За любителите на салати - тема 3

  • 79 336
  • 738
# 690
Лапатът не е толкова твърд като кейл например. Бих погледнала салатите с кейл.
Аз например правя салата от лапад ( нарязан много на ситни), със сушени домати, хрупвак бекон и натрошено синьо сирене.
Виж целия пост
# 691
Става ли салата от лапад? Не е ли доста твърд?
Имам в наличност, правих супа, баница, лапад с ориз и се чудя още как да го използвам?
Като му махнеш кочана, листата нарязани на ситно ако са по-твърди и като всяка друга зеления ползваш.

И от мен една салата - червено и бяло зеле, морков, червена чушка и мента с кокосов дресинг

Виж целия пост
# 692
Всичко става за салата Grin И живовлек съм яла. ММ очакваше да не се събудя на другия ден, но го разочаровах Joy Та, живовлекът ми беше малко жилав и безвкусен, та не съм повтаряла тази салата, но по принцип съм известна сред роднини и приятели като човек, който яде всякаква трева Grinning
Виж целия пост
# 693
Още една салата (азиатски вкус) - манго, краставица и настърган кокос с чесново-джинджифилов дресинг с фъстъци - просто прекрасна за кърито. Simple Smile

Виж целия пост
# 694
Синът ми иска да сготвя къри. НО мисля, че малко се заблуждава относно автентичния вкус на кърито. Морена, предложи ми какво да търся - нещо максимално неутрално?!?

Самата аз не съм фен и не знам откъде да тръгна.

Виж целия пост
# 695
Синът ми иска да сготвя къри. НО мисля, че малко се заблуждава относно автентичния вкус на кърито. Морена, предложи ми какво да търся - нещо максимално неутрално?!?

Самата аз не съм фен и не знам откъде да тръгна.


Ами колко е автеттично не знам, само знам, че е толкова странен вкус на фона на европейската кухня... и на нас с щерката ужасно много ни харесва, на мм някои...
Скрит текст:
Къри паста е основата (от лук, чесън, джинджифил, чили...) - като съответните подправки ги различава индийско къри  (лук, чесън, джинджифил, чили, прясна куркума ...) от къритата в източно азиатския регион (лук, чесън, джинджифил, чили, лимонова трева, кафир лайм, тайландски босилек, паста от скариди, от стриди..), а също и кокосовото мляко. 
При индийските по принцип се започва от препичане на подправки в сух тиган, после се добавя мазнина, къри пастата,  фъстъчено масло,  кокосово мляко, месо, сирене панир, зеленчуците, а и плодове,  още подправки,...
Характерно накрая е да се сложи или при сервирането запръжка от подправки и не само, за още наслагване на вкус.  Харакерни подправки - куркума, Рас ел Ханут, Гарам масала, канела, кимион, кориандър, асафетида, синап, къри, къри листа...
Виж при мен, качила съм едно (за идеята) и то от кутията на щерката, а съм готвила доста... - https://morrennaa.blogspot.com/2021/06/blog-post_10.html 
При тайландското - запържване на чесън и джинджифил, чили, фъстъчено масло, кокосово мляко, месо, сирене  тофу, зеленчуците, захар, рибен сос... 
И едно тайландско - https://morrennaa.blogspot.com/2021/07/blog-post_23.html
 Толкова се сетих, дано съм ти полезна. Simple Smile
Виж целия пост
# 696
Става ли салата от лапад? Не е ли доста твърд?
Имам в наличност, правих супа, баница, лапад с ориз и се чудя още как да го използвам?
Аз съм комбинирала със спанак, но само много млади листа.
Можеш да замразиш излишния.
Други рецепти  с лапад -  нахут с лапад, подправка кимион. После по желание супена лъжица кисело мляко.
Колежката ми ме черпи с лапад с ориз и свинско, подправка - куркума. Мнооого ми харесА.
Свеки прави каша с лапад, но нейните каши са нещо средно между яхния и чорба...учудващо беше вкусна, с червен и черен пипер, леко лют привкус имаше....още рецепти ще ми дойдат на акъла по-късно. Аз и децата много го пасем този лапад......тъй де ..берем и ядем Joy
Виж целия пост
# 697
С лапад правя сарми, ама в мързеливият им вариант - всичко накълцано и изпечено заедно, иначе нямам нерви да свивам такива дребошлъци. Но пък си е пролетна класика.
Още агнешко с лапад; лапад (нещо като каша) с яйца; с гъби; миш-маш; супа с просо/лимец/картофи, защото не обичам с ориз; кюфтета (като спаначените) и вариациите на сместа - тиганички, палачинки;  като плънка на месни рула; попарен, накълцан и с кисело мляко.
 Винаги ми върви с пресен чесън.
Виж целия пост
# 698
Ако не предлагате  салати, сложете поне в скрит текст (ако не на лс), че с тия манджи повтаряме/ заприличва тук на друга тема.
Виж целия пост
# 699
Става ли салата от лапад? Не е ли доста твърд?
Имам в наличност, правих супа, баница, лапад с ориз и се чудя още как да го използвам?

Миналата пролет и аз имах количества лапад. Най- вкусно стана на яхния с нахут.
Виж целия пост
# 700
Синът ми иска да сготвя къри. НО мисля, че малко се заблуждава относно автентичния вкус на кърито. Морена, предложи ми какво да търся - нещо максимално неутрално?!?

Самата аз не съм фен и не знам откъде да тръгна.

Агент, къритата са индийски стил, тайландски, или западно-карибски. Пиша в скрит текст долу Simple Smile

Скрит текст:
За индийски стил предлагам нещо от следния блог. Пробвала съм рецепти и стават. Веднъж като се обзаведеш с всички подправки, е лесно

https://www.cookwithmanali.com/

Аз лично обичам индийско къри с нахут или с патладжан.

Тайландските кърита са най-често с кокосово мляко, но може и течна сметана или half and half. Има много рецепти на английски!! Сигурна съм, че ще харесаш нещо. За тайландско къри аз използвам тофу, зелен лук, броколи, моркови, и дори картофи. Може и с пиле или друго месо. Правя го с кокосовоо мляко, но става и кисело като импровизация. Слага се ситно смляно кашу ако искаш.

В Бостън има добри индийски и тайландски ресторанти. Пробвайте няколко и виж кой тип рецепти му харесват на детето.

Завиждам ви за лапада. При мен няма никъде. Моята салата днес е табули с киноа.
Виж целия пост
# 701
И аз завиждам за лапада.  Страхотни постни сърмички стават с него.

Моята салата днес беше от варена леща, краставица, домат, червена чушка, червен лук и магданоз. Овкусена стандартно с олио, оцет и сол.
Купила съм си консерва с черен боб - идеи каква салатка да направя с него?
Виж целия пост
# 702
Моята салата днес беше от варена леща, краставица, домат, червена чушка, червен лук и магданоз. Овкусена стандартно с олио, оцет и сол.
Купила съм си консерва с черен боб - идеи каква салатка да направя с него?

Много вкусно! Аз правя подобна салата, но вместо с леща, моята е с нахут. Обичам я с много печени чушки.

С консерва от черен боб съм правила тип мексиканска салата: авокадо, червен лук, чери домати, може и краставица ако обичате. Сок от лайм (или лимон ако няма) + зелени листа от кориандър. Може и с магданоз, но променя вкуса. За мен си я приготвям защото у дома не обичат черен боб.
Виж целия пост
# 703
С консерва от черен боб съм правила тип мексиканска салата: авокадо, червен лук, чери домати, може и краставица ако обичате. Сок от лайм (или лимон ако няма) + зелени листа от кориандър. Може и с магданоз, но променя вкуса. За мен си я приготвям защото у дома не обичат черен боб.
^^^ това е страхотно и с малко царевица ако има!


A за максимум екзотика може и с манго!

Black Bean-Mango Salad · 25 min·Yield: 4 servings.

Ingredients
2 medium mangoes, peeled and cubed
1 cup canned black beans, rinsed and drained
1/4 cup finely chopped sweet red pepper
2 tablespoons finely chopped red onion
2 tablespoons minced fresh cilantro

A Може и за наяждане по Бразилски с печени сладки картофи!

Brazilian-style Roasted Sweet Potato, Pepper and Black Bean Salad
https://kelliesfoodtoglow.com/2011/05/03/brazilian-style-black-bean-salad/
Виж целия пост
# 704
Благодаря да идеите! Бразилската рецепта най ме грабна. Тя ще е. Само камиона може бе ще пропусна - него само на кебапчета го възприемам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия