Лечебна и кулинарна добавка

Родината на смокинята е Мала Азия. В света са познати над 400 вида. Расте в Средиземноморския регион, Близкия Изток, Средна Азия.

Дървото е смятано за свещено, а в Библията за него се говори многократно. Листата, от които са си направили дрехи Адам и Ева, били смокинови, като според някои изследователи и забраненият плод е смокиня, а не ябълка.


Състав и калоричност

Плодовете на смокинята са доста калорични – около 240 ккал в 100 г продукт. Те са богати на въглехидрати и захари, фибри, органични киселини, ненаситени мастни киселини, витамините А, С и групата В, каротин, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, но най-вече калий.


Смокинята в народната медицина

В народната медицина плодовете на смокинята се употребяват при запек и гастрит, а отварата от тях – при възпаления, бронхит, трахеит и други заболявания на дихателните пътища, както и за сваляне на температурата. За същата цел може да се използват сладко и напитки от смокиня.

Отварата от листата се приема при кашлица, при проблеми с храносмилането и заболявания на стомашно-чревния тракт – колит, диария, дизентерия.

Отвара от изсушени плодове се препоръчва при общо изтощение, висока температура, ангина, инфекции в устната кухина.


Лечение със смокини

Още Авицена е познавал лечебните свойства на смокинята, затова няма изненада във факта, че тя се използва и в съвременни лекарствени препарати за лечение на сърдечносъдови заболявания, тромбози и тромбофлебити.

Настойка от плодовете се използва за обтриване и компреси при простуда, за лечение на тумори и абсцеси. Етеричните масла, съдържащи се в смокинята, поддържат в норма състава на кръвта и не ѝ позволяват да се сгъстява, така че не е нужно да се пие аспирин за "разреждане", по-добре е да се изяжда по един плод дневно в продължение на месец. След почивка от един месец, курсът се повтаря.

Освен изброените заболявания медиците включват смокините в режимите за хранене при коклюш и бронхиална астма, анемия, тахикардия, сърдечни болести, нефрит (в качеството и на лек диуретик).

Смокинята се препоръчва на хората, чиято работа е свързана с умствени натоварвания и творчество – художници, композитори, писатели...


Противопоказания

Смокините не бива да се употребяват при панкреатит, подагра и захарен диабет, при възпалителни заболявания на храносмилателната система, особено ентерит.

Макар че смокинята е диуретик и извежда камъните от бъбреците, тя не бива да се употребява при нарушения, свързани с обмена на оксаловата киселина в организма - това състояние провокира образуването на камъни, а количеството на въпросната киселина в плодовете е доста.

Смокините са противопоказни и на хората, страдащи от наднормено тегло - организъм с нарушени обменни процеси няма да се справи с усвояването ѝ.


Смокинята в кулинарията

Този вкусен плод се използва често в кулинарията, макар че с него не бива да се прекалява, а още повече - да се смесва с неподходящи продукти, защото е много калоричен. Затова тук ще предложим рецепта за много вкусен, полезен и не много калоричен

Десерт с извара, смокини и портокали

250 г извара

2 портокала

4 – 5 смокини

1 ч.ч. обезмаслена сметана

3 с.л. мед

Избираме немазна извара, прекарваме я през сито и добавяме портокалите, нарязани на кубчета, и ситно накълцаните смокини. Заливаме с меда и размесваме. Върху силно охладена чиния (или плато) оформяме полусферички, които украсяваме с разбитата сметана. Оставяме ги за 5 минути във фризера и десертът е готов!



Image: bedolaga / 123rf.com
Виж целия пост