Тук бях споделила рецептата:
Козунак в хлебопекарната
200 мл. топло мляко
3 г.л. олио, добавено към оформеното тесто на части, за да се образуват конци
130 г. захар
2 яйца XL (1/2 жълтък за намазване)
600 г. брашно
1/2 п. прясна мая, натрошена върху брашното.
около 150 г. добавки по избор (захаросаните портокалови кори дават чуден аромат)
След последното месене се сплита. (Спирам машината от щепсела, тя има памет и продължава после.) Изваждам тестото, затварям капака, за да не изстива, по най-бързия начин добавям "пълнежа", сплитам, като омазнявам допълнително и връщам в машината.
Преди печенето се маже и ръси. Използвам сусам и захар и забождам бадеми или лешници.
Ето и снимки:
Този е от днес:
Стафидите, които сложих, останаха незабележими, а бяха доста.
А този към портокаловите кори има нарязани фурми и определено мисля, че е по-добър избор пред стафидите:
Дозата, както се вижда от рецептата е голяма. Старата ми хлебопекарна беше за 1500 г, а сега е за 1600 г. Ако тестото се надигне толкова много, че стигне стъклото (обикновено в малък участък), затоплям фурната и след, като програмата свърши, веднага премествам казанчето само на горен реотан във фурната, колкото да се запече останалата сурова част на повърхността (отнема около 5 мин).