Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как без да искаме възпитаваме неуверени в себе си деца

  • 1 738
  • 3
В романа “Преди да се родя и след смъртта ми” на Ивайло Петров главният герой си “спомня” историята на своя род, както и самото си раждане и първите си дни и месеци на белия свят.

Ако сте чели романа, сигурно сте запомнили сцената, в която бебето е държано завързано в люлката си, след като проходило “преждевременно” – преди да са проходили и другите две бебета в селото по онова време.А ако сте я запомнили, то е защото наистина е смайващо колко много ненужни усилия полагаме ние, родителите, да вкарваме децата си в някаква предварително зададена рамка. Рамка, в която може да се окаже, че те никак не пасват и която изкривява посоката им на растеж и представите им за себе си. Това е жестокост, която се проявява и в днешно време под различни форми в семействата – често несъзнавано.

Прочетете повече по темата в статията “Да научим детето да цени своята уникалност” в блога на BG-Mamma!

Какво мислите за споделените в текста съвети?
Виж целия пост
# 1
Цитат
Недейте да казвате на детето си: “Ти постоянно ми късаш нервите”. Кажете: “Разстройвам се, когато съм ти обяснил/а нещо веднъж, а ти все едно изобщо не ме слушаш и разбираш”. Не превръщайте критиката в лична нападка.

Констатацията е нередна, но емоционалното изнудване си е окей. Интересно...
Виж целия пост
# 2
Е какви съвети, то има едно изречение само с конкретен съвет, другото е бла-бла, а цялото нещо започва като съчинение разсъждение в 7. клас. Банално и хаотично, някакви нахвърляни мисли, не знам защо го наричате статия, то докато започне и свършва, няма нито една поставена и развита теза.
Виж целия пост
# 3
За мен предпоследното изречение "Започнете да се учите на смелост и да се харесвате повече такива, каквито сте" е много мъдро.
Как да възпитаваме в децата си качества, които не притежаваме.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия