Предимства и рискове

Двуетажното легло позволява икономии на пространство в детската стая, при относително удобство и за двете деца. То може да бъде използвано и за игра, но и като повод за спор кой на кое легло да се разположи. При покупката на такова легло трябва да обърнете внимание на общата му височина и на здравината на борда на горното легло, както и на безопасността на стълбата към него.


Опасно ли е използването на такова легло?

Педиатрите смятат, че двуетажното легло е най-неудачната дизайнерска идея за детската. То е опасно място за сън и ако стаята наистина не позволява разполагането на две легла, по-добре е да се помисли за прибиращи се едно под друго легла или дори матрак на пода. Рискът от падане на детето от втория етаж е прекалено голям, за да бъде пренебрегнат.

За да се разберат причините за нощните "полети" на дребосъците, трябва да се познава физиологията на детския сън: мозъчната тъкан е в процес на интензивен растеж и кръвоснабдяване, сънищата са ярки и реалистични, двигателната активност по време на сън може рязко да скочи и да завърши с падане и травма.


От каква възраст детето може да спи на двуетажно легло?

Долното легло си е съвсем обикновено и на него може да спи и дете на 1 - 1,5 години, при условие, че леглото има защитен борд отстрани.

Спането на горния етаж може да започне едва тогава, когато детето може само да се изкачва и слиза по стълбичката (около навършването на третата година).


Как да гарантираме безопасността на децата при двуетажно легло?

Рискът при използването на такова легло се състои в това, че детето може да падне както от стълбата, така и от горното легло. Най-добре е да се монтира допълнителен парапет на стълбата, а стъпалата и да се облепят с материя, която не позволява плъзгането на детските крачета.

Горното легло има фабричен борд - той трябва да бъде достатъчно висок, за да не позволи падането на детето при обръщането му насън.

Желателно е игрите да се провеждат на долния етаж или, ако малчуганите много държат да играят на горния, това да става в присъствието на възрастен.


Как да разпределим етажите между децата?

По правило горният етаж се заема от голямото дете, но всичко зависи от самите тях. За да се избегнат споровете, възрастните могат да обяснят плюсовете и минусите на двата етажа, а в случаите, когато по никакъв начин не може да се достигне до компромис, да предложат график за смяна - през ден, през седмица или в друга поредност.


Ако сте се спрели на закупуване само на горно легло, помислете за вариант да поставите в стаята диванче или възможност за разпъване на походно легло. Препоръчително е, когато детето е болно, да не спи на горно ниво - от една страна е по-дискомфортно за детето да се изкачва и слиза, когато му е лошо, а от друга страна е по-трудно за родителите да наблюдават и обгрижват болното дете.Image: luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net
Виж целия пост