Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 6

  • 71 570
  • 766
# 480
От въглеродна стомана без покритие. Например такъв https://www.ikea.bg/products/cookware/frying-pans-woks/frying-pa … ne-24-sm/90438011. Но при него незалепващото покритие си го създаваш сам. Намазва се с мазнина и след това се пече във фурна, от високата температура мазнината полимеризира и се превръща в незалепващо покритие и колкото повече пържиш в него толкова по-добро става това покритие. Това покритие го предпазва и от ръждясване. Недостатък е, че после не трябва да го миеш с препарати и не можеш да го миеш в съдомиялна. Предимство е, че няма проблем да бъркаш в него с метални прибори и общо взето няма какво да му стане.
Другия вариант е стоманен с керамично покритие, но там трябва да внимаваш да не нараниш покритието.
Виж целия пост
# 481
Здравейте,
Благодаря Ви за препоръките и полезната дискусия! Днес бях в Шоурума на Лава и купих този тиган https://shop.lavabg.eu/plosk-tigan/78-o-30cm-chugunen-tigan-lava … 0-broj_porcii-4_6 Имам само едно притеснение. Диаметъра на тигана е 25 см, а на котлона 21 см. Консултанта, каза че няма проблем, защото индукционните котлони награвят достатъчно добре. Какво е Вашето мнение? Да се връщам ли утре за по-малък? (той каза, че няма проблем да го сменят с по-малък).
Виж целия пост
# 482
Размера на котлона не е проблем и моя е 20-21, а тигана ми е 26. То даже бобината отдолу е по-малка от това дето е нарисувано отгоре.
Виж целия пост
# 483
The_Third благодаря, точно преди месец върнах този тиган, не разбрах дали имаше фабричен дефект, но имаше петна по корпуса и дъното и освен това дръжката му беше много малка, къса и неудобна.
Виж целия пост
# 484
Петната са нормално нещо за ръждаема стомана, тя реагира с влагата и може да ръждяса или да патинира. Тези петна са били патина, която всъщност предпазва от ръждясване донякъде. Но такъв тиган така или иначе се обработва с мазнина, която го предпазва в последствие. Тези тигани нямат визия като на неръждаемите, но имат други предимства, а дръжките им наистина не са от най-удобните, но за целта има силиконови ръкохватки, които се нанизват отгоре с тях проблема с неудобството изчезва.
Виж целия пост
# 485
Здравейте, харесал съм си тенджери от серията Oumbarlig на Ikea (https://www.ikea.bg/products/cookware/pots-pans/pots/oumbarlig-g … -s-kapak/00286413). Някой има ли ги, можете ли да дадете мнение?
Виж целия пост
# 486
Дами, виждам, че имате отлични познания за безвредни съдове (поздравления). Изчетох няколко теми и съвсем се обърках. Моля, да ми препоръчате грил тиган за индукционен котлон. Предварително благодаря!

Аз мога да не препоръчам един:
http://shop.gamaelit.bg/product/tiganskara-chef-265h265sm-7xljruv#ad-image-0
Дъното му се изкриви Dizzy Face
По-късно мога да пусна и снимки.

Не изглежда да е от тънък метал.
Ето и обещаните снимки:
Скрит текст:

Балонче в дясно.


Балонче в ляво и отред едно.
Виж целия пост
# 487
The_Third  Тигана ми беше доставен с тези петна. Иначе съм наясно, че има особености при въглеродната стомана и в начина на използване. Но поради изброените от мен причини, просто не беше "моя" тиган. Затова търся препоръчки за друг.
Виж целия пост
# 488
Да, аз разбрах, че така са ти го доставили. Ръждаемата стомана може да реагира така и от влагата във въздуха докато са го транспортирали. Може би трябва да кажеш какви са ти приоритетите за тиган, защото всички тигани имат предимства и недостатъци и няма такъв дето всичко да му е ОК.
Виж целия пост
# 489
Здравейте, харесал съм си тенджери от серията Oumbarlig на Ikea (https://www.ikea.bg/products/cookware/pots-pans/pots/oumbarlig-g … -s-kapak/00286413). Някой има ли ги, можете ли да дадете мнение?
В темата за Икеа ги хвалеха преди време. Аз купих 2 за едни наематели и ги ползват 2ра година.
Виж целия пост
# 490
Здравейте, имам cast iron тиган от години (3-4), който бях обработвала и намазала с масло както си трябва. Но много ми тежеше и го зарязах в шкафа. Тези дни реших да го ползвам. Извадих (все още си беше мазничък). Измих го от дългото стоене и пак намзах. Изпържих едни ейца и целите станаха черни. Сякаш черното покритие на тигана се пренесе по храната. Хвърлих ги. Може ли да ми кажете защо така стана? Не е бил ръждив тигана. Всичко си му беше наред. Може ли да се поправи нещо. А е нов. Някога пак така едни яйца пържих, но го зарязах после. Трябва ли пак да го обработвам във фурната? Дали ще спре да пуска черно въобще?
Виж целия пост
# 491
Пробвай да го измиеш хубаво, дори може да ползваш миещ препарат и грубата част на гъбата. Измий го така че да спре да пуска черно. След това го изплакни и подсуши с малко нагряване. След като го подсушиш го намажи с мазнина, но много тънък слой,  важно е да е тънък. Сипваш 2-3 чаени лъжички мазнина и с домакинска хартия намазваш цялата повърхност, да е мазна,  но като я пипнеш почти да не ти остава по пръстите. След това го изпечи за един час във фурната на 220-230 градуса. Всякаква мазнина става, но ленено масло, масло от гроздови семена са по-добри за целта.
Нищо му няма на тигана, но най-вероятно не си го обработила добре. Защитния слой можеш да го сваляш и поставяш колкото си пъти искаш, тъй че не се притеснявай. Мисля, че си прекалила с мазнината при обработването му.
Пробвай така и после кажи какъв е резултата.
Виж целия пост
# 492
Благодаря за препоръките. Да, ще го направя така както казваш, вероятно утре сутринта че голяма жега в момента и допълнително не ми се затопля кухнята. Ще споделя обезателно. Аз имам спрей зехтин, но не знам дали е препоръчтиелно да се ползват тези спрейове, че нали уж имали някакви примеси. Но имам и canola oil. Освен с него да намажа.
Виж целия пост
# 493
Канолата също е добре, спрейовете имат съставки, които прецакват това покритие.
Виж целия пост
# 494
Привет. Да попитам, неръждаемите тигани от 1810 стомана ли са най-безвредни? И може ли да препоръчате качествени такива? Този път съм решил да дам колкото пари трябва, но да имаме хубави тигани.
В момента ползваме на SKK, но почнаха да залепят, освен това четох тук, че вътрешните слоеве били от нещо вредно Angry А и на съпругата ми и тежат.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия