Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите орхидеи – тема 35

  • 20 558
  • 741
# 705
Знам, че масдевалията обича хладно, затова и реших да я сложа в стаята с (уж) работещия климатик. Оказа се лоша идея, защото ние не го пускаме да охлажда повече от 27 градуса, и то само през деня.
А камбрията не е единствената ми уморена булбеста. Преди това съсипах онцидиум, милтония и цимбидиум. Вървят до едно време и после край. Ми много им здраве, няма да се занимавам с глупости повече. Фаленопсиси и дендробиуми, това вирее при мен. И пафът засега, но той е от пъстролистните, такъв го избирах като уж по-некапризен и топлолюбив.
Виж целия пост
# 706
Масдевалията иска хладно, сумрачно и влажно. При Т 27-29 ѝ е горещо.
Камбрията е тропическа орхидея. Затова при умерен климат ти си знаеш колко вирее.
Това дето някой казва, че са хибриди пригодени за умерен климат са си дрънканици.
Моля ви, поне отворете някой общоинфотмативен сайт и прочетете, какво точно е “Камбрия”…
Виж целия пост
# 707
Месечинке, опитай с Епидендрум. Той е по-пригоден за нашите условия и цъфти много дълго време (до две години може да цъфти непрекъснато).
Виж целия пост
# 708
Ето го и моето многострадално пафче.
За две години много бавно се развива. Имаше може би три розетки/разклонения не знам как се казват, две от тях с времето изсъхнаха едната пусна едно или две разклонения и в момента е май с още две нови, но само такива дълги тънки листа които клюмват. За момента всяко от старите разклонения е с по четири листа и май до там, нямам надежди да ме зарадва с цъфтеж.
В тези кори е от както е купен, как мислите Ок ли е субстрата или да го сменя с такъв който задържа влага, че с тия кори не знам колко му е Ок.
Днес го изкарах на вън на село, ще експериментирам.
Виж целия пост
# 709
Майче, листата са лъскави и с хубав цвят. Винаги ли клюмват така? Да не би да търси светлина и затова да издължава листата? Храниш ли го редовно? Аз поливам с разреден тор често.
Корите според мен са прекалено едри. Пафчето по мои наблюдения харесва много по-фин субстрат, който да е постоянно влажен без да прогизва. Примерно всекидневно опръскване на субстрата много им харесва, ако има кой да се занимава с това.
Единия го извадих от купешките кори и пресадих в плътна смес от кокосови влакна, дребни кори и малко камъчета, и оттогава избухна да расте. За тях е много важно да има камъчета в субстрата, или натрошени миди, някакъв източник на варовик. Ако си забелязала, корените им са земни, а не въздушни. И не ги пръскам по никакъв повод, вода не бива да попада в розетката.
Виж целия пост
# 710
Офф от както съм го заточила на село от началото на май да съм го торила най много два пъти, пък може и веднъж, за светлината - стоеше на прозореца и от изгрева на слънцето до горе долу обяд е изпружено на директна светлина. Но пък юли и август беше голяма жега при него. Ще го извадя да му видя корените, ама нямам камъчета, май в субстрата за катлея   беше с камъчета вътре. Пък утре мога да направя и една разходка до плажа да събера мидички Grinning
Виж целия пост
# 711
Смело слагай натрошени мидички, ще свършат работа. Само бих ги измила от солта преди това.
От швертер и от други разсадници получавам даже фалчета с натрошени миди в субстрата, а те си разбират от работата.

Сега забелязах на снимката ти, че едно коренче се подава над субстрата. То е кафяво и не се забелязва веднага. Не бива да е отгоре, земните корени трябва да са покрити изцяло със субстрат. Иначе гледай пак да я засадиш на същата дълбочина, розетката съвсем леко да потъне в субстрата, както е на снимката ти.

Знам, че зеленолистните пафчета не понасят жега. Ако няма по-хладно място за него, бих го преместила малко по-далеч от прозореца, поне слънцето да не го нагрява директно. Не им пречи да са на по-тъмно.
Виж целия пост
# 712
Флокс много благодаря от сърце за съветите Hug. Скоро ще пресадя и се надявам цветето да се чувства по добре Heart Eyes
Виж целия пост
# 713
Момичета, някой гледа ли ринхостилис, че имам въпроси? Вещичка отдавна не се е включвала, за друг не се сещам да се е хвалил с ринхо...
Виж целия пост
# 714
Нямам аз такава, но чакам утре една Trisetella Hoeijeri, та ако някой гледа аз бих била благодарна на съвети от първо лице.
Виж целия пост
# 715
Да раздвижа темата и покажа бебето на Вандата, което порасна при мен Hug


И другото бебе с което я взех

И след водопой в банята

Пафчо присаден в субстрат за катлея с много варовикови камъчета. Корените му са странни едни такива мъхести. Дано му хареса и се оправи пък когато реши и да цъфне.И да ви споделя нещо странно. Вчера на село поливайки Цимбидиума големия що да видя на листата стои една голяма зелена жаба 😄. Инстинктивно я махнах и тя изкочи през терасата. После се замислих, че това жабче едва ли яде растението по скоро го пази от разни насекоми. По рано бях намерила и друго по-малко жабче и то бързо беше изгонено. Само като го прибирам като се захлади да не забравя да ги огледам , че да не внеса някой принц под прикритие 😂.
Виж целия пост
# 716
Мая, много добре изглеждат и вандата и пафчето и дано те зарадват с цвят!
Виж целия пост
# 717
Момичета, някой гледа ли ринхостилис, че имам въпроси? Вещичка отдавна не се е включвала, за друг не се сещам да се е хвалил с ринхо...
Чух, че ме викаш и бързам да се обадя Grinning
Напоследък е такъв юруш при мен, та едва насмогвам. Да свърши сезонът, та да се покротнем малко по къщЯта и ще бъда по-редовна - обещавам Blush
Виж целия пост
# 718
Някой да има успешно цъфнала Максилария? От май месец я имам, стоеше на терасата и от няколко дни я прибрах вътре, че ми се стори студено за нея вече. Има 3 нови булби и  се развива добре, но ми се иска да цъфне. Съмнявам се че ще стане, но ще направя всичко възможно.
Виж целия пост
# 719
Вещичке Heart и при мен е така. Сега съм все навън, градината цъфти, и орхитата са оставени на самотек. А зимата се мотая около тях постоянно.

Как поливаш твоя ринхо, сега като е топло? Като вандата ли го отглеждаш? Моя виси по корени и взе да бръчка листата. Аз го бях предвидила за засаждане така или иначе, но забелязах снощи мини цветоносче и май засега няма да го разбутвам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия