Гестационен диабет - тема 4

  • 39 485
  • 846
# 510
До 7.8, най-добре до 7 (демек 7-7.8 по изключение)
Виж целия пост
# 511
Здравейте, момичета! Може ли да ви помоля да погледнете и моя резултат? Втора бременност ми е, 26 гс. Имам и час за ендокринолог, но е чак на 31, а доста се притесних. Изследването на 60 и 120 е с кръв от пръста.

Според вас имам ли гестационен диабет?
Виж целия пост
# 512
Според вас имам ли гестационен диабет?
Нямате гестационен диабет според мен, всички стойности са ви в референтните граници.
Виж целия пост
# 513
Благодаря! 🙂
Виж целия пост
# 514
Мами, всички ли си правите изследванията по време на бременността? Има ли такива от вас, които са правили обременяване с глюкоза ПРЕДИ да забременеят и сега са тук? 😔
Виж целия пост
# 515
При мен така се случи, че преди бременността правих. Може би 2-3 месеца преди. Но при мен сега нещата са по-добре. Преди и захарта беше по-висока и гликирания хемоглобин, и всичко. Гликирания ми хемоглобин преди например беше 5.6, а сега е 4.6. Не знам каква е тази логика. Не спазвам кой знае какъв режим, но пък килограмите ми са доста нагоре вече (7 месец).
Виж целия пост
# 516
При мен така се случи, че преди бременността правих. Може би 2-3 месеца преди. Но при мен сега нещата са по-добре. Преди и захарта беше по-висока и гликирания хемоглобин, и всичко. Гликирания ми хемоглобин преди например беше 5.6, а сега е 4.6. Не знам каква е тази логика. Не спазвам кой знае какъв режим, но пък килограмите ми са доста нагоре вече (7 месец).

Наистина е странно това с килограмите, но може би не е най-важното за добри стойности, браво. 🍀
Виж целия пост
# 517
Тялото бълва много повече инсулин. Нали затова не се мери.  От там и захарта спада. А след раждането може да се окаже, че вече не си с ИР, а с диабет. На мен 6 месеца след раждането сутрешната ми захар мерена с глюкомер е над 8.
Виж целия пост
# 518
Така е, да, неслучайно нормите за кръвната захар по време на бременност са по-ниски, захар до 6 както е при небременни хора д прекалено висока за бременни жени.
Виж целия пост
# 519
Не знаех. Аз не съм бременна, но искам да бъда. Имам дете, което отключи диабет. В чужбина, където раждах, не са ми правили особено много изследвания, а краката ми към края доста отичаха. Но понеже и с първата ми бременост си задържах вода, не съм питала повече, би трябвало да са ни пускали изследвания периодично, но не помня вече. Затова в началото питах в темата, ако има известна връзка между гестационен диабет и ДТ1 при дете, но никой не реагира.

Сега предварително ще се изследвам, може би е по-добре
Виж целия пост
# 520
И аз така знам за инсулина по време на бременност, че един вид всички бременни са резистентни, при мен и инсулинът е по-добре Rolling Eyes При натоварването миналата седмица не знам какво се разбрахме с регистратора в лабораторията, но ми е пуснал и трикратно инсулин. Да, показва инсулинова резистентност, но стойностите ми са по-добре отпреди бременността. При мен отклоненията винаги са били на 120-та мин, когато инсулинът или е близък, но по-нисък до този от 60та мин, или дори е бил по-висок. Сега на 60та мин е 48, на 120та - 41. При стойност на гладно от 8. Всъщност само този на гладно е по-висок от стойностите ми преди бременността, когато беше 6-7.

Както и да е, де. Правилото и сега си остава за мен ниски въглехидрати. Гледам въглехидратът да е на обяд и да е под формата на нещо с нисък гликемичен индекс. Вечерта съм на салати и месо.
Виж целия пост
# 521
Здравейте. Може ли мнение за изследванията? Има ли ИР? Благодаря
Виж целия пост
# 522
Тялото бълва много повече инсулин. Нали затова не се мери.  От там и захарта спада.

Точно.
 И бебето и то произвежда инсулин от 16та седмица ли, не помня точно, ма и то помага.
Виж целия пост
# 523
Имам завишена глюкоза на 60 мин и нисък инсулин на 60 мин = 2.14, някоя от вас виждала ли е такава стойност?
Виж целия пост
# 524
За връзката с диабета ще ви кажа какво съм чела - дали е вярно не мога да потвърдя. Захарта която циркулира в кръвта на майката преминава и през плацентата, за съжаление обаче това не се случва с инсулинът. Високата кръвна захар влияе на органогенезата на панкреаса, като залага повече клетки, които да отделят инсулин. По-нататък, когато панкреасът заработи в 5 - 6 месец се налага да произвежда инсулин като за възрастен човек за да се справи с тези огромни за бебето количества захар. В резултат на което изтощаването на бета клетките на панкреаса е  значително още във вътреутробното развитие. Като бонус такива бебета имат много повече мастна тъкан. Затова и все по-често са ражданията секцио заради твърде голямо тегло на бебето / тесен таз на майката. Сега 4 кг ни се струва нормално, но преди индустриализацията такива бебета са били голяма рядкост. Тогава средното тегло е било между 2.5 - 3.5 кг.
За диабет тип 1 обаче може и грешка в органо генезата да е имало.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия