🍒Черешката на тортата🍒 - сезон 15 (Тема 3)

  • 56 481
  • 1 549
# 45
Аз Георги Милков точно с Петър Стоянович в група го гледах. Много ми бяха харесали. Не знех, че и още веднъж е готвил. Ще си го намеря.
Виждам, че и Поли вече е готвила веднъж, но аз не съм гледала. Не ми изглежда като голям кулинар ;р

Благодаря за темата Flowers Hibiscus
Виж целия пост
# 46
Нищо страшно няма в тенджерата под налягане Simple Smile. Учудвам се, че толкова много жени са си внушили, колко е опасно и не ползват този изключително полезен и практичен уред. Всичко става поне два пъти по-бързо, а месото толкова крехко...
Вкъщи винаги се е ползвала много, не мога да си представя живота си на домакиня без нея.
Нямам мултикукър, слоукукър и прочие кукъри и нямам представа - изземват ли тази функция или не?
Виж целия пост
# 47
Нищо страшно няма в тенджерата под налягане Simple Smile. Учудвам се, че толкова много жени са си внушили, колко е опасно и не ползват този изключително полезен и практичен уред. Всичко става поне два пъти по-бързо, а месото толкова крехко...
Вкъщи винаги се е ползвала много, не мога да си представя живота си на домакиня без нея.
Нямам мултикукър, слоукукър и прочие кукъри и нямам представа - изземват ли тази функция или не?
Не.Мултикукъри има херметически и не, моят не е , ами трябва си му време да сготви вкусно, ама аз не бързам,  да не говоря за слоукукъра  колко време му трябва. И аз мнооого години готвех в тенджери под налягане, имах 2,  руски ли бяха, български ли, не помня, нито веднъж не ми пръскала или гърмяла.Ама гумички не се намираха вече, изгубих отгоре на дюзата вентилите, дръжките и закопчалките се счупиха, и при един ремонт съвсем изчезнаха.

 Купих една турска, с друго затваряне, само пожар където не направих, плюла си бирено -медената марината, тя си горяла на газта, кухнята пълна с бял дим, мирише на изгоряло на въглен месо.Цял месец отмирисвах и не се отмирисва. Тенджерата замина в боклука.


Скрит текст:
Моите бяха такива.


А новата, плюещата такава.


Виж целия пост
# 48
Аз преди 20 години много ползвах такава тенджера.  Но с напредването на технологиите и новите кухненски джиджавки, достъпната полуготова храна, някакси ми се измести от употрба. Иначе всичко много бързо ставаше и помня за да не я чакам да спадне налягането, я слагах под студена течаща вода, че хич не ми се чакаше. Фалове никога не съм имала. Италианска беше моята. Но всяко нещо с времето си. Най-много боб съм правила в нея и шкембе чорба.
Виж целия пост
# 49
И аз така я слагам - под тънка струя течаща студена вода.
Телешко варено, шкембе чорба, боб, пилето варя вътре (като ще правя супа, с останалата част нещо друго - 30 мин до разпадане от кокъл), меса всякакви - после може и да запека, за хубава коричка, а отвътре е на мозък, картофи за пюре - 15 мин.
Въобще, абсолютно неотменим помощник ми е и проблеми никога не съм имала.
Виж целия пост
# 50
Нашите имаха такава тенджера, велика беше.
Скрит текст:

Остана си при тях като се изнесох, нищо че майка ми я беше страх и не я ползваше. После изчезна, та още ме е яд! Просто са я дали на някого, тя си беше нова почти. Гледам, че има в емаг същата, ще взема да си купя, че от свекърва ми е като на Тайна, но гумата вече за нищо не става...
Виж целия пост
# 51
Аз без такава тенджера не мога.
Имам две. Вместимост 5 и 9 литра.
А тази, показаната от Азалия, руската "Минутка" майка още си я ползва...
Сигурно е над 50 годишна.
Разбира се, смяняни са ѝ уплътнителните гуми.
Пропуснах да кажа, няма нищо страшно и не разбирам защо славата ѝ е " страшната тенджера".
Най важното редовно почисгвайте клапаните. Аз го правя с клечка за зъби.
Виж целия пост
# 52
Азалия, абсолютно същата тенджера има и ползва и до днес майка ми - бетон е! Страхотна и не е мръднала повече от 30 години. Моята е далеч по- афиф, но пак си работи.
Виж целия пост
# 53
Аз като бях по млада и готвех повече, много ползвах херметическата тенджера. Сега сме само двамата с мъжа ми, но особено като щяха да идват гости, а те идваха винаги с нощуване, по няколко пъти я миех, за да сложа следващото да се вари. Три пъти съм си купувала, последната моят мъж ми я намери в София и я мъкна по автобуса, но кой както е свикнал.
За гуменото уплътнение да дам предложение. Някой писа по- горе. Като разучиш къде продават такива уплътнения, има такива магазини - за техника или за съдове, вземи само капака и иди с него да пробваш от тенджерите, които са изложени. Те ще са други марка и модел, но е голяма вероятността някое от уплътненията да съвпадне. Запомняш точния модел на тенджерата и поръчваш в същия магазин или сайт на производител само него. Този номер,  мисля че от бг мама го научих преди десетина години.
Виж целия пост
# 54
Страшната тенджера е велико изобретение. И аз много я ползвам, но с голям респект и внимание. Моята е на Фагор и е доста стабилна. Ако се ползва, както трябва, няма нищо страшно, а сготвеното в нея няма начин да не е крехко и добре сварено, и ми пести много време.
Във форума има страхотна тема с рецепти, която винаги поглеждам, когато трябва да я ползвам.

Виж целия пост
# 55
А аз не мога да си обесня кое ѝ е страшното на тази тенджера. Нали слагаш каквото слагаш, наливаш течност, подправки, затваряш и се готви. На моята клапана сам изкачаше като му дойдеше времето. Намалях я от този момент нататък да къкри и спирам след предполагаемото време. В кой момент идва страшното в тоя целия процес? Обеснете моля, че ми стана любопитно.
Виж целия пост
# 56
Приказките за "страшната тенджера"
Скрит текст:
съвсем не са преувеличени или измислени.
На моя много близка приятелка й гръмна такава, докато е варяла боб. Ходила съм у тях малко след това. Кухнята беше пълен погром. Счупен аспиратор /от хвръкналия капак/ и боб навсякъде- стени, прозорци, под, таван.... Всичко беше за чистене и за поправка.
Тя ми разказа, че явно люспичка от боба е запушила клапата, а това няма как да се предвиди, дори от най-опитната домакиня. Впрочем, именно баба й, е била сложила боба да се готви, а баба й преди това е ползвала такава тенджера 40 години. Ами, вече не ползват и благодарят на Бога, че в кухнята в момента не е имало никой, за да му отнесе главата.
Виж целия пост
# 57
Страшното е, ако не намалиш Т, след като клапанът започне да свисти или не съобразиш добре количеството съдържание с обема на тенджерата. Капакът изхвърча със страшна сила. Ако внимаваш в готвенето е страшен помощник.
Виж целия пост
# 58
Плашат се, защото са чували за случаи на гръмнала тенджера.
И аз от години ползвам такава. Сегашната дори ми е трета. Най-старата отиде на вилата, втората нещо отказа и затова новичка Фагор. Среден клас са, по 100на лв., но са много добри.
Има си няколко основни правила:
 - да се пълни не повече от 2/3
 - да не се забравя да се сипе поне 1 чаша вода
 - да се наблюдава внимателно, докато направи налягане и започне да съска (10на минути), за да се намали веднага котлона. При мен от 9 степени намалявам на 3 или дори 2, ако не е голямо количество чорба. Мисля, че точно тогава има опасност да гръмне, ако не се намали котлона и регулира налягането.
 - да се отваря внимателно. Или се изчаква да спадне налягането самО (в това време яденето се досварява), или ако се бърза - под чешмата в мивката.
 - да се проверят и почистват редовно уплътнението и вентилите, макар аз последното да не го правя особено често. Като не се оставя да прегряване, съска и плюе, няма откъде да дойде запушването.
 - аз не разтварям брашно в сосовете. Ако ми трябва, правя го след като е разхерметизирана.
И разбира се, като всеки ел.уред, добре е да се наглежда все пак.

Хайде, дадохме напътствия на новите участници Wink Да четат тук и да се учат Joy
Виж целия пост
# 59
Ами именно, има си упътване. Колко вода и до къде. За да не достига люспа до клапана. За да хвърчат капаци, според мен тенджерата е била препълнена, от там и храна е достигнала до клапана.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия