Вегетарианска тема - 15

  • 30 502
  • 767
# 555
Аз не закусвам с друго, освен с плодове. От 2013 започнах така, много рядко съм гладна преди 11, и това ме устройва. Нищо, че през учебната година ставам около 6:15 сутринта, пак така си карам. Но защо не хапнеш овесени ядки с някакви берита, ядкови масла, ленено семе вътре. Накисни ги в кисело мляко или ядково мляко вечерта, прибери в хладилника за през нощта и хапни сутринта. Или катми, май се правят без мляко и яйца.  Моят син много обича филия с фъстъчено/слънчогледово/ или бадемово масло, полята с малко мед или сладко + пресни парченца плодове. Друго - пенкейкс от намачкан банан/настъргана ябълка/ намачкан печен сладък картоф или тиква + бадемово брашно, ленено семе за спойка и малко ядково мляко за да получиш консистенцията на сместта. Аз така крия банана от детето, защото той банани да не види, а са толкова полезни.
Днес - зелен фасул яхния - обожавам!!!! Изядох в 3 часа следобед (не бях закусвала и обядвала) две порции с плочка овче сирене и филия хляб с цели семена. Май няма да вечерям, ще ида да походя бързо за час, час и малко докато чакам да свърши баскетбола на сина ми.
Виж целия пост
# 556
Аз си правя палачинки/катми от квас, с различни брашна - от елда, лимец, ръж, спелта + нахутено и вода. Ям ги с "пастет" от кашу, накиснато през нощта и пасирано със сол, магданоз, понякога и маслини, с тофу, чушка сурова или печена или с тиквичка грилована или задушена нарязана на пръчки, домат, маслини, магданоз или пресен джоджен. Докато емах домашна лютеница, слагах вместо кашуто, него правя от сравнително скоро.
Черен /имеператорски/ ориз с гъби, домати, маслини и броколи.
Виж целия пост
# 557
Уензди, моята закуска от десетилетия е чай с кефир/ йогурт с плодове. Имам нужда сутрин да се оводня, напоя добре, чашите са ми мега размер.
ММ хапва препечени филийки . Слага по избор различно сусамов тахан, пастет каламата, масло и мед, козе сирене, авокадо. Ако сме купили питки/хлебчета от някоя фурна ги яде тях.
Виж целия пост
# 558
Закуската и на мен ми е трудна и има периоди я пропускам.

Уеднес, щом ти се доспива, то пробвай протеини да ядеш на закуска.
Аз си купувам на ДМ марката веган протеин шейк, от грах е ( ванилията). С него правя бананови панкейкс, шейк.
Понякога ми се дъвче, сега направих бананови сладки с овесени ядки, слънчоглед и протеиновия шейк ( имаме доста банани, затова с тях, може и с други плодове или без).
Ако имам кето хляб, ям нещо с него (млечно обаче).
Също краставици, чушки с хумус, може и ябълка, селъри.
Правя си микс от семена (слънчоглед, лен, чия, мак), кокосови стърготини - без лененото семе и чията, всичко запичам в тигана. После ръся над плодове.

Вчера правих кюфтета от тиквичка във фурната, но са разтекоха.
Ньоки (купени)

Имам патладжани, днес трябва да ги сготвя. Още незнам обаче на какво.
Виж целия пост
# 559
Благодаря за идеите!

Не мога да не закусвам, гладна съм сутрин 🙂 Майка ми и баща ми не закусват, а аз от дете едва чаках да стана и да хапна 😅
От години ям овесена каша със семена, плодове, ядки в различни сезонни комбинации. Напоследък ужасно ми е омръзнала и не мога да я ям. Правя си често хумус и го хапвам на филия или със стикове краставички. Но и това ми омръзва сякаш.
Ще опитам непременно пастета от кашу, правила съм преди, дори бях ферментирала от него с един сок от кисело зеле. Много хубаво ме подсетихте.
Овесени палачинки/катми правя всяка събота или неделя. Като остане от тях, прибирам в зип лок торбички и дояждаме детето през седмицата. Тя сладки, аз с хумус.
Някаква солена/кисела/люта закуска искам 😅 Ако може някоя индийка да мине да ми я готви сутрин.

Днес пека хляб от пълнозърнеста спелта и ще правя кьопоолу. Другото още го мисля. 🙂
Виж целия пост
# 560
Благодаря за идеите!


Някаква солена/кисела/люта закуска искам 😅 Ако може някоя индийка да мине да ми я готви сутрин.


Лесна си тогава - забъркай си чътни от сезонни плодове и си готова. Simple Smile
Виж целия пост
# 561
Bleu, благодаря за съвета. Но май моята лична е сгрешила диагнозата. Оказа се възпаление на ишиаса. И липса на витамини от групата "B". На есен  ще направя повече изследвания.
Котлети от гъби. Патладжан на грил. Пълнени чушки. Салата от зелен фасул и домати с валерианови кълнове.
Виж целия пост
# 562
danilu, личната нещо доста се е объркала май. Радвам се, че не е стомахът и можеш да ядеш, каквото поискаш. (И за мен ограничения, наложени от друг, биха били мъчение.)

Зеленчукови кюфтенца, печено резене, леща с какво ли не.

Wednesday28, sетих се за чечина. Забъркваш от вечерта и сутринта само печеш. По-екологично е да се съхраняват неща в хладилника в затворени кутии, отколкото в пликчета за еднократна употреба.

Аз най-често закусвам един бъркоч от кефир (сутринта кокосов), несладки плодове (боровинки, малини),  накиснати ядки (орехи, бадеми) и разни прахчета като шипково брашно/ацерола/баобаб и подобни, подправки (канела, лимонова кора), овес понякога, малко мед. Може и да пропуснах нещо.
Понякога си правя зелено смути, обаче цопвам и жълтък вътре, за да има поне някаква хранителна стойност. Гарнирам винаги с накиснати ядки/семена, за да има какво да дъвча.

Сетих се за една манджа с патладжан, която всички харесват вкъщи – патладжани, домати, сирене (всичко на кубчета), чесън, риган и зехтин. В тавата и във фурната.
Виж целия пост
# 563
Конопени хлебчета без глутен
Виж целия пост
# 564
Патладжани по азиатски - обърках соевия  сос и сложих от този с глутен, та не успях да ги опитам 😡

Затова и моркови по азиатски: запържени и овкусени със сусам,джинджифил и соев сос.

Зеленчукова супа с овесени ядки
Виж целия пост
# 565
И аз не закусвам, макар че в тези жеги след бягане сутрин ме влече някой друг студен плод - тази сутрин пъпешът беше много вкусен.
Иначе като идеи за солена закуска ми идват - оризови или царевични крекери с маслинено или някакво друго зеленчуково пастетче. Може за допълнително да са сурови зеленчуци - моркови, чушки, краставици, домати.
Някакъв варен боб или царевица пак със зеленчуци.
Може да си правиш горчичено-соев дресинг за зеленчуците и поръсени със сусам за хрупкавина и екстра калории.

Днес ще правя арабски кускус с бобови (от консерва, че нямам време), моркови, лук и доматен сос.
За обяд им подготвих салата от царевица и чушки, трябва да си добавят домата само.
А закуската беше в гръцки стил - гръцки йогурт с орехи, малко мед и пуканки от киноа + щедра порция пъпеш отделно.
Напитката е студен чай от шипка, подсладен с малко меласа.
Виж целия пост
# 566
Как си набавяте неободимите калории/хранителни вещества изпускайки хранения? Мен все ме е страх, че ще се вкарам в някой дефицит (я калориен, я някой друг по-важен).

Днес ще дояждаме лещата от вчера, ще пека и тиквички на фурна. Останалото още не е измислено.
Виж целия пост
# 567
Bleu, аз ям вечер два пъти: в 18.30-19ч официално, после към 21ч ам ядки, сирене, маслини, нещо с протеини и мазнини.
Така сутрин не съм гладна.

Калориен недостиг се усеща (глад, отслабване), другите - 🤷♀ едва ли ще са от пропусната закуска.

Паста с пармиджано за обед, аз ще довждам.
Вечерята не е планирана, нямам и идеи 🤪
Виж целия пост
# 568
Просто по-късно се храня и когато съм гладна. Нямам фиксирани хранения. Не ям със семейството ми (да, знам, адски тъпо е!)
Виж целия пост
# 569
О, и аз не ям със семейството - имам нужда от спокойствие, а не разговори, които не се знае накъде ще тръгнат.

Напоследък имам морковени листа в изобилие в градината. Да ви хрумва някакъв интересен дресинг? Последно ги правих на салата с краставички и запечен сусам, малко зехтин и балсамико.

Тези от вас, които ядат тученица - само листата ли ползвате или и стъблата?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия