Мечтата на всяка жена е да има гъста, копринена, красива коса. За да го постигнем, ние активно използваме различни шампоани, балсами, маски за коса, билкови отвари и растителни масла. Но понякога, независимо от всички грижи, косата продължава да стои вяла, безжизнена, къса се и пада, расте бавно. Днес още веднъж ще напомним за такъв важен аспект в процеса на създаване на здрава и красива прическа като правилното хранене.


Да съставим правилното меню за растеж на косата

Може би сте забелязали, че след дълга диета косата капризничи - капе усилено, трудно се разресва, изглежда "никаква". Обяснението е просто: косите се подхранват чрез кръвта, затова, докато сте били на диета, се е появил недостиг на необходимите им витамини и микроелементи.


Белтъчините са в основата на храненето за по-добър растеж на косата.

Да започнем съвсем отначало. 70-80% от състава на косата представлява белтъчно вещество, наречено кератин. Следователно, за растежа и здравето на косата, е необходимо да насищаме постоянно организма с белтъчини. Без тяхното постъпване в организма (например, в резултат на безбелтъчни диети), косата започва да капе.

При преработването им в стомаха, белтъчините се разграждат до аминокиселини - незаменим строителен материал за косата. Най-ценните източници на белтъчини са яйцата, млякото, месото, рибата, сиренето, зърнените култури. Те трябва задължително да са включени в храненето за растеж на косата!


Незаменимите витамини

Витамините от група В също отговарят за растежа на косата. Не забравяйте, че техният дефицит може да доведе до такива проблеми като частично оплешивяване! Витамините от група В се съдържат най-вече в бирената мая, изварата, сиренето, млякото, покълналите семена, черния дроб. Не забравяйте, че храненето за растеж на косата задължително трябва да включва и други източници - моркови, трици, яйца, бобови култури, цветно зеле, соеви продукти, орехи.

Сред витамините от тази група особено внимание трябва да отделим на фолиевата киселина (витамин В9). Всички знаят за нейното значение за бременните жени. А сега ще напомним, че тя подпомага растежа на косата, помагайки на организма да произвежда нови клетки.

Внимание! Витамините от група В не трябва да се натрупват в организма, тяхното приемане трябва да бъде постепенно и постоянно, при това те лесно се разграждат от алкохола, рафинираната захар, никотина и кофеина.

Правилното хранене задължително включва и известните "витамини на красотата" - А и Е.

При недостиг на витамин А косата капе, появява се пърхут. Неговите основни източници са рибеното масло, дробът, морските дарове. В по-малки количества се съдържа и в млечните продукти, кравето масло.

Растителните масла са склад за витамин Е. Той отговаря за овлажняването на косата (а това означава - за нейния блясък и пищност), защитава я от UV-лъчите. Съдържа се в зелето, бобовите храни, орехите, овесените ядки, царевицата, пшеничните кълнове, бадемите.


"Желязната" лейди

Един от най-важните микроелементи в храненето за растеж и нормално състояние на косата се явява желязото. При недостиг на желязо в организма косите стават крехки и чупливи, накъсват се и падат.

А знаете ли, че един от признаците на желязодефицитна анемия е изтъняването и капането на косата?

Прибавете в менюто си за хубава коса такива източници на желязо като червените меса, черния дроб, птичето месо и рибата. Богати на желязо са всички ядки, яйчният желтък, хлябът с трици. В по-малко количество желязо се съдържа също в зеленчуците и плодовете.

Своя принос в растежа на косата внасят и такива важни микроелементи като калций, цинк, селен, сяра. А това е сериозен повод да обогатяваме постоянно менюто си с извара, млечни продукти, овесени ядки, чесън, гъби.


В правилното хранене за растеж на косата най-важен е балансът

Изпивайте до 2 литра чиста вода на ден, за да осигурите необходимото овлажняване на организма и косата отвътре. Добро решение е водната диета!


И така, да обобщим - основната характеристика на храненето за растеж и добро състояние на косата, това е правилното му балансиране. Най-важните продукти за тази цел са нетлъстите меса, яйцата, изварата, рибата и морските дарове, зърнените храни, листните зеленчуци, плодовете.

А излишъкът на въглехидрати, с които са така богати сладкарските изделия, може да доведе до повишаване на омазняването на косата и появата на пърхут.

Съставяйте режима си на хранене разумно, не преяждайте, откажете се от нездравословните храни - и вашите коси ще ви зарадват със сила, гъстота и копринен блясък!
Виж целия пост