Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 44

  • 19 493
  • 749
# 675
Елора, пастета е в стъклени бурканчета....за това реших , че е в +
Аз куркума имам....ама така си стои...нямам идея на какво да я използвам....и сминдух си купих скоро.....него пък съвсем не знам ахааххаха...хич ме няма с подправките.....джинджифил не мога да понасям...не знам как го ядете......и босилек мразя.......все ми се иска да разнообразя с някоя подправка и все опирам до добрата стара чубрица Simple Smile Но изхвърлих всичката Вегета.....преди много обичах да я използвам......
Виж целия пост
# 676
Пила съм 6-7 месеца куркума на капсули, на Хималая. Помогна ми за кожен проблем, тогава още не знаех, че захарта ми е висока. Трябва пак да си взема.
Виж целия пост
# 677
Аа как бре, сминдух даже и на кюфтетата става Grinning То там всеки си има предпочитана комбинация, но кимион и сминдух е добра такава за кюфтета от кайма смес или свински, пробвай ако не си. Първо мислех че ще докарват на кебапче като са с  кимион и без чубрица, обаче не стана така, вкусни са си и по-различни. Аз точно в тях що експерименти съм изпонаправила, веднъж какво ли не хвърлях в тях и накрая миришеха на салам Joy

Правя си чат-пат малки кюфтенца плътно наредени в тавичка и заляти отгоре с кисело мляко и яйца. Това нещо във фурната отива, първо да се запекат и после заливам, бързо стават. Ей на тях ако знаете пък джоджен колко им отива ако са само от телешко, даже и в заливката слагам малко, тоя леко ментов аромат поне за мен е супер в комбинация с киселото мляко. Може и направо мента ама това е вече за по-смелите, не на всеки ще допадне. За който не се пази от кисело мляко също е вариант за режимна храна, а пък и едва ли да пострада ако се смени киселото мляко със заквасена сметана, сигурно още по-хубаво ще стане.

За Вегета има и по-добри варианти - сушени зеленчуци само. Има и разни смески да се продават, а има и поотделно само по един вид изсушен. Примерно в магазинчетата където продават насипни подправки, има и онлайн и къде ли не. Смилаш си ги на колкото едро ти е кеф и в каквато комбинация ти е кеф и си готова, може и някакви сухи мерудии да се сложат също. Няма сол, няма глутамат, няма хидрогенирана мазнина, само каквото ти си сложиш е.
Виж целия пост
# 678
Нати, ще пробвам на кИфтаците сминдуха.....по принцип не съм много по експериментите, че нещо ако не ми хареса....после все ММ трябва да дояжда....той не обича да хвърля храна....то и аз де....ама като прекаля с новостите...и понякога не се яде......Сушени зеленчуци ползвам...да Simple Smile НО винаги съм си мислела, че вегетата е "вълшебен прашец", който овкусява всяка манджа......заради глутамата е било...хахахах...после се поуграмотих малко и започнах да си купувам Натурална вегета....без глутамат.....ама и в нея има захар.....
Виж целия пост
# 679
Консерви отбягвам. Ползвам доматено  пюре от консерва,кисели краставички, дроб от треска заради омега 3, вит А и Д и това е.

Замразените зеленчуци не са много ОК, защото им липсват витамини, но пак е по-добре от нищо.

Готови кюфтета или кайма не купувам, ако ще и с пари да ми ги дават. Пълни са с предизвикващи ИР бактерии, от които е много трудно човек да се отърве. Купувам месо, което мелим.

За хляба  - бях пускала графики, при които хора са тествани след хляб и след глюкоза и при някои от хляба инсулинът им се вдига двойно повече, отколкото от 75г глюкоза. Ето ги пак. Също показват и различните отговори след банан и бисквити:



Бях намерила проучване, според което при някои хора хлябът с квас, закваска вдига повече КЗ и инсулин от хляб с мая, а при други е обратното. Трябва да се внимава докато сме ИР, а после да се пробва. Ръженият хляб ми действа добре и не ми се отразява на КЗ, но пълнозърнестият я вдигаше докато се вдигаше.

За цената на месото - Не е нужно да се яде месо всеки ден. Карантията е евтина и далече от 25 лева на ден за семейство. Има и евтина риба. 48 лева рядко даваме за месо седмично. 4 пълнолетни човека с нахранваме с кило пуешки гърди от 16лв килото без кости, кило агнешки дроб и той толкова,  и дива риба от 10 до 30 лева килото, като 30 лева е само дивата сьомга. Пилешки дробчета в България има и по 3 лева килото. Това наскоро някой го писа. Като има специални оферти за кози ребра или говежди езици купувам. Козите ребра за 8лв килото, говеждите езици са по 2 за 20 до 30 лева и тежат 2.5-3 кила месо без кост. 2 комплекта агнешки вътрешности - сърце, бели дробове, далак, черен дроб, които са над 3 кила струват 20лв. Бъбреците са богати на Б12 и струват 3-4 вера. Във вино са много вкусни. Шкембето е евтино. Цените тук са в евра. Умножих по 2. Говеждото в момента е на специални оферти. Има черен дроб от дърто говедо за 5-6 лева килото.

Спрете да купувате готови кайми, полуфабрикати и огледайте арабските месарници! Имат всякакви пресни меса от овце.

Ако имате експрес тенджера, твърдите меса от буза, примерно са евтини и се топят в устата след дълго готвене. Съдържат и желатин.

Елора, във всички индийски, арабски, турски магазини има куршума на прах. Моята е от свекърите.

Азара, що не ядеш кисели краставици? Захаринка 🤩 ли се обажда? И аз не обичам босилек. Не обичам джинджифил, но го ям на резени със шоколад. Ненавиждам карамфил, а ММ го блъска навсякъде. Уж свалял КЗ.
Виж целия пост
# 680
Нати, ще пробвам на кИфтаците сминдуха.....по принцип не съм много по експериментите, че нещо ако не ми хареса....после все ММ трябва да дояжда....той не обича да хвърля храна....то и аз де....ама като прекаля с новостите...и понякога не се яде......Сушени зеленчуци ползвам...да Simple Smile НО винаги съм си мислела, че вегетата е "вълшебен прашец", който овкусява всяка манджа......заради глутамата е било...хахахах...после се поуграмотих малко и започнах да си купувам Натурална вегета....без глутамат.....ама и в нея има захар.....
Ами пробвайте с по-малко количество първо, може пък да ви допадне. Аз със сигурност подправките не ги слагам точно по книга както са, ами си експериментирам на воля. Особено като мариновам пилешко за печене, там май два пъти еднакво не става Grinning Другарчето ми като е тук, че за момента няма как да живеем заедно, се шегува че това ми чекмедже дето са подправките било вълшебно. Все някакви интересни работи съм вадела от него, че и той е свикнал на съвсем различна от нашата кухня. Ама е смел де, хич не му е ясно какво вадя от там и мятам в манджата обаче сяда и яде и до сега не се е оплакал...
Скрит текст:
Според него който готви си знае работата и е преценил какво да сложи и колко, дори за сол не посяга щото очаква че няма нужда той да слага нещо. Що безсолна храна изяде отначало по заведения тук, докато свикне че му я поднасят заедно със солницата и си я соли колкото той я иска солена...а пък не търси безсолна храна по принцип, яде си солено.
Разнообразяват вкуса много, то донякъде заради това не ми омръзва да готвя едни и същи продукти честичко.
Джинджифил харесвам в комбинация с други неща в билков чай, в храна не слагам. Босилек... само сух и само на 1-2 неща, пресен ми напомня за един много гаден сироп за кашлица дето съм го пила като дете. И пак има още много дето остават, подправки бол.
Виж целия пост
# 681
Ей, сминдух в кюфтета. Може и да опитам. Даже ще опитам.
А тия вегети и други сухи подправки са пълни боклуци и имат Е-та.
Имах булонка години и ми беше тестер за качество на много неща.
Обожаваше пълнени чушки с ориз. Тогава ядях такива неща. Редовно му давахме. Дръжките ги ядеше все едно кокали му даваме. Дори кокали не ядеше толкова настървено. Обожаваше чушки. Особено червените.
Та 2-3 пъти готвихме с някакви смески маги и тем подобни. Като му правехме яденето сипвахме и от сосчето, чушчица, и всички обелки + всички дръжки и с месце де и малко хляб.
Омиташе настървено винаги. Ама като правим с тия подправки, само подушваше, поглеждаше ни много тъжно и се връщаше в стаята. И ми стана ясно, че трябва да мятам в кофата и да му правя ново ядене.
На нас ни беше вкусно. Ама явно то разбира, че има нещо не както трябва.
Редовно се мръщеше на кренвирши и колбаси.
Някои по-скъпи ги уважаваше.

Натка, моля те кажи тая рецепта с кюфтенца, кисело мляко и яйца.
Иначе преди години ми бяха правили кюфтенца с някакъв млечен сос. Май кисело мляко с чесън, но и нещо друго имаше.
Виж целия пост
# 682


. Има черен дроб от дърто говедо за 5-6 лева килото.

.

Smile Smile Laughing
Това не звучи много вкусно Simple Smile))))))

Тъкмо се чудех за коя хран.добавка да питам, че Невена се загуби на хоризонта хахахах....

Кис.кравставички не съм пробвала......а обичам....ще стигна и до тях....... с глюкомера Simple Smile

Отдавна искам да си купя месомелачка аз......много обичам да готвя с кайма,,....ще си поръчам на Дядо Коледа Simple Smile
Виж целия пост
# 683
Ами на половин кило кайма, овкусена както ти си предпочиташ кюфтенцата, едно кисело мляко с едни примерно 2-3 яйца в него.
Малки кюфтенца правиш, колкото топче за пинг-понг или ако имаш нерви и по-дребни и ги редиш в малка тавичка, аз не оставям хич място около тях. Те като се запекат и свият леко, си оставят сами малко разстояние. В загрятата фурна колкото да ги запече малко и заливаш и обратно, докато се опече и заливката. Бързо става. В киселото мляко може и чесън да сложиш, отива му, ама аз и за работа си вземам от това нещо, та не слагам. На мен ми е по-вкусно като поизстине и стегне още малко, отколкото направо от фурната и да ми се друса насреща тая заливка, ама там вече въпрос на вкус.
Скрит текст:
В оригиналната рецепта кюфтенцата бяха оваляни в брашно преди да се сложат, а пък заливката само едно яйце имаше, ама като за нас без брашното и с повече яйца - аз искам изпечена стегната заливка а не сос само застроен с яйцето и с брашното по кюфтетата.
Някой път ще му метна и малко настърган кашкавал отгоре за разкош, ама и така си ми е екстра на мен.
Виж целия пост
# 684
Ама той чесъна като се сготви и не мирише като суровия. Тъй че що да не сложа.
А заливката накрая ли я слагаш. Имам предвид първо печеш кюфтенцата, нали?
И кашкавала е идея за финал.
А в млякото може и магданозец.
Мерсаж, това се приготвя бързо.
Виж целия пост
# 685
Предпочитам да ги запека малко първо, да не стават съвсем като сварени. Иначе става и по двата начина, наистина си е бърза манджа.
Готвено с чесън колежките ми го усещат, така че прескачам. То ако ще е толкова малко че да не се усеща хич, няма и да се занимавам да слагам, то излишна работа.
Виж целия пост
# 686
Хм, ще пробвам и по-двата начина Grinning
Виж целия пост
# 687
Азара, много е вкусен говеждия дроб. Готвила съм го с боб, с лук и вино, с бира 😻. Сега го нарязваме на малки кубчета, 1 на 1 см, слагам сол, черен пипер и пърха в зехтин. Като е готов добавям 2 глави нарязан лук на около 700-800г дроб и като се запържват и те и не е останала вода слагам 5 скилидки ситно нарязан чесън, разбърквам, добавям листата на връзка магданоз, бъркам и веднага сервирам. Супер пилезен бил. Даже старото ми джипи, което ме светна по всички въпроси около омазнени дробове, сланини, КЗ и инсулин и от когото са ми 80% от познанията по въпроса каза, че в черния дроб не се задържали мръсотии. Той само ги обработвал. Дори и животното да е хранено с омега 3, в дроба ги няма. Е, по-добре е да е трввопасно, де.

Елора, на мене запържения или печен чесън ми е гаден, а в българската и испанската кухня вечно го пържат и слагат в началото. В Англия се научих да го слагам накрая.

натка, ако ще излизам не ям чесън. Ако съм яла чесън вечерта, то преди да си легна и на сутринта ям джинджифил и няколко листа джоджен и не се усеща.

Как не ви мързи да печете кюфтета и сосове? За мене печенето е висш пилотаж и много работа. Тигана и мултикукъра и това ми е готвенето.
Виж целия пост
# 688
Аз затова не слагам де, обяда си го ям около колежките, по взаимна уговорка никоя от нас не си носи миризливи манджи. Чесън мога да си ям вкъщи вечер, не ми пречи да го пропусна в готвеното. На мен ми е най-вкусен да го нахапя суров и без това Grinning
А пък сме се нагледали на какви ли не ястия там, много ни е различно храненето на всички и често всяка си е донесла обяд дето на другите не би им минал през ум. Обменяме си идеи поне, от там научих че в кюфте може да има сминдух.
Печенето е рядко при мен, бавно ми е а и за един човек... ама нещо дето ще си го ям с дни и ми е лесно и вкусно ме устройва и на фурна да е. Предимно тиган и еърфраер играят при мен, сега зимата и супи ми вървят доста.
Виж целия пост
# 689
Колеги, смутен съм от изследвания, понеже ви вярвам, ще споделя тук:
Както знаете - КЗ, инсулин и гликиран хемоглобин бяха що-годе ОК: кз- 4,84, инсулин - 5, гликиран - 3,7 (реф. на лабораторията 3-6 %). Днес ми излезе пикочна киселина - 380 (!!) при горна 420, урея - 7,5, при горна 8,07.
Общ белтък и алкална фосфатфаза - абсолютно в норма центрирани.
П.п. - юни тази година ми беше 255 пикочната.

Вероятно стойностите имат връзка с образуваните песъчинки в бъбреците, за които ви писах, че откри урологът.

В интерес на истината - не спазих изискванията преди изследване - пих 1 чисто кафе и пуших няколко цигари, но се съмнявам това да е повлияло конкретно на тези 2 показателя.

Понеже в интернет има твърде, твърде противоречива инфо за хранене с цел намаляване на пикочна киселина - едва ли не и доматите я вдигат, но пък същевременно не яжте дори пилешко, разбира се забранени са фастовете.

Да, говорили сме тук, че режимното хранене смъква пикочната, но така ли е при вас, проверявате ли този показател? Като се замисля, аз май всеки ден ям месо....ако не и по два пъти - за обяд и вечеря, макар че гледам да имам и по някои постен ден.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия