Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

  • 11 875
  • 267
# 30
Nothinger при мен и без никакво почти поливане, определени сортове не горчат. Поливат се най-много два пъти седмично, често веднъж седмично или дори на по-дълъг период и не горчат.
Eфибуш какво правиш със зелени домати? Не знам докога ще се задържат прилични температури, но със сигурност ще имам и аз доста зелени домати. Да се опитам да направя нещо и от тях евентуално Simple Smile
Виж целия пост
# 31
Ами поне ние по принцип отглеждаме малки сортове домати с размер около пинг-понг и при тях зелените на вкус не се отличават много от зрелите за готварски цели, в смисъл че не киселеят, не горчат, не са твърди. Е, не са "сладки", но са с мек неутрален вкус, аз ги харесвам и като добавка в салата с друг зеленчук. Обикновено вкъщи остава една голяма купа зелени домати, които държа на плота в кухнята и си червенеят докато успея да ги употребя, но баш зелените са най-добри за готвене
Скрит текст:
Най-често правя яхния (кромид, домати и пилешки гърди, общо взето равни количества и всичко на ивици, се задушава на котлона в повечко олио, със сол, дафинов лист, бахар, малко захар да се оправи ако клони към кисело, евентуално лъжица-две вода ако трябва за да има сосче, и за 15-20мин е готово, може да се отсервира върху бял ориз) или картофена супа (домати и картоф на зарчета, може и пилешки гърди да се добавят, фиде или нещо макаронено, индийско орехче, черен пипер, магданоз, вегета /сол, варят се без олио, само масло слагам най-накрая като сваля от огъня, и това става за двайсетина минути) Добавям ги и на стандартната пилешка супа, и на зелен боб, и на пиле с грах, и към свинско в бавноготвещата тенджера.

От по-едрите сортове може би вкусът е по-друг и остават по-твърди, от тях харесвам на туршия, ако има кой да направи Sweat Smile Едно време пържих и панирах на кръгчета от тях, това беше като излезе едноименния филм и от там ги започнах, обаче сега не ядем много панирано.

Имам една рецепта за хляб със зелени домати, но още не съм се престрашила да го направя, но ако останат тази година съм я нарочила да пробвам.
Виж целия пост
# 32
Това успях да набера днес, а половинката събра две тави лешници
Насях и един пакет спанак навън. Уикенда ще нахвърлям и в оранжерията.
Шепичка расте. Другата седмица ще довършим и закриването на покрива. Днес решихме и къде да има прозорци.
Виж целия пост
# 33
Айла, страхотна реколта, браво на вас… Ние моркови не можем да изкараме, сподели моля те тайната, на слънце ли ги засяхте, често поливане, торене, знам ли? До колкото съм разбрала не сте на градината постоянно…
Виж целия пост
# 34
Време е да тегля чертата на този градинарски сезон с късна пролет и студено влажно лято.
-трагедията с доматите я показвах, помните. Все пак спасих плодовете, узряха и се изядоха.
-зелен боб - доволно. И ниския и този на колове роди добре.
-зрял смилянски - реколтата е завидна, 2-3 пъти повече от миналогодишната, все още бера.
-лук - много и всякакъв, сях няколко пъти за зелен ,  станаха и глави.
- грах - имаше достатъчно
- патладжан - средна работа, другата година няма да сея, не ядем много
- чушки - много слабо, разсадът ми беше лош, годината студена
- ягоди, къпини, касис, малини, цариградско грозде - достатъчно. Тия дни направих още една леха ягоди, че имаше за разсаждане, щерката е много щастлива.
-тикви има, още зреят.
- царевица - сях сорт за пуканки, оказа се страхотна за сварена. Хапнахме си доволно
Царевица+боб+тикви е чудна комбинация, растенията се обичат, помагат си, виреят екстра заедно. Все така ще ги сея.
-тиквички имаше много -фризерът ми е пълен.
-лешници има много.

Издирвам сорт круша - късна, сладка, сочна и твърда. Препоръки?
Виж целия пост
# 35

Царевица+боб+тикви е чудна комбинация, растенията се обичат, помагат си, виреят екстра заедно. Все така ще ги сея.
Издирвам сорт круша - късна, сладка, сочна и твърда. Препоръки?
Може ли малко повече информация, как ги садиш в комбинация?
За крушата, аз насадих миналата есен -Вилямова масловка. Нещо не върви особено обаче, живо е дръвчето, но почти не порасна, за разлика от ябълките. Виж дали тази ти допада има и доста други сортове изброени. Не съм поръчвала от тук.
https://razsadnik-uzunov.com/krushi.html
Виж целия пост
# 36
Бобът -  на гнезда на редове, царевицата по зрънце между гнездата, тиквата тук-там между редовете. Фантазе ми е системата.
Другата година ще ориентирам редовете по друг начин заради засенчване на други култури, но пак ще сея смесено.

В Германия съм, ще търся крушата от местен разсадник. Сорт ми трябва - сочен и твърд. Сипкави и меки не обичат. Уилямс сякаш.
Виж целия пост
# 37
... Царевица+боб+тикви е чудна комбинация, растенията се обичат, помагат си, виреят екстра заедно. Все така ще ги сея...
Разкажи повече, в смисъл, че на много места срещам, че комбинацията е замислена за получаване на сух бял боб, царевица за зърно и тиква наесен. Ако сме искали бобът да е зелен, а царевицата да се бере в млечна зрялост се налагало да се тъпче из насаждението, което било голяма галимация и е отказало много хора. Как беше при теб схемата?
Виж целия пост
# 38
Фантазе ми е схемата, тоест градината ни е за удоволствие и кеф, не за добиви. Царевицата я обичаме млечна на скарата или варена. Съответно обрахме я в началото на септември, когато се върнахме от ваканция, беше идеална. Но ако лятото беше нормално топло, щеше да е напълно узряла, не млечна. Тоест си отбелязвам в главата другата пролет да сея царевицата месец след боба, за да я оберем млечна през септември. Целия август ни няма, съобразявам се с това.
Боба е смилянски, тоест се гледа за сух. За зелен не става, има конци. Шарен е, по-друг вкус има от белия боб. Бера го поетапно от 2 седмици насам, има още за бране, чакам да узрее. Зелен боб (сорт без конци) гледах отделно по-встрани, не смесен - той се обира до края на юни-юли, оставям после малко за семе, узрява с другия към края на септември.  Тиквите са си още там, нищо още не сме брали, ще узреят до месец.
Ей го боба смилянски:
Виж целия пост
# 39
Ето моя опит за "трите сестри" - царевица, боб, тикви.
Негативен е Simple Smile
Направих квадрат по схемата от интернет, спазих всички ориентации, отстояния, последователности...
Резултати: царевицата е ниска, бобът е пръв и  търси да се увива - няма върху какво.
Царевицата е висока, бобът до нея, на колове.
Тиквите са малки - копаене, плевене..., но затруднено от боб и царевица
Тиквите покриват почвата - не може да се ходи, за да се полива.

Брахме боб и царевица, тикви нито една, с изключение на избягали от сянката, извън квадрата.

Моите изводи: за поливни условия не става
За равен терен не става или да се увеличят отстоянията, за да има слънц и за тиквите.
Добив нисък.
Разход грижи голям.
За България - няма смисъл.
Виж целия пост
# 40
А, значи доуточнявам. Колове за боба си забих, царевицата не беше толкова много, че да издържи всичкия боб. Тиквите плъзнаха настрани, много ясно, те искат слънце и пространство. Нито ги копая, нито ги плевя. Годината беше влажна, не сме поливали. В нормална година поливаме - оставям вада/улей покрай всеки ред боб и по нея пускам вода -стига си сама до края, не тъпча нищо.
Схеми не съм гледала и следвала.
Виж целия пост
# 41
Момичета, нещо последователността на сеенето ме съмнява. Аз не съм правила тази комбинация, защото нямам терен в двора за това. Но в архивите съм си запазила ето този съвет на един напоследък супер мега известен градинар, ако реша все пак да пробвам:
https://vegebg.org/2015/bob-tikva-carevica-zaedno/
Поотделно съм гледала малко смилянски боб за експеримент и тикви матилди и цигулки. Отделно един нисък шарен боб за сух.
Виж целия пост
# 42
Точно си е описана последователността, мисля. Аз слагам царевицата след боба, защото я искам млечна, а той - зряла, затова при него тя е първа.
Виж целия пост
# 43
В моята градина (полупланинска),  посяти едновременно, бобът порасна по-бързо от царевицата. Съответно нямаше за какво да се хване, и му набодох подпори, докато поотрасне царевицата. Но става въпрос за насаждения, с размери метър на два Simple Smile
На полето и при по-топъл климат, може и да се получи по-добре.
Виж целия пост
# 44
Аз когато купувах овошки миналата есен, молих за по един ранен и късен сорт. После се оказа, че имало цяла религия за крушата Simple Smile. Можете да потърсите групата Крушата, бежествения плод във фейсбук.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия