Козунаци 2021-ва

  • 52 411
  • 857
# 810
Споделям снимка и на един веган козунак.  В рецептата, която публикувах преди, вместо мляко и яйца сложих по-гъсто домашно оризово "мляко". Всъщност от години ползвам само веган "мляко" и кафява захар. Веган вариантът стана успешен и на конци.



Тук бях споделила рецептата:
Скрит текст:
Днес ми е четвърто печене на козунак за тази година. Месила съм на ръка, когато нямах хлебопекарна, после съм месила в машината и съм пекла в печката.  Последните години меся и пека в хлебопекарната и цялото семейство е много доволно.  Трябва да се знае разбивката на времената на програмата на хлебопекарната. Преди имах такава и правех козунак на програма "Сладък хляб". Сегашната ми машина няма, но има две домашни порограми и едната я ползвам за козунака. Ще споделя рецептата, може да е от полза за някой. Ползвам тази рецепта от няколко години и винаги е успешна.

Козунак в хлебопекарната
200 мл. топло мляко
3 г.л. олио, добавено към оформеното тесто на части, за да се образуват конци
130 г. захар
2 яйца XL (1/2 жълтък за намазване)
600 г. брашно
1/2 п. прясна мая, натрошена върху брашното.
около 150 г. добавки по избор (захаросаните портокалови кори дават чуден аромат)

След последното месене се сплита. (Спирам машината от щепсела,  тя има памет и продължава после.) Изваждам тестото, затварям капака, за да не изстива, по най-бързия начин добавям "пълнежа", сплитам, като омазнявам допълнително и връщам в машината.
Преди печенето се маже и ръси. Използвам сусам и захар и забождам бадеми или лешници.

Ето и снимки:
Този е от днес:


Стафидите, които сложих, останаха незабележими, а бяха доста.


А този към портокаловите кори има нарязани фурми и определено мисля, че е по-добър избор пред стафидите:


Дозата, както се вижда от рецептата е голяма. Старата ми хлебопекарна беше за 1500 г, а сега е за 1600 г. Ако тестото се надигне толкова много, че стигне стъклото (обикновено в малък участък), затоплям фурната и след, като програмата свърши, веднага премествам казанчето само на горен реотан във фурната, колкото да се запече останалата сурова част на повърхността (отнема около 5 мин).

Виж целия пост
# 811


Да покажа и козунак по рецепта на Мики (великденска козуначена плитка), този път голямата доза, месих и втасва в хлебопекарната, много са точни продуктите.
Благодаря, Мики, за рецептата!
Виж целия пост
# 812
И аз искам да благодаря на Морена за прекрасната рецепта за козунак с тънка коричка- правих за Великден и веднага се изядоха козунаците. Днес пак правих и пак се получиха перфектно. BlushHeart
Виж целия пост
# 813
Фортуна и аз ти благодаря за доверието! Hug
Виж целия пост
# 814
Да взема и аз да се отчета с изядените вече козунаци по рецепта на Mikkey 💐 За пореден път съм много доволна 😘
Виж целия пост
# 815
Дени и на теб благодаря не само за козунаците, а за цялостното доверие! Flowers Rose
Виж целия пост
# 816
Не трябва и да има капчица съмнение, за това че ти се доверяваме напълно, рецептите, не само козунаените, са ти разкош. Вляза ли да те разглеждам и се започва едно гледане, искане и това и това и това да направя, честно!
Виж целия пост
# 817
kmalik22, приятно ми е, че си доволна, заповядай отново! Simple Smile
Виж целия пост
# 818
Иска ми се да направя сладък, козуначен кръфин,   но никога не съм правила подобно нещо. Дали бихте могли да помогнете със сполучлива рецепта?
Виж целия пост
# 819
Иска ми се да направя сладък, козуначен кръфин,   но никога не съм правила подобно нещо. Дали бихте могли да помогнете със сполучлива рецепта?
Доколкото рабирам "кръфин" е вид плетка.  Та рецептата - която и да е. Само да не ти е много меко тестото и белтъчините - 11 - 12г.
Виж целия пост
# 820
Не знам дали е само плетка,  нали било комбинация от кроасан и мъфин.
Виж целия пост
# 821
Не знам дали е само плетка,  нали било комбинация от кроасан и мъфин.
Много е добра рецептата на Хриси , разгледай я - http://jivotatmojedaevkusen.blogspot.com/
Виж целия пост
# 822
Не знам дали е само плетка,  нали било комбинация от кроасан и мъфин.
За мъфина не знам, но иначе е слоесто тесто - да.
Та хващаш която и да е рецепта (например моята - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html) и в тестото сложи малко мазнина (олио - 2-3с.л.), а за слоевете ползвай масло (около 70г, за да намажеш навсякъде разточеното тесто).
Виж целия пост
# 823
Моля, споделете имали ли сте проблем с хартия за печене? За трети път тази година - с пити и козунаци ми се случи да не ми се изпекат странично и отдолу. Бели си останаха. Имам съмнение и за съдовете в които се пекат. Както и в хартията. Та, ако имате подобни наблюдения, моля да споделите опит.
Виж целия пост
# 824
Иска ми се да направя сладък, козуначен кръфин,   но никога не съм правила подобно нещо. Дали бихте могли да помогнете със сполучлива рецепта?
Доколкото рабирам "кръфин" е вид плетка.  Та рецептата - която и да е. Само да не ти е много меко тестото и белтъчините - 11 - 12г.
Точно така е.
Няма как да е средно с мъфин, защото мъфин също е с определена твгнолигия, но много хора не го знаят и на всичко изглеждащо като мъфин го кръщават така. Например козуначени мъфини. Такова нещо не съществува в природата. Simple Smile Има козуначена кифла с фирма на мъфин.

Мъфините се правят като в една купа се снесват всички сухи съставки, в друга всички течни. След това тепните се изливат при сухите. Разбърква се с бе повече от няколко бързи движения, не пивече!  Изсипва се във формички и се пече.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия