Спортна гимнастика - грация, величие и дисциплина

  • 24 065
  • 303
# 15
Нели Ким....наричали я "Киманели''. А известен факт е, че певицата Нели Ким Фуртадо е кръстена на Нели. И дори сега живеят не далеч една от друга в САЩ ....


Нели е от Казахстан и първият й най-дълго годишен треньор нямал нищо общо с гимнастиката. Бил лаик така и Нели обяснява по-елементарната си програма откъм елементи и иновация.

Тук със семейството, баща, брат и сестра. Баща й е кореец реално.


Година преди олимпиадата Нели се омъжва за беларусин и се мести в Република Беларус тогава треньор й става Милигуло. Тук и интервю с него....разказва и неща за злополуката с Елена и за Клименко ( изглежда са били приятели с него ).


- Бях началник на сбора когато това стана с Елена. Станах свидетел и аз организирах транспортирането на Лена до военна болница. Миша ( Клименко ) две недели тогава живя при мен. Пише ( у миня две недели Жил ) аз си го обяснявам две седмици реално?

- Мухина по това време е тренирала сама? Необичайно явление?
- Точно така. Миша беше отишъл в Москва за да убеди спорт комитета, че трябва да включат Лена в Сборная. Тогава беше създал невероятно програма, но беше сурова, имаше нужда от шлифоване.

- Казват,че Клименко е бил много жесток треньор и Мухина се е страхувала от него. Защо тогава се е решила да изпълни толкова сложен елемент сама и без застраховка?
- ( Тук не отговаря на въпроса ....странно за мен, а го избягва казвайки ) Клименко не беше жесток, беше взискателен, което са различни неща. ( какво скри този миш....2 седмици с Клименко най-вероятно знае повече.

- Кой е виновен за произшествието?
- Системата. Лена беше световна шампионка за 1978 г и като такава как да не я включиш в Сборная? Ако не беше така Михаил не би бил път до Москва, а би си останал в Минск. ( Тоест те обвиняват, че Елена не е имала гарантирано място системата). И този ще е куку май като Клименко.

- Какъв човек беше Мухина?
- Тиха, спокойна, даже необщителна може да се каже. И до днес не мога да си обясня как Миша успя да я направи гимнастичка от такова ниво. В нея нямаше плам/ огън като при Нели Ким например. Те направо си бяха като огъня и водата двете. ( Да де.....какво се чуди тоя чичка. Ми то тия дето са огън, устати, пошли, знаят си интереса дали ще го слушат Клименко все едно дядо Господ им рецитира? Ами не.....намерили скромна и тиха душа и побъркали.Disappointed Relieved

- А Корбут къде е в класацията на огъня и водата?
- Огън е Корбут!

- Казват, че тя сама е провалила кариерата си, вярно ли е?
- Не е вярно, тя получи заслужена слава. А после какво се очаква да прави? Да сложи депутатски костюм като Света Хорхина или да стане деятел на спорта като Латинина и Турищева?

- А защо не?
- Това е политика, там всеки път като надигнеш глава те пляскат по врата. Единствено Титов и Нели Ким уважавам в тези среди, защото са постигнали всичко сами.

- Треньор на Нели станахте случайно или не?
- Абсолютно. По онова време тренирах Владо, който стана мъж на Нели и тя се премести в Минск. Тя беше приключила след 76 в Монреал, но веднъж дойде да потренира уж на шега и се заседя. Реши да се върне към спорта и дори беше станала втора 78 ма след Мухина на Световното. По това време и Маша Филатова дойде в Минск и на нея дадоха квартира и нея взех да тренирам. Очаквах от нея добро резултати, но после видях, че такива няма да има.Реално преимуществото на Нели пред другите гимнастички беше нейният характер, а той е нужен за да стигнеш висоти.
- Чести ли са браковете между гимнастици?
- Да, първия мъж на Нели беше свестен, но не се получи. За жалост го свари с друга след като се върнахме 79 та от Световното, на калъп в квартирата. После не й провървя и с вторият й мъж.

- Да разбирам ли,че основната съветска цел е била да не допусне Команечи да спечели Олимпиадата в Москва?
- Надя изобщо не беше това, което показа 76 та, още 79 та Нели я надигра на Световното. Та изобщо не заслужаваше това голямо внимание 80 та.

- Коя е любимата ви гимнастичка от 70 те?
- Категорично Люда Турищева, освен че грабваше всички медали ми харесваше й характера й. Обрана, въздържана, не истеричка. Нейният треньор Ростороцкий беше голям специалист. Провървя му освен с Люда и с Шапошникова и Юрченко.

- А какъв треньор беше Книш?
- Оу той беше уникален, феноменален, Растороцкий на него и на малкия пръст не можеше да стъпи, но всеки със своята съдба той просто не случи на гимнастички. Повечето му нямаха талант, а Корбут имаше, но беше много глупава.

( Тоя ги съсипа не знам дали не се е възползвал, че колегите му са покойници )

- А защо Книш не искаше да тренира Нели Ким?
- Защото тя беше много своенравна и навярно повечето треньори не харесват това.

Толкова от този чича.....доста устат общо взето.
Виж целия пост
# 16
Филм по действителен случай за три легенди на руския спорт : пускам го тук, защото Светлана Хоркина е една от историите. Прекрасен филм..... , който само доказва, че когато имаш семейство зад гърба си в случая на Хоркина и човечен и обичлив треньор можеш да постигнеш всичко и да се съхраниш. Светлана държа да подчертая е познавала Елена, нейният треньор е говорил много за историята на Елена на момичетата в Сборная. Хоркина я е посещавала в дома й, помагала й е.....на погребението й го напуска ридаеща. Много я обвиняват в лицемерие, аз не мога да преценя защо пък да е лицемерна, но руснаците по-добре си знаят. Но тя намира сили да се върне след провали и отново да се издигне на върха и първата дума, която казва след последния си успех е ''Мамо...''. Колко важно е това мхм да има на кой да го кажеш....


https://www.youtube.com/watch?v=2d0-Hkxa3CA&t=157s

Време е да поразгадаем Михаил Клименко и да проследим, защото името му е свързано с най-тежкия може би инцидент в историята на гимнастиката....

Представете си, че сте гимнастик в СССР. Печелите при юношите национални състезания, но в крайна сметка никога не преминавате на друго ниво и не стигате до възрастнитe, защото получавате контузия, която не ви дава възможност да продължите. В това време малкият ви брат узурпира вашето място печелейки 5 олимпийски медала изживявайки вашата мечта. Той е щастлив и дори се жени за преуспяваща гимнастичка. Малкият ви брат се съгласява да участвате в неговата подготовка, но никога не ви прави негов първи треньор и не ви преписва заслуги? Федерацията не ви хвали и не ви преписва заслуги за успехите му. После идва времето в което брат ви иска да се оттегли и вие се оказвате едва на 32 години и без никакви идеи накъде отивате, а признание в любимия спорт също нямате. До този момент Клименко никога не е проявявал интерес към другата страна на спорта - женската, той е типичният мъжки треньор. Случва се така, че Клименко няма окупация, а в това време явно решават да не го оставят безработен.... така че клуб ЦСКА и негов познат Еглит му представя Елена с която не знаят какво да правят - от една страна никой сериозен треньор не искал да я тренира занапред, защото не виждали перспективи, но от друга страна смятали, че не е толкова зле, че да й покажат вратата. Нейният тогавашен треньор не бил на ниво, което да я изкачи по - напред в спорта, а големите имена не били заинтригувани от момичето. Остава мистерия, как кариерата й все още съществувала на този етап след като имала прозвище на страхливка, която се е страхувала от апаратите. Обичайно страха в гимнастиката не се толерирал, а като включим, че и уменията на гимнастичката били доста назад за нейната възраст било чудо, че още е в редиците на клуба. По това време Елена е на 14 и не може да направи дори двойно салто. Михаил в това време тренирал групичка от малки момчета и било леко странно да включи Мукина в този състав, но Михаил не отказал да я види и пробва. Клименко бил наясно също, че момичето е назад за своята възраст както и страхлива на апаратите, но тогавашния Еленин тренер все пак успял да уреди тази среща....

Първата среща на това историческо дуо се състояла в тежката зима на 28 декември ( по стечение на обстоятелсвата погребението на Елена е на същата дата ). Клименко след тази среща въпреки написаното по-горе видял неща, които го накарали да даде шанс на Елена като негова ученичка, а именно че е координирана, но най-вече факта, че е добър слушател, който изпълнява инструкциите много точно и това, което по-късно сам ще използва по отношение на Лена ''Интелигентен поглед''. Срещата на тези двама е във време в което спорта се е поразклатил....Надя Команечи не може да бъде спряна от тогавашните звезди, трябва нова тактика, нови номера, по-сложни програми.Умопомрачителното в тази история е, че само за 18 месеца Клименко толкова повишил нивото на Елена, че тя вече можела да се бори за място в Сборная. Говорим за натрупани умения, които в общия случай отнемат 5-6 години работа според специалисти.Дуото било като ръката и ръкавицата. Елена за всичко казвала ''ДА'', а Клименко не знаел граници довеждайки Елена до предела на човешките възможности. Климеко е треньорът, който за пръв път в историята на женската гимнастика въвежда двойното салто с пирует.

Клименко след случката с Лена тренира това момиче с горе долу завиден успех, но историята с Елена проваля и неговата кариера и тя така и не отива във възходяща позиция.За Клименко говори друг треньор негов приятел. Една по-различна гледна точка.....

- От моята камбанария аз мога да кажа, че за мен Елена е една от най-брилянтните представителки на съветската гимнастика, а Клименко е навярно най-талантливият сред модерните треньори. Мога да го сравня само с Юри Штукман. Да постигаш целите си на всяка цена. Да си иноватор, да забравиш традициите. Във филма документалният филм за Сборная 78.... се вижда неговата педагогическа мисъл.  Онзи момент в който той пита Лена защо плаче по време на тренировки с идеята да я научи не просто да не плаче,  а че с повторения тя така ще усвои елементите, че ще стигне до стабилност и в даден момент няма нужда да я карат да плаче. Споменаването на Надя Команечи е другият момент в който той се стреми да обясни на Елена, че тя не трябва да тренира по начина от миналото. За мен това са психологически диалози между треньор и ученик.
Скоро ще допълвам има много интервюта....и материали.
Виж целия пост
# 17

Страхотен портрет на Олга.

Лена душичка, щеше да е чудесна майка.


Надя и най-добрата и приятелка пресъздават емблематична тяхна детска снимка.

Мъничката Шушунова

Олга и ЛюдмилаС тези ще си направя тениски:
stuck_out_tongue_winking_eye:
Мислите ли, че можем да разберем коя е тази българска гимнастичка приятелка на Елена с която са си кореспондирали често след трагедията? Би могла да ни разкаже интересни неща според мен.....трябва да е в началото или средата на 60 те предполагам? Кой се е състезавал края на 70 те? Горе пуснах една ама нещо ме съмнява да е тя.....знам ли. Ще трябва пак да ровя.
Ето интервюто от което научавам за българката и има сякаш най-пълен и ясен отговор за инцидента от първо лице.
Виж целия пост
# 18
Flying - 1986 с Киану Рийвс и Оливия Д' або.
( Разбира се за гимнастика )
Обожавах го като дете.
Целия филм
https://youtu.be/U3qJHAfjeSs
Виж целия пост
# 19
Прочетох тази книга, но е много повърхностна и кратка. Беше посъбрал човека оттук оттам от гугъл явно разна информация. Вижда се, че е и испаноговорящ.....


Сега закупих ето тази книга за жалост я има само на италиански, който аз не говоря та четенето ще е мудно и с преводи от Гугъл за жалост. Но книгата е дебела и задълбочена..... автора е пътувал няколко години постоянно от Италия до Москва, а и не само събирайки информация за Елена. Тук се разглежда задълбочено и Михаил Клименко, който реално е прекарал голяма част от живота си точно в Италия ( май и негови роднини участват в книгата ). Нямам търпение, още в началото ме хвана за гушата от първата страница....


Мюнхенското клане 1972На 5 септември 1972 г. единадесет членове от израелския олимпийски отбор са взети за заложници от палестинската терористична организация Черния септември с искане за освобождаване на 200 палестински затворници в Израел. [1]

Още при взимането на заложниците са убити израелският състезател по вдигане на тежести Йозеф Романо и треньора му. Похитителите и отвлечените се изтеглят с автобус, а после се качват на хеликоптер, който да ги откара до самолет, пътуващ за Тунис. [1]

Германската полиция открива огън по хеликоптера, завързва се престрелка. Намерени са труповете на деветте заложника и на четирима похитителя, а трима са арестувани, но впоследствие са освободени, след като са разменени срещу отвлечен самолет на Луфтханза. При престрелката загива един полицай. [2] Загиват и петима заложници, с което броят на жертвите става седемнадесет. [3] На 6 септември, сряда, в олимпийския стадион се провежда траурна церемония, на която не присъстват арабски спортисти. [1]

Впоследствие, Израел организира група от офицери, работещи в неговите тайни служби, за намиране и елиминиране на останалите живи похитители. Те са ликвидирани, с изключение на Джамал ал Гашей.

Главният организатор на похищението Абу Дауд доживява до 73 години и умира от бъбречна недостатъчност през 2010 година в Дамаск. [4]

След убийствата на заложниците започва да се говори за прекратяване на олимпийските игри. Това обаче не се случва. На голямо публично изявление тогавашният президент на МОК Ейвъри Бръндидж изрича прочутото изречение – „Игрите трябва да продължат“.

През 1972 г. властите обявяват, че атентатът е извършен прецизно. През 2012 г., след разсекретяването на архиви, се разбира, че атентатът е бил извършен дилетантски. Преди Игрите е имало предупреждение за атентат от германското посолство в Бейрут. Властите са се опитали да прикрият грешките си посредством отбягване на самокритика и критика от една институция към други. [3]


Как започна всичко.....

Елена обичаше да държи пръстите си изпънати. Правеше го дори в училище под чина си. Затваряше очите си и започваше да си фантазира. Правеше това от момента в който видя невероятна сцена по телевизията, момиче което лети, серия от пъти се преобръща и се приземява на стъпала, солидно и със прибрани крака без никакво затруднение. Тя беше пленена, но не можеше да си обясни как мъничкото създание правеше такива сложни движения. Тя искаше да бъде като това феерично водно конче, мъничко и само. Нямаше нито майка или дори сестра на които да разкаже....

Както и друг път тя затвори очи и въпреки че учителят продължаваше да говори, Елена извика в съзнанието си тези движения отново. Тя не помнеше точните стъпки или името на момичето, но усещаше лекотата й така сякаш самата тя бе в полет. Всички в училище говореха за спорт и имаха своите си мечти, но съучениците на Лена не знаеха много за гимнастиката и спиращите дъха елементи.  Те бяха пленени от изяществото и блясъка на фигурното пързаляне, даваха всичко да видят на живо Роднина или Пакомова. Те изрязваха техните образи от печата и мечтаеха също както и Елена. Преди няколко минути тя се върна в класната стая, направи няколко драскулки с химикала си в тетрадката си. В този момент в класната стая влезе една жена. Казваше се Антонина Павловна, беше дошла да промотира своята дисциплина и да набере желаещи. В Съветския съюз всяко дете спортуваше, някои по-успешно, други не толкова. Ставаше лесно, можеше сам да избереш или да бъдеш насочен или дори просто да те изберат за даден спорт. В този момент няколко думи бяха достатъчни...

-  Всеки, който иска да се запише в секцията по спортна гимнастика да вдигне ръка!

Елена едва не подскочи вдигайки ръката си. Това беше моментът и почти можеше да усети как лети....Виж целия пост
# 20
Благодаря много за материалите, които поместваш.
Може да няма активност в темата, но това хич да не те впечатлява. Аз чета с интерес, а съм сигурен и много други. Така и се поддържа по принцип една тема, браво.

Голяма таргедия е това с Елена Мухина. И мистерия.
Дано един ден видим един добре направен филм.
Виж целия пост
# 21
Дяволо ме изпревари, все се каня напоследък да пиша и не ми остава време.

Аз съм явно малка и съм чувала част от имената, но нищо повече не знам за тях.
Чета с голям интерес това, което La Catrala публикува.
Виж целия пост
# 22

Радвам се, че ви е интересно. Аз тази нощ не спах, прочетох италианската книга. После беше трудно да заспя..
За жалост книгата се оказа ужасна пропаганда, трябваше да ми светне защо няма превод на руски и е писана от италиански автор. Очевидното е, че фамилията на Клименко е платила на този автор да му изчисти името, но така са залитнали еднозначно, че няма как да им повярваш, само можеш да се погнусиш. Дори хора, които са използвали по-цветущи думи за треньора в тази книга като гости са споделили само хвалебствия, през цялото време Клименко е просто Миша Мечтателя, той вина за нищо видиш ли нямал.  Сигурно ще ми трябват дни да се отърся от тази мерзост в книгата.. И само мога да се радвам, че Лена не може да я прочете. От книгата разбираме, че жената на треньора Клименко е присъствала на инцидента. Тя се е занимавала отчасти с Ленината хореография в този ден е видяла ясно как Лена пада, смятайки дори, че е някаква шега. Не било дори видно, че е нещо сериозно за миг. Побърза да обясни, че била бременна в трети месец като това станало. През цялата книга има препратки към детето, което се ражда - Марина .  Тази безжалостна жена имаше наглост да ожалва съдбата си на самота след смъртта на Клименко в нейния тъмен италиански апартамент без за миг да се замисли за 26 години в самота между четири стени на обездвижената изцяло Елена. Кой можел да ги вини, че продължили да живеят?

Били отишли няколко пъти в болницата, но това е било във времето, когато Елена е била в кома и борела за живота си. После прочели нападки към Клименко и повече не потърсили Елена..бабата на Елена искала да съди треньора, но момичето не дало. Появяват се няколко от ученичките му в Италия, треторазрядни гимнастички, които бързат да изкажат хиляди суперлативи за Клименко, който никога не крещял, никога не тормозел и тн. Абе светец направо. На фона на това си спомняме разговорите му с Елена преди 78 ма в документалния 'Ти в гимнастиката' и се питаме какво е станало с този човек? Жената на Клименко оправда и изкарването му на Елена да тренира от болницата като нещо полезно, тя видиш ли работела за други група мускули, подържала форма. Интересното е, че Клименко разбира от жена си по телефона, но в същото време от нея оставам с впечатление, че не е казано ясно да не изпълнява номера. Той казва по телефона '' Трябваше да й кажа да не го прави, ако бях там на загрявката щях да й кажа да не прави салтото на Томас''
Наталия жената на Клименко продължава обвинявайки системата '' Как е възможно 2 седмици преди Олимпиадата ние все още да не знаем кои гимнастички попадат в отбора? Беше нормално в тези последни седмици всички дадат всичко от себе си за да попаднат в отбора. Елена и Михаил знаеха, че са назад с подготовката, Елена завърши на доста задна позиция в Купата на Съветския съюз. Заради това трябваше да се фокусира на сложност и акробатика. В това време обаче Елена беше слаба физически. Изглежда тялото й вече не можеше да се справя със стреса и умората.

Тук тази женица има наглост да навлезе в сферата на предположенията с цел да окаля Елена..'' В отбора имаше момиче, което бе изгонено, защото взимаше Фуроземид, диуретик, който се използва за сваляне на килограми. В това време ние се тревожехме, че Лена също би могла да го взима поради фиксация за теглото си. Зъбите й се рушаха и беше често контузена. Както когато си контузи крака 1979 и не й позволи да отиде на Световното. Инцидента бе странен, защото крака й се счупи странно.. ( иска да каже, че контузията е била сякаш костите й се разпадат ).  Всички тези приказки остават във въздуха, няма факти, няма доказателства, дори самата жена на Клименко го казва като някаква теория и уж техни съмнения по онова време..Как пък тези малоумници не си дадоха сметка примерно, че кости се разпадат от претоварване, умора, изцеждане? И нактая тази ревлива женица затъжила се за покойния си съпруг показва фотографии.. на тях, семейството, децата и тн. Сред тези фотографии има колаж, за мен извратен Клименко в позиция на мислещ програма и около него малки пърхащи Елени в полет и правещи всякакви пируети. Гледайки колажа тази жена изревава 'Миша не беше жесток и безчуствен, много му костваше да се върне в залата'..

Защо Миша не накара щерка си Марина да прави салто Томас или тренира по 8 часа на ден, когато другите тренират 4? Да повтатаря елементи по 20 пъти, когато другите го правят по 10. Да тренира с гипсиран крак? Какви мръсни и безжалостни хора са това семейство..
Следващия простак е Юри Титов, който през 80 та се опитваше да прикрива случая, че да не провали духа на игрите. Позволява си да издрънка, че Елена с годините се променила и някакви люде я въвели в религията и едва ли не взела да откача и да говори глупости...

Самата Нели Ким е пропуснала в книгата да спомене нещо, което друг път е чувала от Клименко, а имено 'Ще те оставят намира като се разбиеш на земята' . В тази книга това тя не го споменава или автора целенасочено го пропуска. Тук си позволява да обяви Елена за неталантлива, много хора по принцип се опитват да й препишат липсата на талант, но това обичайно са хора, които нито са тренирали интензивно като нея, нито са имали и 1/10 от трудността на нейната програма и то на гол килим във време в което всичко се е правело без особена защита за тялото откъм настилка и уреди. Говорят хора, които, ако не бе нейната травма знаят, че можеха и да не вземат кьорав медал на Олимпиадата. Беше им направила услуга, не че имат доблест да си го признаят. Повечето от тези хора са се изпарили и не са посещавали Елена през годините..  Доста гимнастици от мъжете разказват, че тя не е искала да ходи на Олимпиада, искала е да се махне след 1978, особено след контузения си крак 1979. Постояно се е оплаквала на гимнастички, че няма сила, че я боли гърба, в последното й интервю преди инцидента казва, че иска само да спи. Споделяла е, че няма сила да пресече светофара пред залата на ЦСКА. И при всичката тази умора един умопомрачен човек се е запътил към Олимпиада. Долна твар.  От източници става явно, че Елена е имала гадже по това време, навярно гимнастик, но нещата не са могли да се задълбочат заради случилото се..  Лариса Латинина дава интервю 2004 в което обвинява Клименко за състоянието на Елена, жената на Клименко казва, че са гледали интервюто и въпросния е бил попарен. Веднага звъннал на Латинина и й казал само 'Честит рожден ден'.  Това също ми се видя крийпи. Ако се сетя още нещо ще допълвам. Но сякаш това са основните сентенции.

 Колажа, който е държал във апартамента си Клименко. Това е май единственото от Лена дето е държал.


Тотално нова снимка невиждана досега споделена във форума на Елена. Красавица е тук, по-женствена .....мисля, че е от 79-80та.
Виж целия пост
# 23


Елена седеше в леглото си в едностайният апартамент в който живеше с баба си. Бяха минали няколко седмици на тренировки в залата и тя вече знаеше, че няма да полети във въздуха с магическа пръчица, нейните тренировки бяха толкова различни от видяното по телевизията, полета изглеждаше толкова далечен и недостижим. Имаше моменти на разочарование,  бе толкова трудно, но и желанието да постигне видяното бе огромно. В залата бе цветно, а тук в малката гарсониера бе мрачно и сиво. Елена тренираше в близост до 202 училище в което учеше, клуб Динамо. Треньорите изглеждаха мили и вниманието им й харесваше. Най-накрая бе намерила цел и път, който да следва, да я разсейва от тъмните кътчета в душата й, несигурностите и самотата, която се бе спотаила дълбоко от най-ранна възраст. Липсата на майка й, тъжната незаинтересованост на баща й, трагедията, която бе сполетяла семейството й, тази която баба й пазеше като орлица от малката си внучка, но тя можеше да я долови във въздуха как витае наоколо и чака да я сграбчи всеки удобен момент. След години винаги когато усетеше мирис на дим щеше да се сеща за нея. За нейната майка изгоряла в пожар предизвикан от пияният й баща. С баба й Елена не говореше много, тя бе строга и властна жена, дълбоко религиозна, но не в топлия смисъл на думата. Елена често я чуваше да се кара със съседи, всички от блока я познаваха и се плашеха от реакциите й. Пред нея Елена не можеше да се отпусне, да противоречи, да се поглези както правят нормалните деца край родителите си, тези неща й бяха чужди. Тя от малка се научи да се съгласява, да изпълнява, нейната неувереност и чувство за непълноценност бяха довели до сведен поглед и една дълбока мълчаливост.  Следващите няколко години тя щеше да се измъкне от този тъмен свят чрез гимнастиката, всичко наоколо щеше да е гимнастика, мислите й щяха да са гимнастика, мечтите й също. През онези години Елена никога не би помислила, че спорта който й носеше такава свобода, радост и мечти един ден тя сама щеше да иска да прогони от мислите си..
училището

тренировки


Наталия Шапошникова видео трибут
https://vk.com/video178905496_456239076
Виж целия пост
# 24
След толкова години да видя Латинина и Хоркина със сълзи на очи на Наградите кръстени на Елена е невероятно. Приза се връчва на хора в неравностойно положение, параолимпийци в общия случай.Тук ви споделям Купата на Росия 2021 финали. Обръщавам внимание, че мнозина сравняват Листунова с Елена.

За зла участ и тя явно е по контузиите, защото ще пропусне световното другия месец заради контузия. Иначе става Ол араунд шампионка за купата на Русия тази година.Само на 16 години. Ще ми е интересно да чуя кои момичета са ви харесали от рускините и имат някакъв шанс срещу киборгите от Сащ на предстоящото световно.


Явно вече много съм в нещата, защото коментиращата веднага я познах само по гласа, Лидия Иванова.

А съвсем случайно попадам на това. Малко са ми думите май да го коментирам.


бтв МИСЛЕХ, че Листунова я спрягат за Елена заради светлите очи, но гледайки съчетанието на земя е заради наситеност на ултра елементи. Започва елемент Ф, Д, Д, Д, Д, Д, Е,  тоест голяма трудност, докато при другите нямаше такава скупченост на трудни елементи.
Виж целия пост
# 25
В процес на събиране на стари документи и статии съм ....за да мога максимално да се доближа до истината за да направя следващата стъпка с разкази в ретроспекция за живота й. В търсенето ето тази статия ме впечатли. Посещение в САЩ след победата 1978....начина по който описват Елена и Клименко. В мен веднага остави усещане за типичната жертва и насилник, но някак си на американската преса хич не й е хрумнало нещо подобно. Мрачната Елена.....звучи сякаш са я изкарали от някой диспансер, а какво е изживявало това дете .....душата ми плаче за нея всеки ден в последните месеци.Disappointed RelievedПасажа " Американците обичат талантливите, но също харесват весели и топли хора. Елена не стопли нито едно сърце, когато тя посети офисите на Интернационален гимнастик тя бе печална и с изплашен поглед. Даваше усещането за човек, който, ако някой каже " Boo", тя ще колабира от страх. Само като Клименко бе наблизо тя видимо се успокояваше. И как да е иначе около този закоравял чаровник, Михаил е учтив и приятелски настроен, докато Елена е скръбна и отчуждена.....
Виж целия пост
# 26
За мен лично няма съмнение, че е имало психологически тормоз и дори жестокост.
Така е работила системата едно време. Гледал съм и архивни кадри с Иван Абаджиев и Нешка Робева и те не са пипали с перце... Спомням си и за Николай Карпол, дългогодишен треньор на женския национален отбор по волейбол на СССР. Вижте потърсете видеа в ютюб за какво иде реч. Така ги насмиташе горките жени, ужас. Това ако се случи сега ще настане световен проблем, но други са времената.
Но в конкретния случай обаче с Елена и Клименко нещата са много по-дълбоки и мрачни.
Виж целия пост
# 27
Мислиш,че е имало физическо насилие? Сексуално? Но защо не го е споделила се чудя.... Ето Олга Корбут издаде цяла книга за да наклепа треньора си Книш, че я биел и изнасилвал. Ще отделя и на това внимание в някой пост подробно. Там е работата, че заради характера на Олга....доста хора се съмняват в тези думи. Аз самата като я гледам като млада и край треньора сякаш кокетничи, ама знам ли. Понякога опаковката лъже.... А Елена наистина е безобразно как подобно поведение остава незабелязано от психолози и някакви институции, ето и в САЩ ме озадачават как може такава статия да напишат. Безумие!

То и сега не е много различно видя ли клипа за треньорката от Бургас? А по-странното беше, че после ми попадна и такова на родителите на момичето, които казват, че нищо не се е случило било нормално.....Hushed И това са заснели случайно, а какво остава зад кадър не ми се мисли.

Ако ти се намират видеата за които говориш се чувствай свободен да ми ги пратиш на лични. Ще се радвам да ги видя.

Друго което ми попадна, но още не съм ....намерила достатъчно инфо. Малко се води чуш....както му викат руски за брата на Клименко. Май някакви скандали с момичета от сексуален характер. И не е трудно да ми се завъртат някакви чудеса в главата....но първо да го проуча добре. Щото и този е участвал в някакво степен с идеи за подготовката на Елена. Даже в идеята за промяната на пируета на Корбут....той е предложил доколкото разбрах винта на 360 градуса. Та ако е имал досег до Елена.....ама това вече са леко фантазии, добре е да се види първо каква стойност имат въпросните обвинения към него. Пак ще се правя на Поаро.....
Виж целия пост
# 28
С риск да разгневя някого, но спортна гимнастика има и е имало и в други държави. В Румъния изнасилванията са били практика, защото хормоните в ранна бременност са помагали за добро представяне.

Много бих се радвала да прочета нещо и за държави извън ссср. Нарочно е с малки букви.
Виж целия пост
# 29
Змия чувствай се свободна да споделяш информация и материали. Може да го прави всеки, така ще има повечко диалог.

Наскоро е излязла книга за румънците.....но още я нямам, сигурно ще я прочета в даден момент. Мисля че в нея има доста за тези мерзости в Румъния.
https://serpentstail.com/product/the-little-communist-who-never- … -trade-paperback/
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия