми , да кажем дендробиуми нобиле който се предлага по магазините няма да спомнавам екзотичните видове , е възможно,  защототам залагането на цветоноси е на  снопчета в коленцата  и според условията може да заложи цъфтеж а може дъщерно растение. Но това е често бебешки цъфтеж, цветенце две но не и възрастно растение.  Но според мен Това на снимките на господина  е дендробиум фаленопсис , дендробиум бери ода вероятно,  на външен вид . нобилетата като възрасдтни имат коленца, тук не виждам такива. Ако ми покажете цъфртеж от едно стръкче с размерите на това от снимката ще висваля шапка.

Ето този мой дендробиум на снимката долу е десет годишен, един път делен наполовина . купуван е на петбулби. В началото цъфтеше с един цветонос само на новата булбя. Почна да цъфти така както трябва- и от нови и от стари булби [ те имат вгорната трета заложени до пет-шест пъпчки за цветонос ) едва след като стана богато растение. С много булби. Едно стръкче мъниче, кейки на стбло от него,   отделено ,  заложи цъфтеж едва след като стана с три булби , като цъфтежа беше с един цветолнос с два или три цвята.

Виж целия пост
# 43
Здравейте. Аз имам въпрос за дендробиум нобиле. Исках да го пресадя след като прецъфти, но като го поливах ме лъхна миризма на мухъл, така че няма да чакам.  Страх- не страх, довечера ще го разровя. Днес ще видя какъв субстрат ще мога да намеря за него в местния градински център.

Та въпроса, при пресаждането има ли нещо специално? За първи път ми е, и не съм сигурна какво да правя. Смятам да махна стария субстрат, да измия корените под течаща вода, и веднага да заровя в новия. Ще ползвам същата саксия, не ми се струва да  му е малка. Този план за действие добър ли ви се струва?
Виж целия пост
# 44
Аз съм отглеждала така Денди и по същото време дадох и на две от приятелките ми. И при трите от един “стрък”, цъфнаха още на първата година.
Дендробиумите са най разбообразната и голяма група вид орхидея. За редица дендробиуми , да кажем дендробиуми нобиле който се предлага по магазините нма дса спомнавам екзотичните видове , е възможно,  защототам залагането на цветоноси е на  снопчета в коленцата  и според условията може да заложи цъфтеж а може дъщерно растение. Но това е често бебешки цъфтеж, цветенце две но не и възрастно растение.  Това на снимките на господина  е дендробиум фаленопсис , дендробиум бери ода вероятно,  на външен вид . Ако ми покажете цъфртеж от едно стръкче с размерите на това от снимката от тези дендробиуми специално -  ще ви сваля шапка Wink

Ето този мой дендробиум на снимката долу е десет годишен, един път делен наполовина . купуван е на петбулби. В началото цъфтеше с един цветонос само на новата булбя. Почна да цъфти така както трябва- и от нови и от стари булби [ те имат вгорната трета заложени до пет-шест пъпчки за цветонос ) едва след като стана богато растение. С много булби. Едно стръкче мъниче, кейки на стбло от него,   отделено ,  заложи цъфтеж едва след като стана с три булби , като цъфтежа беше с един цветолнос с два или три цвята.


твоя е страхотен а иначе попитах колегата каза ,че е Нобиле ,но не мога да кажа какъв е както казах с тях съм неопитен . Ето всъщност от къде ми го даде

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия