Двама са победителите във втората съвместна кохорта на Innovation Starter Accelerator и Софийска вода АД, част от Веолия. “Декарбонизатор" и "Дигитална етажна собственост” спечелиха възможността да работят с фонда на агенцията за иновации и столичното водно дружество.

Съвместната програма на „Софийска вода“  и агенцията за иновации през 2022 г. е с основна тема “Нулеви емисии”. В нея победителите са две компании.

“Декарбонизатор” е проект на експертите от Варна - Михаил Симов и Калин Николов, които са насочили усилията си към намаляване на вредните емисии от двигателите с вътрешно горене. Те разработват проекта си с помощта на Технически Университет-Варна, където са изградили и научна лаборатория “HyLab”.

Продуктът на тяхната компания “Техноватори” се нарича декарбонизатор (Decarbonyzer) – това е система за производство на газ - оксиводород - която се инсталира към двигатели с вътрешно горене. В синхрон с работата на двигателя, декарбонизаторът произвежда необходимото количество газ, който подаден през всмукателната система участва в горенето. Тъй като е допълнителен източник на енергия, оксиводородът води до много по-пълноценно изгаряне на горивната смес и по този начин  намалява вредните емисии от двигателя и разхода му на гориво. Проектът на Техноватори вече беше отличен като един от победителите в конкурса на фондация Карол Знание – „Предприемачи в Науката“ през 2021 г.

“Дигитална Етажна Собственост” или по-просто казано “Вход-експерт” комбинира опита на своя създател Мартин Димов, който е IT със специализация в киберсигурност и в същото време е домоуправител в столична кооперация. Платформата, която не само дигитализира процеса по плащане и отчетност в жилищните сгради, но и дава възможност за комуникация и колаборация по важни теми на съседите, ни спечели със своя лек дизайн и блестящ потребителски опит (UX). Мартин вече всъщност управлява няколко сгради на доброволчески начала. Така му хрумва и идеята, че на хората са нужни достатъчно средства, с които да се обновява и поддържа не само сградата, но и площите около нея. Покрай този си опит, той създава платформата, която да улесни, подобри и автоматизира процеса по поддръжката на етажна собственост от гледна точка на домоуправителя, касиера и всички добри съседи, живущи в един вход или кооперация.

Кандидатстваха 20 идеи, от които 7 бяха приети в акселераторската програма и с помощта на обучение и менторство развиха финалните си презентации. Акселераторската програма на Иновейшън Стартър получава дългосрочна  подкрепа от “Софийска вода” АД, Аурубис България и Европейска инвестиционна банка.
Виж целия пост