- дамаскус ножовете си заслужават.
В днешно време тази шарка е декоративна и се получава чрез ецване с киселина. Два различни метала се прегъват многократно и след това се ламинират върху режещата сърцевина на ножа. Това оскъпява ножа без да добавя никакви якостни или други качества. Днешните стомани са неръждаеми и не са ковки - твърдостта се получава не само от въглерода, но и от различни легиращи елементи, като хром, ванадий и дори волфрам (което си има други недостатъци). Доколкото знам, тази шарка се изтрива след известна употреба върху кисели храни, като домати например... или просто при многократно измиване и употреба.
* Важно е да се знае, че ножовете от дамаска стомана не са лоши! Аз имам такива на Shun, но си седят в кутията и практически не мога да гарантирам, че шарката наистина се изтрива. Стоманата им е VG-10 и въпреки, че не е от най-модерните си е японска класика. Много добра японска стомана (препоръчвам я защото лесно се заточва). Въпроса е има ли смисъл да си купиш ножове с шарка вместо такива без - отговора е 100% НЕ.
И още едно лирично отклонение. Самата стомана много често не определя цената на ножа - има абсурдно скъпи дизайнерски ножове направени от стомани за вилици и лъжици. От друга страна някой стомани са абсурдно скъпи и износват свръх много металообработващите машини, което оскъпява и ножовете.
За тенджери не мисля да споря повече. Единствено искам да кажа, че дали нещо е надценено НЕ Е субективно - или е надценено или не е. Всеки сам си решава дали може и иска да си го позволи, но не и дали е надценено.