ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 4

  • 34 867
  • 739
# 675

Ние пък имаме идея за китайско тази година за НГ - но никога не сме поръчвали (е, в смисъл - на празника) и се чудим дали изобщо ще е възможно...
Виж целия пост
# 676
кой каза Дуолинго?
Simple Smile Simple Smile и аз упражнявам испанския там, но!
според съседката испанка (тази с петте деца Wink ) испанския в дуолинго е от латинска америка и не е правилен.
в Испания колата не се казва карро, а коча, карро се казва на детска количка. и още доста от старателно заучените от мен думи и фрази я караха да се смее.
опитах и арабския им - и той е е точния. Wink
Виж целия пост
# 677
Добри, благодаря за споделеното за испанския па дуолингуо. Спирам да побутвам набора да го ползва. Класната им е забравила да гледат латино филми, за да не учили "цигански"😂
Виж целия пост
# 678
Kally May,благодаря🤗!
Desem, много се радвам, когато чуя, че децата излизат и се забавляват. За съжаление, а понякога и за радост, живеем в такива времена, в които се радваме и оценяваме нормалните неща.
Тези, които ще месят да се похвалят с най - вкусните и сполучливи питки🙂!
Преди години и аз правех опити, прилично се получаваше като за содена питка, но миналата година открих, че в нашето Фантастико правят уникално вкусни питки с квас и установих, че съм мноого далеч от тяхното майсторство, и опитите ми приключиха 😀. Тази година пак те ще месят нашата питка и ще ни правят тиквеник и щрудел.
Виж целия пост
# 679
Силан, не постя (правих го веднъж на 40), не меся със сода и не знам от къде този демократичен екстаз по содената питка (честно уморих се да ме нравоучат как питката с мая не е постна и т.н.)
Моята рецепта и тази:
240 мл вода със супена лъжица захар и няколко лъжици брашно се размесват на кашичка с 1/2 кубче мая.
Като шупне се добавят още 240 мл вода,200 мл олио и 1 супена лъжица сол.
Постепенно добавям брашно - около 800 грама, може и 900 дори. Бъркам с миксер, докато тестото се отлепи от стените на съда. Оставям да почине 15 минути и оформям, след още около 40 мин до час (зависи колко е топло в стаята) я слагам да се пече - на 180 градуса при загратя фурна и спирам горния реотан. След 15 минути пускам горния реотан отново и след още 35 имам готова питка. Оставям е във фурната още около 5-10 минути и я вадя, за да не се мокри отдолу.
Виж целия пост
# 680
silan, браво на детето. След този резултат ще придобие и повече самочувствие и увереност.
И в училището на девойката вчера не са учили. Бил е присъствен, но неучебни ден. Разменяли си подаръци, черпили се, имали и благотворителен базар в училището. След това с няколко съученички ходили в МОЛ- а. И тя като девойката на Десем излезе по тъмно и се прибра почти по тъмно, но беше много доволна.
По отношение на днешната трапеза, мислех и аз да поръчвам чушки и сармички, но се отказах. След малко подхващам готвенето. Вчера от фирмата ни пуснаха рано рано и успях да си направя два от трите вида сладки.
Питката, не я правя постна, а си я правя с мая, яйца и масло. Един път само правих содена и беше пълен провал.
Виж целия пост
# 681
Да ви вдъхна малко коледно настроение от Пловдив
Скрит текст:







Вчера са си разменяли подаръци в класа' една девойка доста се беше постарала за неговия 😉
Иначе си имаха редовни часове
След това са били на ледената пързалка и се прибра премръзнал в 7
В 8 му се обади неговия приятел от София и пак изчезна
По-добре да е навън отколкото по устройствата
Аз мисля да се отдам на четене на книги'че през годината не ми остава много време
Виж целия пост
# 682
Скрит текст:
Kally May,благодаря🤗!
Desem, много се радвам, когато чуя, че децата излизат и се забавляват. За съжаление, а понякога и за радост, живеем в такива времена, в които се радваме и оценяваме нормалните неща.
Тези, които ще месят да се похвалят с най - вкусните и сполучливи питки🙂!
Преди години и аз правех опити, прилично се получаваше като за содена питка, но миналата година открих, че в нашето Фантастико правят уникално вкусни питки с квас и установих, че съм мноого далеч от тяхното майсторство, и опитите ми приключиха 😀. Тази година пак те ще месят нашата питка и ще ни правят тиквеник и щрудел.

Не, че нещо, ама питката с квас и содената питка нямат нищо общо помежду си.
Обожавам содени питки... Не, не мога да правя.
И в случай, че някой го прави от религиозни причини - квасената питка (обичам и квасен хляб - той, виж, става в хлебопекарната) не е постен.

magi_sveta, аз дори не съм християнка - содената питка има различен вкус, често карам мамам да ми прави, в детството ми баба ми правеше... Още преди демокрацията. И без повод (освен, че ми се яде, де).

Марти, противно на мнението, че содената питка е "проста" (баба така мислеше - понеже, сещаш се, нищо няма в нея и е била за бедни хора / моменти), тя иска доста повече майсторство, за да стане вкусна и хубава...
Виж целия пост
# 683
Минавам набързо да ви пожелая весели празници, момичета Kissing Heart При нас екшънът е на макс, не ми е скучно, ще разкажа някой ден Joy
Виж целия пост
# 684
И аз минавам да пожелая весели празници!
Здраве, любов, топлина, уют и хармония във всеки дом 🤗

Отивам да си нагледам сърмите 😉
Виж целия пост
# 685
Желая весели празници, с много усмивки и настроение!
Девойката вчера ходи за два часа на училище-други часове нямаха, после разходки и в ранния следобяд имаха резервация в заведение да се черпят. Прибра се по тъмно, е подържа ме в напрежение, че бяха чак на Морска гара и през градината са се връщали…Много беше доволна и щастлива.
Иначе, тъкмо сложих питката да се пече. Тази година я направих с мая. Не съм фен на содени питки. С квас харесвам и правя, но сега нямам квас, а ще ми трябват няколко дни, за да стане готов. Не ползвам точни рецепти никога за нищо, колкото и да се мъча да спазя рецепта, накрая я захвърлям и си правя, както аз си преценя. Другото ми е готово.
Виж целия пост
# 686
Здрави, живи и щастливи!!! Пожелавам ви уют и топлина!!!
И аз допичам питката, подаръците са под елхата и даже свеки втори ден не ме е вбесила!!!
Виж целия пост
# 687
Много хубави празници!
Виж целия пост
# 688
Весели празници.
Честито Рождество.
Бъдете здрави, нека светлината озарява домовете ви.
 ..... и да почерпя виртуално за моето Рождество:

(Любима торта на рожденика, заложихме на нея а той притеснен дали ще се хареса и на другите,
Скрит текст:
очаква ме я след малко, дано всичко в наред с доставката, че миналата година една от Маркрит сладкарниците много се изложи.)

ММ вчера разсъждава пред децата за празника - за постещите и духовно постните.

Вчера свекито готви, аз само хумус и разядка с орехи правих, май някой тук ме научи на нея.
Направих и боб, но за вкъщи. Бобът се получи гурме Joy  Свършил ми сухият джоджена и сложих от замразените подправки, се оказа, че съм уцелила мента Joy
Напълних и няколко чушки с боб, тъй като свеки прави и тях, пък а не бях сигурна дали ще го направи "както трябва", все пак традицията им е Западна
Скрит текст:
(с които съм "отгледана", нищо общо с това което се продава по магазини или заведения, само като им видя външния сочен вид ме отказват )
пък тя е от Изтока Joy (да се чете Северозападнала България - за съжаление определението е точно за района, срещу Североизточна)
Питката е с мая без животински продукти, содена не правя, ако има хапвам залък, не я обичам, както и почти всичко със сода, само за американските палачинки се сещам които харесвам.
Скрит текст:
Преди много години баба ми правеше мекици и питка със сода - мразех ги, за разлика от мекици те и с мая които всички деца обичахме, а и ѝ се получаваха супер (в един момент содата в рецептите остана за тях с дядо, те си ги харесваха)

От години когато приготвям аз Бъдни вечер не се престаравам с трапезата. Правя това което обичаме - боб и питка, с малко готови неща - лозови сармички от консерва, чушки с ориз или постни зелеви сърми никой не яде така, че си ги спестявам. Като се добавят салатите, плодиве и т.н. се докарва бройката.

Преди 1-2 г. пробвах памук-погача и от тогава експериментирам при питката около тази тема с всякакви milk bread. Та днес ще е това за менюто и вместо традиционното прасе ще заложа на пиле.

Кали, аз хубаво съм разказала, но аутокоректор на телефон добре ме е подредил уточнявам, че пиперките са почерпки Joy
Виж целия пост
# 689
Десем, да си жива и здрава и много успешна!
Весела Коледа на всички! Бъдете здрави!
Аз направих страхотна безглутенова содена питка. Получи ми се по-пухкава от глутеновите, които съм яла.
В крайна сметка сготвих всичко.
Отворихме подаръците още вчера. Изиграхме с наборката първа част на Искейп играта за Джуманджите. Хареса я много Grinning
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия