За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 24 376
  • 746
# 705
Витаминче, лимоновата киселина благоприятства стягането на белтъците, прави пяната по-устойчива. (може да се използват и няколко капки оцет, но лимонът е за предпочитане на органолептично ниво). Вместо това трябва да се избягва традиционното добавяне на щипка сол, което всъщност прави разбития белтък по-малко стабилен. Друг трик е да разбиете белтъците на средна скорост: това ще отнеме повече време, но те ще останат по-стабилни.
За да се разбият добре белтъците до твърд сняг е важно да не съдържат следи от жълтък и използваните инструменти са добре обезмаслени. Може да се намажат бъркалките с малко лимонов сок.
За глазурата на меденки не съм сигурна, предполагам, че играе ролята на консервант и стабилизатор.
Виж целия пост
# 706
Нещо ми се мотае в главата, че лимоновият сок прави глазурата по-лъскава. Вероятно съм го чула или чела някъде, не знам дали е достоверно.
Виж целия пост
# 707
В неща с много захар (а то малко са с повече от захарна глазура) малко киселина предотвратява и това захарта да кристализира наново, та може и за това също да служи. Знаете как се слага на гъсти захарни сиропи, на плодови сладка и подобни, за да не се захаросват на кристали като престоят.
Освен че захарта ще се разтвори до гладка глазура малко по-лесно.
Виж целия пост
# 708
Здравейте,

Имам почти пълна кутия сухо мляко Нидо. Дали мога да го употребя за нещо, не ни върви като напитка.
Виж целия пост
# 709
Здравейте,

Имам почти пълна кутия сухо мляко Нидо. Дали мога да го употребя за нещо, не ни върви като напитка.

Течен шоколад.
Виж целия пост
# 710
Може да го ползваш когато правиш десерт и ти трябва прясно мляко.
Виж целия пост
# 711
Имам почти пълна кутия сухо мляко Нидо. Дали мога да го употребя за нещо, не ни върви като напитка.
Ако правиш домашен хляб и кекс може да добавяш по няколко лъжици, придава много приятен вкус, също и към яйчен крем.
Виж целия пост
# 712
Имам едно парче свинска плешка, с какво да мариновам? Ще нарежда месото на хапки и ще задуша във фраер или на котлон. Но искам да остане хем крехко хем да има загар. Ще направя по същият начин и зеленчуци за гарнитура(морков, лук, гъби, чушки) Знам че мога и да ги събера но искам да са две отделни ястия. Ако мариновам тази вечер ще приготвя утре.Ако има значение фраер е Vortex може направо идеи за него да ми дадете.
Виж целия пост
# 713
Щом искаш загар, сложи мед в маринатата. Иначе - аз мариновам с каквото имам. Алкохол или оцет, чесън на гранули, соев сос, къри, черен пипер, олио, подправка от рода на вегета - можеш да сложиш няколко съставки от изброените.
Виж целия пост
# 714
Скрит текст:
Имам едно парче свинска плешка, с какво да мариновам? Ще нарежда месото на хапки и ще задуша във фраер или на котлон. Но искам да остане хем крехко хем да има загар. Ще направя по същият начин и зеленчуци за гарнитура(морков, лук, гъби, чушки) Знам че мога и да ги събера но искам да са две отделни ястия. Ако мариновам тази вечер ще приготвя утре.Ако има значение фраер е Vortex може направо идеи за него да ми дадете.

Правя го на фурна.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_12.html
Виж целия пост
# 715
Имам свински ребра. С какво и как да ги приготвя? Освен с кисело зеле за друго не се сещам, а  и ми се виждат мазнички.
Виж целия пост
# 716
Имам свински ребра. С какво и как да ги приготвя? Освен с кисело зеле за друго не се сещам, а  и ми се виждат мазнички.

Със зеленчуци на гювеч. Поне аз така ги приготвям.
Виж целия пост
# 717
Имам свински ребра. С какво и как да ги приготвя? Освен с кисело зеле за друго не се сещам, а  и ми се виждат мазнички.
Класика - изпечи ги сами, пък отстрани каквото ви харесва. Simple Smile
Виж целия пост
# 718
За много години и много вкусни гозби!
Искам да направя крем от тиква /преварих я и е почти като пасирана/, маскарпоне и заквасена сметана. Колко желатин да сложа, защото е и доста водниста и не мога да ползвам бисквити за попиване на течността, а няма как да сгъстя крема иначе? Дозата ми е долу-горе - 1 кофичка заквасена сметана /400 гр./, 1 кутийка маскарпоне /250 гр./ и 2 чаени чаши тиквено пюре /доста рядко/.
Виж целия пост
# 719
Скрит текст:
За много години и много вкусни гозби!
Искам да направя крем от тиква /преварих я и е почти като пасирана/, маскарпоне и заквасена сметана. Колко желатин да сложа, защото е и доста водниста и не мога да ползвам бисквити за попиване на течността, а няма как да сгъстя крема иначе? Дозата ми е долу-горе - 1 кофичка заквасена сметана /400 гр./, 1 кутийка маскарпоне /250 гр./ и 2 чаени чаши тиквено пюре /доста рядко/.

https://ipeychev9.blogspot.com/2019/10/2.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_29.html


Скрит текст:
Имам свински ребра. С какво и как да ги приготвя? Освен с кисело зеле за друго не се сещам, а  и ми се виждат мазнички.

https://ipeychev9.blogspot.com/2018/09/blog-post_4.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_12.html
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия