Домакини 71/ Шантаво лято 2020

  • 44 303
  • 744
# 720
Стига де! Аз очаквам повече да не затварят училището.
И аз така се надявам, но медиите непрекъснато вдигат шум, в кой град в кое училище и коя детска градина има болни Sad
Всички мерки спазвам, не искам в къщи.
Виж целия пост
# 721
Джейми и тук има - връщат "балончето" за 2 седмици у дома на ДО - другите си продължават.
БоДжо е категоричен - ще затвори хотели, ресторанти, кръчми, барове, но училищата - не.
Виж целия пост
# 722
Привет, момичета от по света и у нас. Simple Smile
Чета ви, но нали не съм засегната пряко, та си трайкам. Внучетата предпочитет да са на училище. Само най-малкото чаве иска дистанционно и то, за да си дойде в България, защото при баба и деди е много хубаво.
Гледам още не сте подпочнали туршиената тема. Една дружка от КГБ ме изненада с торба чудесни камби - 6 кг. подарък. Е, запретнах ръкави и вчера, и днес се занимавам с варианти на царската трушия - с мед и без мед. Чакам маринатата да изстине и да залея бурканите. Остава ми да направя малко сурова и корнишоните.
Тези дни попълних липсите в хранителните шкафове. Всяка есен пазарувам от Метро - брашно, ориз, захар, олио, варива, макаронени изделия, консерви - лозови листа, коприва, грах, царевица, домати, печени червени чушки, лютеница. Ако не трябваше да ходя на работа, бих се зазимила и размърдване чак на пролет. Като мечките...Simple Smile
ЛЕЙДИ, гледам, останало е от съботното кафе, та ще си взема малко. Stuck Out Tongue Winking Eye
Виж целия пост
# 723
Добро утро!
Много обичам миризмата на завряла марината за трушия!
Фло разменям веднага кафето!
Аз и трушия правя целогодишно, когато ни се прияде....
Обичам трушия кисело цвекло - винаги има в магазина.
Виж целия пост
# 724
Лейди, а имаш ли идея как се прави таква туршия с цвекло?
Виж целия пост
# 725
Мария на английски де що е Pickled е трушия.
1 кг цвекло, растително масло, 4-5 с.л. едра кристална морска сол
за марината: 1 с.л. зърна черен пипер, 1 с.л. семена от кориандър, 1 с.л. семена от жълта горчица, 10бр. карамфил, щипка сушени, начукани люти чушки (по избор), 2 дафинови листа, 700 мл оцет от бяло вино, плюс 3½ с.л., 100g светлокафява мека захар
/предполагам ароматите могат да се подберат по вкус/

Измийте и обелете цвеклото, натрийте всяко с по 1 супена лъжица растително масло, след което завийте поотделно във фолио. Печете на тава при 200C / 180C вентилатор / за 1 час или докато омекне. Охладете, след това нарежете на клинове.
    
марината: сложете всички подправки в суха тенджера/дафиновия лист и лютите чушлета се слагат на края/. Затоплете на слаб огън, докато започнат да миришат ароматно. Изсипете целия оцет и захар, оставете го  да къкри докато захарта се разтвори.
    
Наредете цвеклото в буркани , добавете по 1 ч. л. едра кристална морска сол към всяко, след това залейте с горещия оцет и запечатайте. Готово за ядене след 2 седмици или по-дълго, ако искате.
Виж целия пост
# 726
Мерси, Лейди. Може и да пробвам. Ние обичаме цвекло.
Виж целия пост
# 727
4,5 кг  дребно цвекло
    400г захар
    1 с. л. сол
    1 л. бял оцет
    25g цели карамфил

    Поставете цвеклото в голяма тенджера с вода, която да покрие. Оставете да заври и гответе до омекване, около 15 минути в зависимост от размера на цвеклото. Ако цвеклото е голямо, нарежете го на четвъртинки. Отцедете, като запазите 500 мл вода от цвекло, охладете и обелете.
Напълнете всеки буркан с цвекло и добавете няколко цели карамфил към всеки буркан.
    В голяма тенджера комбинирайте захарта, водата от цвекло, оцета и солта. Оставете бързо да заври. Изсипете горещата саламура върху цвеклото в бурканите и затворете капаците. Заварете 10 мин.

Фен съм и на трушията от яйца Laughing ама си ги правя в кутия и в хладилника
400 мл бял оцет
100 г захар
 2 дафинови листа
 1 с.л. зърна черен пипер
 1 с.л. семена от кориандър
 6 големи яйца
Поставете оцета, захарта, подправките, солта и 150 мл вода в малък съд и загрейте за няколко минути, докато захарта се разтвори. Оставете да се охлади напълно, докато сварите яйцата за 10мин.
Обелените яйца се заливат с охладената марината, така че да се покрият. Запечатайте и оставете на хладно и тъмно място за поне две седмици или до три месеца. След отваряне, съхранявайте в хладилника и яжте в рамките на две седмици.
Виж целия пост
# 728
Добро утро!

От сега съм на тръни, Шефа иска да се прибира сам и днес казах, че няма да го взимам.
Трябва и на доктора да звънна, че каза края на септември да се видим, да го питам точно кога.

Имам въпрос към градинарките. Искам да си гледам магданоз и копър в саксия. За магданоза знам, че ще стане, копъра обаче знам, че цвета става на големи пръчки, дали ще му стига пръстта? Ако го гледам вътре, трябва ли да се съобразявам със сезона в който ги сея? Поне докато тръгне де, следващото лято го изкарвам навън. И семена има ли някой или трябва да чакам напролет да ги пуснат?
Хубав понеделник Hug
Виж целия пост
# 729
Благодаря за кафето, Ма ко. Аз няма да мога да ти помогна за отглеждането на магданоз и копър. Всъщност има различни видове магданоз и копър. Може от това да тръгнеш.
Виж целия пост
# 730
Направо ме изненада. Не знаех, че има различни видове.
Виж целия пост
# 731
Тази година ще разбереш за домашно по Човекът и природата. Трябваше да записваме кога се засажда, на какви температури вирее, и т.н. Та, оказа се, че има различни видове с различно време (отбелязано в месеци) на засаждане.
Виж целия пост
# 732
Ха ха, тъкмо Шефа ще е готов с проекта. Ще прегледам учебника. Иначе за домашни рядко му помагам, поне за сега
Виж целия пост
# 733
Ма ко, семена мога да ти дам малко, вчера събирах.
Ти може да не го оставяш да става висок.
Но наистина не знам вътре по кое време се гледа.
Виж целия пост
# 734
Вале, супер, тъкмо си ми наблизо. Те доколкото знам не се местят след като покълнат семената и се засява направо там където ще си расте. Мисля си, че като е в саксия и не мръзне ще си тръгнат и няма значение кога ги сееш. Ще пробвам. А и учебника ще погледна и ще видя дали има някакво определено време. Когато ти е удобно и намериш време ще се видим, не е спешно Hug
Отивам най-после за последната доза корнишони, че да сложа краставичките, които отлагам 2 седмици.
И до лидл трябва да ходя за цигари, че малко неща взимам от там, а  тези стикита Шефа не се отказва да ги събира
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия