Гестационен диабет - тема 3

  • 34 335
  • 756
# 270
Здравейте. Включвате ли в режима си ядки - и ако да, какви и колко?
Аз получих гестационен диабет в 5 месец от бременността. Диетата не помогна и минах на инсулин. Трябваше да се изследвам 3 месеца след раждането, но не съм ходила. Сега е 4 месец откакто родих....понякога си меря захарта сутрин на гладно, варира между 5,3 и 5,7.
Може ли да ми кажете това в норма ли е?
Референтните стойности на гладно са до 6,1. Срещала съм и мнения, че до 5,5 е ок. Само с глюкоза на гладно трудно би се диагностицирало, ако има проблем.
Би ли споделила как мина раждането при теб, как бяхте вие с бебето? Имаше ли проблеми със слагането на инсулина?
Аз живея и родих в Германия.
Инсулина , глюкомера, игли и тест ленти...всичко го поема здравната каса.
/ Незнам как е в България/
От 6 месец започнах с инсулина. Слагах си го в бедрата, първо 4...после 8 и накрая 10 мл.
Родих нормално, дори бих казала много лесно и бързо /да уточня че съм на 38г./
По време на престоя в болницата мериха захарта на мен и бебето. Изписаха ни на 3 ден и казаха че всичко е наред с бебето. Малкия се роди 2 дни преди термина 53 см. 3,400кг
/а бяха казали че ще е огромно бебе/
Виж целия пост
# 271
Здравейте. Включвате ли в режима си ядки - и ако да, какви и колко?
Аз получих гестационен диабет в 5 месец от бременността. Диетата не помогна и минах на инсулин. Трябваше да се изследвам 3 месеца след раждането, но не съм ходила. Сега е 4 месец откакто родих....понякога си меря захарта сутрин на гладно, варира между 5,3 и 5,7.
Може ли да ми кажете това в норма ли е?
Не, не е в норма. Има лекари, които ще ти кажат, че щом си под 6, всичко е ок. Само че, ако си все над 5, изобщо не е ок в повечето случаи и лекичко си се запътила към диабета и инсулиновата резистентност най-вероятно вече е на лице. Аз съм такъв пример, кз беше между 5.1 и 5.9 на гладно. Трябва да е между 4 и 5, но за да си сигурна, че всечко е наред е нужно да се проверява и инсулина.
Виж целия пост
# 272
Здравейте!
Днес правих обременяване с глюкоза, но коментар от лекар ще имам чак в понеделник.
Моля, някой ако има възможност да коментира резултатите, че съм притеснена. Една от стойностите е над нормата.
Благодаря!

orenda90, стойностите ти са като за гестационен диабет. Мини на нисковъглехидратна диета, купи си глюкомер и следи кръвна захар сутрин на гладно, преди всяко хранене и 60 минути след приключване на храненето. Записвай си резултатите от изследванията с глюкомера, записвай си и какво си яла на всяко хранене /за да знаеш какъв вид храна в какво количество как ти вдига захарта/ и си носи записките от храненията и измерванията на захарта при ендокринолога /резултатите си коментирай с ендокринолог, а не с гинеколог.
А защо не пускат инсулина ?
Инсулин по време на бременност обичайно не се изследва, тъй като не е показателен - всички бременни физиологично обусловено вдигат стойностите на инсулина. Показателни са стойностите на кръвната захар, затова се прави ОГТТ и кръвно-захарен профил по време на бременността.
Виж целия пост
# 273
На мен една доцентка ми каза да не гледам захарта на първи , а на втори час под 8 да е .
Здравейте!
Днес правих обременяване с глюкоза, но коментар от лекар ще имам чак в понеделник.
Моля, някой ако има възможност да коментира резултатите, че съм притеснена. Една от стойностите е над нормата.
Благодаря!

orenda90, стойностите ти са като за гестационен диабет. Мини на нисковъглехидратна диета, купи си глюкомер и следи кръвна захар сутрин на гладно, преди всяко хранене и 60 минути след приключване на храненето. Записвай си резултатите от изследванията с глюкомера, записвай си и какво си яла на всяко хранене /за да знаеш какъв вид храна в какво количество как ти вдига захарта/ и си носи записките от храненията и измерванията на захарта при ендокринолога /резултатите си коментирай с ендокринолог, а не с гинеколог.
А защо не пускат инсулина ?
Инсулин по време на бременност обичайно не се изследва, тъй като не е показателен - всички бременни физиологично обусловено вдигат стойностите на инсулина. Показателни са стойностите на кръвната захар, затова се прави ОГТТ и кръвно-захарен профил по време на бременността.
Виж целия пост
# 274
Здравейте. Включвате ли в режима си ядки - и ако да, какви и колко?
Аз получих гестационен диабет в 5 месец от бременността. Диетата не помогна и минах на инсулин. Трябваше да се изследвам 3 месеца след раждането, но не съм ходила. Сега е 4 месец откакто родих....понякога си меря захарта сутрин на гладно, варира между 5,3 и 5,7.
Може ли да ми кажете това в норма ли е?
Не, не е в норма. Има лекари, които ще ти кажат, че щом си под 6, всичко е ок. Само че, ако си все над 5, изобщо не е ок в повечето случаи и лекичко си се запътила към диабета и инсулиновата резистентност най-вероятно вече е на лице. Аз съм такъв пример, кз беше между 5.1 и 5.9 на гладно. Трябва да е между 4 и 5, но за да си сигурна, че всечко е наред е нужно да се проверява и инсулина.

Моята ендокриноложка казва, че стойностите сутрин на гладно, измерени с глюкомер, са ок, ако са до 5.3, максимум 5.5.
Виж целия пост
# 275
Момичета, някоя от вас да е ползвала бързодействащ инсулин Novorapid по време на бременност?
От днес трябва да започна да го слагам, но ми изникнаха някои въпроси. Майка ми го слага, но тя е с Диабет тип 1 и казва, че инсулина започва да действа на третата минута и трябва да го слагам след хранене, защото мога да направя хипоглекимия. Ендокринолога пък ми каза да слагам непосредствено преди хранене..
Моля, тези от вас които са се сблъсквали с инсулина по време на бременност да споделят опита си.
Виж целия пост
# 276
Аз слагай Новорапид сутрин и Левемир вечер.
Новорапид го слага преди или след ядене, както дойде, не съм имала проблеми.
😂Вечерта, преди раждането, трябваше да си бия последната доза Левемир 40 единици, но нещо се възмутих от обясненията на една акушерка и обърках писалки те, та си боцнах Новорапид 40 единици😂
Сестрите като им казах какво съм направила ми викат, няма нищо, спокойно, ама като им казах броя на единиците разбрах колко кутии с бонбони имат😁
Наваксах си шоколада за цяла бременност и не мигна от притеснение!
На сутринта в операционната ме скъсаха от бъзици, а ендото каза, че се е видяла в чудо с мен.
Важното е, че бебка се роди с напълно нормално тегло, нямаше проблеми със захарта. Даже се шегувахме, че е свикнала на диета и яде милилитрите мляко като по учебник😀
Виж целия пост
# 277
Здравейте, момичета!
Мен също ме диагностицираха с гестационен диабет и понеже отначално много се уплаших, почти престанах да се храня от страх да не поддържам високи КЗ и отслабнах, което не е добре, ще споделя с Вас какви бяха съветите на докторите при мен, както и резултата до сега, като се надявам моят опит да бъде от полза. Веднага искам да отбележа, че още преди забременяването бях с повече килограми, което беше взето предвид при определяне на хранителния ми режим.
От всичко, което изчетох разбрах, че принципно установените референтните стойности при измерване вкъщи на КЗ са:
на гладно: до 5,3;
на 1 час след хранене: до 7,8;
на 2 час след хранене: до 6,7
но когато ме диагностицираха, веднага ме изпратиха в клиниката по диабетология (в сградата на Майчин дом), където след обстойна консултация ми казаха да следя за следните стойности, над които вече ще се наложи приемане на инсулин:
сутрин на гладно - над 6;
на 2 час след хранене - над 8
За стойности под тези ме посъветваха да не се притесявам, защото те са за хора без диабет, а след като вече има установен такъв да се придържам към по-високите.
Относно храненето - първо ми изчислиха индекса на телесната маса, на база на който определиха и дневния прием на калории, а от него и количеството въглехидрати и съответно хлебните единици. Изчисленията са следните: половината от дневния прием на калории трябва да е от въглехидрати. Стойността на въглехидратите се дели на 48 (1 хлебна единица = 12 гр. въглехидрати = 48 калории) и така се получават хлебните единици на ден, които пък ако се умножат по 12 се получават точните грамове на въглехидратите за ден. Звучи сложно, затова ще дам пример: дневен прием на калории: 1600, от тях 800 трябва да са от въглехидрати. 800 делим на 48 = 16,67 хлебни единици за ден. За да разберем това колго грама въглехидрати е умножаваме по 12 -  приблизително 200 грама въглехидрати на ден, като тук се има предвид въглехидратите от всички приети храни, а не да речем една въглехидратна храна в съответния грамаж (т.е. 1 филия от 30 грама не е равна на 30 грама въглехидрати, а приблизително съдържа около 12 грама въглехидрати). За да не се гладува и да се набавят нужните за растежа на бебето въглехидрати (само бавни въглехидрати!), съветът беше всяка седмица да имам в менюто ориз, картофи, бобови и грах. По конкретно в моя случай забранените и позволени храни изглеждат по следния начин:
- забранени храни - захар, мед и подсладители и изобщо каквито и да било храни за диабетици; бяло брашно; майонеза; алкохол; тестени закуски; макарони и спагети (от бяло брашно); сушени плодове; лютеници; тлъсто месо; салами, луканки и наденици, защото са много мазни; масло; сметана и топени сирена
- разрешени храни - месо, включително и свинско (но не тлъсто), пастет, филета и шунки; пълнозърнест или типов хляб - по една голяма филия на хранене (около 1 см дебела или 2 от тези малките от типа на Живена и Вита), всякакви млечни продукти извън забранените; задължително картофи, боб, ориз и грах - но когато се яде такава храна да е без хляб и без плод за десерт; плодове - по един на ден като десерт; олио и зехтин също може, овесени ядки; пълнозърнести храни - макарони и спагети.
Допълнителнителните съвети бяха:
- да се храня само 3 пъти дневно без междинни хранения между тях, т.е. да забравя за максимата често, но по малко;
- да се опитам да се храня в приблизително едно и също време всеки ден, като не вечерям по-късно от 19.30ч.;
- да се движа колкото се може повече - в случая само с ходене;
- всеки ден да пия по един билков чай с 1/2 лимон - лимонът бил много важен и действал много добре в борбата с поддържане на стойностите на КЗ;
- в случай, че КЗ е над 11 може да се смъкне с 1/2 лимон и кисело мляко;
- задължително с приема на въглехидрати да се приемат и зеленчуци - те забавят навлизането на глюкозата в кръвта и така поддържат стабилни нивата на КЗ. Това го изпитах на собствен гръб - едни и същи грамове въглехидрати ( в случая ориз със спанак) без зеленчуци ми качиха КЗ над 7.7, а със зеленчуци - КЗ остана под 6. Принципът е, че половината от обема на храната на едно ядене трябва да бъде от зеленчуци, 1/4 от въглехидрати и 1/4 от протеини.
- да се пие много вода - това също го проследих по себе си - когато не пия достатъчно вода през деня КЗ ми е в граници, но стойностите са по-високи, а когато пия достатъчно са в по-ниски стойности;
- да съм спокойна, защото нервното напрежение и стресът оказват голямо влияние за повишаване на КЗ, като в тази връзка ми препоръчаха да не се бода с глюкомера всеки ден, а най-много два пъти седмично, просто да си спазвам диетата.
Понеже отначало всичко ми се стори много страшно и сложно си улесних живота като изтеглих на телефона си приложение за следене на калорийния прием, което показва и съотношение въглехидрати/мазнини/протеини, както и техните конкретни грамове. Разбира се, за да се ползва що-годе коректно трябва да се знае поне приблизителния грамаж на приетата храна, затова си купих и кухненска везна. Понеже храненето трябва да вкючва сготвена храна - различни супи, салати, варива, ястия с ориз и картофи и т.н. в интернет проверявам или хранителната стойност на готовото ястие (ако го намеря накъде) или си съставям рецепта с отделните съставки и техните хранителни стойности - трудоемко е, бавно е, но след първоначалното натрупване на информация после не се налага да се рови толкова.
Открих, че важното при хранене е не количеството на калориите и въглехидратите (в определените ми от лекарите граници!), а в комбинирането на въглехидратите със зеленчуци - при едно хранене с малко калории и въглехидрати, но без зеленчуци КЗ се качва, а при хапване с повече калории и въглехидрати, но с голяма салата, стойностите са по-добри. Затова започнах и на трите хранения да имам зеленчуци - ако нямам време за салата хапвам просто половин краставица или една-две червени чушки, няколко моркова или друг пресен зеленчук.
Спазвам диетата вече една седмица (предупредиха ме, че за да се нормализират стойностите на КЗ трябва да минат  два-три-четири дни от спазване на диетата)  и резултатът е, че вече втори ден сутрин на гладно КЗ ми е под 5, а останалите стойностите са в рефентните (меря само 2 часа след хранене и ми е под 6,7), не гладувам, даже хапвам доста  разнообразно и с нормални порции, като се надявам, че това е начинът да изкарам спокойна бременност.
Извинявайте за дългия пост, но гледах да съм максимално изчерпателна, като се надявам че така ще мога да съм полезна и на друго майче в паника и в отчаяна нужда от информация.
Успех, момичета!!!
Виж целия пост
# 278
Страхотен , изчерпателен и и много полезен пост . Попаднала си в най -добрата клиника в България . Само не разбрах защо да избягваш храните за диабетици ?
Скрит текст:
Здравейте, момичета!
Мен също ме диагностицираха с гестационен диабет и понеже отначално много се уплаших, почти престанах да се храня от страх да не поддържам високи КЗ и отслабнах, което не е добре, ще споделя с Вас какви бяха съветите на докторите при мен, както и резултата до сега, като се надявам моят опит да бъде от полза. Веднага искам да отбележа, че още преди забременяването бях с повече килограми, което беше взето предвид при определяне на хранителния ми режим.
От всичко, което изчетох разбрах, че принципно установените референтните стойности при измерване вкъщи на КЗ са:
на гладно: до 5,3;
на 1 час след хранене: до 7,8;
на 2 час след хранене: до 6,7
но когато ме диагностицираха, веднага ме изпратиха в клиниката по диабетология (в сградата на Майчин дом), където след обстойна консултация ми казаха да следя за следните стойности, над които вече ще се наложи приемане на инсулин:
сутрин на гладно - над 6;
на 2 час след хранене - над 8
За стойности под тези ме посъветваха да не се притесявам, защото те са за хора без диабет, а след като вече има установен такъв да се придържам към по-високите.
Относно храненето - първо ми изчислиха индекса на телесната маса, на база на който определиха и дневния прием на калории, а от него и количеството въглехидрати и съответно хлебните единици. Изчисленията са следните: половината от дневния прием на калории трябва да е от въглехидрати. Стойността на въглехидратите се дели на 48 (1 хлебна единица = 12 гр. въглехидрати = 48 калории) и така се получават хлебните единици на ден, които пък ако се умножат по 12 се получават точните грамове на въглехидратите за ден. Звучи сложно, затова ще дам пример: дневен прием на калории: 1600, от тях 800 трябва да са от въглехидрати. 800 делим на 48 = 16,67 хлебни единици за ден. За да разберем това колго грама въглехидрати е умножаваме по 12 -  приблизително 200 грама въглехидрати на ден, като тук се има предвид въглехидратите от всички приети храни, а не да речем една въглехидратна храна в съответния грамаж (т.е. 1 филия от 30 грама не е равна на 30 грама въглехидрати, а приблизително съдържа около 12 грама въглехидрати). За да не се гладува и да се набавят нужните за растежа на бебето въглехидрати (само бавни въглехидрати!), съветът беше всяка седмица да имам в менюто ориз, картофи, бобови и грах. По конкретно в моя случай забранените и позволени храни изглеждат по следния начин:
- забранени храни - захар, мед и подсладители и изобщо каквито и да било храни за диабетици; бяло брашно; майонеза; алкохол; тестени закуски; макарони и спагети (от бяло брашно); сушени плодове; лютеници; тлъсто месо; салами, луканки и наденици, защото са много мазни; масло; сметана и топени сирена
- разрешени храни - месо, включително и свинско (но не тлъсто), пастет, филета и шунки; пълнозърнест или типов хляб - по една голяма филия на хранене (около 1 см дебела или 2 от тези малките от типа на Живена и Вита), всякакви млечни продукти извън забранените; задължително картофи, боб, ориз и грах - но когато се яде такава храна да е без хляб и без плод за десерт; плодове - по един на ден като десерт; олио и зехтин също може, овесени ядки; пълнозърнести храни - макарони и спагети.
Допълнителнителните съвети бяха:
- да се храня само 3 пъти дневно без междинни хранения между тях, т.е. да забравя за максимата често, но по малко;
- да се опитам да се храня в приблизително едно и също време всеки ден, като не вечерям по-късно от 19.30ч.;
- да се движа колкото се може повече - в случая само с ходене;
- всеки ден да пия по един билков чай с 1/2 лимон - лимонът бил много важен и действал много добре в борбата с поддържане на стойностите на КЗ;
- в случай, че КЗ е над 11 може да се смъкне с 1/2 лимон и кисело мляко;
- задължително с приема на въглехидрати да се приемат и зеленчуци - те забавят навлизането на глюкозата в кръвта и така поддържат стабилни нивата на КЗ. Това го изпитах на собствен гръб - едни и същи грамове въглехидрати ( в случая ориз със спанак) без зеленчуци ми качиха КЗ над 7.7, а със зеленчуци - КЗ остана под 6. Принципът е, че половината от обема на храната на едно ядене трябва да бъде от зеленчуци, 1/4 от въглехидрати и 1/4 от протеини.
- да се пие много вода - това също го проследих по себе си - когато не пия достатъчно вода през деня КЗ ми е в граници, но стойностите са по-високи, а когато пия достатъчно са в по-ниски стойности;
- да съм спокойна, защото нервното напрежение и стресът оказват голямо влияние за повишаване на КЗ, като в тази връзка ми препоръчаха да не се бода с глюкомера всеки ден, а най-много два пъти седмично, просто да си спазвам диетата.
Понеже отначало всичко ми се стори много страшно и сложно си улесних живота като изтеглих на телефона си приложение за следене на калорийния прием, което показва и съотношение въглехидрати/мазнини/протеини, както и техните конкретни грамове. Разбира се, за да се ползва що-годе коректно трябва да се знае поне приблизителния грамаж на приетата храна, затова си купих и кухненска везна. Понеже храненето трябва да вкючва сготвена храна - различни супи, салати, варива, ястия с ориз и картофи и т.н. в интернет проверявам или хранителната стойност на готовото ястие (ако го намеря накъде) или си съставям рецепта с отделните съставки и техните хранителни стойности - трудоемко е, бавно е, но след първоначалното натрупване на информация после не се налага да се рови толкова.
Открих, че важното при хранене е не количеството на калориите и въглехидратите (в определените ми от лекарите граници!), а в комбинирането на въглехидратите със зеленчуци - при едно хранене с малко калории и въглехидрати, но без зеленчуци КЗ се качва, а при хапване с повече калории и въглехидрати, но с голяма салата, стойностите са по-добри. Затова започнах и на трите хранения да имам зеленчуци - ако нямам време за салата хапвам просто половин краставица или една-две червени чушки, няколко моркова или друг пресен зеленчук.
Спазвам диетата вече една седмица (предупредиха ме, че за да се нормализират стойностите на КЗ трябва да минат  два-три-четири дни от спазване на диетата)  и резултатът е, че вече втори ден сутрин на гладно КЗ ми е под 5, а останалите стойностите са в рефентните (меря само 2 часа след хранене и ми е под 6,7), не гладувам, даже хапвам доста  разнообразно и с нормални порции, като се надявам, че това е начинът да изкарам спокойна бременност.
Извинявайте за дългия пост, но гледах да съм максимално изчерпателна, като се надявам че така ще мога да съм полезна и на друго майче в паника и в отчаяна нужда от информация.
Успех, момичета!!!
Виж целия пост
# 279
Не зная, но и при първия еднокринолог, при когото отидох, и в клиниката по диабетология ми казаха едно и също - категорично забрави за всякакви подсладители и храни за диабетици, защото те са също толкова вредни, колкото  и останалите с обикновена захар.
Виж целия пост
# 280
Ами стевиа ?
Не зная, но и при първия еднокринолог, при когото отидох, и в клиниката по диабетология ми казаха едно и също - категорично забрави за всякакви подсладители и храни за диабетици, защото те са също толкова вредни, колкото  и останалите с обикновена захар.
Виж целия пост
# 281
За стевиа не зная - не съм питала, но в четвъртък ще се чуя с ендокринолога, който ме следи и ще попитам.
Виж целия пост
# 282
Аз реших че това е най -ествественото , което бих могла да си ползволя в случай че си направя нещо сладко .
За стевиа не зная - не съм питала, но в четвъртък ще се чуя с ендокринолога, който ме следи и ще попитам.
Виж целия пост
# 283
Здравей, Дики!
Какви ти бяха стойностите при обременяването с глюкоза?
Скрит текст:
Здравейте, момичета!
Мен също ме диагностицираха с гестационен диабет и понеже отначално много се уплаших, почти престанах да се храня от страх да не поддържам високи КЗ и отслабнах, което не е добре, ще споделя с Вас какви бяха съветите на докторите при мен, както и резултата до сега, като се надявам моят опит да бъде от полза. Веднага искам да отбележа, че още преди забременяването бях с повече килограми, което беше взето предвид при определяне на хранителния ми режим.
От всичко, което изчетох разбрах, че принципно установените референтните стойности при измерване вкъщи на КЗ са:
на гладно: до 5,3;
на 1 час след хранене: до 7,8;
на 2 час след хранене: до 6,7
но когато ме диагностицираха, веднага ме изпратиха в клиниката по диабетология (в сградата на Майчин дом), където след обстойна консултация ми казаха да следя за следните стойности, над които вече ще се наложи приемане на инсулин:
сутрин на гладно - над 6;
на 2 час след хранене - над 8
За стойности под тези ме посъветваха да не се притесявам, защото те са за хора без диабет, а след като вече има установен такъв да се придържам към по-високите.
Относно храненето - първо ми изчислиха индекса на телесната маса, на база на който определиха и дневния прием на калории, а от него и количеството въглехидрати и съответно хлебните единици. Изчисленията са следните: половината от дневния прием на калории трябва да е от въглехидрати. Стойността на въглехидратите се дели на 48 (1 хлебна единица = 12 гр. въглехидрати = 48 калории) и така се получават хлебните единици на ден, които пък ако се умножат по 12 се получават точните грамове на въглехидратите за ден. Звучи сложно, затова ще дам пример: дневен прием на калории: 1600, от тях 800 трябва да са от въглехидрати. 800 делим на 48 = 16,67 хлебни единици за ден. За да разберем това колго грама въглехидрати е умножаваме по 12 -  приблизително 200 грама въглехидрати на ден, като тук се има предвид въглехидратите от всички приети храни, а не да речем една въглехидратна храна в съответния грамаж (т.е. 1 филия от 30 грама не е равна на 30 грама въглехидрати, а приблизително съдържа около 12 грама въглехидрати). За да не се гладува и да се набавят нужните за растежа на бебето въглехидрати (само бавни въглехидрати!), съветът беше всяка седмица да имам в менюто ориз, картофи, бобови и грах. По конкретно в моя случай забранените и позволени храни изглеждат по следния начин:
- забранени храни - захар, мед и подсладители и изобщо каквито и да било храни за диабетици; бяло брашно; майонеза; алкохол; тестени закуски; макарони и спагети (от бяло брашно); сушени плодове; лютеници; тлъсто месо; салами, луканки и наденици, защото са много мазни; масло; сметана и топени сирена
- разрешени храни - месо, включително и свинско (но не тлъсто), пастет, филета и шунки; пълнозърнест или типов хляб - по една голяма филия на хранене (около 1 см дебела или 2 от тези малките от типа на Живена и Вита), всякакви млечни продукти извън забранените; задължително картофи, боб, ориз и грах - но когато се яде такава храна да е без хляб и без плод за десерт; плодове - по един на ден като десерт; олио и зехтин също може, овесени ядки; пълнозърнести храни - макарони и спагети.
Допълнителнителните съвети бяха:
- да се храня само 3 пъти дневно без междинни хранения между тях, т.е. да забравя за максимата често, но по малко;
- да се опитам да се храня в приблизително едно и също време всеки ден, като не вечерям по-късно от 19.30ч.;
- да се движа колкото се може повече - в случая само с ходене;
- всеки ден да пия по един билков чай с 1/2 лимон - лимонът бил много важен и действал много добре в борбата с поддържане на стойностите на КЗ;
- в случай, че КЗ е над 11 може да се смъкне с 1/2 лимон и кисело мляко;
- задължително с приема на въглехидрати да се приемат и зеленчуци - те забавят навлизането на глюкозата в кръвта и така поддържат стабилни нивата на КЗ. Това го изпитах на собствен гръб - едни и същи грамове въглехидрати ( в случая ориз със спанак) без зеленчуци ми качиха КЗ над 7.7, а със зеленчуци - КЗ остана под 6. Принципът е, че половината от обема на храната на едно ядене трябва да бъде от зеленчуци, 1/4 от въглехидрати и 1/4 от протеини.
- да се пие много вода - това също го проследих по себе си - когато не пия достатъчно вода през деня КЗ ми е в граници, но стойностите са по-високи, а когато пия достатъчно са в по-ниски стойности;
- да съм спокойна, защото нервното напрежение и стресът оказват голямо влияние за повишаване на КЗ, като в тази връзка ми препоръчаха да не се бода с глюкомера всеки ден, а най-много два пъти седмично, просто да си спазвам диетата.
Понеже отначало всичко ми се стори много страшно и сложно си улесних живота като изтеглих на телефона си приложение за следене на калорийния прием, което показва и съотношение въглехидрати/мазнини/протеини, както и техните конкретни грамове. Разбира се, за да се ползва що-годе коректно трябва да се знае поне приблизителния грамаж на приетата храна, затова си купих и кухненска везна. Понеже храненето трябва да вкючва сготвена храна - различни супи, салати, варива, ястия с ориз и картофи и т.н. в интернет проверявам или хранителната стойност на готовото ястие (ако го намеря накъде) или си съставям рецепта с отделните съставки и техните хранителни стойности - трудоемко е, бавно е, но след първоначалното натрупване на информация после не се налага да се рови толкова.
Открих, че важното при хранене е не количеството на калориите и въглехидратите (в определените ми от лекарите граници!), а в комбинирането на въглехидратите със зеленчуци - при едно хранене с малко калории и въглехидрати, но без зеленчуци КЗ се качва, а при хапване с повече калории и въглехидрати, но с голяма салата, стойностите са по-добри. Затова започнах и на трите хранения да имам зеленчуци - ако нямам време за салата хапвам просто половин краставица или една-две червени чушки, няколко моркова или друг пресен зеленчук.
Спазвам диетата вече една седмица (предупредиха ме, че за да се нормализират стойностите на КЗ трябва да минат  два-три-четири дни от спазване на диетата)  и резултатът е, че вече втори ден сутрин на гладно КЗ ми е под 5, а останалите стойностите са в рефентните (меря само 2 часа след хранене и ми е под 6,7), не гладувам, даже хапвам доста  разнообразно и с нормални порции, като се надявам, че това е начинът да изкарам спокойна бременност.
Извинявайте за дългия пост, но гледах да съм максимално изчерпателна, като се надявам че така ще мога да съм полезна и на друго майче в паника и в отчаяна нужда от информация.
Успех, момичета!!!
Виж целия пост
# 284
Дики, благодаря за изчерпателния пост!!! От 2ма ендокринолози давам инфо: никаква стевия, никакви подсладители, никакъв мед. Ако искаме сладко - само плодове, но минимум час след основно хранене. ГД е друг вид диабет, ние не сме като истинските диабетици, силно се надявам за след раждането!
Ето един калкулатор за въглехидрати. https://www.forlife.bg/calculator И аз си купих везна по този случай. За пресните зеленчуци съм на 100% съгласна - трябва да ги има на всяко основно хранене. Аз след всяко хапване се разхождам по 20 минути. Когато е лошо времето - вкъщи. Слагам едни слушалки и или слушам музика, или гледам видеа за подготовка за бебето. В сайта на списание Кенгуру има много полезни видеа.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия