Навици и привички на хората от други националности, които ни се струват странни

  • 107 640
  • 1 775
# 75
Не, не, аз не се изразих правилно може би. Лучената яхния се готви основно от лук и домати. Ако доматът е кисел, 2-3 сушени сини сливи обират киселината. Тоест, заместват захарта. А не основно да готвиш с плодове и да слагаш домат. Така не знам как би изглеждала манджата.
Виж целия пост
# 76
Американците ядат солени сандвичи с боровинково сладко.
Аз обожавам палачинки със сирене и сладко. Затова един ден реших да експериментирам и накарах палачинкаджията да ми комбинира кашкавал и шоколад. Такава гадост стана, че не се ядеше. Този експеримент не беше успешен, да знаете 🤭😂

Аз мразя комбинацията сладко - солено, освен сирене с мед, шоколад или сладко.  Веднъж реших да експериментирам с нещо по-така и си поръчах Хавайска пица (солена, с ананас). Никога повече не повторих. Grinning

Яла съм разни манджи, но със зелени сливи, а не със сини. Струва ми се гадна комбинация с месо.
Виж целия пост
# 77
Да знаете, че “манджа с грозде” не е само лаф. Баба ми готвеше яхния и слагаше грозде. Не стафиди- грозде.
Виж целия пост
# 78
Телешко със сини сливи е готвела майката на баба ми. Дошла със все рецетата в началото на миналия век от Вардарска Македония Simple Smile Моята баба не готвеше, защото ние не обичаме, но снахите( жени на братя) си готвеха.
Виж целия пост
# 79
Лучената яхния се готви основно от лук и домати.
Тук не слагат домати,само червен пипер и някакви подправки.Аз не близвам такова нещо,не мога да кажа как е на вкус

Лелее сливи,грозде...ако съм ви в къщата ще умра от глад Grinning
Dana и аз съм сърбала попарата на Хавайската пица или шницел по Хавайски,отврат.Месо,кашкавал и ананас...нИмога Grinning
Виж целия пост
# 80
Не съм ходила, но имам колежка украинка. Тя твърди, че нямат израз за ''горе долу'' и на въпроса ''как си'', отговорът задължително е ''харашо''. И при нас от нейна страна всичко е винаги ''харашо, прекрасно, чудесно'' и т.н.

На мен в САЩ ми харесва, че и непознати те поздравяват и всеки те пита как си. Разбирам, че е лицемерно и реално на никого не му пука, но ми е по-приятно от "как си - оо, ужас, болен съм, пари няма, проблеми имам" и т.н.

При пътуване във Франция майката на едното момиче така ме нацелува по бузите. Аз само стоях и не отреагирах, не върнах жеста. Жената ме изгледа много изненадано, чак се дръпна леко назад, после обаче повтори целувките, при което на мен ми светна, че и аз трябва да направя така  Grinning

В моя град, в България, в едното заведение сега пуснаха "свинка пържола с боровинково сладко". За моя изненада, ми хареса.
Виж целия пост
# 81
О-БО-ЖА-ВАМ Хавайска пица! И то с меден сироп и коктейлни череши отгоре! Sunglasses
Виж целия пост
# 82
Не е извън пределите на БГ, но в Северна България баща ми е бил нагостен със зрял фасул, поднесен с петмез. С дядо ми, Бог да ги прости и двамата, са пътували с каруца да продават червен пипер и са замръкнали в някакво село с етнически турци в Разградския край. Та там са ги нахранили с въпросната гозба. Баща ми каза, че не било вкусно, домакинята много се притеснила, че не им е допаднало. Това е било 40-те години, той е бил дете.
Виж целия пост
# 83
Не съм ходила, но имам колежка украинка. Тя твърди, че нямат израз за ''горе долу'' и на въпроса ''как си'', отговорът задължително е ''харашо''. И при нас от нейна страна всичко е винаги ''харашо, прекрасно, чудесно'' и т.н.
Само че това не е украински, а руски. Харашо е на руски език. А украинците имат и украински език. Дякую непример е благодаря, спасибо на руски.
Виж целия пост
# 84
Shiny имай милост Joy
Виж целия пост
# 85
Само че това не е украински, а руски. Харашо е на руски език. А украинците имат и украински език. Дякую непример е благодаря, спасибо на руски.
"Добре" на украински как е?

Де да знам въпросната иначе, за украинка се представя, ама ''харашо'' казва, също и ''спасиба''.
Виж целия пост
# 86
Немците обичат понякога да обядват отявлени за мен десерти като основно ястие: сладко мляко с ориз с канела, компот, сладко мляко с грис с компот, както и Germknödel - сладка малка питка с пълнеж от сладко, полята с ванилов сос или масло с маково семе и захар. Последното ястие идва от Австрия май. Според мой познат немец тези ястия са постни и замествали в петък основното местно ястие за обяд. Иначе така нар. Abendbrot на немците е пословичен - прост сандвич, кой каквото пожелае за пълеж за вечеря. На тях им е странно напр. че другите, разбирай българи, араби, италианци вечерят готвено.
Виж целия пост
# 87
Само че това не е украински, а руски. Харашо е на руски език. А украинците имат и украински език. Дякую непример е благодаря, спасибо на руски.
"Добре" на украински как е?

Де да знам въпросната иначе, за украинка се представя, ама ''харашо'' казва, също и ''спасиба''.
Добре на украински е добре. Точно така. И горе-долу с това се изчерпват знанията ми по украински. А, и пишат различно от руския, имат и с точка отгоре, i .  Имат и и i
Виж целия пост
# 88
Ех, не съм се родила в Германия, ами всяка вечер трябва да готвя.
Виж целия пост
# 89
Много обичам комбинация от сладки и солени вкусове, мно- го.
А идеята за сини сливи в манджа от домати и лучена яхния я крада директно.
Телешко със сини сливи/ дюля/ ябълки готвя сравнително често. Simple Smile

Даже 3 "И"- та имат украинците и се изписват (и звучат донякъде различно) според това след каква буква стоят и къде в думата се намират.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия