# 45
Попаднах на две различни рецепти за домашен коняк - едната е с кафе, другата с черен чай. Моля за препоръки от изпитани рецепти !

Домашен арменски коняк

водка - 2.5 л чиста използвам качествена руска водка
дафинов лист - 3 бр.
бахар - 6 зърна
черен пипер - 6 зърна
кафява захар - 3 с.л.
ванилия - 2
карамфил - 6 бр.
черен чай - 2 с.л листа
канела - 2 пръчки
Начин на приготвяне
Слагаме всички съставки за арменския коняк в тензух.
Или аз имам торбичка от тюл.
Оставяме ги да престоят във водката за 21 дена на тъмно място.
След това махаме билките и наливаме домашния коняк в бутилки.

Как да си направим класен домашен коняк за празниците

Необходими продукти:
водка- 3 л
сух карамфил- 10 бр.
сухи сини сливи- 6 броя
черен чай – 2 лъжици
захар- 100 грама
ванилия- 1 пакетче
Начин на приготвяне: Смесете всички продукти, освен водката в съд, най- добре буркан, след това ги залейте с водката. Затворете добре буркана и разбийте добре. Оставете затворения буркан на тъмно за 3 дни. Всеки ден разтръсквайте силно буркана и не се притеснявайте, че в началото сместа ще потъмнее и ще е мътна.Полученият коняк прецедете през марля и налейте в красива и подходяща бутилка. Наздраве!

Интересна ми се видя и тази рецепта :

Коледен ликьор за компания на сладките
Какво ви трябва: 700мл алкохол (ракия, коняк), 100г мед, 300г микс от сушени плодове, 50г стафиди, 1 пръчка канела, 1 пръчка ванилия, 4 зърна кардамон, 4 зърна карамфил, 1 брой звездовиден анасон.

Как се приготвят: Подправките се „начупват“ и разбъркват. Алкохолът се сипва в подходящ стъклен съд, добавят се медът и подправките. Коледният ликьор се оставя да престои 4 седмици. След това алкохолът се прецежда, махат се плодовете и се сипва обратно в стъкления съд.

Благодаря !
Виж целия пост