Вегетарианска тема - 15

  • 30 610
  • 767
# 720
Бианка, успях да отворя рецептата за тарт и аз. Това е нещо като пица всъщност, нали? Тарт и галет са едно и също? Всичко изглежда безкрайно вкусно.  Само че лук не пържа. Сладкишът със сливи ми напомня подобен, който майка ми печеше като бях дете и редуваше и с праскови.  Манголд никога не съм яла и купувала. Звучи интересно на сарми. Кактусови смокини също.
Габриела бонбоните са апетитни.
И двете с Бианка ни предлагате богати изкушения.
Уензди, успокоих се! Радвам се че сте добре.  Много вкусни неща правиш.

Мигла, лукът всъщност не е точно пържен. Правя го на по-ниска степенн като бъркам и го оставям да освободи захарта- т.е. да се карамелизира сам, да омекне . Предполагам, че би могъл да се изпече под фолио. Знам ли, за да не изсъхне във фурната. Да галет и тарт са едно и също. Галетът е мързеливата версия. Не се налага да имаш форма и да го оформяш с натискане по дъното и стените. По рустик, небрежен вариант на тарта. Тестото не е като пица- няма мая, набухватели. Тестото е маслено. Би могла дад го направиш и с бутер. По-близо ще е на вкус-хрупкаво като на галета. Листата на манголда са леко накиселяващи.



Baby, бутер тестото е най-близко като ефект и състав до този на тарт, можеш да приготвиш спокойно и с него. Няма значение колко сортове домати имаш. Използвала съм ги за контраст.
Тестото на Медовик прилича на тестото за меденки. АКо искаш използвай такова тесто, без многото подправки. Ако използваш квасена сметана и/или цедено мляко, ще получиш ефекта на Медовик след престоя на тортата. Може и дулсе де лече да добавиш. Виж каква рецепта имам аз за меденки-направи половината например за по-малка доза. ТОва е любимата ми рецепта. Има я в много публикации в блога ми. Стават и да се слепят с мармалад.

Чувала съм, че в руските магазини продават готови блатове за Медовик.

Халуми и смокини- печени
Салата с много поници и домати
Боб яхния
Печени круши
Мини тарти с джанки
Печени смокини с орехи , мед, поднесени с буррата

Рататуй


Днес отново направих този кекс с касис и лавандула

Виж целия пост
# 721
Кафява леща с много зеленчуци
Запеканка с настърган карфиол и морков, яйце и соева кайма
Курабии
Охлювчета с шоко пълнеж
Неизменната паста
Пълнозърнести пици Маргарита

За вечеря:
Зелена салата, айоли и пържени картофи
Виж целия пост
# 722
Днес закуската - ако някой иска да включи в менюто си или на детето си карфиол тази закуска/сладолед е идеална- изобщо не се забелязва или вкусва .

 Смути купа с банан, смокини и карфиол

Виж целия пост
# 723
BiankaD благодаря! Няма ли да стане много длетаво бутер тестото с толкова домати? Ще пробвам обаче и ще дам отзив.

Задушени картофи с чубрица, олио, черен пипер за гарнитура на чушки (от буркан) с бял сос. Багети с песто и малко кашкавал от горе запечени леко колкото да се разтопи кашкавала. Гъбена супа, но гъбите бяха от буркан, и я напълних със зеленчуци, та си е по скоро зеленчукова с малко гъби. Виган майонезата и класически хумус.
Виж целия пост
# 724
Baby Ами не зная, ако искаш запечи малко бутер тестото( разбира се няма да оформиш като галет, а по-скоро като тарт), притиснато с някаква тавичка, после процедирай като сложи останалите продукти и допечеш с всички заедно.
Мисля, че няма да стане клисаво, защото върху тестото има поръсена моцарела, която образува филм, над нея е лука и чак накрая са доматите.
Струва си да се опита тестото на галета- то също е част от вкуса- остава хрупкаво дори след престой.
Добре е да не се използват много сочни / воднисти домати. Ако твоите ти изглеждат такива, остави ги да се отцедят на салфетка.
Тестото супер бързо се събира.
Виж целия пост
# 725
Бианка, нямам робот. Никога не съм правила подобно тесто за галет. Звучи ми ужасно трудно. Моля те, ми дай подробно инструкции( може на лични) как да го измайсторя ръчно или с миксер. Имам само него. И идеи какво да редя отгоре.
Днес имам червена супа.
Виж целия пост
# 726
Че то тестото за тарт може и без робот да се прави. Идеята е да е студено маслото и ако има вода - и тя да е ледена.

Пълнени чушки правих.
Салати.
Утре ще е паста с пресни домати.
Виж целия пост
# 727
Крем супа от нахут. Съдържа още лук, скилидка чесън, олио, домат, харира паста.
Виж целия пост
# 728
Боб чорба гъста с много моркови, лук, чушки и селъри.
Картофено-карфиолено пюре.
Салата краставици, зелен лук и сирене.
Страхорен ориз със стафиди и интересни подправки - приятелка афганистанка го донесе изненадващо.
Ягоди, круши, кивита, пъпеш и грозде. Много плодове имам за изяждане, не купувам, но все от някъде ни дават и се чудя как да ги съхранявам.
Виж целия пост
# 729
Тити, супата звучи интересно, ще пробвам.

Ирка, персийците също имат невероятен ориз, но го готвят по различен от нас начин. Доколкото знам го киснат в солена вода и после варят на пара.

Не съм готвила, че съм болна.
Виж целия пост
# 730
Ретро рецепти: Ореховки с течен шоколад
Виж целия пост
# 731
Персийският ориз и аз много го харесвам. Те след това го запичат в тава след като са го сварили и се получава една хрупкава коричка.
Уикендът пекох бисквити с бял шоколад и сусам.
Виж целия пост
# 732
Аз съм яла в заведение, 5-6 вида имат, не е печен. Имаха бял, жълт, със стафиди и копър, другите не ги помня. Това заведение после го показваха по ТВ и казаха, че за ориза си имат тайна.
Виж целия пост
# 733
Скрит текст:
Персийският ориз и аз много го харесвам. Те след това го запичат в тава след като са го сварили и се получава една хрупкава коричка.
......................................................................

https://www.gastronom.ru/recipe/3330/ris-po-persidski
Виж целия пост
# 734
Бианка, нямам робот. Никога не съм правила подобно тесто за галет. Звучи ми ужасно трудно. Моля те, ми дай подробно инструкции( може на лични) как да го измайсторя ръчно или с миксер. Имам само него. И идеи какво да редя отгоре.
Днес имам червена супа.

Мигла, когато не съм у дома и няма блендери, роботи и всякакви джаджи- ето как правя тесто за галет(пай, тарт, тарталети) :
1. Поставям в тава(може и на плота, но не обичам да цапам много или по-скоро гледам да ми е най-лесно за почистване), та : поставям в тава брашното, колкото е по рецепта.
2. Маслото(- ледено, нарязано на кубчета- колкото зарчета, грахчета- възможно по-малки) поставям върху брашното в средата и започвам с нож да режа малслото върху брашното, като загребвам с ръка от брашното встрани и поставям върху маслото. Пак режа и отново приобщавам брашно, режа и така докато сместа заприлича на пясък и не се забелязват парченца масло. Обяснението е малко дълго но става много бързо. За няма 5-6 минути и си готова. Да си призная и блендер да имам, ако съм решила да забъркам по-голяма доза и не ми се събира в купата му -точно така процедирам.
3. Когато сместа прилича на пясък започвам да добавям ледената вода според указанията. Добавя първо половината количество- по рецепта и разбърквам с ръка в брашното, като стремежа е да събера топка тесто. НЕ се меси, просто се събира на топка. Добавям още малко от водата. Според вида брашно понякога не е необходимо да се сложи цялата вода в рецептата, или пък трябва още. Като го направиш веднъж ще го усетиш.

Не бива да се слага много вода, за да не стане тестото прекалено влажно, но трябва да е достатъчно за да се събере на топка тестото. Вместо вода може да се използва яйце или жълтък и вода.
4. Леко сплескваш топката и поставяш в торбичка в хладилника за 20 минути. Понякога аз пропускам този момент.
5. Разточваш тестото между две хартии или върху хартията в която ще печеш, а отгоре поставяш свежо фолио. Това помага да не залепва тестото на точилката и се избягва допълнително набрашняване.(Поне аз правя така)
6. Ако правиш тарт- застилаш тестото във формата и надупчваш с вилица дъното. Задължително прибираш в хладилник за 20-30 минути или фризер за 10-15.
    Ако правиш галет го пълниш с плънката, която е по рецепта като оставиш борд, който после ще загърнеш и ще покриеш част от плънката. В този момент прибираш в хладилника докато фурната се загрее. Преди да го пъхнеш във фурната може да намажеш борда с разбито яйце и да поръсиш захар или с разбит жълтък, или за веган с гъсто мляко+куркума и да поръсиш захар или ядки или семена- както ти харесва или както е по рецепта.
7. Поднася се горещ, топъл с топка сладолед или ванилов сос, може и маскарпоне или скир, както ти е вкусно.. Класика е със сладолед. Ако е солен естествено пропускаш.

7. Печеш в загрята фурна.

Това са основните правила- работи се със студено масло, тестото не се меси, пече се добре охладено в загрята фурна.
Надявам се, че ще ти помогне това.

Тъй като този вид сладкиши ми е любим, в блога ми има много рецепти.
Ето идея за плънка и тесто Веган галет с вишни


Галет с кокосово масло, боровинки, къпини и ягоди


За плънка може да използваш актуалните сеща сливи или праскови, като процедираш както в галета с вишни.

Бисквитени тарти със сливи без масло



Доматен сос за пици и паста
Използвам този сос за готвене, за печен пипер с доматен сос и магданоз, за плакия, когато пека пълнен патладжан, поставям на дъното на тавичката от него. Най-използваният сос и зимнина въобще у дома.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия