Домашно кисело мляко

  • 6 528
  • 49
# 15
И аз да кажа моя начин: с пасатор или с миксер, но с миксера много пръска. Имам една купа към пасатора, продълговата, слагам вътре малко каймак, доливам със мнооого студена вода и пасирам докато започне да се отделя маслото, около 3-4 мин. ми отнема. После отцеждам маслото, знам, че в хубаво да ползвам отделената течност, но....не го правя. Слагам го в купичка и го мия, докато водата започне да се избистря. Естествено, не съм открила всичко това сама, порових се тук и така открих моя начин. Съжалявам, че се отклоних от основният въпрос.
Виж целия пост
# 16
Чудесни съвети сте дали момичета, а някакви пропорции за водата при правене на масло да споделите.
Аз си правя кисело мляко, но при мен става много бавно, след като го заквася трябва да стои завито около 12-15 часа, за да имам кисело мляко.
Виж целия пост
# 17
Защо толкова бавно?
Аз зимата го завивам и слагам до камината на топло. Но сега пускам фурната на около 40 °, слагам решетката почти на дъното и за около 3 часа е готово. Разбира се, колкото повече стои , става по гъсто. Една вечер го бях забравила и го открих чак сутринта, прекрасно се беше получило 🙄😂
Виж целия пост
# 18
Защо толкова бавно?
Аз зимата го завивам и слагам до камината на топло. Но сега пускам фурната на около 40 °, слагам решетката почти на дъното и за около 3 часа е готово. Разбира се, колкото повече стои , става по гъсто. Една вечер го бях забравила и го открих чак сутринта, прекрасно се беше получило 🙄😂

Доколкото виждам lindor не е в България, но пък 12-15 часа Thinking
И при мен е готово завито за 3 часа, ама аз си отпускам още един, ако пък се случи да го подквася късно...отива цяла нощ.
Виж целия пост
# 19
Аз си подквасвам млякото с Родопско чудо, като слагам по 2 сл на буркан, задължително от неотваряно мляко. После си ползвам моята подкваса. Термометър не ползвам, но оставям млякото добре да се охлади . Завивам го обикновено вечер към 22ч и го оставям винаги до сутринта. Каймака го заливам със студена вода да го покрие и в чопъра го правя на масло. Така ми е най-бързо и лесно. И с миксера става, но с чопъра ми е по-удобно. След като го извадя , го притискам и мия със студена вода, като повтарям двете процедури по няколко пъти. И по месец ми е стояло в хладилника без проблем.
Виж целия пост
# 20
Израстнала съм с домашко кисело мляко и го правя както баба го правеше:blush:пробвам с пръст топлината да е малко над телесната и на компотен буркан слагам пълна 1 с.л. закваска от неотваряно кисело без добавка на сухо мляко, завивам на топло за около4-5 часа. Оставяла съм го и за цяла нощ- ок си е. Когато закваската не е била чиста при ново подквасване млякото става едно лигаво и не повтарям с тази марка.Между другото пробвала съм да добавя степче при посквасване уж за плодово да стане , но не ми се получи.Другият ми експеримент е с кефир( и това си отглеждам:grinning:) и се подквасва, но полученият продукт  е по различен като консистенция.
Виж целия пост
# 21
Защо да се неотваряно мляко за закваска? Аз правя с моето кисело мляко за закваска и с отваряно става, капачките са винтови.
Казаха ми и че с каймак от кисело мляко става масло, но как ли е на вкус?
Виж целия пост
# 22
Защо да се неотваряно мляко за закваска? Аз правя с моето кисело мляко за закваска и с отваряно става, капачките са винтови.
Казаха ми и че с каймак от кисело мляко става масло, но как ли е на вкус?
Аз съм правила масло от КМ,без са знам обаче Simple Smile.Бях сквасила и бях взела вече КМ с нас в бурканче на разходката из парка.Следобяда когато се прибрахме,в бурканчето КМ имаше бучка колкото ч.л краве масло Simple Smile.Цял ден носено и блъскано в раницата беше дало резултат Wink .Вкус имаше баш на масло.
Виж целия пост
# 23
Защо да се неотваряно мляко за закваска? Аз правя с моето кисело мляко за закваска и с отваряно става, капачките са винтови.
Казаха ми и че с каймак от кисело мляко става масло, но как ли е на вкус?
Невероятен вкус - на истинско масло:)
Когато правя кисело мляко, го подквасвам с домашно кисело мляко. Аз не махам каймака на прясното мляко, но не обичам да ям каймака на киселото затова преди да използвам буркан кисело мляко отделям каймака в кутийка. После от събраните каймаци си правя масло.
Виж целия пост
# 24
Ог каймака на киселото мляко по същия начин ли правите масло като от прясното?
За заквасване иначе аз ползвам микс кисеро мляко Ел би и заквасена сметана. 2 с.л. на буркан слагам.
Виж целия пост
# 25
В магазините на LB продават закваска, но доколкото знам, опаковката е за 5 л мляко.
Чувала съм, че заквасване става и с пробиотични таблетки.
Виж целия пост
# 26
Оставиха ми прясно мляко да подквася, но сякаш сложих киселото мляко, докато прясното беше горещо. Сега какво ще стане? Ще се получи ли? Става ли да изчам още малко да охладнее и да сложа още кисело?
Виж целия пост
# 27
Трябва да го усещаш топличко когато потопиш пръст , завий го за 4- 5 часа на топло и после провери. В случай , че не се подкваси го сложи в тенджера на котлона да заври и ще получиш страхотна извара.
Виж целия пост
# 28
Трябва да го усещаш топличко когато потопиш пръст
На мен пък ми казаха, че пръстчето трябва да търпи, когато го потопя. Това за мен обаче е различно от топличко. Тъй че не знам Sad
Виж целия пост
# 29
Е обяснила съм го по този начин защото от малка съм свикнала така. Принципно някой беше писал, че температурата трябва да е около 45 градуса т.е. ако човешката е 36-37 и потопиш пръст трябва да ти е по- топло да успяваш да си задържиш пръста в млякото, но не и горещо .
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия